Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αποκάλυψη «Βόμβα» η χωματερή της Πύλου (έγγραφα)



Untitled-10

«Έγκλημα» Καφαντάρη κατά του δήμου Πύλου – Νέστορος


Εξαφανίστηκε, ως δια μαγείας, το 70% των δεματοποιημένων σκουπιδιών από την χωματερή του Αγίου Νικολάου, του δήμου Πύλου – Νέστορος. Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες Κανάκη. Προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Πύλου. Εκτεθειμένη και η περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν πλήρως την αναφορά του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Πύλου – Νέστορος, Ηλία Κανάκη, και το προηγούμενο ρεπορτάζ του messiniapress, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθερία» και υπογράφει ο Γ. Σινάπης, υπάρχει έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβαλλοντικού Ελέγχου Μεσσηνίας (ΚΕΠΕ) σύμφωνα με την οποία το 70% των δεματοποιημένων σκουπιδιών που υπάρχουν στην χωματερή του Αγίου Νικολάου έχουν εξαφανιστεί! Παράλληλα από τον ίδιο έλεγχο προέκυψε ότι έχουν αυξηθεί οι ποσότητες απορριμμάτων στην συγκεκριμένη χωματερή ενώ προέκυψε ότι στον χώρο δεν εργάζεται κανείς για την, υποτιθέμενη, αποκατάσταση του. Αν όλα αυτά αληθεύουν τότε μιλάμε για «έγκλημα» σε βάρος της Πύλου, καθώς αντί να κάνουν αποκατάσταση της χωματερής επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον της περιοχής.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Την ίδια στιγμή, πέρα από την έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας ανταποκρίθηκε στην σχετική αναφορά του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Πύλου – Νέστορος, Ηλία Κανάκη, και διέταξε προκαταρκτική εξέταση την οποία θα διενεργήσει το ΑΤ Πύλου. Μεταξύ άλλων στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα σημείωνε ο κ. Κανάκης: “Το τελευταίο διήμερο εκτελούνται στον Χ.Α.Δ.Α. Αγίου Νικολάου από εργολάβο, που κατά πληροφορίες έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια, εργασίες αποκατάστασης του ως άνω Χ.Α.Δ.Α. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών ο εργολάβος με μηχανικά μέσα ανασύρει τα δεματοποιηθέντα σύμμεικτα απορρίμματα, της πάλαι ποτέ λειτουργούσας μονάδας του Δεματοποιητή και τα εναποθέτει στον Χ.Α.Δ.Α., τον οποίο υποτίθεται ότι αποκαθιστά στο πλαίσιο της από την 31.12.2008 υποχρεωτικής παύσης της λειτουργίας του.  Είναι πρόδηλο ότι η απόρριψη των δεματοποιηθέντων σύμμεικτων απορριμμάτων στον Χ.Α.Δ.Α. δεν είναι ενέργεια συμβατή με την έννοια της παύσεως της λειτουργίας του, ούτε άλλωστε αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκατάστασης, η οποία προϋποθέτει προγενεστέρως την παύση της λειτουργίας της. Τουτέστιν, οι εργασίες που ενεργούνται στον Χ.Α.Δ.Α. Αγ. Νικολάου είναι παράνομες και μη σχετιζόμενες με την αποκατάσταση του επίμαχου  παρανόμως λειτουργούντος Χ.Α.Δ.Α.».
Εκτεθειμένη η περιφέρεια Πελοποννήσου
Όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις, πέρα από το δήμο Πύλου – Νέστορος, εκθέτουν και την περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία με δική της εργολαβία υποτίθεται ότι προχωρά στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου. Είναι άραγε ενήμερη η αναθέτουσα αρχή για το τί ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή; Είναι άραγε ενήμερη η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας για την έκθεση του ΚΕΠΕ, αλλά και την παρέμβαση του Εισαγγελέα; Αν έχουν ενημερωθεί γι όλα αυτά ποια είναι, άραγε, τα μέτρα που έλαβαν σε σχέση με τα ευρήματα της έκθεσης;
Untitled-14

Αποκάλυψη «Βόμβα» η χωματερή της Πύλου (έγγραφα)



Αποκαλυπτικός για τους κινδύνους της δημόσιας υγείας, αλλά και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ο έλεγχος που διενεργήθηκε στις 5 Ιουλίου από κλιμάκιο της περιφέρειας Πελοποννήσου στην χωματερή της Πύλου. Στην σχετική έκθεση, που σήμερα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το messiniapress, αναφέρεται ρητά ότι μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τίθενται θέματα για την υγεία αλλά και το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στον ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου στην Πύλο προέκυψαν τα ακόλουθα, σε σχέση με τον Χώρο Ανεξέλγκτης Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων:  Από τον μακροσκοπικό έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν εργασίες αποκατάστασης ή εναπόθεσης απορριμμάτων κατά το χρόνο της αυτοψίας. Υπήρχαν εναποθέσεις απορριμμάτων σε μεγάλη έκταση. Για το σύνολο των εναποτιθεμένων απορριμμάτων δεν είχε γίνει κάλυψη με εδαφικό υλικό. Υπήρχε δυσάρεστη οσμή και εν γένει συνθήκες που συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επιπροσθέτως υπήρξαν ενδείξεις εναπόθεσης δεματοποιήμενων απορριμμάτων. Στο χώρο υπήρχε φύλακας, ο οποίος όπως δήλωσε εργάζεται για λογαριασμό του οικείου δήμου Πύλου – Νέστορος. Δεν διαπιστώθηκε να υφίσταται αντιπυρική προστασία.
Όσον αφορά στο χώρο του δεματοποιητή διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: Ο χώρος ήταν κλειστός και δεν ήταν σε λειτουργία. Από μακροσκοπικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι έχει πραγματοποιηθεί απομάκρυνση σημαντικού αριθμού δεματοποιημένων απορριμμάτων, τα οποία καταλαμβάνουν το σύνολο της έκτασης του χώρου λειτουργείας του δεματοποιητή όπως αυτό είχε διαπιστωθεί σε προγενέστερο έλεγχο. Σημειώνεται ότι για τον ανωτέρω χώρο έχει εκδοθεί απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αποκατάσταση του χώρου.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο προτείνει: Οσον αφορά το χώρο αναξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων ενημέρωση με αποστολή της παρούσας αυτοψίας στην αρμόδια επιβλέπουσα αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του έργου «έργα αποκατάστασης 76 ΧΑΔΑ». Επίσης προτείνεται να προσκομιστούν από τον υπεύθυνο φορέα διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου) νόμια παραστατικά σχετικά με την διαχείριση – απομάκρυνση προς νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο των δεματοποιημένων απορριμμάτων που βρίσκονταν στο χώρο του δεματοποιητή, όπως προβλέπεται στην απόφαση αποκατάστασης του χώρου.
Ακολουθούν τα έγγραφα της έκθεσης:
EGGRAFO1

eggrafo2

eggrafo3


eggrafo4
Πηγες:  Ηλιας Κανάκης
http://messiniapress.gr
Φωτογραφιες Δημήτριος Γ Πανοσκάλτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου