Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΠ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

"Πρέπει να περιμένουμε μεγάλο σεισμό ώστε να προετοιμαζόμαστε επαρκώς"

Ο Ευθύμης Λέκκας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης το πρωί Ο Ευθύμης Λέκκας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης το πρωί
30 Σεπ 2016
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΠ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ
Με τρόπο που προκαλεί μικρή η μεγάλη ανησυχία ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ότι «θα έλεγα πολύ ανοιχτά ότι περιμένουμε μεγάλο σεισμό». Πρόσθεσε ωστόσο, κάπως καθησυχαστικά, ότι «έτσι πρέπει να γίνεται, γιατί αν δεν τον περιμένεις δεν προετοιμάζεται επαρκώς». Γενικά ο Ευθύμης Λέκκας στις δηλώσεις του ήταν κάπως αμφίσημος τόσο για τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες όσο και για το αν, πότε και τι μεγέθους σεισμό πρέπει να περιμένει η Καλαμάτα…
Ειδικότερα, ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών: «Έχουμε τέσσερις σεισμούς. Στο Ηράκλειο σήμερα, 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είχαμε στη Ρόδο, είχαμε εδώ στο Μεσσηνιακό Κόλπο, είχαμε και στην Αλόννησο. Δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε μια σεισμική έξαψη στον ελληνικό χώρο. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα, είναι τελείως διαφορετικά. Στη Ρόδο είχαμε το σεισμό σε βάθος 70 χιλιομέτρων. Στην περιοχή της Μεσσηνίας είχαμε σεισμό βάθους 50 χιλιομέτρων, στην Αλόννησο ήταν επιφανειακός, στα 10 χιλιόμετρα και στην Κρήτη στα 5 χιλιόμετρα. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Σεισμοί βάθους και σεισμοί επιφάνειας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους. Επίσης δεν έχουν και γεωγραφική σχέση, γιατί ο σεισμός της Αλοννήσου είναι στο ρήγμα της Ανατολής, στην προέκταση, ενώ ο σεισμός της Κρήτης και της Μεσσηνίας είναι στο μέτωπο του τόξου. Οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν μια συντεταγμένη ομοιότητα και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο γενικότερο λόγο ο οποίος τους προκαλεί. Άρα δεν έχουμε μια γενικότερη έξαψη στον ελληνικό χώρο. Το λέω γιατί δεν θέλω να διασκεδάσω ανησυχίες αλλά είναι βεβαίως αποδεκτό και θεμιτό ότι ο απλός πολίτης, που δεν ξέρει όταν βλέπει ότι γίνεται αυτός ο χορός των Ρίχτερ στην Ελλάδα, να ανησυχεί. Γι’ αυτό πιστεύω ότι με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει μια γενικότερη διέγερση».
Σε ό,τι το αν περιμένουμε ή όχι μεγάλο σεισμό ο καθηγητής έκανε μόνος του την ερώτηση και έδωσε και την απάντηση: «Περιμένουμε μεγάλο σεισμό ή δεν περιμένουμε; Υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία η οποία είναι πολλές φορές παρεξηγήσιμη, πολλές φορές αποδίδεται και λανθασμένα. Υπάρχει θέμα εκεί ως προς τον κόσμο και την ανησυχία. Θα έλεγα πολύ ανοιχτά ότι περιμένουμε μεγάλο σεισμό και πρέπει να τον περιμένουμε και έτσι πρέπει να γίνεται, γιατί αν δεν περιμένεις μεγάλο σεισμό δεν προετοιμάζεσαι επαρκώς.
Αυτός ο σεισμός πότε θα γίνει; Δεν ξέρουμε. Είναι σίγουρο ότι ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών θα γίνει. Μέσα στη δεκαετία έχει υπολογιστεί ότι γίνονται τουλάχιστον 3-4 τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί. Εγώ μπορώ να σας πω δύο σεισμούς, στην Κεφαλονιά και στη Λευκάδα. Άρα φυσιολογικά μέχρι να κλείσει η δεκαετία μπορεί να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών.
Αν με ρωτήσει κάποιος αν είναι δυνατόν να γίνει σεισμός 6,5 βαθμών, θα του πω ότι ο σεισμός 6,5 βαθμών δεν εμφανίζεται στα δέκα χρόνια, εμφανίζεται στα 30 χρόνια. Και ο σεισμός των 7 βαθμών εμφανίζεται στα εκατό χρόνια.
Θα γίνει εφτάρης σεισμός μπορεί να ρωτήσει κάποιος; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί να γίνει και μετά από εκατό χρόνια, γιατί αυτό μας υποδεικνύει η συχνότητα των σεισμών στην Ελλάδα. Μπαίνουν και άλλα ερωτήματα, θα γίνει στη θάλασσα ή στην ξηρά, θα γίνει κοντά σε οικιστική μονάδα, θα είναι σεισμός βάθους ή θα είναι επιφανειακός, θα έχει κατευθυντικότητα ή δεν θα έχει; Όλα αυτά τα προβλήματα υπεισέρχονται στο πρόβλημα το μεγάλο εάν θα έχουμε ζημιές στην επιφάνεια ή όχι. Αυτό δεν το ξέρουμε. Σεισμοί θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν γιατί αν δεν υπήρχαν σεισμοί στον ελλαδικό χώρο δεν θα υπήρχε ούτε ο Ταΰγετος, ούτε το βύθισμα της Καλαμάτας, ούτε η Μεθώνη, η Κορώνη, η πανέμορφη Πύλος και τίποτα άλλο. Θα είμασταν μια Σιβηρία, μια Σαχάρα, μια επίπεδη περιοχή. Να είμαστε ευτυχείς που έχουμε τους σεισμούς και έχουμε αυτή τη χώρα».
Απαντώντας σε ερώτηση της KalamataJournal, για το αν, με βάση τη σεισμική συχνότητα, αναμένεται σεισμός στην Καλαμάτα, ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε: «Στην περιοχή εδώ στην Καλαμάτα έχουμε ένα πλούσιο ιστορικό με τελευταίο μεγάλο γεγονός τους σεισμούς της Καλαμάτας και μικρότερο γεγονός τους σεισμούς στην Οιχαλία πρόπερσι. Το θέμα είναι ότι ή θα περιμένουμε πολλούς μικρούς σεισμούς, επιπέδου Οιχαλίας, που μπορούμε να τους διαχειριστούμε ή μπορούμε να έχουμε σεισμό σαν της Καλαμάτας που θα τον διαχειριστούμε πιο δύσκολα. Δεν ξέρουμε όμως ποια είναι η συχνότητα των σεισμών. Δηλαδή μέσα στα επόμενα 50 χρόνια θα γίνει ένας εξάρης στην Καλαμάτα αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνει αύριο ή αν θα γίνει μετά από 50 χρόνια. Είναι σαν το εξής παράδειγμα: «Όταν ένα αυτοκίνητο φεύγει από την Καλαμάτα για να πάει στην Αθήνα, ας πούμε ότι έχει μια στις χίλιες πιθανότητα να πάθει κάποια ζημιά. Αυτή η ζημιά μπορεί να γίνει στο πέμπτο ταξίδι, στο δέκατο, στο εκατοστό κ.λπ. Αν φτάσουμε όμως στα 999 ταξίδια και δεν έχει γίνει η ζημιά, δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο χιλιοστό ταξίδι. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τη σεισμικότητα».
Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου