Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ένα πανίσχυρο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες της Μεσσηνίας

Ένα πανίσχυρο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες της Μεσσηνίας

 31/01/2017
Την προγραμματισμένη για χθες διαμαρτυρία τους πραγματοποίησαν μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, που λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι έφτασαν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας. Εκεί, στάθμευσαν τα γεωργικά τους μηχανήματα για μερικά λεπτά και συνέχισαν για τον τελικό τους προορισμό, που ήταν η Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας.
Η επίσκεψη στην υπηρεσία έγινε προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τους δασικούς χάρτες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ενστάσεις. Για να γίνει, όμως, ένσταση απαιτούνται χρήματα, τα οποία οι αγρότες χαρακτηρίζουν ως χαράτσι και υποστηρίζουν ότι εντάσσονται στο 3ο μνημόνιο.
Για το λόγο αυτό, λοιπόν, αντιπροσωπεία τους πήγε στο γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών, Γιώργου Σωτηρόπουλου. Αφού τον ενημέρωσαν για τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις, του παρέθεσαν το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες, το οποίο χαρακτήρισαν καθαρά φοροεισπρακτικό, αποτελώντας ένα ακόμα χαράτσι. Θέλησαν, δε, να λάβουν απάντηση στο αν οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν ή όχι για ενστάσεις.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής δήλωσε ότι το κόστος των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες είναι πολιτικό ζήτημα και δεν είναι θέμα της υπηρεσίας και ειδικότερα του ιδίου. Δουλειά του, σχολίασε, είναι να εφαρμόζει ό,τι του υπαγορεύει η υπηρεσία του. Ειδικότερα για τους χάρτες, είπε ότι αυτοί είχαν συνταχθεί και στη συνέχεια δόθηκε εντολή ανάρτησης.
Αυτό που ζήτησαν οι αγρότες από το διευθυντή ήταν να μάθουν τη γνώμη του σχετικά με την πληρωμή ή όχι της ένστασης και αν τη θεωρεί δίκαιη, αλλά, όπως τους εξήγησε, δεν είναι δικαστής για να εκφέρει γνώμη αν αυτό είναι δίκαιο ή άδικο.
Για το Δήμο Μεσσήνης συγκεκριμένα, συμπλήρωσε πως πριν ενταχθεί στον «Καλλικράτη» υπήρχαν ήδη κυρωμένοι χάρτες, όπως και στη Θουρία, το Ασπρόχωμα και τον Αντικάλαμο. Εκεί, λοιπόν, που οι χάρτες είναι κυρωμένοι, όλοι οι πολίτες μπορούν να πάρουν την πληροφορία από την υπηρεσία μέσα σε δύο μέρες, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές χρειάζονται τρεις μήνες το λιγότερο.
Κατέληξε, λοιπόν, στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αυτή τη διαδικασία, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δασικούς χάρτες. Επομένως, αυτοί αποτελούν ένα εργαλείο χρήσιμο για τη διοίκηση, αλλά και για τον πολίτη.
Σε αυτό το σημείο οι αγρότες εξέφρασαν εκ νέου την αντίθεσή τους για το κόστος στην περίπτωση ένστασης, ενώ υποστήριξαν ότι πολλά από όσα αναφέρονται ως δασικά δε θα έπρεπε να είναι, αφού υπάρχουν συμβόλαια για πολλά σημεία γης.
Λίγο πριν το τέλος της επίσκεψης επέμειναν ξανά στο ερώτημα αν πρέπει να πληρώσουν για να κάνουν ενστάσεις. Ερώτημα που ο διευθυντής, όπως επανέλαβε, δεν μπορεί να απαντήσει, αφού ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να κινείται με βάση το νόμο.

Δημήτρης Μπίρης«Το κράτος μάς χτυπά ανελέητα»
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Δημήτρης Μπίρης, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δασών έγινε, αφού το κράτος χτυπά ανελέητα τους αγρότες. Πέρα από τη φορολογία, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής και ήδη υπάρχοντα προβλήματα, προστίθεται αυτό με τους δασικούς χάρτες.
Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες, τους εργαζομένους, αλλά και όλο τον κόσμο, να κατέβουν στο δρόμο, αφού τα μέτρα αυτά πλήττουν τους πάντες και θα έχουν ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της χώρας.
Σχετικά με τη συνάντηση στη Διεύθυνση Δασών, δήλωσε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα και κάλεσε όλος τους αγρότες που έχουν πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες να μην πληρώσουν.

Η συνέχεια των κινητοποιήσεων
Πάντως, οι αγρότες της Μεσσηνίας δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν άμεσα τις αντιδράσεις τους με ένα και ισχυρό μπλόκο, που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πού και πότε θα στηθεί, αφού αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους αγροτικούς συλλόγους της Μεσσηνίας.

Συμβολικό κλείσιμο ε.ο. Καλαμάτας- Μεσσήνης
Λίγο πριν από τις 3.00 το μεσημέρι και ενώ οι αγρότες επέστρεφαν στη Μεσσήνη, έκλεισαν συμβολικά το δρόμο για περίπου μισή ώρα στον κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση για την Αθήνα.
Όπως είπαν, αυτό είναι ένα μόνο μικρό δείγμα τού τι θα ακολουθήσει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου