Προβληματισμός και αγανάκτηση για την απουσία της υποτίθεται οργανωμένης πολιτείας, κυριάρχησε στην ημερίδα για την αντιμετώπιση των σεισμών, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτας, παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν μερικά από τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα εργαστήριο μελέτης πρόδρομων φαινομένων στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με την εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης ραδονίου και άλλων σύγχρονων σεισμογραφικών υποδομών, το οποίο ανοίγει το δρόμο στην πρόβλεψη των σεισμικών δονήσεων!
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ…
Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο ωστόσο, ήταν η αναφορά του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  και καθηγητή Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκη Τσελέντη, ο οποίος αποκάλυψε πως υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι 3,5 μέτρων στην Καλαμάτα στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί συγκεκριμένο ρήγμα! «Εδώ και έξι χρόνια εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πήραμε όλα τα μεγάλα ρήγματα του Ιονίου, τα διεγείραμε σε έναν υπολογιστή και δημιουργήσαμε συνθετικά τσουνάμι! Με έκπληξη είδαμε ότι υπήρχαν δύο περιοχές, με τη μια να είναι πάρα πολύ κοντά μας, μέσα στην Καλαμάτα, αλλά και οι δύο, γενικά κοντά, που δείχνανε για συγκεκριμένο ρήγμα, αν ενεργοποιηθεί, το οποίο σύμφωνα με το ιστορικό του, έχει πιθανότητα να δώσει σεισμό, πως υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι, το οποίο μάλιστα θα φτάνει στα 3,5 μέτρα!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής, ο οποίος επεσήμανε πως δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους!
tsel
«Δεν το δημοσίευσα γιατί θα έκανα τρομακτική ζημιά στον τουρισμό και το κρατώ ως επτασφράγιστο μυστικό, έχω μιλήσει με αντίστοιχες ξενοδοχειακές μονάδες εκεί έχω ενημερώσει τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, ενώ είναι ενήμερος και ο ΟΑΣΠ», δήλωσε ο κ. Τσελέντης που έδωσε με λεπτομέρειες τη διάσταση, μιας πιθανολογούμενης τέτοιας εξέλιξης! «Παλιά, το τσουνάμι στην Αμοργό είχε φτάσει στο 1,5 μέτρο, σκεφτείτε να έχετε ένα παιδάκι που να παίζει στην άκρη και να έρθει ένα τσουνάμι ύψους μισού μέτρου, το πήρε… Το τσουνάμι δεν είναι ένα απλό κύμα, είναι ένα κύμα όπου είναι ολόκληρη μάζα νερού η οποία συγκεντρώνεται και χτυπάει επάνω! Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αποστάσεις των σεισμικών πηγών από τις ακτές, είναι σχετικά μικρές και ο χρόνος προειδοποίησης είναι πολύ μικρός, κάποια δευτερόλεπτα, μέχρι ενάμισι λεπτό! Δηλαδή αν γίνει ένα τσουνάμι στον Κορινθιακό τι να προλάβεις να κάνεις; Τίποτε δεν προλαβαίνεις…», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος είναι και υπεύθυνος σχετικού Κέντρου που πρόσφατα ιδρύθηκε στην Ελλάδα!
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ
ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΟΥΝΑΜΙ«Το κέντρο αυτό, τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και έχει εγκαταστήσει σε όλη την Ελλάδα τσουναμογράφους που μετρούν τα πλάτη των κυμάτων και σε περίπτωση που γίνει σεισμός πάνω από κάποιο μέγεθος, εκδίδουμε ανακοίνωση σε όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και λέμε ότι μπορεί να γίνει κάτι…», δήλωσε ο Άκης Τσελέντης που αναφέρθηκε σε όσα μπορεί και πρέπει να γίνουν, στην κατεύθυνση της ετοιμότητας.
«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα ξενοδοχεία, οι υπεύθυνοι των οποίων με έξυπνα φυλλάδια, χωρίς να τρομάξει ο κόσμος, να τον ενημερώνουν για το τι μέλλει γενέσθαι! Για παράδειγμα, αν ακούσει ο οποιοσδήποτε κάποιο ηχητικό σήμα, κάποια σειρήνα ίσως στην ακτή, να ξέρει πως θα πρέπει  να απομακρυνθεί», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστό καθηγητής, ο οποίος για αρκετή ώρα με λόγο απλό στάθηκε σε σημαντικά ζητήματα που πρέπει να ξέρει κανείς για τους σεισμούς, ειδικά σε μια περιοχή όπως αυτή της Μεσσηνίας.
 
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ
ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ…
«Αν δεν υπήρχαν οι σεισμοί, τώρα θα είχαμε βράγχια και θα κολυμπούσαμε, θα ήμασταν ψάρια, διότι οι σεισμοί είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν τα βουνά και τις κοιλάδες! Θα ήταν η γη επίπεδη, γεμάτη με νερό, δεν θα είχαμε τις ωραίες παραλίες και τίποτε από όλα αυτά! Άρα καλά κάνουμε και έχουμε τους σεισμούς», ανέφερε ο καθηγητής, που εξήγησε απευθυνόμενος κυρίως στα πολλά νέα παιδιά, μαθητές Σχολείων που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, τι πρέπει να κάνουν πριν και μετά από μια σεισμική δόνηση!
«Οι σεισμοί σήμερα στην Ελλάδα δε σκοτώνουν, έχουμε καλούς μηχανικούς, υπέρ το δέον καλούς, αλλά κακούς μαστόρους! Κινδυνεύουμε πιο πολύ από το εσωτερικό του σπιτιού μας, έχω για παράδειγμα δει, εγκυκλοπαίδειες πάνω από παιδικές κούνιες! Δεν υπάρχει παιδεία στον κόσμο», ανέφερε με νόημα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου.
 
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ «Δεν πάμε ποτέ κάτω από την κάσα της πόρτας! Αυτή η λογική επικρατούσε παλιά που ήταν τα σπίτια πέτρινα και έβαζαν δοκάρια, τώρα έχουν τσιμέντο, πράγμα επικίνδυνο, όπως δεν μπαίνουμε κάτω από έπιπλα από φορμάικα για παράδειγμα, εκτός και αν είναι ξύλινα», ανέφερε ο κ. Τσελέντης που μίλησε για το περίφημο «τρίγωνο της ζωής».
 
«ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗ ΖΩΗΣ»«Πρέπει να κάτσετε δίπλα σε ένα βαρύ έπιπλο, εγώ έχω πει στη γυναίκα μου και στη μάνα μου, στην περίπτωση που γίνει σεισμός, να πάνε να κάτσουν δίπλα στην κουζίνα που έχω στερεώσει καλά, καθώς είναι από μέταλλο, οπότε ότι και αν πέσει, θα δημιουργηθεί ένα κενό, το λεγόμενο «τρίγωνο της ζωής», είπε ο κ. Τσελέντης που έδωσε και ένα προσωπικό παράδειγμα. «Όταν έγινε ο σεισμός της Κεφαλονιάς, έμενα σε ένα ξενοδοχείο, δε θα πω ποιο, και την ώρα που έγινε ο δεύτερος σεισμός, ο τοίχος πίσω μου γκρεμίστηκε! Επειδή έχω ζήσει πολλούς σεισμούς στο εξωτερικό, κύλησα στο πλάι, πήρα και ένα μαξιλάρι στο κεφάλι μου και έκατσα δίπλα στο κρεβάτι και περίμενα να περάσει ο σεισμός για να κατέβω κάτω! Ο πανικός είναι πολύ κακός, πρέπει ξέρετε πως θα κινηθείτε, αν σηκωθείτε από το κρεβάτι και πάτε να τρέξετε προς τα έξω, θα κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Δυστυχώς, παντού στο εξωτερικό  υπάρχουν ειδικά φιλμ στις τζαμαρίες, όπως κάνετε μερικοί στο αυτοκίνητο σας, έτσι θα έπρεπε να γίνεται και στο σπίτι, γιατί και την ενέργεια γλυτώνετε και δεν σπάει σε περίπτωση σεισμού! Όταν οδηγάς επίσης, δεν τρέχεις στο δρόμο, σταματάς και δεν μπαίνεις ποτέ σε ασανσέρ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άκης Τσελέντης, ο οποίος στάθηκε και σε όσα η πολιτεία δεν έχει πράξει.
 
ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΟΥΣΑ
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ…
ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ
ΚΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ
Οι προτάσεις των επιστημόνων πολλές, τόσες όσα τα ελλείμματα στην αντισεισμική θωράκιση και την  προστασία με κανέναν ως φαίνεται, πέραν των επιστημόνων , να μη δίνει την ουσιαστική βαρύτητα που απαιτείται! «Σχεδιάσαμε τον αντισεισμικό κλωβό, τον οποίο ονομάσαμε «Άτλαντα», σε περίπτωση που γίνει ένας σεισμός και είναι στο σπίτι μια οικογένεια. Ήταν από ανθρακονήματα και ατσάλι και δοκιμάσαμε να ρίχνουμε τόνους από διάφορα ύψη, όπου δεν πάθαινε τίποτε! Μέσα είχε μάσκα για τη σκόνη, ακόμη και βιταμινούχο διάλυμα και σύστημα επικοινωνίας με τα σωστικά συνεργεία και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε το αντισεισμικό θρανίο και την αντισεισμική αίθουσα, ήταν όνειρα, που δυστυχώς δεν προχώρησαν σε αυτήν τη χώρα, αν και θα μπορούσαν να σώσουν ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης, που στάθηκε σε ένα ακόμη έλλειμμα! «Για να εντοπίσεις καλά ένα σεισμό, πρέπει να τον… ζώσεις με σεισμολογικούς σταθμούς! Οι θαλάσσιοι σεισμογράφοι είναι πανάκριβοι, αν και μια πτέρυγα Φαντομ, κοστίζει όσο ένα δίκτυο σεισμογράφων, αλλά οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί τσιγκουνεύονται να δώσουν τα χρήματα και εμείς παρακαλάμε για ένα δίκτυο τέτοιο δίκτυο», είπε χαρακτηριστικά.
 
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ
ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ’86
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΩΣΜΟΣ…Όλοι οι επιστήμονες, στάθηκαν στο παράδειγμα της Καλαμάτας που μετά τον καταστροφικό σεισμός του 1986 αναπτύχθηκε σε όλα τα επίπεδα! «Η Καλαμάτα, θα μπορούσε να μείνει στη νεότερη ιστορία της ελληνικής πολεοδομικής ιστορίας, ως η μοναδική από τις ελληνικές πόλεις, που είδε το σχέδιο ανάπτυξής της να αλλάζει την μορφή της και να την επαναπροσανατολίζει στην κατεύθυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και  της περιβαλλοντικής αειφορίας, δηλαδή αυτό που είπε ο Καραμανλής, «σεισμός… σωσμός». Δυστυχώς χάσαμε κόσμο, αλλά η Καλαμάτα πλέον, έγινε άλλη πόλη και αποτελεί πρότυπο μετασεισμικής αποκατάστασης για την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τσελέντης που εξήρε την προσφορά του τότε δημάρχου Σταύρου Μπένου.
seismos-kasl
«Ο Δήμος Καλαμάτας, που τότε είχατε το φωτισμένο Μπένο που διέθετε το δυναμισμό, είχε ικανό ανθρώπινο δυναμικό, είχε δημιουργήσει εξοπλισμό και υποδομές, ευρωπαϊκή εμπειρία, δικτύωση και πλούσια δραστηριότητα σε ένα εύρος τομέων! Η ισχυρότερη απόδειξη της αναπτυξιακής δυναμικής της πόλης μετά το σεισμό, είναι ότι δημογραφικά αυξήθηκε 20%, αντί να έχουμε μείωση! Μην περιμένουμε μόνο από την πολιτεία και οι ίδιοι να βάζουμε ένα λιθαράκι και επίσης, να λάβει η… τοπική πολιτεία πρωτοβουλίες! Προτιμώ προσωπικά, να μη δω παρτέρια και λουλουδάκια, αλλά να δω στα παλιά κτίρια που είναι έτοιμα να πέσουν, να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο», ανέφερε ο καθηγητής που καυτηρίασε ένα ακόμη σημαντικό έλλειμμα της πολιτείας στην κατεύθυνση της αντισεισμικής προστασίας.
 
ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
«Υπήρχε ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων το οποίο καρκινοβατεί καθώς 30 χρόνια, έχουμε ελέγξει μόλις το 10% των Σχολείων», ανέφερε ο γνωστός καθηγητής και συνέχισε. «Αυτό πρέπει να προχωρήσει καθώς πρέπει να έχουμε ασφαλή Σχολεία». Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα της πρόγνωσης, την οποία άλλωστε επιχειρεί με έναν τρόπο, το πρωτοπορικαό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα  του όποιοι παρουσιάστηκαν χθες στην Καλαμάτα, η οποία για τους εδικούς, είναι ένα φυσικό εργαστήρι!
 
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙΤΟ «ΟΝΕΙΡΟ» ΤΟΥΤΣΕΛΕΝΤΗ ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ…«Υπάρχουν προαπαιτούμενα πρόγνωσης! Καταρχάς είναι οι προσεισμοί! Μελετώντας την προσεισμική δράση, όπως το ραδόνιο και άλλες παραμέτρους, μπορούμε να στοχοποιήσουμε την περιοχή και να έχουμε άμεσα αποτελέσματα! Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε σωστά σεισμικά δίκτυα! Πολλές φορές ακούτε ότι το σκυλί γαυγίζει και θα κάνει σεισμό! Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποια ζώα που είναι ευαίσθητα στους σεισμούς! Πριν το σεισμό του Αιγίου, είχε γεμίσει η Εθνική Οδός στο ύψος της Ακράτας σκοτωμένους αρουραίους. Πριν το μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1991, είχαν βγει πολλές κατσαρίδες στα σπίτια! Τέτοια φαινόμενα τα παρακολουθούμε πάρα πολλοί και σ’ αυτά ειδικά, είναι πολλοί προσεκτικοί οι Κινέζοι! Επίσης, έχει καταγραφεί πριν από σεισμούς η συμπεριφορά αλιευμάτων», είπε ο κ. Τσελέντης που μίλησε με προσωπικό παράδειγμα που είχε πριν το σεισμό της Λευκάδας! Γενικά, έχει επισημανθεί πως ένα ζώο, όσο μικρότερο είναι, τόσο πιο ευαίσθητο είναι στους σεισμούς! «Όνειρό μας είναι, όλες αυτές οι πληροφορίες, είτε αφορούν σε μεταφορές ραδονίου, είτε σε καιρικά φαινόμενα να συγκεντρωθούν σε έναν υπολογιστή ώστε με τα απαραίτητα δεδομένα, να μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την ανασφάλεια και την απροσδιοριστία του πότε θα έρθει ένας σεισμός!
Το όνειρό μου είναι μέσα στο Γεωρδυναμικό προτού φύγω, να έχουμε μια αίθουσα, μαζί με τη βοήθεια των συνεργατών και 15 οθόνες, όπου η μία να δείχνει θερμοκρασίες, η άλλη το ραδόνιο, ακόμη και το πώς… χοροπηδούν τα κουνέλια, ώστε να συναξιολογούνται τα στοιχεία και να βγαίνει ένα αποτέλεσμα που θα μας λέει ότι στην τάδε περιοχή κάτι μπορεί να γίνει», είπε ο καθηγητής ο οποίος εξήγησε επίσης πως είναι άλλο το μέγεθος και άλλο η ένταση ενός σεισμού, καθώς η τελευταία  εξαρτάται από την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες, ενώ άφησε για μια κόμη φορά αιχμές για τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου! «Αν υπάρχουν ευφυείς πολιτικοί, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτό το φαινόμενο και να κάνουμε ένα φορέα, που θα φέρνει και επιστημονικό δυναμικό, να έρχονται ομάδες από το εξωτερικό  και να είναι και ανταποδοτικός! Η ελληνική πολιτεία όμως πάντα είναι η μεγάλη απούσα, περιμένει να γίνει ο μεγάλος σεισμός και μετά να πλακώσουν διάφοροι πολιτικοί με τους σφουγγοκωλάριους», είπε ο κ. Τελέντης καταληκλτικά, ο ποίος στάθηκε στην πρόγνωση που ακόμη και την επιτύχουν στο ακέραιο, θα είναι για άλλους λόγους δύσκολη
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΔΕΝ 
ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΧΡΗΣΙΜΗ 
ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
«Πρέπει να καταλάβουμε πως ακόμη και αν φτάσουμε στην πρόγνωση και την πετύχουμε, χρήσιμη θα είναι όπως η Μετεωρολογία, αλλά αν δεν έχεις μηχανισμούς να προφυλαχτείς από τις καταιγίδες, να έχεις τα δίκτυα ύδρευσής σου καθαρά, να μην μπαζώνεις ρυάκια, τι να σου κάνει και ο φουκαράς ο μετεωρολόγος αν πνιγούν και πέντε άνθρωποι!
Είναι εγκληματικό να μπαζώνουμε περιοχές και να χτίζουμε πάνω στα ρέματα και να υπάρχει αντισεισμικός σχεδιασμός για μια ολόκληρη πόλη και όχι σε κάθε συνοικία, αφού πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κάτω από τα πόδια μας, καθώς οι ζημιές εξαρτώνται όχι μόνο από το μέγεθος του σεισμού, αλλά και από τον τρόπο διάρρηξης»! Λάβρος ο Άκης Τσελέντης, με ξεχωριστές τις αναφορές και του μεσσήνιου καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ και πρώην προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου¸ Κανάρη Τσίγκανο να μιλά για το πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα πρόδρομων φαινομένων!
ΕΜΜΕΣΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ«Η ομάδα μας, πρέπει να το τονίσω, είναι ότι καλύτερο υπάρχει στον επιστημονικό ελληνικό χώρο και όχι μόνο», είπε ο κ. Τσίγκανος, ο οποίος ως πρόεδρος του Αστεροσκοπείου, εμπνεύστηκε αυτό το πρόγραμμα με τους συνεργάτες του και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να τύχει  του ενδιαφέροντος των τοπικών φορέων, οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν πλην του Δήμου στην ημερίδα. «Οι σεισμοί, τα ηφαίστεια και τα τσουνάμι, είναι γεωκαταστροφές , συμβαίνουν πιο σπάνια  όμως έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές! Έχουμε περισσότερα θύματα και οικονομικές απώλειες, γι’ αυτό και αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση, αν και δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα! Εμένα, σα διαστημικός φυσικός και το λέω και στους συναδέλφους μου, μου κάνει εντύπωση που μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον του σύμπαντος, αν επιταχύνεται η διαστολή ή αν θα συνεχίσει να διαστέλλεται ή κάποτε θα συστέλλεται, με περισσότερη ακρίβεια για δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας», ανέφερε και επεκτάθηκε στα του προγράμματος.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ
ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ο κ. Τσίγκανος έκανε αναφορά στις προσωπικές διηγήσεις που είχε ακούσει από δικούς του ανθρώπους καθώς κατάγεται από τα Φιλιατρά, αναφορικά με τον καταστροφικό σεισμό του 1886, όπου 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν ένα σεισμό, γεγονός που παραλλήλισε με το σεισμό της Καλαμάτας, ο οποίος συμπτωματικά σημειώθηκε 100 χρόνια μετά! «Ενδιαφέρον έχει ότι είναι οι μεγάλοι σεισμοί με 100 χρόνων διαφορά, έχοντας αυτά στο νου ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που είναι και το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο και αφορά σε δύο περιοχές, την Κεφαλονιά που πρόσφατα επλήγη και τη Μεσσηνία! Στο πρόγραμμα της Μεσσηνίας, θελήσαμε να μελετήσουμε τι συμβαίνει στην περιοχή, όπου είναι η γειτονιά του τόξου προβαίνοντας σε τρεις ενέργειες! Εγκαταστήσαμε σταθμούς ραδονίου στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία, μια διάταξη σεισμογράφων στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Costa Navarino που είναι πρωτοποριακό στην Ελλάδα και επίσης να δούμε αν από το διάστημα, μπορούμε να βλέπουμε τα πρόδρομα φαινόμενα! Θέλουμε να επεκτείνουμε αυτήν την προσπάθεια και είμαστε εδώ να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια αν κάποια στιγμή θελήσουν και οι τοπικοί φορείς», είπε χαρακτηριστικά ο Κανάρης Τσίγκανος. «Η διακύμανση της θερμοκρασίας, ευθύνεται στη διακύμανση της εκπομπής του ραδονίου, έχετε ακούσει που λένε κάποιοι «έχει κουφόβραση μήπως βγάλει σεισμό;» Αυτό τελικά, έχει κάποια βάση! Αυξάνει η θερμοκρασία, γιατί το ραδόνιο που εκχέεται ζεσταίνει τοπικά την ατμόσφαιρα, ακριβώς πάνω από την περιοχή, όπως στο σεισμό της Λευκάδας, όπου δύο ημέρες πριν τα δορυφορικά δεδομένα κατέγραψαν μια θερμική ανωμαλία! Παρών στην ημερίδα και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ  και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευθύμιος Λέκκας.
 
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ 
ΟΑΣΠ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΥΧΟΝΜΕΓΑΛΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ…«Πραγματικά μιλάμε για ενθαρρυντικές περιπτώσεις προγνώσεων, που μας δίνουν μια καλή προοπτική ώστε να τις εντάξουμε στο επιχειρησιακό επίπεδο, το οποίο είναι και το ζητούμενο! Μέχρι τώρα, έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα που χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να καταστούν επιχειρησιακά εργαλεία! Είμαστε αισιόδοξοι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, τέτοιες μεθοδολογίες, θα τις εντάξουμε στις διαδικασίες των επιχειρησιακών σχεδίων και οι αρμόδιοι οργανισμοί της πολιτείας, θα τις αξιολογούν κάθε φορά ώστε να έχουμε επιτυχημένη διαχείριση και συνολική μείωση των επιπτώσεων  από φυσικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Λέκκας και συνέχισε.
lwekka
«Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό επιχειρησιακό επίπεδο και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη σεισμική καταστροφή, η οποία δεν είναι κάτι θεωρητικό!
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε σύνολο πραγμάτων όταν και αν αντιμετωπίσουμε μια δόνηση και θα είναι σημαντικό, αν τα καταφέρουμε και στην πρόγνωση», δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ φειδωλός στο θέμα της πρόγνωσης, θέλησε να είναι προς το παρόν ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.
 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ
ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΦΕΙΔΩΛΟΙ ΜΕΧΡΙ
ΝΑ… ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΟΥΝ!
«Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη σε καμία περίπτωση για πρόγνωση σεισμού, είναι μια μελέτη πρόδρομων φαινομένων! Μελετάμε το ραδόνιο ως πρόδρομο φαινόμενο! Ο στόχος ο απώτερος είναι κάποια στιγμή να προσεγγίσουμε την πρόγνωση, όμως πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!
kara
Προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τη διαδικασία για να ανεβάσουμε το δείκτη αξιοπιστίας», ξεκαθάρισε ο κ. Καραστάθης, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του συνεργαζόμενους ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γνωστού καθηγητή στην Αμερική Μηνά Καφάτου.
kafat
«Έχουμε μόνο ενδείξεις, ότι μπορεί να ξέρουμε πως έρχεται ένας σεισμός, ακόμη και έξι μήνες πριν!  Χρειαζόμαστε δορυφορικές παρατηρήσεις και φυσικά και αντίστοιχες από το έδαφος! Αν ξέρουμε ότι θα γίνει σεισμός, τι λέμε στον πολίτη; Και αν είναι λάθος; Γι’ αυτό θέλουμε οι τυχόν προβλέψεις να στέκουν από επιστημονικής πλευράς! Οι σεισμοί δεν προβλέπονται εύκολα, το ζήτημα είναι να τους προβλέψουμε ώστε να μην πέσουν κτίρια και αν πάλι, πέσουν, οι άνθρωποι να έχουν φύγει από την πόλη», κατέληξε ο διακεκριμένος επιστήμονας, που σε λίγες λέξεις, αναφέρθηκε στην ουσία του λεπτού αυτού θέματος με τις πολλές προεκτάσεις!