Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων


«Πλάτη» βάζει ο Παναγιώτης Νίκας για τον Σταύρο Μπένο

 05/04/2017
Όλοι δικαιούνται να προσφέρουν για την αρχαιολογική μας κληρονομιά

Σε συνέχεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την Τρίτη 28 Μαρτίου με αντικείμενο τη συνεργασία όλων για την επιβοήθηση των ανασκαφών στην αρχαία Θουρία, καθώς και ανακοίνωσης από πλευράς του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωσε χθες τα εξής:
«Οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων. Βλέπουμε ανακοινώσεις από αρχαιολόγους, των οποίων το περιεχόμενο παραπέμπει σε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Όλοι έχουν λόγο για τους αρχαιολογικούς χώρους, ασφαλώς περισσότερο το υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην προ ημερών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου, του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και του διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, μεταξύ άλλων, «όπου αποφασίστηκε το “Διάζωμα” από το ταμείο του να διαθέσει μεγάλο ποσό για να διευκολύνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να κάνει μελέτες και να ρυθμίσει θέματα σχετικά με απαλλοτριώσεις. Δηλαδή, να βοηθήσει να… τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες, που μόνο εμείς, που έχουμε απέναντί μας το κράτος, ξέρουμε την καθυστέρηση και τι αγώνας πρέπει να αναληφθεί για να υπάρξει εξέλιξη σε έργα και δράσεις».
Ο κ. Νίκας κατέληξε τονίζοντας ότι «όταν σε μία χώρα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, δεκάδες πανεπιστήμια από το εξωτερικό κάνουν ανασκαφές, είναι δυνατόν να λέμε ότι δε θέλουμε τη συνδρομή, τη συμπαράσταση; Αυτά είναι ανήκουστα! Και η Αυτοδιοίκηση (ο Δήμος Καλαμάτας εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στην αρχαία Θουρία) και ο ιδιωτικός τομέας και οργανώσεις, όπως είναι το “Διάζωμα”, με πολύ μεγάλη προσφορά, έχουν λόγο και στα πολιτιστικά ζητήματα και στη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και στην προστασία της κληρονομιάς μας και στην προώθηση των αρχαιολογικών ανασκαφών».
Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου