Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Μεθώνη του Αγίου Πνεύματος

5/6/2017

Συνεχίζοντας τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017" που διοργάνωσε και εφέτος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την 5η Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 11.30 π.μ., η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, παρουσίασε το ιστορικό της καταποντισμένης προϊστορικής πολιτείας της Μεθώνης. Η παρουσίαση  ἐγινε  στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης !!! στην παραλία, από τον Ηλία  Σπονδύλη αρχαιολόγο, διευθυντή της έρευνας , και επίτιμο τμηματάρχη της ΕΕΑ.  Αρχικά  προηγήθηκε  ομιλία από τη διευθύντρια της ΕΕΑ, δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι με θέμα «Η συμβολή της ΕΕΑ στο Νομό Μεσσηνίας».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (πράσινες διαδρομές)  πραγματοποίησε  τις κάτωθι δράσεις:
Από την Πέμπτη 25/05/2017 έως την Κυριακή 28/05/2017,  πραγματοποίησε  εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Καταποντισμένες Προϊστορικές Πολιτείες και Αρχαία Ναυάγια», στο πλαίσιο των πράσινων διαδρομών. Το πρόγραμμα  παρουσιάστηκε  στο μουσείο ΠΑΣΑ, εντός του Φρουρίου της Πύλου. περιλάμβανε τα κάτωθι: Παρουσίαση της καταποντισμένης προϊστορικής (μέσης εποχής του Χαλκού) πολιτείας της Μεθώνης, το ναυάγιο «Μέντωρ» των Κυθήρων (πρόκειται για το ναυάγιο του πλοίου με το οποίο ξεκίνησε η μεταφορά των γλυπτών της Ακρόπολης από το Λόρδο Έλγιν), καθώς και την υποθαλάσσια αποτύπωση λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σταδίου στη Δήλο. Επιπροσθέτως  παρουσιάστηκε  η Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα της Εφορείας στους Φούρνους Ικαρίας , που αφορά στον εντοπισμό 22 ναυαγίων, PowerPoint Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το Εργαστήριο Ενάλιων Αρχαιοτήτων,  PowerPoint Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Ινστιτούτο Ενάλιων αρχαιλογικών Ερευνών  για την έρευνα στο αρχαίο λιμάνι της Σαλαμίνος.  Τέλος πραγματοποιήθηκε    ξενάγηση στα δύο μουσεία μας ΠΑΣΑ & ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, στην υπαίθρια έκθεση αμφορέων, παρακολούθηση τρισδιάστατης προβολής για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου και επίσκεψη της συλλογής μουσειακού χαρακτήρα καταδυτικού υλικού της Εφορείας.
Οι δράσεις  πραγματοποιήθηκαν  από την Εφορεία Εναλίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Δήμο Πύλου – Νέστορος και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πελοποννήσου.
Τέλος, την 5η Ιουνίου,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Εφορεία Εναλίων, σε συνεργασία με τον Δήμο, και ωρα 11:30   ἐγινε   παρουσίαση της καταποντισμένης προϊστορικής  πολιτείας στη Μεθώνη απο τον κ. Ηλία  Σπονδύλη,  διευθυντή της έρευνας, στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου  του Δήμου, στην Μεθώνη. Και  ακολούθησε σύντομη  ξενάγηση, από την ακτή, στην περιοχή των ευρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου