Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ο Ολυμπιονίκης επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε




Πάτρα: Ο Ολυμπιονίκης επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε

Πάτρα: Ο Ολυμπιονίκης επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε



Το ταξίδι της επιστροφής στην γενέτειρά του, την Πύλο, ξεκινάει σήμερα για τον Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνο Τσικλητήρα. Στην Πάτρα θα βρίσκεται από το πρωί ο δήμαρχος της Μεσσηνιακής πόλης, Δημήτρης Καφαντάρης, για να παραστεί στην ανακομιδή των οστών του Ολυμπιονίκη και την μεταφορά τους στην Πύλο. «Είναι πολύ σημαντική στιγμή για εμάς...» δήλωσε στην «ΠτΔ».
Ο δήμαρχος Πύλου ξεκίνησε την προσπάθεια για την επιστροφή των οστών, στέλνοντας μια επιστολή με το αίτημα της πόλης στον ομόλογό του Κώστα Πελετίδη. Η απάντηση του δημάρχου Πατρέων ήταν θετική και η διαδικασία πήρε υπηρεσιακά τον δρόμο της. Η ανακομιδή των οστών του Κ. Τσικλητήρα θα γίνει σήμερα το πρωί (9.00 π.μ.) στο Α' Δημοτικό Κοιμητήριο, όπου είναι θαμένος ο Ολυμπιονίκης.
Κάποιοι ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι ο Κ. Τσικλητήρας είναι Πατρινός επειδή τάφηκε στην Πάτρα, αλλά και γιατί εδώ ζούσαν απόγονοι της οικογένειας με πιο γνωστό τον κοσμοπολίτη Σπύρο Τσικλητήρα. Ο Σπ. Τσικλητήρας ήταν επίσης ένας άνθρωπος του αθλητισμού, ευγενικός και χαμογελαστός μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Σε κάποιες από τις συναντήσεις μας μαζί του, μας εξέφραζε τον θαυμασμό του για την οικογενειακή αθλητική παράδοση, και μας μιλούσε για την εκπαίδευση που έκανε στο άθλημα της ξιφασκίας στον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο στη σχολή Αναβρύτων, για την κωπηλασία, το χειμερινό σκι κ.ά. Υπήρξε ο πρώτος προπονητής του Ομίλου Αντισφαίρισης της Πάτρας, εμφυσώντας μάλιστα "τενιστική αγωγή" στους νεαρούς αθλητές, αρχές του '70.
«Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του τόπου μας» μας είπε ο Δ. Καφαντάρης. Ο δήμος προετοιμάζει επίσημη τελετή υποδοχής του Ολυμπιονίκη την Κυριακή 20 Αυγούστου  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι Πολιούχος της Πύλου. Το τελετουργικό θα περιλαμβάνει την υποδοχή των οστών του φημισμένου αθλητή και επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια με πομπή στην οποία θα μετέχουν οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της Πύλου, υπό τη συνοδεία της δημοτικής μουσικής, οι αρχές και οι πολίτες θα μεταβούν μέχρι το σπίτι της οικογένειας Τσικλητήρα που έχει ανακατασκευαστεί και μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.
Στον χώρο φυλάσσονται τα έπαθλα του Ολυμπιονίκη. Στην πίσω πλευρά του κτιρίου έχει στηθεί το άγαλμα του Κ. Τσικλητήρα και βρίσκεται ο βατήρας που έκανε προπόνηση ο αθλητής. Σε ειδική κρύπτη που κατασκευάστηκε θα τοποθετηθούν τα οστά του Ολυμπιονίκη. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων και ομιλίες.
Αυτό που έλειπε μέχρι τώρα στους Πύλιους ήταν ο ίδιος ο Ολυμπιονίκης. Στα σχέδια του Δ. Καφαντάρη και των συνεργατών του είναι η μελλοντική διοργάνωση αγώνων στίβου, αφιερωμένους στη μνήμη του Κ. Τσικλητήρα. Το στάδιο της Πύλου ανακαινίζεται γι' αυτό τον σκοπό και σε λίγες μέρες τοποθετείται το νέο ταρτάν, μας είπε ο δήμαρχος της πόλης. «Πιστεύουμε ότι με αυτές τις ενέργειες του δήμου θα ξαναζωντανέψει στις μνήμες όλων μας η ιστορία αυτού του άνδρα» πρόσθεσε ο Δ. Καφαντάρης. Ενός αθλητή που δόξασε την Ελλάδα και έδωσε το παράδειγμα, όταν επέλεξε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολεμικού μετώπου, αποκρούοντας τις πιέσεις να μείνει στα μετόπισθεν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ (Από την έντυπη έκδοση της "ΠτΔ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου