Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη

Νέα πρόστιμα σε Πύλο και Τριφυλία για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων

 23/08/2018 
Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη
 
Ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου φαίνεται πως θα δούμε από τη νέα χρονιά  αιρετούς της αυτοδιοίκησης στη Μεσσηνία για το θέμα των σκουπιδιών και της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους.
Μόλις το Μάιο καταδικάσθηκαν σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, σε δύο χρόνια φυλάκισης με 3ετή αναστολή, για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων στη χωματερή του Αγίου Νικολάου Πύλου, έχοντας επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών, όπως και στις αισθητικές αξίες.
 
Πρόστιμα
Χθες, με ισάριθμες αποφάσεις του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επέβαλε πρόστιμα στους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας για τα σκουπίδια.
Ειδικότερα, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ ως υπεύθυνο φορέα για την εναπόθεση αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων σε υπαίθριο χώρο με περιμετρική περίφραξη και ανοιχτή είσοδο που γειτνιάζει με τον παλαιό ΧΑ∆Α στη θέση «Άγιος Νικόλαος» του Δήμου και για το χώρο του παλαιού ΧΑ∆Α Αγ. Νικολάου, όπου, όπως έχει διαπιστωθεί και από προγενέστερες αυτοψίες του Τμήματος Περιβάλλοντος και του ΚΕΠΠΕ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, εξακολουθούν να υφίστανται σωροί ακάλυπτων σύμμεικτων απορριμμάτων, οι οποίοι καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση.
Στο δε Δήμο Τριφυλίας επέβαλε πρόστιμο 7.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκαν σε νέο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, πλησίον του χώρου του ΧΑ∆Α Αλιμακίου του Δήμου Τριφυλίας, όπου γίνονται εργασίες αποκατάστασης, εκτεταμένες εναποθέσεις Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων και εστίες ανάφλεξης απορριμμάτων με έντονο καπνό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών και πρόκληση κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Και για τις δύο περιπτώσεις αποφασίσθηκε να διαβιβαστούν οι φάκελοι στην αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή των εργασιών αποκατάστασης στους δύο  ΧΑ∆Α, Αγίου Νικολάου Πύλου και σε Αλιμάκι Τριφυλίας, καθώς και η διαβίβαση των φακέλων των δύο υποθέσεων στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή.
 
Καταδίκες
Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο καταδικάσθηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης με 3ετή αναστολή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων στη χωματερή του Αγίου Νικολάου Πύλου.
Η υπόθεση αφορούσε στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οπότε είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές στη χωματερή της Πύλου, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για την περιοχή.
Ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατηγορείται ότι, ενώ με αποφάσεις του κρατικού περιφερειάρχη το 2010 και του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το 2012 του είχαν μεταβιβασθεί οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, αλλά και υλοποίηση των έργων που προβλέπονταν τότε από το ΠΕΣΔΑ, δε φρόντισε για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης στον Άγιο Νικόλαο Πύλου. Η μονάδα είχε σταμάτησε να λειτουργεί από τα τέλη του 2012 λόγω ανυπαρξίας χώρου εναπόθεσης νέων δεματοποιηθέντων απορριμμάτων, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης μεταφοράς και επεξεργασίες τους. Αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί παράνομα η χωματερή, ενώ καθημερινά απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά και ιδιώτες, προέβαιναν σε αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων, αστικών απορριμμάτων και μπαζών, όπως και εύφλεκτων υλικών.
Ο δε δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κατηγορείται για παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και ότι επέτρεπε την ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων και αποβλήτων από τα απορριμματοφόρα του Δήμου και ιδιώτες.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου