Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Για την αναστήλωση της ρωσικής εκκλησιας στη Σφακτηρία


ΚΟΣΤΑ-ΝΑΥΑΡΙΝΟ, 3 Αυγούστου 2019 (ευρισκομένη στο Συνέδριο της Μεσσηνιακής
Αμφικτυονίας)

αγαπητοί φίλοι,
προωθώ, σε μετάφραση στην ελληνική και πρωτότυπο στη ρωσική, πρόταση επισκευής-αναστήλωσης της ρωσικής εκκλησιας στη Σφακτηρία, που μόλις έλαβα από Ρώσο καθηγητή Βιοϊατρικής-αρχιτέκτονα και οικογενειακό μας φίλο, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή.
Προτείνει ανιδιοτελώς να καταβάλει εργασία και να προσελκύσει και χορηγούς.
Εισηγούμαι το όλο εγχείρημα να αποτελέσει σύμπραξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρωσικής Πρεσβείας, Μεσηνιακής Αμφικτυονίας,Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού,
παραμένουμε σε άμεση επικοινωνία,
με φιλικούς χαιρετισμούς,
Δώρα Γιαννίτση
Θεοδώρα , χαίρετε,
Κατόπιν αιτήματός σας, εν συντομία περιγράφω την κατάσταση και το σχέδιο δράσης.
1. Εγώ, Prokhorchuk Egor Borisovich, Κοσμήτορας της Σχολής Βιοϊατρικής Ιατρικής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου που ονομάστηκε από τον N.I. Pirogov, Διδάκτωρ Βιολογικών Επιστημών, Καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Lomonosov, επικεφαλής του εργαστηρίου γονιδιωματικής και επιγενομικής των σπονδυλωτών του Ομοσπονδιακού Κέντρου Ερευνών "Θεμελιώδη θεμέλια της βιοτεχνολογίας" της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Κατά την επίσκεψη στην πόλη Πύλος ανακάλυψα ότι το ξύλινο παρεκκλήσι στο νησί της Σφακτηρίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η οροφή στο ανατολικό τμήμα έχει διαρροή, γεγονός που συμβάλλει στην σήψη των κύριων κορώνων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ολόκληρου του παρεκκλησίου.
Η ιστορία του παρεκκλησίου γράφεται εδώ:
Λόγω του γεγονότος ότι στα νιάτα μου μου ασχολήθηκα με την αποκατάσταση της ξύλινης εκκλησίας του Αλέξανδρου Svirsky στην περιοχή Arkhangelsk (http://www.kenozero.ru/o-parke/kulturnoe-nasledie/arkhitektura-kenozerya/kultovaya-arkhitektura/tserkov-vo- (1871-g /) και διατηρήσαμε επαφή με τους ξυλουργούς των συντηρητών, τότε προτείνω το ακόλουθο σχέδιο δράσης:
1. Τον Οκτώβριο του 2019 να μεταβούμε με τον Ρώσο αρχιτέκτονα Βλαντίμιρ Βασίλιεβιτς Νόσωφ και να εξετάσουμε το μνημείο http://novoestaroe.ru/index.php?razdel=autors&content=nosov
Τα έξοδα ταξιδίου στην Πύλο τα αναλαμβάνουμε οι ίδιοι. Ζητάμε βάρκα από το δημαρχείο στο νησί και πίσω.
2. Μετά την επιθεώρηση του μνημείου, θα καταρτίσουμε σχέδιο δράσης και εκτίμησης για τα υλικά, τους μισθούς των εργαζομένων και το κόστος του ταξιδιού και της διαμονής τους στην Πύλο για όλη τη διάρκεια της εργασίας.
3. Προετοιμασία εργασιών για τον Ιούνιο-Αύγουστο του 2020.
4. Ζητάμε από το γραφείο του δημάρχου να συνεισφέρει:
1) Εξασφάλιση οικοδομικών υλικών
2) Παράδοση τους στο νησί της Σφακτηρίας
3) Παροχή κάποιου εξοπλισμού (γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας βενζίνης, αλυσοπρίονα, μεγάλα εργαλεία που είναι δύσκολο να μεταφερθούν από τη Μόσχα)
5. Εμείς αναλαμβάνουμε αναζήτηση χορηγιών για εξασφάλιση κόστους εργασιών συντηρητών, τους οποίους προβλέπεται να εντοπίσουμε κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε καλυφθούν όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με τα ταξίδια, τη στέγαση και την αμοιβή των Ρώσων αναστηλωτών.
Έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των εργασιών έως το Σεπτέμβριο του 2020.
Τα έργα θα κρατήσουν το ξωκλήσι, τουλάχιστον άλλα 20-25 χρόνια.
Με εκτίμηση, Καθηγητής E. B. Prokhorchuk
Феодора, здравствуйте!
По Вашей просьбе кратко обрисовываю ситуацию и план действий.
  1. Я, Прохорчук Егор Борисович, декан медико-биологического факультета РНИМУ им Н.И. Пирогова, доктор биологических наук, профессор МГУ им М.В. Ломоносова, зав лаб геномики и эпигеномики позвоночных Федерального исследовательского центра «Фундаментальные основы биотехнологии» Российской Академии Наук.
  2. https://www.fbras.ru/about/nauchnye-podrazdeleniya/laboratoriya-genomiki-i-epigenomiki-pozvonochnyx
При посещении города Пилос обнаружил , что деревянная часовня на острове Офактирия находится в критическом состоянии. Кровля в восточной части протекает, что способствует  гниению основных венцов. Это может привести к потере всей часовни.
Об истории часовни написано здесь:
В силу того, что в юности я был вовлечен в реставрацию деревянной Церкви Александра Свирского в Архангельской области (http://www.kenozero.ru/o-parke/kulturnoe-nasledie/arkhitektura-kenozerya/kultovaya-arkhitektura/tserkov-vo-imya-prepodobnogo-aleksandra-svirskogo-chudotovrtsa-na-khizhgore-1871-g/) и сохранил связи с плотниками реставраторами, то предлагаю следующий план действий:
  1. В октябре 2019 года обследовать объект с привлечением  архитектора реставратора третьей категории Носова Владимира Васильевича.
Расходы на проезд до Пилоса берем на свой счет. Просим от мэрии лодку до острова и обратно.
  1. После обследования памятника составить план работ и смету на материалы, заработную плату работников и стоимость их проезда и проживания  в Пилосе на время проведения работ.
  2. Предварительно планировать проведение работ на июнь-август 2020 года.
  3. Просим мэрию способствовать :
  1. Приобретению стройматериалов
  2. Доставке их на остров Офактирия
  3. Предоставить некоторое оборудование (бензиновый генератор тока, бензопилы, крупные инструменты, которые трудно привезти из Μосквы)
  1. Силами реставраторов и благотворителей, коих за зимний период планируется найти, будут оплачены все расходы, связанные с проездом, проживанием и оплатой труда русских реставраторов.
Планируется закончить работы к сентябрю 2020 года.
Проведенные работы сохранят часовню, еще минимум на 20-25 лет.
С уважением, проф Прохорчук Е.Б.
Μνημείο Ρώσων Πεσόντων
Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται στο μικρό νησί Σφακτηρία, στα ανοικτά της Πύλου, στη Μεσσηνία. Τοποθετήθηκε εκεί το 1872, στην 45η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και χρηματοδοτήθηκε από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.
Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων είναι αφιερωμένο στους 59 νεκρούς Ρώσους ναύτες και τους 141 τραυματίες, τον τραγικό απολογισμό της ναυμαχίας.
Στο κέντρο του Μνημείου Ρώσων Πεσόντων, στο βωμό, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται: «Στη μνήμη των απωλεσθέντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου στις 8 (20) Οκτώβρη 1827 και ενταφιασμένων εδώ κοντά». Γύρω από την πλάκα υπάρχουν ως σήμερα τα κυπαρίσσια που φύτεψαν το 1889 Ρώσοι ναύτες που απαίτησαν τιμή στους συμπατριώτες τους.
Το μνημείο των Ρώσων πεσόντων επισκέπτονται ακόμα και σήμερα τα πληρώματα των ρωσικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα και αποδίδουν χρέος τιμής.
Κοντά στο Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται και η εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου γίνονται λειτουργίες και μνημονεύονται οι πεσόντες. Το 1960 κοντά στη μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στήλη, στην οποία απεικονίζεται η άγκυρα και το εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιγραφή πάνω στη στήλη γράφει ότι αυτή τοποθετήθηκε «…προς τιμή των Ρώσων ναυτών που απωλέστηκαν ηρωικά στη ναυμαχία του Ναβαρίνου».
 
04.08.2019, 13:26, "Giannitsi Theodora" :
                                        Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019
Προς Μέλη Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας
Ερίτιμα Μέλη Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Αγαπητοί φίλοι, συντοπίτες, συμπατριώτες ,
Δια της παρούσης σάς εκφράζω τις προσρήσεις μου και σε συνέχεια της χθεσινής μας συνάντησης στο πλαίσιο των εργασιών του 13ου Συνεδρίου της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας  επιτρέψατέ μου να σας αποστείλω μία σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις και τα προγράμματα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ) με έδρα τη Μόσχα, τη διεύθυνση και το συντονισμό του οποίου έχω αναλάβει από τη στιγμή της ίδρυσής του το 2005, μερικά άρθρα μου με άξονα τις κοινές σελίδες στην ιστορία των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τη διδακτορική μου διατριβή με θέμα «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αι. βάσει των ρωσικών πηγών (σχετικά με την εθνική συνείδηση των Ελλήνων)», καθώς και παρουσίαση δράσεων με άρωμα Μεσσηνίας, στις οποίες κατά καιρούς προέβη το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Eπίσης, σάς παραθέτω σε ηλεκτρονική μορφή τον δίγλωσσο κατάλογο «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας», τον οποίο εκδώσαμε προ 10ετίας, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 180 ετών της θρυλικής Ναυμαχίας, τον Οκτώβριο δε του 2017, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 190 ετών της Ναυμαχίας, η Μεσσηνιακή Αμφικρυονία στήριξε ευγενικά την επανέκδοση του λευκώματος.
Η δράση μας στο σύνολό της είναι ταγμένη στην ανάδειξη των κοινών σελίδων ιστορίας, που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα  «...ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν...». 
Κατωτέρω παρατίθεται αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., καθώς και απολογισμούς έργου τελευταίων ετών και  παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη διευκρίνιση και ενημέρωση.
Ελλάδα – αναμφίβολα μία από τις σαγηνευτικότερες γωνιές του πλανήτη, τόπος απαράμιλλου κάλλους, αισθησιακής φυσικής ομορφιάς, αλλά και εξαιρετικά πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού, μοναδικών μνημείων, γενέτειρα διαχρονικών αξιών και ιδεωδών, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, για ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών ανά τους αιώνες και δεν δύναται να αφήσει αδιάφορο και ασυγκίνητο και τον πλέον απαιτητικό περιηγητή.
Σάς ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη σας! Παραμένω στη διάθεσή σας για οιαδήποτε επι[ρόσθετη διευκρίνιση και ενημέρωση.
Είμαστε ΜΑΖΙ, είμαστε ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση,Описание: _Image0003
Δρ Θεοδώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια ΚΕΠ
210 8816066 (οικίας Αθήνας)
27210 89836 (οικίας Καλαμάτας)
6976374500 (κινητό Ελάδας)
τηλ. 007495 / 5801520, 007 985 9989929 (κινητά Ρωσίας)
       007495 / 7084809-10 (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού)
φαξ.  007495 / 7084810 (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού)
e-mail: dorka@yandex.ru (προσωπικό)
hcc@mail.ru (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού)
info@hecucenter.ru (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού)
Σημείωση: Τα συνημμένα αποστέλλονται σε μορφή “pdf” και “doc”.
1157_980http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg1157_980http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg1157_980http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg1157_980http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg1157_980http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg1157_980
03.08.2019, 22:17, "Messhniakh Amfiktyonia" <mamfiktyonia@gmail.com>:
Σας επισυνάπτουμε τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών και ο Πρόεδρος και η Συμπρόεδρος μας καλούν σε συνεδρίαση για να συγκροτηθούμε σε σώμα, αύριο Κυριακή 4 Ιουλίου 2019 και ώρα 19:00 στα γραφεία της Αμφικτυονίας οδός Βύρωνος 67 στην Καλαματα.

--
Παναγιώτης Μπαζίγος
-- 
Теодора Янници
директор Греческого Культурного Центра - ГКЦ
Москва, Алтуфьевское шоссе, д. 44, офис № 9, 2й этаж тел.: 7084809, 7084810
факс: 7084810
mobile: (495) 5801520
-- 
Теодора Янници
директор Греческого Культурного Центра - ГКЦ
Москва, Алтуфьевское шоссе, д. 44, офис № 9, 2й этаж тел.: 7084809, 7084810
факс: 7084810
mobile: (495) 5801520
-- 
Теодора Янници
директор Греческого Культурного Центра - ГКЦ
Москва, Алтуфьевское шоссе, д. 44, офис № 9, 2й этаж тел.: 7084809, 7084810
факс: 7084810
mobile: (495) 5801520
e-mail: info@hecucenter.ru, hcc@mail.ru, dorka@yandex.ru
www.hecucenter.ru

Θεοδώρα , χαίρετε,

Κατόπιν αιτήματός σας, εν συντομία περιγράφω την κατάσταση και το σχέδιο δράσης.
1. Εγώ, Prokhorchuk Egor Borisovich, Κοσμήτορας της Σχολής Βιοϊατρικής Ιατρικής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου που ονομάστηκε από τον N.I. Pirogov, Διδάκτωρ Βιολογικών Επιστημών, Καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Lomonosov, επικεφαλής του εργαστηρίου γονιδιωματικής και επιγενομικής των σπονδυλωτών του Ομοσπονδιακού Κέντρου Ερευνών "Θεμελιώδη θεμέλια της βιοτεχνολογίας" της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
2. https://www.fbras.ru/about/nauchnye-podrazdeleniya/laboratoriya-genomiki-i-epigenomiki-pozvonochnyx
Κατά την επίσκεψη στην πόλη Πύλος ανακάλυψα ότι το ξύλινο παρεκκλήσι στο νησί της Σφακτηρίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η οροφή στο ανατολικό τμήμα έχει διαρροή, γεγονός που συμβάλλει στην σήψη των κύριων κορώνων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ολόκληρου του παρεκκλησίου.
Η ιστορία του παρεκκλησίου γράφεται εδώ:
http://eparhia.karelia.ru/grec.htm
Λόγω του γεγονότος ότι στα νιάτα μου μου ασχολήθηκα με την αποκατάσταση της ξύλινης εκκλησίας του Αλέξανδρου Svirsky στην περιοχή Arkhangelsk (http://www.kenozero.ru/o-parke/kulturnoe-nasledie/arkhitektura-kenozerya/kultovaya-arkhitektura/tserkov-vo- (1871-g /) και διατηρήσαμε επαφή με τους ξυλουργούς των συντηρητών, τότε προτείνω το ακόλουθο σχέδιο δράσης:
1. Τον Οκτώβριο του 2019 να μεταβούμε με τον Ρώσο αρχιτέκτονα Βλαντίμιρ Βασίλιεβιτς Νόσωφ και να εξετάσουμε το μνημείο http://novoestaroe.ru/index.php?razdel=autors&content=nosov
Τα έξοδα ταξιδίου στην Πύλο τα αναλαμβάνουμε οι ίδιοι. Ζητάμε βάρκα από το δημαρχείο στο νησί και πίσω.
2. Μετά την επιθεώρηση του μνημείου, θα καταρτίσουμε σχέδιο δράσης και εκτίμησης για τα υλικά, τους μισθούς των εργαζομένων και το κόστος του ταξιδιού και της διαμονής τους στην Πύλο για όλη τη διάρκεια της εργασίας.
3. Προετοιμασία εργασιών για τον Ιούνιο-Αύγουστο του 2020.
4. Ζητάμε από το γραφείο του δημάρχου να συνεισφέρει:
1) Εξασφάλιση οικοδομικών υλικών
2) Παράδοση τους στο νησί της Σφακτηρίας
3) Παροχή κάποιου εξοπλισμού (γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας βενζίνης, αλυσοπρίονα, μεγάλα εργαλεία που είναι δύσκολο να μεταφερθούν από τη Μόσχα)
5. Εμείς αναλαμβάνουμε αναζήτηση χορηγιών για εξασφάλιση κόστους εργασιών συντηρητών, τους οποίους προβλέπεται να εντοπίσουμε κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε καλυφθούν όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με τα ταξίδια, τη στέγαση και την αμοιβή των Ρώσων αναστηλωτών.
Έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των εργασιών έως το Σεπτέμβριο του 2020.
Τα έργα θα κρατήσουν το ξωκλήσι, τουλάχιστον άλλα 20-25 χρόνια.
Με εκτίμηση, Καθηγητής E. B. Prokhorchuk



Феодора, здравствуйте!

По Вашей просьбе кратко обрисовываю ситуацию и план действий.
1. Я, Прохорчук Егор Борисович, декан медико-биологического факультета РНИМУ им Н.И. Пирогова, доктор биологических наук, профессор МГУ им М.В. Ломоносова, зав лаб геномики и эпигеномики позвоночных Федерального исследовательского центра «Фундаментальные основы биотехнологии» Российской Академии Наук. 2. https://www.fbras.ru/about/nauchnye-podrazdeleniya/laboratoriya-genomiki-i-epigenomiki-pozvonochnyx
При посещении города Пилос обнаружил , что деревянная часовня на острове Офактирия находится в критическом состоянии. Кровля в восточной части протекает, что способствует гниению основных венцов. Это может привести к потере всей часовни.
Об истории часовни написано здесь: http://eparhia.karelia.ru/grec.htm
В силу того, что в юности я был вовлечен в реставрацию деревянной Церкви Александра Свирского в Архангельской области (http://www.kenozero.ru/o-parke/kulturnoe-nasledie/arkhitektura-kenozerya/kultovaya-arkhitektura/tserkov-vo-imya-prepodobnogo-aleksandra-svirskogo-chudotovrtsa-na-khizhgore-1871-g/) и сохранил связи с плотниками реставраторами, то предлагаю следующий план действий:
1. В октябре 2019 года обследовать объект с привлечением архитектора реставратора третьей категории Носова Владимира Васильевича. http://novoestaroe.ru/index.php?razdel=autors&content=nosov
Расходы на проезд до Пилоса берем на свой счет. Просим от мэрии лодку до острова и обратно.
2. После обследования памятника составить план работ и смету на материалы, заработную плату работников и стоимость их проезда и проживания в Пилосе на время проведения работ.
3. Предварительно планировать проведение работ на июнь-август 2020 года.
4. Просим мэрию способствовать :
1) Приобретению стройматериалов
2) Доставке их на остров Офактирия
3) Предоставить некоторое оборудование (бензиновый генератор тока, бензопилы, крупные инструменты, которые трудно привезти из Μосквы)
5. Силами реставраторов и благотворителей, коих за зимний период планируется найти, будут оплачены все расходы, связанные с проездом, проживанием и оплатой труда русских реставраторов.
Планируется закончить работы к сентябрю 2020 года.
Проведенные работы сохранят часовню, еще минимум на 20-25 лет.
С уважением, проф Прохорчук Е.Б.

https://greece.terrabook.com/el/messinia/page/mnimeio-roson-pesonton/
Μνημείο Ρώσων Πεσόντων
Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται στο μικρό νησί Σφακτηρία, στα ανοικτά της Πύλου, στη Μεσσηνία. Τοποθετήθηκε εκεί το 1872, στην 45η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και χρηματοδοτήθηκε από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.
Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων είναι αφιερωμένο στους 59 νεκρούς Ρώσους ναύτες και τους 141 τραυματίες, τον τραγικό απολογισμό της ναυμαχίας.
Στο κέντρο του Μνημείου Ρώσων Πεσόντων, στο βωμό, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται: «Στη μνήμη των απωλεσθέντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου στις 8 (20) Οκτώβρη 1827 και ενταφιασμένων εδώ κοντά». Γύρω από την πλάκα υπάρχουν ως σήμερα τα κυπαρίσσια που φύτεψαν το 1889 Ρώσοι ναύτες που απαίτησαν τιμή στους συμπατριώτες τους.
Το μνημείο των Ρώσων πεσόντων επισκέπτονται ακόμα και σήμερα τα πληρώματα των ρωσικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα και αποδίδουν χρέος τιμής.
Κοντά στο Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται και η εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου γίνονται λειτουργίες και μνημονεύονται οι πεσόντες. Το 1960 κοντά στη μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στήλη, στην οποία απεικονίζεται η άγκυρα και το εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιγραφή πάνω στη στήλη γράφει ότι αυτή τοποθετήθηκε «…προς τιμή των Ρώσων ναυτών που απωλέστηκαν ηρωικά στη ναυμαχία του Ναβαρίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου