Σάββατο 9 Μαΐου 2020

ΠΥΛΟΣ 9/5/2020 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


                                          Στο δίστηθο (δυο στήθη)βουνό της Πύλου όπως το αναφέρουν οι  περιηγητές τον 18 αιώνα ,και τον άγιο Νικόλα όπως το αποκαλούμε σήμερα υπάρχει ένα πολύ παλιό εκκλησάκι του αγίου Νικολάου που εορτάζει στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο, δεν πρόκειται για τον άγιο Νικόλαο τον θαλασσινό που εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου αλλά για τον άγιο Νικόλαο τον βουνίσιο ,οι Πυλιοι τιμούν την μνήμη του κάθε χρόνο και πολλοί πηγαίνουν με τα πόδια .
Τώρα για το μύθευμα που λέγεται για το πως κτίστηκε ο ναός ,αυτό αναφέρετε ως παράδοση και σε άλλα εξωκλήσια στην Ελλάδα π.χ
Πρόκειται για ένα ξωκλήσι που βρίσκετε στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο, χτισμένο μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων. Φτιάχτηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας στην περιοχή του Ναυπλίου, από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή.
Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία, μιας και το μέρος εκείνο το πιάνει ιδίως τον χειμώνα ο καιρός. Ο καπετάνιος τότε για να σωθεί έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο.
Έτσι και έγινε, το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του. Έφτιαξε την εκκλησία και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω του δύσβατου της περιοχής. Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποίησε αντί για νερό κρασί.
 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις τιμάται αύριο 9 Μαΐου από την Εκκλησία μας. Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό, να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς. Δεν ήταν όμως μόνο οι εξωτερικοί εχθροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι διάφορες εξεγέρσεις που συνέβαιναν στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας.
Σε μία τέτοια εξέγερση εστάλη ο Άγιος Νικόλαος, από τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο τον Εικονομάχο, για να επιβληθεί στους εξεγερθέντες και να επαναφέρει την ειρήνη και την ευστάθεια.
Στην επιχείρηση αυτή είδε να χύνεται άδικα ανθρώπινο αίμα και να χάνονται ψυχές.
Φοβούμενος μήπως κι εκείνος χάσει την ζωή του μα κυρίως την ψυχή του, συνοδευόμενος από δώδεκα στρατιώτες του, αποσύρθηκαν στα Βούνενα της Θεσσαλίας όπου κατοικούσαν αρκετοί ασκητές κοντά στους οποίους έζησαν ασκητικά με νηστείες, αγρυπνίες και αδιάλειπτη προσευχή.
Όταν οι Άβαροι κατέφθασαν στην Θεσσαλία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στο βάρβαρο πέρασμα τους, συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν.
Τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τιμία Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη.
Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια το βρήκε ακέραιο και ευωδιάζων κάποιος άρχοντας Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας που έπασχε και αφού το ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό στο όνομα του Οσιομάρτυρα.
Από τα δένδρα στα οποία δέθηκε και βασανίσθηκε ο Άγιος ρέει ένα κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα».
Το υγρό αυτό όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και κεφαλοπονία.
Εξ’ άλλου τα τάματα, τα χρυσαφικά και τα αφιερώματα που στολίζουν το Εικόνισμα Του, εκπροσωπούν τα Θαύματα και τις ευεργεσίες που επιτέλεσε και επιτελεί σε εκείνους που τον επικαλέσθηκαν και τον επικαλούνται.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου