Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Κυκλοφόρησε το περιοδικό ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ με πρωτοσέλιδο την Ναυμαχία του Ναυαρίνου !

 Κυκλοφόρησε το περιοδικό ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ  με πρωτοσέλιδο την Ναυμαχία του Ναυαρίνου !

Το Ιστορικό Περιοδικό «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ»

Από το 1928

Η διάρκεια της ζωής ενός εντύπου, όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερη αξία προσδίδει στο έντυπο. Όταν μάλιστα πλησιάζει τον αιώνα, τότε μαρτυρά την καταξίωσή του στην κοινωνία και τους αναγνώστες του.

Το μηνιαίο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς» ανήκει στην κατηγορία αυτή. Εκδόθηκε το 1928 σε μια περίοδο εθνοκοινωνικών αναπλάσεων, μετά από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, τις περιπέτειες του Εθνικού διχασμού και λίγο μετά από μία μεγάλη τραγωδία για τον Ελληνισμό, τη Μικρασιατική καταστροφή, που είχε ως αποτέλεσμα δύο εκατομμύρια αδελφοί μας, από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατ. Θράκη, την Κωσταντινούπολη, να μεταφερθούν στη μικρή Ελλάδα, σαν ένα πείραμα ανταλλαγής πληθυσμών στην Ευρώπη.      

Από το 1928 η «Ναυτική Ελλάς» πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για την ανάπτυξη της ναυτικής σκέψης, την ενίσχυση της έμφυτης ναυτικής συνείδησης των Ελλήνων και τη διάδοση της αντίληψης για τη μεγάλη αξία και τη χρησιμότητα του ναυτικού παράγοντα στη ζωή του ΄Εθνους μας. Με θέματα από την καθημερινή ζωή, τη ναυτική ιστορία – παγκόσμια και ελληνική – την παράδοση, τη λογοτεχνία, το ναυταθλητισμό την εμπορική ναυτιλία, την ιστορική και λαογνωστική έρευνα από τα πανάρχαια χρόνια, δίνει στις σελίδες της το πνευματικό σφρίγος και στέκεται σταθερά στο προγραμματικό της πλαίσιο, παραμένοντας ξένη στις ελκυστικές κυκλοφοριακές μεθόδους των διαφόρων εποχών αλλά – και κυρίως – ξένη στην παραπληροφόρηση, την πλάνη και την ασχετολογία που μάστιζε και μαστίζει σε μεγάλο ποσοστό τα δημοσιογραφικά μας έντυπα.

Πολύ νερό κύλησε στις οκτώ αυτές δεκαετίες που ο τόπος σημαδεύτηκε από γεγονότα που μας κάνουν, άλλα να υπερηφανευόμαστε και άλλα να ντρεπόμαστε. Η «Ναυτική Ελλάς» με συνεχή κυκλοφορία – εκτός από μία μικρή διακοπή κατά τη διάρκεια της Κατοχής – ανυποχώρητη, έμεινε και παραμένει μπροστά στους μεγάλους σκοπούς της, στην αναβίωση δηλαδή της θαλασσινής δόξας του Έθνους μας. Και όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα μαζί με τα πρώτα ναυτικά αγήματα που παρήλασαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, μαζί με την ανακατάληψη του ιστορικού Υπουργείου των Ναυτικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο ίδιο κτίριο ξαναναστήθηκε για να συνεχίσει το έργο της.

Η «Ναυτική Ελλάς» υπήρξε έντυπο της «Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσις» (Ε.Θ.Ε.), η οποία λειτούργησε από το 1931 έως το Δεκέμβριο του 2012. Από τον Ιανουάριο του 2013 το Πολεμικό Ναυτικό ανέθεσε την έκδοσή του στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.-ΝΠΔΔ, υπαγόμενο στο ΥΕΘΑ μέσω Γενικού Επιτελείου Ναυτικού).

Μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκέψης – και όχι μόνο – της λογοτεχνίας, της επιστήμης, του πολέμου, τίμησαν και λάμπρυναν όλα αυτά τα χρόνια τις σελίδες της. Κατέγραψαν γεγονότα, ιστόρησαν εξάρσεις, αναφέρθηκαν σε νίκες που έδωσαν τη σωτηρία, την ελπίδα, την ικανοποίηση. Στηλίτευσαν τις αστοχίες, τις ολιγωρίες. Δίδαξαν γνώση, γράμματα, το μεγαλείο της πατρίδας μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ακαδημαϊκούς και λογοτέχνες: Παύλο Νιρβάνα, Ηλία Βενέζη, Σπύρο Μελά, Άγγελο Τανάγρα, Πέτρο Χάρη, Λάμπρο Πορφύρα, Κ. Ουράνη, Κ. Δεσποτόπουλο, τους ναυάρχους: Στυλ. Λυκούδη, Κ. Αλεξανδρή, Γ. Μεζεβύρη, Ι. Θεοφανίδη, Θεμ. Ποταμιάνο, Αλεξ. Σακελλαρίου, Επαμ. Καββαδία, Δ. Οικονόμου, Ι. Τούμπα, Π. Χορν, Κ. Κοντογιάννη, Μ. Σίμψα, τον αρχιπλοίαρχο Ν. Σταθάκη, τον αμερικανό αρχιναύαρχο Τσέστερ Νίμιτς, τους δημοσιογράφους-συγγραφείς (ορισμένοι χρημάτισαν και διευθυντές της Ν.Ε.): Επαμ. Μπαμπούρη,(1933-1966), Γ. Καράγιωργα (1967-1985), Γ. Ματσανιώτη-Μαύρο (1987-1993), Μ. Χωριανόπουλο (1996-2003), τους νεώτερους λογοτέχνες-συγγραφείς: Δ. Σιατόπουλο, Φ. Κόντογλου,  Ι.Μ. Παγιωτόπουλο, Στεφ. Δάφνη, Ι. Ανδρικόπουλο, Ανδρ. Καραντώνη, Σπ. Παναγιωτόπουλο, Κ. Ράδο,  Δ. Σταμέλο, Γ. Καιροφύλα, Γ. Μενουδάκη, Δ. Γιακουμάκη,  Τ. Νατσούλη, Θεολ. Θεολογίδη,  Κ. Φαλτάϊτς,  τον σκηνοθέτη-συγγραφέα Νέστορα Μάτσα,  τον ιστορικό-συγγραφέα Σαρ. Καργάκο, τον Ν. Κωστάρα,τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Βερέμη, τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρ. Κωσταρά, την ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μερ. Σπυροπούλου, την Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών Αικατ. Μπεκιάρογλου Εξαδακτύλου, την αρχαιολόγο Μ. Ρώτα, τον σκιτσογράφο Β. Μητρόπουλο,  τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Π. Λινάρδο (νυν Σύμβουλο Έκδοσης της Ν.Ε.) που από το 1968 συνεργάζεται με τη «Ν.Ε.», τους νεώτερους συνεργάτες :Αρ. Πετρόπουλο, Στυλ. Χαρατσή, Ηλία Νταλούμη (νυν Σύμβουλο Έκδοσης της Ν.Ε.), Κ. Καντά, Μ. Συνοδινό, Πολ. Χούση (νυν Διευθύντρια Σύνταξης της Ν.Ε.), Ι. Σιατόπουλο, Αθ. Κουκάκη, Αλ. Λαγκαδά, Μ. Ρούδα, Ζ. Ρωπαϊτου, Στρ. Φιλιππότη, Χ. Τορτορέλη, Γ. Αλιγιζάκη, Ι. Ταβουλάρη, Α. Παγώνη, Χ. Άννινο, Ε. Χουκ-Αποστολοπούλου, Ζήση Φωτάκη (καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας ΣΝΔ) Γ. Πετρόπουλο, Γ. Στογιάννη, τους ναυάρχους : Ηλ. Περισσάκη, Δ. Λισμάνη, Ι. Οικονομόπουλο, Ξεν. Μαυρογιάννη (νυν Διευθυντή της Ν.Ε.), Αγγ. Χρυσικόπουλο, Αντ. Ζωϊδάκη, Μ. Μάστρακα, Ε. Καστανιά, τους πλοιάρχους Π.Ν. : Β. Χαρλαύτη, Χρ. Κούσουλα, Π. Στάμου, Σωτ. Χαραλαμπόπουλο, τον ανθυποπλοίαρχο Π. Παλαιό Π.Ν., τον υπαξιωματικό Ι. Κατσαβό Π.Ν. 

afissaΜε το κύρος της μόρφωσης και της αξίας τους, κράτησαν και κρατούν το περιοδικό σε υψηλό πνευματικό και ηθικό επίπεδο. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Πάντα ανηφορικός και με επικίνδυνες ατραπούς. Ολισθηρός που εύκολα μπορούσε η «Ναυτική Ελλάς» να ξεστρατίσει από το σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα τις σκοτεινές περιόδους της νεώτερης ιστορίας μας, που τα πάθη κυριαρχούσαν και επικρατούσαν κάθε ορθολογικής σκέψης. Οι «κυβερνήτες» της, όμως, την κράτησαν στη σωστή πορεία. Στις κρισιμότατες εκείνες περιστάσεις απετέλεσε μια έπαλξη και ένα φάρο αναφωτισμού αναδεικνύοντας το μεγαλείο της πατρίδας. Αυτής της θαλασσινής πατρίδας του Αιγαίου, της πατρίδας της αρχαίας φιλοσοφίας, του κάλλους, των πολεμιστών του Βυζαντίου, των απελευθερωτών του Είκοσι Ένα, των νικητών των Βαλκανικών Πολέμων, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και έφθασε το 1979 που η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, αναγνωρίζοντας την πολυσήμαντη προσφορά, τίμησε τη «Ναυτική Ελλάδα» με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, επειδή: «επί έτη πεντήκοντα μετ’ επιμελείας εκδιδομένη πολλαχή συμβάλλεται ξυγγραφαίς τε ποικίλαις και δοκίμοις τη τε της ναυτικής λογοτεχνίας προκοπή και τη της ναυτικής ιστορίας μαθήσει».

Η «Ναυτική Ελλάς» έχει συνδέσει το όνομά της με την ελληνικότητα, το ήθος και την ιστορία της Ελλάδος. Επιδίωξη και πιστεύω όσων ασχολούνται με την έκδοση είναι η συνεχής αναβάθμιση και επιτυχία της. Υποσχόμεθα συνέχιση του αγώνα με επιμονή και υπομονή.  Επειδή η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά εξόχως τιμητική.

Η ποιοτική μας παιδεία, ο πνευματικός μας πολιτισμός, η ανατροφή, οι ναυτικές και κοινωνικές μας αρχές, υπαγορεύουν να την κρατήσουμε –και θα την κρατήσουμε– στη σωστή πορεία της στο χρόνο μακριά από σκοπέλους και υφάλους.

Σ΄αυτό στοχεύουμε και γι΄αυτό θα αγωνιζόμαστε. Η «Ναυτική Ελλάς»θα εξακολουθήσει να «πλέει» με κύρος και ακλόνητη θέληση για προσφορά στην πατρίδα και για το σκοπό αυτό ζητά τη στήριξη όλων.  

Κυκλοφορεί :

H «Ναυτική Ελλάς» βρίσκεται σε κεντρικά σημεία πώλησης περιοδικού τύπου, σε όλη την Ελλάδα. Αποστέλλεται σε σχολεία παραμεθορίων κυρίως περιοχών, σε βιβλιοθήκες, σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Ακαδημία Αθηνών, σε ναυτικούς ομίλους, σε λιμενικούς Σταθμούς, στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο ΥΕΘΑ, σε υπηρεσίες και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου