Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Σήμερα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: 8 με 10 κόμματα στη νέα Βουλή

ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σήμερα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις:
8 με 10 κόμματα στη νέα Βουλή

9:10 20/04

Σήμερα Παρασκευή λήγει η προθεσμία του εκλογικού νόμου για την δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν οι φήμες και οι περίεργες κομματικές διαρροές…


Έτσι, σήμερα, πολλές είναι οι νέες και τελευταίες δημοσκοπήσεις, που όμως προβλέπουν αυτό που σταθερά και ανυποχώρητα καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης:


  • Τα δύο «μεγάλα» κόμματα εξακολουθούν σταθερά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ελληνικό λαό, επομένως και να μην συσπειρώνουν τους ιστορικούς ψηφοφόρους τους, συρρικνώνοντας για πρώτη φορά τα ποσοστά του δικομματισμού σε τόσο χαμηλά ποσοστά

  • Η αναστροφή της Ν.Δ., από αντιμνημονιακή σε μνημονιακή κατεύθυνση, φαίνεται ότι είναι η βασική αιτία δημιουργίας ή ενίσχυσης δύο σχετικά συγγενών προς την Ν.Δ. πολιτικών χώρων (Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή)

  • Η συσπείρωση «καραμανλικών» και «ανοιξιάτικων» στην Νέα Δημοκρατία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα Σαμαρά, αλλά απεναντίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα

  • Οι πολίτες θυμούνται «πολύ καλά» και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την σημερινή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και την συμμετοχή Βενιζέλου

  • Οι δύο «μεγάλοι» …πληρώνουν ακριβά την συγκυβέρνηση

  • Η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυμαίνεται μεταξύ 5 - 7 %

  • «Οπωσδήποτε» 8 και πιθανότατα 10 κόμματα θα είναι μετά τις εκλογές στη νέα Βουλή

  • Αξιοσημείωτο είναι το «πρώτο υψηλό ποσοστό» (σε σχέση με την κομματική ηλικία του) και, εν συνεχεία, η χαρακτηριστική σταθερή και συνεχής μικρή άνοδος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αποδυναμώνουν κυρίως την Νέα Δημοκρατία και, σύμφωνα με μετρήσεις, μπορούν να καταλάβουν ακόμα και την 3η θέση στην εκλογική κούρσα

  • Επίσης, χαρακτηριστικό συμπέρασμα όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι η Χρυσή Αυγή «πατάει και με τα δύο πόδια» στην νέα Βουλή

  • Αξιοσημείωτη, αλλά και εύκολα δικαιολογήσιμη, είναι η αυξομείωση του ποσοστού της ΔΗΜ.ΑΡ., η σταθερότητα του ΚΚΕ και η προβλεπόμενη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να τερματίσει αυτός ακόμα και τρίτος

  • Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ΛΑΟΣ «εάν προσπαθήσει λίγο» θα καταφέρει να περάσει μάλλον με άνεση την γραμμή του τερματισμού που οδηγεί στην νέα Βουλή, ενώ η ΔΗ.ΣΥ. περισσότερο και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ λιγότερο, φαίνονται να προσπαθούν μέχρι την «τελευταία στιγμή», αλλά τελικά να τα καταφέρνουν, εάν συνεχιστεί η τάση των πολιτών για ενίσχυση των «μικρών» (όσο περισσότερα κόμματα, τόσο καλύτερα…)


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALCO ΓΙΑ NEWSIT

(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

- Ούτε 32% δεν συγκεντρώνουν μαζί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
- "Ξεφουσκώνει" ο Κουβέλης
- Αυξάνουν το ποσοστό τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
- Στην Βουλή η Χρυσή Αυγή
- Έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων σε όλη την Ελλάδα

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και το Newsit σας παρουσιάζει την δημοσκόπηση της ALCO που έγινε από τις 17 έως τις 19 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ είμαστε μια ανάσα από την κάλπη, οι συσπειρώσεις δεν έχουν αλλάξει θεαματικά.


Η ΝΔ είναι σαφώς πρώτο κόμμα, όμως η αυτοδυναμία φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Newsit, πριν από 20 μέρες, έχει χάσει και ένα μικρό μέρος του ποσοστού της στην πρόθεση ψήφου.


Το ΠΑΣΟΚ, παραμένει καθηλωμένο σε πολύ χαμηλά ποσοστά και η επικοινωνιακή αντεπίθεση Βενιζέλου δεν δείχνει να αποδίδει.


Οι απώλειες συνεχίζονται για όλα τα παραδοσιακά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που είναι στο ίδιο ακριβώς ποσοστό.


Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να θέλει να κάνει ακόμα αρκετή προσπάθεια για να πείσει ως το αντίπαλο δέος τόσο στο ΚΚΕ, όσο και στην Δημοκρατική Αριστερά.


Εντυπωσιακό σημείο της δημοσκόπησης είναι και η απώλεια ποσοστού για τον Φώτη Κουβέλη και την Δημοκρατική Αριστερά. Στην προ εικοσαημέρου δημοσκόπηση ήταν στο 7,2% ενώ τώρα είναι στο 6,6%. H απώλεια δηλαδή συνεχίζεται και η ΔΗΜΑΡ δεν παίζει τόσο πλέον τον ρόλο δεξαμενής απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.


Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου συνεχίζουν ανοδικά και δείχνουν να "αφαιρούν" και άλλη δύναμη από τη ΝΔ. Από το 7,2% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση τώρα είναι στο 8,3%!


Και η Χρυσή Αυγή αύξησε το ποσοστό της και από το 2,7% εκτινάχθηκε στο 3,9%.


Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ούτε χάνει, ούτε κερδίζει. Παρά την συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα που τον αποδυνάμωσε, δείχνει να καταφέρνει να μπει στην Βουλή και έχει περιθώρια συσπείρωσης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη δεν φαίνεται να τα καταφέρνει να μπει στην Βουλή, αλλά έχει επίσης αρκετά περιθώρια συσπείρωσης.


Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, η αποχή δείχνει να χάνει κι εκείνη... δυνάμεις. Από το 10% που ήταν συγκεντρώνει 7,8%.


Τέλος, ισχυρό κριτήριο για την επολιγή κομματικού σχηματισμού είναι για τους πολίτες η διαμαρτυρία για το Μνημόνιο.


ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)

ΠΑΣΟΚ 13,3%

ΝΔ 18,5%

ΚΚΕ 7%

ΛΑΟΣ 3%

ΣΥΡΙΖΑ 7,9%

ΔΗΣΥ 2,3%

ΔΗΜΑΡ 6,6%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,7%

ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 8,3%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 3,9%

ΔΡΑΣΗ 1,2%



ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC ΓΙΑ ΤΑ «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Μεταβαλλόμενο εμφανίζεται το πολιτικό σκηνικό στη μεγάλη δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα», που κυκλοφόρησε εχθές.


Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής που αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 22% και εμφανίζει μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ελαφρά ανεβασμένο, καταγράφοντας όμως για μια ακόμη φορά ιστορικά χαμηλά και ποσοστό 14,5%.

Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, που επιβεβαιώνει τη δυναμική που εκφράζει στην ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 11,5%, διατηρώντας υψηλά τα ποσοστά του, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη καταγράφει ποσοστό 10%, εξαιρετικά υψηλό παρά την εκλογική πίεση που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλά ποσοστά, 9%, ενώ το Άρμα Πολιτών που συνεργάζεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, φτάνει το 1,5%.

Η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή φτάνει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 5%, ενώ το ΛΑΟΣ φαίνεται να μπαίνει τελικά στη Βουλή με ποσοστό 3,5%.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να παλεύουν για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται πολύ χαμηλά στο 1,5%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφει ποσοστό 1% και το «άλλο κόμμα» 3,5%.

Η αποχή, τα λευκά και το άκυρο φθάνουν στο 24,1%.

PULSE: Μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις … στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ

(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λόγω των προεκλογικών απαγορεύσεων, φιλοξενεί σήμερα το “Ποντίκι” και αναδεικνύει τον απόλυτο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και την αδυναμία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να… συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους.

Η έρευνα της εταιρίας Pulse έγινε από τις 11 ως τις 17 Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1200 ανθρώπων και, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, από τα ευρήματα της προκύπτει ότι η ΝΔ συγκεντρώνει 17,5% στην πρόθεση ψήφου ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5% , οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 8%, η ΔΗΜΑΡ με 7% , η Χρυσή Αυγή με 4,5% και οι Οικολόγοι με 3%.

Πολύ κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία που συγκεντρώνουν από 2,5% ενώ το Άρμα Πολιτών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φτάνουν μόλις το 1%.

Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4%, το Λευκο-αποχη φτάνει το 11% ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η έρευνα αποκαλύπτει μια σειρά από στοιχεία με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς:
· Αναδεικνύει ως έναν ιδιαίτερα δύσκολο στόχο την επίτευξη αθροιστικού ποσοστού 50% για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., καθώς τα δύο αυτά κόμματα, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής συσπείρωσής τους τρεις εβδομάδες προ των εκλογών, είναι υποχρεωμένα να προσελκύσουν και ψηφοφόρους που δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί από την επιρροή τους.

· Καταγράφει τη «μάχη» τριών κομμάτων για την τρίτη θέση και μάλιστα με σοβαρές πιθανότητες εκλογικού αποτελέσματος στην «περιοχή» του 10%. · Καταδεικνύει ότι έως και δέκα κόμματα έχουν κυμαινόμενες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή επιβεβαιώνοντας την πολύμηνη τάση ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος.

· Αποτυπώνει ότι η ψήφος «τιμωρίας» και «επιλογής διακυβέρνησης» έχουν ισορροπήσει καθώς μειώνεται η τάση για αποχή, άκυρο και λευκό.

ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ MARC ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ» Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΑRC ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ / ΑΝΑΡΤΗΣΗ PELOPSNEWS / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΒΟΥΛΗ - ΒΑΒΕΛ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MARC - 18 ημέρες πριν τις εκλογές: Δέκα κόμματα βρίσκονται πάνω από το 3% - 5:30 19/04)

Εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, με κλείσιμο της ψαλίδας αλλά και χαμηλές επιδόσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Η έρευνα της Marc για το «Εθνος» επιβεβαιώνει επίσης την τάση εισόδου στη νέα Βουλή δέκα κομμάτων. Σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα», το 46,4% πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας

Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό τοπίο, δύο εβδομάδες πριν κλείσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Οπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους», σε σύγκριση με το τελευταίο γκάλοπ της ίδιας εταιρείας πριν από τρεις μέρες, καταγράφεται το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα και σταθερή τάση εισόδου δέκα κομμάτων στη νέα Βουλή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου