Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012


"Σαν την ιστορία της Ελλάδας η ζωή του Θοδ. Βλαχοδημήτρη"

"Σαν την ιστορία της Ελλάδας η ζωή του Θοδ. Βλαχοδημήτρη"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ 

"H ζωή του Βλαχοδημήτρη είναι σαν την ιστορία της Ελλάδας. Με πέτρινα χρόνια, τα οποία όμως δημιούργησαν μια εξαιρετική προσωπικότητα, έναν τέλειο άνθρωπο". Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώτος ομιλητής στην προχθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο στοχαστή, δάσκαλο, φιλόσοφο και ποιητή από την Πυλία, Θοδωρή Βλαχοδημήτρη. Ο Αγγελος Λάππας, φιλόλογος και συγγραφέας, ανέλυσε γενικότερα τη ζωή, τις σπουδές, τα χρόνια της εξορίας, αλλά και το πόσο αγάπησε ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης τον ιδιαίτερο τόπο του, το Σουληνάρι. 
Οπως ανέφερε ο κ. Λάππας, η ζωή του Θ. Βλαχοδημήτρη επηρεάστηκε σε τεράστιο βαθμό από τα βιώματα του πατέρα του στη Μικρά Ασία, τον Α' και το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τα χρόνια της δικτατορίας. Τα νεανικά του χρόνια στιγματίστηκαν από το φόβο, την πείνα, τις δυσκολίες της αγροτιάς, όμως ήταν αυτά που τον έκαναν να μείνει για πάντα αγνός στην ψυχή, να μάχεται για την ελευθερία και τα πιστεύω του, να αυτοεξοριστεί και αργότερα να δοξάσει την Ελλάδα, έχοντας 35 χρόνια διδασκαλίας στα πανεπιστήμια της Γερμανίας. "Οι μελέτες του για τον Παλαμά, τον Ηράκλειτο και τους αγωνιστές του '21 έμειναν ορόσημα", είπε ο κ. Λάππας.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης -στην οποία συμμετείχε και η σύζυγος του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, Βάσω- η σχολική σύμβουλος φιλολόγων και δρ. Φιλοσοφίας Δήμητρα Σταθοπούλου φώτισε την προσφορά του Πύλιου διανοούμενου ως στοχαστή και ερευνητή. Σχολίασε πως οι μελέτες του είναι σχεδόν ποιητικά εκφρασμένες και πως μέσα σε αυτές ανακαλύπτει κανείς διαχρονικές αξίες της Αρχαίας Ελλάδας και του πνεύματος. Η σχέση τέχνης και επιστήμης είναι ακόμα ένα θέμα που κυριαρχεί στην έρευνά του, η οποία θεωρείται παγκόσμιας εμβέλειας. 
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαρία Τσαγκαράκη στάθηκε στο έργο του Βλαχοδημήτρη ως ποιητή. Η ενασχόλησή του με την ποίηση κράτησε πάνω από 50 χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς πως το πρώτο του πόνημα το παρουσίασε σε ηλικία 25 ετών. Η κ. Τσαγκαράκη χώρισε το έργο του σε 4 ενότητες: στη νεανική περίοδο, στην ενότητα - θρήνο η οποία γράφτηκε στη Μακρόνησο, στην ενότητα της περιόδου κατά την οποία βρισκόταν στο Αμβούργο και είχε εμπνευστεί από το δράμα της επταετίας στην Ελλάδα και, τέλος, στην τέταρτη φάση κατά την οποία έφτασε στο απόγειο της τέχνης και της τεχνικής του. Στα ποιήματα του Βλαχοδημήτρη διακρίνει κανείς τις αρχές του ουμανισμού, την αναζήτηση της ειρήνης, την αγωνία για τον άνθρωπο, την αποστροφή προς το ρατσισμό, αλλά και τα προφητικά του λόγια για τους "ξένους συμβουλάτορες και ορκωτούς λογιστές που θα 'ρθουν στην Ελλάδα" και για τις "πόλεις που είναι εχθρικές στους ξένους". 
Η κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και τους διοργανωτές της βραδιάς και κάλεσε στο βήμα τον κ. Καριώτη,συνεξόριστο του συζύγου της, ο οποίος μάλιστα διάβασε και ένα ποίημα που είχε γράψει για τον αγαπημένο του φίλο.
Ποιήματα διάβασε η φιλόλογος Θεοδώρα Ανδρίκου και μουσική έπαιξαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Καλαμάτας Σπύρος Χιώτης και Ορέστης Σαρέλλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου