Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014


ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ «ΘΕΙΟ»

MPOMPOLAS

Ο εκδότης και «Εθνικός εργολάβος» Γιώργος Μπόμπολας επισκέφτηκε το χωριό του Μάδαινα Μεσσηνίας.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του kalamatajournal.gr, οι πάντες υποκλίθηκαν στον…»Θείο» που ήταν συγκινημένος απο την επιστροφή του στις ρίζες του.
Ο εκδότης, μιντιάρχης και επιχειρηματίας, Γιώργος Μπόμπολας, ήταν χθες το απόγευμα το πρόσωπο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που έγινε στη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης, από την οποία κατάγεται, για τα εγκαίνια της Λαογραφικής Έκθεσης και την παρουσίαση των θρησκευτικών κειμηλίων και του αρχειακού υλικού της Τοπικής Κοινότητας…
Ο Γιώργος Μπόμπολας επισκέφθηκε τη Μάδαινα μετά από 35 χρόνια και έδειξε να είναι συγκινημένος για την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, τα οποία τόνισε ότι θα επισκέπτεται συχνότερα στο εξής. Τον συνόδευσαν ο εγγονός του, η αδελφή του και η ανιψιά του.
Το πρόσωπο που έστρεψε πάνω του όλα τα βλέμματα και το ενδιαφέρον μπορεί να ήταν ο Γιώργος Μπόμπολας, ωστόσο εκείνη που έλαβε θερμά συγχαρητήρια από όλους για το έργο της ήταν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας, Μαρία Καραφλόγκα.
Ο Γιώργος Μπόμπολας και οι άνθρωποί του έφτασαν στη Μάδαινα νωρίς το απόγευμα, ενώ μετά τις πέντε ξεκίνησε η παρουσίαση του αρχειακού υλικού της Τοπικής Κοινότητας, με ξεναγό τον Γιάννη Γονατίδη, ιστορικό, που με άλλους ειδικούς και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου κατέγραψαν το αρχειακό υλικό της πρώην κοινότητας, της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και του παλιού δημοτικού σχολείου, το ταξινόμησαν και το φωτοανατύπωσαν.
Ο εκδότης παρακολούθησε την παρουσίαση του υλικού με μεγάλο ενδιαφέρον, ενδιαφέρθηκε να μάθει στοιχεία για την οικογένειά του και τις ρίζες του και συνεχάρη όσους εργάστηκαν γι’ αυτό το έργο, ενώ προσέφερε στον Πολιτιστικό Σύλλογο μια πολυτελή έκδοση του έργου «Χρονικόν του Μωρέος».
Ακολούθησε επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Μάδαινας, που βρίσκεται επάνω από το κοινοτικό κατάστημα και η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από τον Γιώργο Μπόμπολα.
Στη συνέχεια ο κόσμος μετέβη στο χώρο της Αγίας Τριάδας, όπου έγινε ξενάγηση στη Λαογραφική Έκθεση, που εγκαινιάστηκε και η οποία κρίθηκε από όλους ως εξαιρετική, με πλούσια λαογραφικά κειμήλια, τα οποία δίνουν μια εικόνα για το επίπεδο ζωής στη Μάδαινα κατά το παρελθόν και για την κοινωνική παρουσία των ανθρώπων της. Η Λαογραφική Έκθεση λειτουργεί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Μάδαινας, ενώ έγινε ξενάγηση και στο χώρο με τα Θρησκευτικά Κειμήλια, στο γραφείο της Ενορίας, το οποίο επίσης έχει ανακαινιστεί με χρηματοδότηση του Γιώργου Μπόμπολα στη μνήμη της μητέρας του.
Μετά έγιναν ομιλίες στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας από τον Γιάννη Γονατίδη, με θέμα «Ιστορικό Αρχείο Μάδαινας: Καταγραφή, ταξινόμηση και προοπτικές», από την Τίνα Γερολύμου, αρχαιολόγο, με θέμα «Η Μάδαινα και η ευρύτερη περιοχή της: σύντομη αρχαιολογική και ιστορική επισκόπηση» και από τη Μαρία Καραφλόγκα, που αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει από το Σύλλογο, ευχαρίστησε θερμά όσους βοήθησαν για την υλοποίηση του έργου αυτού, ενώ για τον Γιώργο Μπόμπολα σημείωσε ότι είναι άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, με βαθιά πεποίθηση και με άμεση ανταπόκριση αλλά αθόρυβη, όταν ζητείται η βοήθειά του. Προϊδέασε, τέλος, για νέες εκπλήξεις από το Σύλλογο.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, είπε για τον Γιώργο Μπόμπολα ότι μπορεί να είχε να επισκεφθεί πολλά χρόνια το χωριό του, ωστόσο ήταν συνέχεια «παρών» με τις ενέργειες που έκανε για τη Μάδαινα. Σημείωσε ότι ο Δήμος έχει 114 χωριά και είναι αδύνατο να λύνει άμεσα όλα τα προβλήματά τους, τόνισε όμως ότι σημαντικό ρόλο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιο χωριό μπορεί να διαδραματίσει και ο πολιτιστικός του Σύλλογος και για τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μάδαινας υπογράμμισε ότι το έργο του είναι πάρα πολύ μεγάλο και αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους Συλλόγους.
Ο δε Γιώργος Μπόμπολας σημείωσε: «Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συγχωριανοί, πέρασαν 35 χρόνια από τότε που ήρθα για τελευταία φορά στη Μάδαινα και ένοιωσα μεγάλη έκπληξη γιατί η εικόνα που βρήκα δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα που είδα το 1979 που είχα έρθει.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να μην ξεχνούν τις ρίζες τους και να διατηρούν καλές σχέσεις με τον τόπο τους. Εγώ για την τόση απουσία μου ζητώ τη συγνώμη σας αλλά διατήρησα τις σχέσεις μου με τις ρίζες μου, μέσω των ανθρώπων της κοινότητας παλιότερα και τον τελευταίο καιρό με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα και χάρηκα από αυτά που είδαμε σήμερα. Άκουσα τον κ. Γονατίδη για την σημαντική δουλειά που έκανε και επίσης την κ. Γερολύμου για την ιστορική ανασκόπηση της Μάδαινας και της περιοχής της.
Βλέποντας και το αρχείο και τη βιβλιοθήκη και τη λαογραφική έκθεση και το γήπεδο, διαπιστώνω ότι έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά και θέλω να συγχαρώ τον κ. δήμαρχο που βοήθησε όπως ξέρουμε πάρα πολύ τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αλλά ιδιαίτερα την κ. Καραφλόγκα με την οποία έχω συχνές επαφές και η οποία κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια, βλέποντας τον αποτέλεσμα της δουλειάς της.
Θέλω να πω σε όλους εσάς ότι οι ρίζες μου είναι εδώ στη Μάδαινα και εύχομαι να είστε όλοι καλά και στα εγγόνια σας να πείτε να περπατούν με ψηλά το κεφάλι, γιατί οι ρίζες τους είναι στη Μάδαινα».
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση στο προαύλιο της εκκλησίας συντόνισε η δημοσιογράφος της «Ελευθερίας», Γιούλα Σαρδέλη, ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του συνδυασμού του Γιώργου Τσώνη.
Στ.Μ.
http://ppress.gr/?p=18290

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου