Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Βίγλες Μεγαλόπολης: 71 χρόνια από την εκτέλεση 212 Ελλήνων (photos+video)


Φεβρουάριος 22, 2015
Βίγλες Μεγαλόπολης
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου ετελέσθη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις Βίγλες της Μεγαλόπολης, στις 24.2.1944.
Παρόντες ήταν η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Ήσυχος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλος, αλλά και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Μετά το τρισάγιο, ακολούθησαν οι ομιλίες των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της ανέφερε ότι η σημερινή μέρα «είναι μέρα εθνικού πατριωτικού χρέους». «Η παρουσία μας εδώ αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει ότι η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάστηκαν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αποτελούν πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης.
Υποχρέωσης να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν με τις πράξεις μας και τα έργα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση των καταστροφών, η αποζημίωση των θυμάτων και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων είναι βασικά αιτήματα και προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. «Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν με το να τους δικαιώνουμε με τις καθημερινές μας πράξεις, με τη στάση μας, με το παράδειγμα και με το υπόδειγμα της ζωής μας», τόνισε, ενώ εξήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα επανασυσταθεί στη Βουλή η διακομματική επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων που, όπως ανέφερε κλείνοντας, είναι απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα.
Ακολούθως, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Ήσυχος αναφέρθηκε στο πρωταρχικό καθήκον της αποζημίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου, αλλά και της επιστροφής των 10.000 κλεμμένων αρχαίων θησαυρών. Όπως είπε, «αυτό δεν είναι μια ρητορική δήλωση, αλλά πολιτική υποχρέωση».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας εκπληρώνει ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους που έχει η Πολιτεία απέναντι στα κορυφαία αυτά πρόσωπα, που είναι οι πατεράδες και οι παππούδες μας, που με τη θυσία τους έκαναν έναν ολόκληρο πολιτισμό, τον ευρωπαϊκό δυτικό πολιτισμό, να στέκεται επί δεκαετίες σε θέση προσοχής από σεβασμό».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολο για έναν Γερμανό να βρίσκεται σε αυτόν τον τόπο, ενώ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το έγκλημα που διέπραξε η χώρα του, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί έχουν συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των εκτελεσθέντων και η κατάθεση στεφάνων από την πολιτική ηγεσία και η μπάντα παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.
Επίσης, παρόντες ήταν πολίτες που κρατούσαν πανό με σύνθημα «Όχι σε νέα γερμανική κατοχή, όχι στο Δ' Ράιχ».
Σημειωτέον ότι στις 24.2.44, οι Γερμανοί, σε αντίποινα για τον θάνατο 30 αξιωματικών σε ενέδρα του ΕΛΑΣ, εκτέλεσαν εν ψυχρώ 212 κρατουμένους, οι περισσότεροι Μεγαλοπολίτες αλλά και Λάκωνες αντιστασιακοί. Μετά την εκτέλεση, οι Γερμανοί συνέλαβαν πολλούς άνδρες αλλά και γυναίκες από τη Μεγαλόπολη και τους οδήγησαν στο σημείο της εκτέλεσης, προκειμένου να ανοίξουν λάκκους και να θάψουν τα πτώματα.
 
Video: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου