Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Δεν θέλουμε οι δασικοί χάρτες να μεταβληθούν σε εργαλείο επιβράβευσης καταπατητών!

Αποστόλου: Δεν θέλουμε οι δασικοί χάρτες να μεταβληθούν σε εργαλείο επιβράβευσης καταπατητών!

                          
Ναι μεν… αλλά, ήταν η απάντηση σε σχέση με το πλήθος των προβλημάτων που ανακύπτουν όσο προχωρά η ανάρτηση των δασικών χαρτών που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την έναρξη του ΟΣΔΕ τη νέα χρονιά, της διοίκησης του οργανισμού πληρωμών παρούσας, τόνισε πως «εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να ξεπεραστούν οποιαδήποτε προβλήματα εμφανιστούν σε σχέση με τις γεωργικές γαίες και τα βοσκοτόπια».

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ύπαρξη δασικών χαρτών για κάθε σύγχρονο κράτος. Και όπως σημειώνει ο Α. Μπίκας στο agronews, είπε ότι «έχει δώσει μάχες για να επιστρέψει η κανονικότητα στα δάση και έχει υποστεί αγωγές εκατομμυρίων ευρώ».
«Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της ανάρτησης των δασικών χαρτών, αφού αν χαρακτηριστεί επιλέξιμη έκταση δασική θα υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τις κυριότητές τους, δεδομένου ότι οι χάρτες κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας», συνέχισε.
Έδειξε δυσαρεστημένος σε σχέση με την «τεχνική» λύση τύπου οικιστικών πυκνώσεων, που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεννόηση με το Μαξίμου, αλλά και με προτάσεις για οριζόντιους αποχαρακτηρισμούς, καθώς όπως είπε «ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλες περιοχές της χώρας, να μείνουν εντελώς χωρίς δασικό χάρτη, ο οποίος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κράτους και οι αγρότες να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι από άλλα συμφέροντα, ήτοι τους καταπατητές».
Ο υπουργός, τέλος, δεν παρέλειψε  να συσχετίσει την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος, με το άνοιγμα του ΟΣΔΕ, τονίζοντας πως «τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τους δασικούς χάρτες, θα καταχωρηθούν μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση των επικείμενων πληρωμών που αφορούν επιδοτήσεις του 2017».

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός είπε για τους δασικούς χάρτες:
«Η διαδικασία για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι δε και προσωπικά από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να  μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα  σε μια κανονικότητα. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι έχω δεχθεί αγωγές αρκετών εκατ. ευρώ για τα θέματα αυτά.
Ασφαλώς και γνωρίζουμε  τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν  τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων. Γι αυτό εξάλλου σύμφωνα με το ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας.
Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών – και της κυβέρνησης συνολικά – να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών .
Οι επιπτώσεις που τυχόν  προκύψουν από τη κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων.
Θέλω κλείνοντας να εκφράσω τη διαφωνία μου με τις απόψεις που  προτείνουν λύσεις τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων, αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών. Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά  και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου