Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ο τύπος της Μεσσηνίας σήμερα και τα πρόστιμα που πληρώνει ο λαός ...


 Δευτέρα, 01 Μαΐου 2017 16:06

Πρόστιμο Τατούλη στο Δήμο Πύλου - Νέστορος για φωτιά στη χωματερή

 Γράφτηκε από τον  

Πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ για την ανεξέλεγκτη διάθεση και τη φωτιά στον ΧΑΔΑ που λειτουργεί στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου, καθώς και για τα δέματα των σκουπιδιών που εξαφανίστηκαν από το χώρο δεματοποίησης, επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.






Συγκεκριμένα:
1) Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, γιατί διαπιστώθηκαν: «α. Στην από 5/7/2016 αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας στο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του δήμου στη θέση Αγιος Νικόλαος εκτεταμένες εναποθέσεις αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς εδαφική κάλυψη αυτών και επιπλέον δεν υπήρχε εγκατεστημένο σύστημα αντιπυρικής προστασίας. β. Στην από 30/8/2016 αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Μεσσηνίας εκτεταμένες εναποθέσεις αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς εδαφική κάλυψη αυτών και επιπλέον εστίες ανάφλεξης απορριμμάτων με έντονο καπνό και οσμή καμένου πλαστικού».
2) Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, γιατί διαπιστώθηκε «η απομάκρυνση μεγάλου αριθμού δεματοποιημένων σκουπιδιών ΑΣΑ (αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων), χωρίς να επιδοθούν νόμιμα παραστατικά περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης - προώθησης, τα οποία όπως είχε ταυτοποιηθεί σε προγενέστερη (25/6/2014 - περίπου 13.000 δέματα) αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας καταλάμβαναν όλο το χώρο οικοπέδου εγκατάστασης του δεματοποιητή. Ως πιθανός χώρος εναπόθεσης βάσει των μικροσκοπικών παρατηρήσεων του ΚΕΠΠΕ καταγράφεται ο παρακείμενος ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου».
Για την πρώτη υπόθεση αναφέρεται ότι «τα ανωτέρω συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος», ενώ «η πλημμελής τήρηση των ελάχιστων μέτρων λειτουργίας του ΧΑΔΑ και η διαπιστωθείσα ανάφλεξη απορριμμάτων από τις οποίες και αναδυόταν δύσοσμος καπνός, συντελούσε στη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών και πρόκλησης κινδύνου για τη δημόσια υγεία». Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής διαβιβάζεται στην αρμόδια για την εφαρμογή των εργασιών αποκατάστασης στο ΧΑΔΑ "Αγιος Νικόλαος" Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Για τη δεύτερη υπόθεση αναφέρεται ότι «οι ανωτέρω διαπιστώσεις συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής διαβιβάζεται στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η πρώτη έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας είχε συνταχθεί στις 5 Ιουλίου 2016 και η εισήγησή του στις 20 Μαρτίου φέτος.
Στα σκεπτικά των αποφάσεων αναφέρεται ότι «ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δεν υπέβαλε τις απόψεις σχετικά με τις διαπιστώσεις της από 5/7/2016 αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας και της από 30/8/2016 αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, εντός της νομίμου προθεσμίας κατά την οποία κλήθηκε να υποβάλει τις απόψεις του».
Γ.Σ

.

Καταδικάσθηκαν Τατούλης – Καφαντάρης για τη χωματερή στον Άγιο Νικόλαο Πύλου

Πρώτη Δημοσίευση: 16/06/2018 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/06/2018 12:22
Σε 2 χρόνια φυλάκισης έκαστος με 3ετη αναστολή για ρύπανση περιβάλλοντος
 
 
 
Σε δύο χρόνια φυλάκισης με 3ετή αναστολή καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων στη χωματερή του Αγίου Νικολάου Πύλου, έχοντας επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών, όπως και στις αισθητικές αξίες.
Παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα Έδρας να αθωωθούν, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολία ότι ήταν αρμόδιοι για τις συγκεκριμένες πράξεις, που προκάλεσαν δυσμενή αποτελέσματα για το περιβάλλον, το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και απέρριψε την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού.
Η δίκη είχε ξεκινήσει το Μάιο και αφορούσε στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οπότε είχαν εκδηλωθεί και πυρκαγιές στη χωματερή της Πύλου, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για την περιοχή.
Για τη χθεσινή απόφαση και από τους δύο κατηγορουμένους ασκήθηκε έφεση.
 
Απολογία Δ. Καφαντάρη
Χθες το πρωί η δίκη ξεκίνησε με την απολογία του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, καθώς ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε απολογηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Ο κ. Καφαντάρης ξεκίνησε λέγοντας πως, όταν τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα, υπήρχε ήδη από το Δεκέμβριο του 2010 έγγραφο του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας να κλείσουν οι 4 ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, με παρότρυνση να λειτουργήσει ο ήδη εγκατεστημένος δεματοποιητής στο ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου.
Έλαβε απόφαση, όπως είπε, το Δημοτικό Συμβούλιο και υπογράφηκε σύμβαση με την Περιφέρεια και το ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το 2012 ο Δήμος με απόφασή του εκχώρησε την αρμοδιότητα αποκατάστασης των άλλων 3 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια. Το ίδιο, όπως εξήγησε ο κ. Καφαντάρης, έκαναν και οι άλλοι Δήμοι, ώστε η Περιφέρεια να συντάξει μελέτες αποκατάστασης.
Ακολούθως ο δήμαρχος Πύλου σημείωσε ότι τα έργα στο χώρο που δεχόταν τα σκουπίδια έγιναν με χρήματα της Περιφέρειας. Συμπλήρωσε, δε, ότι τα δέματα σκουπιδιών που δημιουργούνται από το δεματοποιητή έχουν διάρκεια ζωής 2 χρόνων. Όταν στο τέλος του 2012 τα 25 από τα 45 στρέμματα που υπήρχαν άρχισαν να γεμίζουν, ενημέρωσαν την Περιφέρεια και αυτή, όπως είπε, όφειλε να ετοιμάσει τα άλλα 20 στρέμματα ή να τους υποδείξει πού θα τα πάνε, καθώς είχε την αρμοδιότητα για τη μεταφορά και τη διαχείριση σε αδειοδοτημένους χώρους.
Δεν έγινε τίποτα και ο κ. Καφαντάρης είπε ότι το 2014 ο Δήμος έστειλε έγγραφο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος και να φύγουν τα δέματα των σκουπιδιών από εκεί, αλλά δεν υπήρξε απάντηση από κανέναν φορέα.
 
Δεματοποίηση
Τότε, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, υπήρξε μεγάλη αγωνία μη μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους και σημειωθεί κίνδυνος και για την πόλη και για τους κατοίκους. Καθώς υπήρχε μεγάλη πίεση, πήραν την απόφαση να αφήσουν τα σκουπίδια και τα δέματα που είχαν αρχίσει να διαλύονται στο διπλανό παραχωρημένο χώρο, ώστε να συνεχισθεί η δεματοποίηση.
Σε ερώτηση της προέδρου της Έδρας, γιατί δεν προχωρούσαν σε κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Καφαντάρης απάντησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο έπρεπε να αφήσουν τους κάδους να ξεχειλίσουν, αλλά καθώς ήταν ήδη καλοκαιρινή περίοδος, αυτό θα ήταν δυσφήμηση για μια τουριστική περιοχή και πλήγμα για κατοίκους και επαγγελματίες.
Όσο για τον παρακείμενο χώρο των 20 στρεμμάτων, ο δήμαρχος είπε πως ήταν δίπλα από το δεματοποιητή, περιφραγμένος και με όλα τα απαραίτητα έργα προστασίας, κάτι που αμφισβήτησε η Έδρα του δικαστηρίου. Πρόσθεσε, δε, ότι οι αρμόδιοι φορείς έπρεπε να έχουν μεριμνήσει, ώστε να μπορεί ο Δήμος να συνεχίσει να δεματοποιεί σκουπίδια μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος.
Καταλήγοντας δήλωσε ότι μέλημα του Δήμου εδώ και χρόνια είναι ο πολίτης να έχει καθαρό χώρο και έκρινε ότι έπραξαν το καθήκον τους χωρίς δόλο και με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.
 
Π. Τατούλης
Με την ολοκλήρωση της απολογίας του κ. Καφαντάρη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζήτησε συμπληρωματικά να προσθέσει ότι όλη η διοίκηση και η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων δεν ήταν απόφαση ενός οργάνου, αλλά ένας ψηφισμένος νόμος που είναι το ΠΕΣΔΑ και ορίζει με σαφήνεια ποιες είναι οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του καθενός. Πρόσθεσε ακόμα ότι η εγκατάσταση ενός δεματοποιητή συνοδεύεται με περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία όλοι πρέπει να τηρούν. Επίσης, ότι αρμοδιότητες εκχωρούνται με νόμο και όχι με απόφαση και ενημέρωσε το δικαστήριο ότι υπογράφηκε η ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση.
Αργά το μεσημέρι το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, κρίνοντας και τους δύο ενόχους.
Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης κατηγορείται ότι, ενώ με αποφάσεις του κρατικού περιφερειάρχη το 2010 και του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το 2012 του είχαν μεταβιβασθεί οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, αλλά και υλοποίηση των έργων που προβλέπονταν τότε από το ΠΕΣΔΑ, δε φρόντισε για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης στον Άγιο Νικόλαο Πύλου. Η μονάδα είχε σταμάτησε να λειτουργεί από τα τέλη του 2012 λόγω ανυπαρξίας χώρου εναπόθεσης νέων δεματοποιηθέντων απορριμμάτων, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης της μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί παράνομα η χωματερή, ενώ καθημερινά απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά και ιδιώτες, προέβαιναν σε αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων, αστικών απορριμμάτων και μπαζών, όπως και εύφλεκτων υλικών.
Ο δε δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κατηγορείται για παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και ότι επέτρεπε την ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων και αποβλήτων από τα απορριμματοφόρα του Δήμου και ιδιώτες.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου