Eκτός τόπου και χρόνου ο Α. Τσίπρας: «Να απομονώσουμε τα πατριωτικά κινήματα στην ΕΕ!» – Για τους μετανάστες: «Δεν χρειάζονται φράχτες»
11 Σεπτεμβρίου 2018,
Ενας Τσίπρας εκτός τόπου και χρόνου πλέον σήμερα στην Ευρωβουλή. Τα έβαλε με τα πατριωτικά κινήματα στην Ευρώπη, ενώ υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα, χωρίς μία αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού καταφέραμε με τον κ. Ζάεφ να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε αμοιβαίως επωφελή συμφωνία στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης αντίστοιχων διαφορών στην περιοχή μας».
«Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους»
Δηλαδή γύρισε σελίδα δίνοντας τα πάντα στα Σκόπια; Ξεπούληση Ιστορία, όνομα και πανηγυρίζει!
«Σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».
Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
«Να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, απέναντι στην ακροδεξιά»
«Να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, απέναντι στην ακροδεξιά»
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης:
«Αν κάποιος απειλεί την Ευρώπη, δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να την καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών για την συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Όσοι πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας. Οφείλουμε να απαντήσουμε ότι ο μόνος δρόμος της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης είναι ο δρόμος της μεταρρύθμισης με δημοκρατικές τομές.
Να δώσουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή για την ευημερία των λαών μας. Ισχυρότερο κοινοβούλιο, μια ευρωζώνη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη με μηχανισμό μείωσης των ανισοτήτων. Έναν νέο μηχανισμό για το άσυλο, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας».
«Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού τροφοδότησε την ακροδεξιά»
«Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού τροφοδότησε την ακροδεξιά»
Άσκησε επίσης κριτική στον τρόπο που λειτουργούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα, και στηλίτευσε το ότι «κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».
Επιπροσθέτως, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά».
Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μέσω τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του.
«Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως «όταν κυριαρχεί η λογική του απομωνοτισμού έναντι της συνεργασίας, η λογική του «ο καθένας μόνος του”, έναντι του επιμερισμού των βαρών η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού».
Δείτε βίντεο:
«Αρπάχτηκε» με Ισπανό ευρωβουλευτή ο Τσίπρας! (βίντεο)
Άναψαν τα αίματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου την Τρίτη (11.09.2018) μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όλα κύλησαν (περίπου) ομαλά στην πρωτολογία του αλλά η συνέχεια ήταν εκρηκτική, με τον κ. Τσίπρα να εκνευρίζεται τόσο με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ όσο (κυρίως) με τον Ισπανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς. Και μαζί μ’ αυτόν τα… άκουσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν άρεσε η… ερώτηση του Γκι Φερχόφσταντ «πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή;». Περισσότερο όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, που μίλησε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία).
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής φάνηκε και λίγο… ειρωνικός προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο» του είπε και σημείωσε ότι «ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς είχαν γυρίσει την πλάτη». Ίσως να μην άρεσε στον Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός πως ο Πονς απέδωσε τα εύσημα, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Για τη διάσωση και την έξοδο από τα μνημόνια «πρέπει να χειροκροτήσουμε τους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν να μείνουν στην Ευρώπη. Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι πολίτες», είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής. Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο Πονς είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον».
Και κάπου εκεί έκανε την αναφορά που εξόργισε τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε ο ομιλητής του ΕΛΚ. Και επεσήμανε ακόμη την ανησυχία του για το γεγονός ότι «περίπου 500.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα».
Και κατέληξε: «Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναεπιστρέψει στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός».
Τσίπρας: Πυρά στον… Μητσοτάκη
Κατά τη δευτερολογία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος, απάντησε στον Γκονθάλεθ λέγοντας πως δεν ξέρει αν είναι κακό το ότι άλλαξε. «Κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός, χειρονομώντας έντονα.
Καταλόγισε στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το κόστος δήθεν, 100 δισ. της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας. Σημείωσε πως σήμερα, εκτός από την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη το 2001 είναι και η επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Και απευθυνόμενος στον Πονς τα… είπε για να τα ακούσει ο Μητσοτάκης: «Λυπάμαι που στην ομιλία της αναπαράξατε, δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη, τη θεωρία των δυο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε όπως κάποιοι φίλοι σας, ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφάρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, κυρίως όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα».
Απαντώντας στα όσα είπε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ για νεποτισμό και λαϊκισμό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς, αρχηγοί στη δεξιά παράταξη γίνονται τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών. Αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα. Υπάρχει πουθενά αλλού αυτό σε συντηρητικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη; Μην ψάχνετε σε εμάς για νεποτισμό (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ), ούτε για πελατειακό κράτος».
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας να απαντά σε έντονο ύφος στον Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. «Μιλήσατε για λαϊκισμό. Λυπάμαι αλλά πάλι στη δική σας παράταξη πρέπει να στραφείτε. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από το να παίζεις με εθνικά θέματα και να αλλάζεις θέση για να ψαρέψεις στα θολά νερά της ακροδεξιάς και εν προκειμένω να μην διασπάσεις την παράταξή σου. Η στάση που κρατά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της ονομασίας είναι μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και το καιροσκοπισμού».
Δείτε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου