Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Λιμάνι Καλαμάτας
Image«Μανιφέστο» Νίκα κατά της ιδιωτικοποίησής του

Μήνυμα κατά των όποιων μελλοντικών σχεδίων ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Καλαμάτας έστειλε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, στο πλαίσιο και των τελευταίων εξελίξεων στο αντίστοιχο της Πύλου.
Μάλιστα, για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών του, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, θα είχε συνάντηση χθες βράδυ στο Πεταλίδι με το γενικό γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής και Λιμένων, Κ. Μουτζούρη.
Όπως τόνισε, «στο περιθώριο της έκτακτης σύσκεψης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στις 30 Αυγούστου θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ δημάρχων που έχουν λιμάνια, διότι υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα ότι αυτά μπορεί να γίνουν ανώνυμες εταιρείες, ανεξάρτητα αν είναι δημοτικά ή κρατικά.

Από την πλευρά μας, στο συγκεκριμένο ζήτημα είμαστε απέναντι. Τα λιμάνια έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή της πόλης, για την εξέλιξή της, την οικονομική της κατάσταση. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα για τα οποία ο Δήμος και η τοπική κοινωνία πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο από την οικονομική του διάσταση. Βέβαια, η θέση μας για τις μαρίνες είναι διαφορετική.
Μάλιστα, τα θέματα είναι διαφορετικά και από λιμάνι σε λιμάνι. Άλλο πράγμα είναι ο Πειραιάς, άλλο η Θεσσαλονίκη, άλλο η Καβάλα, άλλο η Καλαμάτα. Κάθε ένα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Ως τοπικές κοινωνίες πρέπει να κουβεντιάσουμε με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσον αφορά στη σκέψη που έχει διατυπωθεί. Κάποια από τα λιμάνια μας δεν έχουν ως μοναδική αποστολή τις φορτοεκφορτώσεις.
Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα είναι η χερσαία ζώνη των λιμανιών και η χρήση της. Θα υπάρξει αντίδραση από τη δική μας την πλευρά. Δεν μπορεί να περάσει ένα τέτοιο θέμα, όπως οι μαρίνες, που είναι άλλη ιστορία».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου