Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

''το κορίτσι του Μάη'' άναψε το Χριστουγεννιατικο δένδρο στην Πύλο

με αφορμή τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων , Συναυλία με τον Πασχάλη στην Πύλο !

Συναυλία με τον Πασχάλη στην Πύλο !

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο του πατρός Ιερεμία

 Προσωπική ευλογία το νέο βιβλίο του πατρός Ιερεμία από την αποψινή μας συνάντηση






Ομιλία του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πελοπίδα Επιτ. Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ. στο ετήσιο Μνημόσυνο των στελεχών ΑΞ/ΚΩΝ –ΥΠΑΞ/ΚΩΝ και Λ/Φ Λ.Σ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς την 27/11/2022

 

soma

Σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, κατόπιν κανονικής αδείας του επιχωρίου Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, μετέβη στον ιστορικό Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πειραιώς, όπου τέλεσε την Θ. Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.

Ο Σεβ. μίλησε για την απόλυτη ανάγκη της πιστής τήρησης των θείων εντολών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδος, έλκων την καταγωγήν εκ Μάνης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Αλεξανδράκης, Βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αξιωματικοί του Λ.Σ., ο Επίτιμος Υπαρχηγός του Λ.Σ. και Πρόεδρος της Λέσχης Αποστράτων του Λιμενικού Σώματος κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος και άλλοι αξιωματικοί και γενικώς στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ομιλία του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πελοπίδα Επιτ. Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ. στο ετήσιο Μνημόσυνο των στελεχών ΑΞ/ΚΩΝ –ΥΠΑΞ/ΚΩΝ και Λ/Φ Λ.Σ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς την 27/11/2022 ημέρα Κυριακή ώρα 10:00

Σεβασμιότατε

Σεβαστοί Πατέρες

Κε Υπουργέ

Κοι Υφυπουργοί

Κοι Επιτ. Υπουργοί

Κε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Κοι Βουλευτές

Κε Γεν. Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Ευθύμιε Μητρόπουλε

κ. Γεν. Γραμματείς

κα. Αντιπεριφερειάρχα

Κ. Δήμαρχε ή εκπρόσωπε του Δημάρχου Πειραιώς

Κ. Αρχηγέ

Κοι Υπαρχηγοί

Κοι Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί Λ.Σ.

Κ. Γεν. Επιθ/τά

Κοι Ναύαρχοι

Κε Λιμενάρχα Πειραιώς

Κοι Επίτιμοι Πρόεδροι ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Κε Πρόεδρε του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου

Κοι Πρόεδροι ενεργεία κ΄ αποστρατεία Ενώσεων Αξ/κών Π.Ν. – Λ.Σ.

Κε Πρόεδρε του Μ.Τ.Ν.

Κε Πρόεδρε της Π.Ν.Ο.

Κα Πρόεδρε του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος

Κα Πρόεδρε τηε Ε.Ε.Ε.

Κε Πρόεδρε του Ιδρύματος Ευγενίδου

Κε Πρόεδρε της Ενώσεως Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων

Κε Πρόεδρε της Ενώσεως Ναυτικών Πρακτόρων

Κε Πρόεδρε κ΄κα Γ.Γ. του Συλλόγου το « ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ»

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Κοι Συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία 

Κυρίες και κύριοι,

¨Χρέος σ΄αυτούς που φύγανε, οφειλή σ΄αυτούς που ζούνε¨

¨Οι νεκροί ξεχνιούνται, εάν εμείς τους ξεχάσουμε. Εμείς όμως δεν τους ξεχνάμε γι΄αυτό και είμαστε σήμερα εδώ¨.

Η σημερινή σεμνή τελετή γίνεται όπως κάθε χρόνο για να τιμήσουμε την μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια σε όλα τα στελέχη του Λ.Σ.  Αξιωματικούς –Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες άνδρες και γυναίκες είτε μαχόμενοι τόσο στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και στους μέχρι σήμερα πεσόντες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας. Επίσης και σε όλα τα στελέχη Λ.Σ. που έφυγαν από κοντά μας μέχρι σήμερα.

Η σημερινή προσευχή μας, για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί πλέον θεσμό για μας. Η σκέψη μας ξεκινά πάντοτε από τα ιδρυτικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος και γεφυρώθηκαν στην πορεία με τον αείμνηστο Ελευθέριο Γεωργακόπουλο ως και τον Παναγιώτη Θεοχάρη Αρχηγό Λ.Σ. – ιδρυτή του (Τ.Α.Λ.Σ.) Ταμείου Αρωγής Λ.Σ. μέχρι και τον αείμνηστο Σπύρο Δόλα και τελειώνει σε όλους τους προσφάτως εκδημήσαντες στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Βεβαίως τιμούμε τους πεσόντες σε καιρό πολέμου συναδέλφους όπως ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Εμμανουήλ Κασσαβέτης Γεώργιος Κωτούλας, Ηλίας Καζάκος, Ιωάννης Αρβανιτάκης, Όθων Ζαμβανίδης, Δικαίος Μαντούβαλος, Γεώργιος Χαντζής, Βασίλειος Παναγιωτάκος, Γρηγόριος Μουρμούρης, Ιωάννης Μαυρέας, Συμεών Γεωργιάδης, Χρήστος Νικολαΐδης, Κων/νος Μαυροματόπουλος, Αναστάσιος Σβώλης, τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος όπως, Σταύρος Γκούμας, Μαρίνος Ζαμπάτης, Δημήτρης Μάλαμας, Σωτήρης Τατσάκης και Αθανάσιος Μακρής. Επίσης όλους τους εκδημήσαντες-στελέχη σε καιρό ειρήνης όπως οι Ναύαρχοι – Αρχηγοί, Αμαραντίδης Γ., Θεοχάρης Παν. ιδρυτής του Τ.Α.Λ.Σ., Δ. Αλουπογιάννη, Ντούνης Χρ., Σκιαδάς Άλκης, Πρωτονοτάριος, Πελοποννήσιος Εμ., Βασόπουλος Γ., Χρυσανθακόπουλος Ιωαν., Ορφανό Δημ., ο Αρχηγός Χασιώτης Ν., και Υπαρχηγοί οι Κλείωσης Ν., Κατσίνας Π., και Ναύαρχοι Δημαράκης Γ., Δημητρακόπουλος Γ., Κοντογιάννης Ιαωαν., Γεωργάκης Ι., Νικολάτος Μ., Ρεντζεπέρης Π., Μπατσολάκης Ιωαν., Μαντάς Ιωαν., Τζιβιάς Αθ., Ζησιμάτος Χρ., Πατέλης, Χαβατζόπουλος, Πολύμερος Ιωαν., Πανόπουλος Ιωαν., Σινογιώργος Ανδρ., ο Αρχίατρος Σπέντζας Αθ., Καραφωτιάς Κ., και οι συνάδελφοι Αξ/κοί Νησιανάκης Δ., Πατσάς Ν., Μιναντζής Μ., Κορακάς Π. Ράνης Σπ., Λιούρδης Αθ., Ψαράς Φ., Πούλης Γ., Μπαρκάτσας Αν., Σταμάτης Κ., Τσανάκης Βας, Καλογείτων Παν., Καλαρώνης Ανδρέας, Χρυσοσπάθη Αγγελ., Ρώτας Βικέντιος, Σκαρμέας Π., Μαλλιαρός Γεώργιος, Καϊμάρας Αθ., Σιούτης Ιωάν., Δάρας Ιωάν., Μαρτίνος Χαρ., Περιμένης Δημ., Πολίτης Απ., Πατεράκη Ιωάννα, Βασιλείου Εμ., ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΑΛΣ Παπαγεωργίου Τριαντάφυλλος, Παπαλεονάρδος Δημοσθένης, Τσανάκης Βασ., Καλύβας Νικ. Κουφάκης Εμ., Μαλέρμπας Μιχ., Στυλιανός Γεώργιος και πολλοί άλλοι συνάδελφοι Αξ/κοί –Υπαξ/κοί  και Λ/Φ. Επίσης ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο εμβληματικό ήρωα του Αιγαίου Πλωτάρχη Λ.Σ. –Κυβερνήτη Κυριάκο Παπαδόπουλο. Αιωνία του η μνήμη.

Το Λιμενικό Σώμα που συμπλήρωσε τα εκατό χρόνια της ιστορικής διαδρομής του συνεχίζει με επιτυχία το έργο του. Αποτελεί το Λιμενικό Σώμα τον φορέα στον οποίο η Ελληνική Πολιτεία έχει εμπιστευθεί τον έλεγχο και την ασφάλεια του θαλάσσιου χώρου και των ακτών της Πατρίδας μας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα και την υποστήριξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και του Έλληνα Ναυτικού.

Διότι είναι γεγονός ότι, πέραν του συναισθηματικού και ηθικού δεσμού και της σύσφιξης σχέσεων που έχουν πετύχει τα μέλη μας, πάντα βρίσκουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη του Λ.Σ. Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Τονίζουμε ότι το κατ΄έτος τελούμενο μνημόσυνο των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην ψυχή μας, ότι οι ζώντες συνάδελφοι αποτίουν τιμή στην μνήμη των εκλιπόντων συναδέλφων για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν εν ζωή.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, στον προαύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας –Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος βρίσκεται από το 2018 Μνημείο αντάξιο για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έπεσαν εν καιρώ πολέμου ως και εν ώρα καθήκοντος, του οποίου τα αποκαλυπτήρια εγένεντο με κάθε επισημότητα παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράκληση στην Ηγεσία του Λ.Σ. να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις έμπροσθεν του Μνημείου την 19 Μαρτίου, ημέρα ίδρυσης Λ.Σ. ως και παραμονές των Εθνικών Επετείων.

Τέλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ., εύχομαι από καρδιάς, υγεία και δύναμη σε όλους μας, να δίνουμε κάθε χρόνο το παρόν στον Ιερό αυτό χώρο, επιβεβαιώνοντας ότι, έχουμε στην σκέψη μας τους εκλιπόντες και με ταπεινότητα να αναφωνήσουμε ¨Αιωνία η μνήμη τους¨.

Ο καφές θα προσφερθεί στην αίθουσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς (ακριβώς απέναντι)

Ευχαριστώ, Πειραιάς 27/11/2022

 

Αντιναύαρχος ΛΣ                                                  

Αγγελόπουλος Πελοπίδας

Επιτιμ. Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.

Πρόεδρος ΑΞ/ΚΩΝ ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά τη διαδικασία αποκατάστασης του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά τη διαδικασία αποκατάστασης του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων



      Σε συνέχεια της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη να συνδράμει το Δήμο Πύλου Νέστορος στην αποκατάσταση του διατηρητέου νεώτερου μνημείου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, μέσω της σύνταξης των αναγκαίων μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού λόγω της σπουδαιότητας του μνημείου (Δεκέμβριος 2019), κλιμάκιο επιστημόνων των Υπηρεσιών Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου και Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στις απαραίτητες επιτόπιες εξειδικευμένες εργασίες για την τρισδιάστατη αποτύπωση του κτηρίου και τη δημιουργία ψηφιακού υποβάθρου (Ιούλιος 2020).

      Ακολούθως, ο Δήμος Πύλου Νέστορος, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το εν λόγω κτήριο, με αφορμή την 90η επέτειο από το θεμέλιο λίθο του σχολείου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία του μνημείου καθώς και την ανάγκη άμεσης αποκατάστασής του, απέστειλε επιστολή στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου με την οποία διαβεβαιώνει την εν λόγω υπηρεσία ότι, μετά την αποκατάσταση του μνημείου το ιστορικό κτήριο θα χρησιμοποιηθεί ως μουσειακός χώρος, παρατηρητήριο πολιτιστικής κληρονομιάς και εστία πολιτιστικών εκδηλώσεων και επιμορφωτικών δράσεων, καθώς το εμβληματικό μνημείο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους (Ιούνιος 2022).

       Στη βάση αυτών, η «Συμβουλευτική Επιτροπή Αποκατάστασης Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων» λαμβάνοντας υπόψη ότι, από τον Ιούλιο του 2020 έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές και οι φωτογραμμετρικές εργασίες αποτύπωσης του Δημοτικού Σχολείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, απέστειλε αίτημα ενημέρωσης στην Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την ολοκλήρωση των μελετών αποκατάστασης του εν λόγω διατηρητέου μνημείου (Σεπτέμβριος 2022). 

      Ακολούθως, σε απάντηση (Οκτώβριος 2022) του παραπάνω αιτήματος ενημέρωσης,, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων ενημέρωσε ότι, τον Ιούλιο του 2022 υπέβαλε αίτημα προς την Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την χρηματοδότηση του έργου «Ωρίμανση μελετών (Γεωλογική, Στατική, Η/Μ, Αρχιτεκτονική πρόταση) για την αποκατάσταση του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Δήμου Πύλου Νέστορος και επανάχρησή του ως Μουσειακός χώρος, Παρατηρητήριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εστία Πολιτιστικών εκδηλώσεων και Επιμορφωτικών δράσεων». 

      Έτσι, με βάση το παραπάνω αίτημα χρηματοδότησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το εν λόγω έργο, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών καθώς και της αρχιτεκτονικής πρότασης για την αποκατάσταση του εμβληματικού σχολείου της Μεσσηνίας, που αποτέλεσε Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1941 -1944).  Ώστε, ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών, να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αποκατάστασή του και την λειτουργία του ως ενεργός χώρος πολιτισμού του Δήμου Πύλου Νέστορος.

 

* Περισσότερα για την ιστορία του εμβληματικού σχολείου της Μεσσηνίας δείτε εδώ:

https://www.archaiologia.gr/blog/photo/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AD%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%B1%CE%BC%CF%80/

 

 

 

Ο Αρχιερέας Μιχαήλ Βασίλιεφ αναγνωρίστηκε μεταθανάτια ως Ήρωας της Ρωσία

 Ο Πούτιν απένειμε τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας στον αρχιερέα Μιχαήλ Βασίλιεφ, ο οποίος πέθανε στη ζώνη NVO



Ο τιμητικός τίτλος απονεμήθηκε στον ιερέα μεταθανάτια
Αλεξάντερ ΚΙΣΛΟΦ
Αρχιερέας Μιχαήλ Βασίλιεφ αναγνωρίστηκε μεταθανάτια ως Ήρωας της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας στον Αρχιερέα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κληρικό της επισκοπής της Μόσχας Μιχαήλ Βασίλιεφ, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Πληροφορίες σχετικά δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Ο Αρχιερέας Μιχαήλ Βασίλιεφ, πρύτανης του Πατριαρχικού Μετοχίου στην έδρα των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, σύμβουλος του προέδρου του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για την αλληλεπίδραση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, πέθανε το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2022 στη ζώνη ειδικής επιχείρησης κατά την άσκηση ποιμαντικών καθηκόντων.
Βρισκόταν στη ζώνη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με στρατιωτικούς ανταποκριτές, η αιτία του θανάτου του ήταν ένα τραύμα που έλαβε ως αποτέλεσμα χτυπήματος από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας αμερικανικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS (MLRS). Δεν κατέστη δυνατό να σωθεί ο τραυματισμένος ιερέας του γιατρού.

Σκοτώθηκε ο Ρώσος στρατιωτικός ιερέας Μιχαήλ Βασίλιεφ στο Ντονμπας ,ειχε συλειτουργήσει στα θυρανοιξια του Ρωσικού ναού στην Σφακτηρία απεσταλμένος του πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου





Σκοτώθηκε χθες στο Ντονμπας ο Ρώσος στρατιωτικός ιερέας Μιχαήλ Βασίλιεφ κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης .
Η είδηση που μεταδόθηκε αναφέρει οτι σκοτώθηκε σήμερα στο Ντονμπας ο Ρώσος στρατιωτικός ιερέας Μιχαήλ Βασιλιεφ κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης
Ο αρχιερέας Μιχαήλ Βασίλιεφ, πρύτανης του Πατριαρχικού Μετοχίου στο αρχηγείο των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, πέθανε στη ζώνη NVO.
Ο Μιχαήλ Βασιλιεφ είχε παρευρεθεί και συλειτουργήσει στον αγιασμό και τα θυρανοιξια για τον ανακαινισμενο Ρωσικό ναού στην Σφακτηρία, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην μνήμη των Ρώσων πεσόντων κατά την ναυμαχία του Ναυαρινου ,απεσταλμένος του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στις 18 Οκτωβρίου 2021 παραμονές της επετείου για την ναυμαχία του Ναυαρινου όπου πήρε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις πριν ένα χρόνο .
Αιωνία του η μνήμη .
https://www.facebook.com/387203704947720/posts/1584610411873704/
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας στον Αρχιερέα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κληρικό της επισκοπής της Μόσχας Μιχαήλ Βασίλιεφ, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Πληροφορίες σχετικά δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Διαβάστε στο WWW.KP.RU: https://www.kp.ru/online/news/5000920

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Μαθητιωσα παρέλαση στα 195 χρόνια από την ναυμαχία του Ναυαρινου

Παρέλαση 28η Οκτωβρίου 2022 στην Πύλο

Οργή Μόσχας κατά Αθήνας για τη μη πρόσκληση στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου: «Προδώσατε τους εαυτούς σας»

 ΥΠ.ΕΞ.

Οργή Μόσχας κατά Αθήνας για τη μη πρόσκληση στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου: «Προδώσατε τους εαυτούς σας»

«Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία»

Οργή Μόσχας κατά Αθήνας για τη μη πρόσκληση στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου: «Προδώσατε τους εαυτούς σας»

Οργισμένη είναι η Μόσχα με την απαράδεκτη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προσκαλέσει την ρωσική πρεσβεία στους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ.Ζαχάροβα να επιτίθεται ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση «καθώς προδώσατε τους εαυτούς σας».

Προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί «να ξαναγράψει την Ιστορία».

Απευθύνεται μάλιστα και στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες «Είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει να σβηστούν από τη μνήμη οι κοινές μας σελίδες της ιστορίας, δε θα ξεχάσει τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας για να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της».

Είναι σαφές ότι η ρωσική κυβέρνηση ξεχωρίζει την νυν κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Η εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κατέληξε την ανακοίνωσή της με μία σαφή προειδοποίηση: «Οι άνθρωποι που ξεχνάνε τη δική τους ιστορία, προδίδουν τους εαυτούς τους».

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, απαντώντας σε ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ που τιμούσε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου, έδωσε «στεγνά» την ελληνική κυβέρνηση με την φράση «για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Πρεσβείας δεν προσκλήθηκαν στους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου».

«Τίθεται συχνά το ερώτημα: τι είναι “η παραχάραξη της ιστορίας”; Μας έδειξαν σήμερα ένα καλό παράδειγμα», κατέληξε η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας.

Τότε το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφερόμενο στην επέτειο της ναυμαχίας είχε σημειώσει: «Σαν σήμερα, το 1827 συμμαχικές δυνάμεις από τη Ρωσία, τη Βρετανία και τη Γαλλία αποφασιστικά νίκησαν τις Οθωμανικές δυνάμεις στην επική ναυμαχία του Ναυαρίνου στο Ιόνιο Πέλαγος. Η νίκη οδήγησε την Ελλάδα στο να λάβει τελικά την ανεξαρτησία της».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα μετά από ερώτηση του international Info .gr

«Απορίας άξιον πως φέτος οι εκπρόσωποι της ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες δεν προσκλήθηκαν στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου της νίκης της ενιαίας μοίρας της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου του 1827. 

Λυπούμαστε ότι οι ελληνικές αρχές με πρόσχημα της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας συνεχίζουν τις μάταιες προσπάθειές τους να ξαναγράψουν την ιστορία, να «καταργήσουν» όλα όσα έχουν σχέση με τη χώρα μας. Δεν καταλαβαίνουν ότι ακυρώνοντας τη Ρωσία, ακυρώνουν και τη δική τους ιστορία;  

Εν τω μεταξύ, τα πολεμικά πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων στάλθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα ακριβώς με την επιμονή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Και σύμφωνα με τα σαφή συμπεράσματα των ειδικών, η νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου 195 χρόνια πριν ήταν ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο ελληνικός εθνικός απελευθερωτικός αγώνας. Αυτό το γεγονός δεν έχει ήδη καμιά σημασία για την Αθήνα;  

Είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει να σβηστούν από τη μνήμη οι κοινές μας σελίδες της ιστορίας, δε θα ξεχάσει τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας για να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της. Οι άνθρωποι που ξεχνάνε τη δική τους ιστορία, προδίδουν τους εαυτούς τους».

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου είναι ουσιαστικά το πολεμικό γεγονός που κατέστησε την Ελλάδα κράτος στην σύγχρονη εποχή.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η ιστοσελίδα «Σαν σήμερα», «ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Δεριγνί, Κόδριγκτον και Χέιδεν κατατρόπωσε τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και άνοιξε το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία».

Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του ’21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη συνθήκη, ιδρυόταν ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, με σύνορα τον Αμβρακικό και τον Παγασητικό Κόλπο. Στη Συνθήκη Ειρηνεύσεως της Ελλάδος υπήρχε κι ένα μυστικό άρθρο, που προέβλεπε την επέμβαση των τριών δυνάμεων, εάν οι δύο εμπόλεμοι δεν δέχονταν τους όρους της σύμβασης.

Προς τούτο, ο αγγλικός στόλος υπό τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον, ο γαλλικός υπό τον υποναύαρχο Δεριγνύ και ο ρωσικός υπό τον υποναύαρχο Χέυδεν, κατέπλευσαν στην Πελοπόννησο για να επιβάλουν την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε με προθυμία την πρόταση των τριών Συμμάχων, ενώ ο Σουλτάνος δυσανασχέτησε και απέκρουσε οποιαδήποτε επέμβαση στην επικράτειά του.

Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, υπό τους Ταχίρ Πασά, Μουχαρέμ Μπέη και Μουσταφά Μπέη, πρόλαβε να προσορμισθεί στη λιμνοθάλασσα του Ναβαρίνου (σημερινή Πύλος), προτού προλάβει ο Δεριγνύ να τον εμποδίσει. Στόχος, τώρα, των τριών ναυάρχων ήταν να παρεμποδίσουν τη μεταφορά αιγυπτιακών στρατευμάτων σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1827 ο Κόδριγκτον, που είχε το γενικό πρόσταγμα, διαμήνυσε στον Ιμπραήμ ότι ο στόλος του βρισκόταν εκεί για να επιβάλει ανακωχή και τον προειδοποίησε ότι τυχόν άρνησή του θα τον υποχρέωνε να την επιβάλει δια της βίας.

Ο Ιμπραήμ, που συνέχιζε με αμείωτη ένταση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην Πελοπόννησο, πήρε μάλλον αψήφιστα την απειλή του Κόδριγκτον και τις επόμενες μέρες δύο μοίρες του τουρκοαιγυπτιακού στόλου εξήλθαν από το Ναβαρίνο με κατεύθυνση την Ύδρα και την Πάτρα. Εμποδίστηκαν, όμως, από τον συμμαχικό στόλο και αναγκάσθηκαν να προσορμιστούν και πάλι στο Ναβαρίνο.

Οι παρασπονδίες του Ιμπραήμ ανάγκασαν τους τρεις ναυάρχους να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. Αποφάσισαν τα πλοία τους να εισπλεύσουν στον κόλπο του Ναβαρίνου για να επιτηρούν αποτελεσματικότερα τις κινήσεις του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, που τον αποτελούσαν συνολικά 89 σκάφη και 41 μεταγωγικά, από τα οποία τα 8 αυστριακά. Η συμμαχική δύναμη ήταν αριθμητικά πολύ μικρότερη. Αποτελείτο από 12 βρετανικά πλοία με επικεφαλής τη ναυαρχίδα Ασία, 7 γαλλικά με ναυαρχίδα τη φρεγάτα Σειρήνα και 8 ρωσικά με ναυαρχίδα το πλοίο Αζόφ.
Το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου τα πλοία του συμμαχικού στόλου άρχισαν να εισπλέουν στον κόλπο του Ναβαρίνου, με επικεφαλής την αγγλική ναυαρχίδα Ασία.

Ο Κόδριγκτον ήλπιζε ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο Ιμπραήμ θα έσπευδε να συμφωνήσει με την προτεινόμενη ανακωχή. Αντί απάντησης, οι Αιγύπτιοι πέρασαν στη δράση και άρχισαν τους πυροβολισμούς κατά της αγγλικής λέμβου, την οποία είχε στείλει με λευκή σημαία ο Κόδριγκτον προς συνεννόηση, με αποτέλεσμα να φονευθεί ο έλληνας πηδαλιούχος της Πέτρος Μικέλης. Ταυτόχρονα, εκανονιοβολούντο η αγγλική και η γαλλική ναυαρχίδα.

Ο Κόδριγκτον, μη έχοντας άλλη λύση, έδωσε το παράγγελμα της επίθεσης. Παρά την αριθμητική υπεροχή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και τη βοήθεια των πυροβολείων της Σφακτηρίας (το νησάκι που σχεδόν φράζει τον κόλπο του Ναβαρίνου), η ναυμαχία αμέσως έκλινε υπέρ του συμμαχικού στόλου, που είχε μεγαλύτερη δύναμη πυρός.

Γύρω στις 6 το απόγευμα, η λιμνοθάλασσα είχε γεμίσει από τα κατεστραμμένα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. 12 φρεγάτες, 22 κορβέτες και 25 μικρότερα πλοία είχαν βυθισθεί, ενώ 6.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν. Οι Σύμμαχοι έχασαν 172 άνδρες, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε περίπου 500. Δύο πλοία καταστράφηκαν ολοσχερώς και αρκετά υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες.

Η είδηση για τη ναυμαχία έτυχε διαφορετικής υποδοχής στις πρωτεύουσες των δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε τη ναυμαχία «ατυχές και απαίσιο γεγονός», ενώ μία μερίδα πολιτικών υποστήριξε ότι ο Κόδριγκτον έπρεπε να παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο για ανυπακοή, επειδή δεν είχε εντολή να δράσει.

Αντίθετα, στο Παρίσι και τη Μόσχα η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Ο εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας και μέγας εχθρός της Ελληνικής Επανάστασης πρίγκηπας Μέτερνιχ χαρακτήρισε την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ως «αρχή της βασιλείας του χάους».

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Οι τρεις δυνάμεις επέβαλαν τελικά τη θέλησή τους και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 που δόθηκε η τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, το ελληνικό κράτος είχε σχηματισθεί με βόρεια σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού.

Εν ολίγοις, η Ρωσία ήταν εκ των βασικών παραγόντων για τους οποίους η Ελλάδα απέκτησε κράτος και αυτό είναι ιστορικό γεγονός.

Είναι πρωτοφανής η ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να μην καλέσει την ρωσική Πρεσβεία στους εορτασμούς από άποψη «ιστορικής αχαριστίας» αλλά αν και παντελώς ανήθικη ήταν αναμενόμενη καθώς ο Κ.Μητσοτάκης έχει «κηρύξει τον πόλεμο» κατά της Ρωσίας με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο κανάλι του πρακτορείου Μπλούμπεργκ και αναφερόμενος στην Τουρκία και τον Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ότι «Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Η Μόσχα από όλες τις χώρες της Δύσης είναι πρωτίστως απογοητευμένη με την στάση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας καθώς η συμβολή της για να αποκτήσουν κράτη στη σύγχρονη εποχή ήταν καθοριστικής σημασίας.

Η Ελλάδα με την ναυμαχία του Ναυαρίνου και η Βουλγαρία με το τέλος του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1878 και την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την οποία χάθηκαν για πάντα τα ελληνικά εδάφη με τους ελληνικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημειώνεται ότι το σημερινό Μπουργκάς ήταν ο ελληνικός Πύργος).

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Παρά την δυνατή βροχή η Μελβούρνη τίμησε σήμερα την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

 

Παρά την δυνατή βροχή η Μελβούρνη τίμησε σήμερα την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί την κορύφωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην θάλασσα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στη σημερινή Πύλο, οι συμμαχικοί στόλοι των Βρετανών, των Ρώσων και των Γάλλων υπό τις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον συνέτριψαν τις αντίστοιχες τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις



Στιγμιότυπο από την σημερινή εκδήλωση στη Μελβούρνη. Φώτο: Κ. Ντεβές

Την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου  τίμησε σήμερα στη Μελβούρνη το Ίδρυμα Αυστραλοελληνικού Μνημείου, με την υποστήριξη της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» και το Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η εκδήλωση  έγινε στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 10:00, και μεταξύ άλλων  παρέστησαν ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Λόγω της βροχής η συμμετοχή του κόσμου ήταν περιορισμένη.
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί την κορύφωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην θάλασσα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στη σημερινή Πύλο, οι συμμαχικοί στόλοι των Βρετανών, των Ρώσων και των Γάλλων υπό τις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον συνέτριψαν τις αντίστοιχες τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις.
Στόχος των συμμάχων ήταν να ανακόψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο επιβάλλοντας έτσι τη Συνθήκη του Λονδίνου (1827), σύμφωνα με την οποία ιδρυόταν αυτόνομο ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
Στον κόλπο του Ναβαρίνου, ο στόλος των τριών Μεγάλων Δυνάμεων αποτελούμενος από 27 πλοία κατέστρεψε –σχεδόν ολοσχερώς– τον κατά πολύ ισχυρότερο, αριθμητικά, στόλο των Οθωμανών (106 πλοία).

https://neoskosmos.com/el/2022/10/22/news/community/para-tin-dynati-vrochi-i-melvourni-timise-simera-tin-195i-epeteio-tis-navmachias-tou-navarinou/