Τα οκτώ καμουφλαρισμένα ψέματα του βρώμικου πολιτικού συστήματος
Επιμέλεια: Λαέρτης ο Πύλιος
Ανήρ δ’ άλλα κέκευθεν ενί φρεσίν, άλλα δε βάζει.[1] Φωκυλίδης,
Χωρίς πρόλογο: Το βρώμικο πολιτικό σύστημα για να κρύψει τα τεράστια εγκλήματά του, χρησιμοποιεί τα ασύστολα ψέματα με καμουφλάζ και την προπαγάνδα για να διατηρηθεί στην εξουσία. Αν όμως, χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική, θα μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά και εύκολα την αλήθεια, οπότε η προπαγάνδα του βρώμικου πολιτικού συστήματος θα αποδομηθεί εντελώς, αφήνοντας γυμνή την αλήθεια και τους ψεύτες. Για την σωτηρία του, το βρώμικο πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί τα οκτώ ψέματα της προπαγάνδας, που ταξινομούνται ως:
1. Δημοκρατική νομιμοποίηση : «Πρέπει να γίνουν εκλογές για να μιλήσει ο Λαός». Η Αλήθεια είναι ότι θα...έχουμε το ίδιο ακριβώς σκηνικό και μετά από τις επόμενες (όποτε γίνουν) εκλογές: Μία “κυβέρνηση σωτηρίας”, αποτελούμενη από τα ίδια κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή “κυβέρνηση/ανδρεικέλων” για να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει η σημερινή, δηλαδή την πλήρη παράδοση της Ελλάδας στις διαθέσεις των δυνατών της. Αυτός που χρειάζεται τις εκλογές, είναι το ένοχο καθεστώς πολιτικό σύστημα, και μόνον αυτό. Χρειάζεται τις εκλογές, διότι αυτές θα του προσφέρουν μία ακόμη παράταση ζωής αφού, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, (και έχοντας εξασφαλίσει -για την ώρα- την αδυναμία συσπείρωσης “αντίπαλου δέους”) θα έχει αποσπάσει πονηρά την έγκριση του Ελληνικού λαού για τη νομιμοποίηση της παραμονής του στην Εξουσία. Αυτό θα του προσφέρει και την παράταση του χρόνου άμυνάς του κατά της οριστικής εκπαραθύρωσής του από την καρέκλα της, έχοντας, για ακόμη μία φορά, βουτήξει στην “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” τής (δεσμευμένης, χειραγωγούμενης και εκβιαζόμενης ποικιλοτρόπως) λαϊκής βούλησης.
2. Η νομιμοποίηση της τοκογλυφίας «Οι δανειστές δικαιούνται να πάρουν τα λεφτά τους» Η Αλήθεια είναι ότι: Οι δανειστές μας δεν θέλουν τα λεφτά τους. Θέλουν τα “πράγματα” που δικαιούνται με τις “εμπράγματες εξασφαλίσεις” που θεμελιώνουν με το “Μνημόνιο” και την επικείμενη “Δανειακή Σύμβαση”, επάνω σε κάθε τι που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας, ιδιωτικό και δημόσιο. Αν ήθελαν τα λεφτά τους δεν θα δάνειζαν, τα τελευταία 20-30 χρόνια,
κάποιον που, αποδεδειγμένα, είναι αδύνατον να εξοφλήσει τα χρέη του... Τέτοια δάνεια, γίνονται μόνον από αυτούς που θέλουν να “φάνε το οικόπεδο” του ακαμάτη γείτονα καλοπερασάκια, καθώς, με το νέο “σχέδιο πόλεως” (που οι ίδιοι χαράζουν) το οικόπεδο θα έχει φάτσα στο εμπορικό κέντρο, χώρια που έχει στην αυλή του και κρυμμένο (μεγάλο) θησαυρό... Οι δανειστές μας , λοιπόν, δεν θέλουν τα λεφτά τους. Θέλουν πραγματικές αξίες, δηλαδή πράγματα, όπως εκτάσεις, ορυκτά, στρατηγικά σημεία. Και τα θέλουν σε τιμές “κοψοχρονιάς”, τέτοιες, που διαμορφώνονται όταν ο κάτοχός τους πένεται και αρχίζει να πεινάει ή αρχίζει να βλέπει ότι σύντομα θα πεινάσει, θα κρυώσει και θα αρρωστήσει και δεν έχει λεφτά να αγοράσει ψωμί, ξύλα και φάρμακα. Τότε “πουλάει το σπίτι του για ένα τενεκέ λάδι” όπως έκανε πρόσφατα και στην Κατοχή. Ναι, οι δανειστές δικαιούνται τα λεφτά τους (όσα θα δείξουν οι λογαριασμοί ότι χρωστάμε, όταν ανοίξουμε τα “τεφτέρια”), αλλά θα τα πάρουν με τον τρόπο που ταιριάζει σ' εμάς και όχι λεηλατώντας το σπίτι μας, κάτω από ανείπωτους εκβιασμούς. (Υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις κορυφαίων οικονομολόγων). Εδώ, το “σύστημα” καμουφλάρει πίσω από ένα (φαινομενικά) δίκαιο αίτημα, (όπως είναι η εξόφληση δανεικών) την ανηλεή και προετοιμαζόμενη λεηλασία κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής, συμπεριλαμβανομένου και του εκπαιδευμένου έμψυχου υλικού (εργατικού δυναμικού).
3. Η νομιμοποίηση της εκποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων «Το «κούρεμα» θα καταστήσει το Δημόσιο Χρέος διαχειρήσιμο». Η Αλήθεια είναι ότι: Είμαστε, ήδη, προ πολλού, πτωχευμένοι, και μάλιστα σε διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων. Οι θυσίες που καλούμαστε να υποστούμε, δεν είναι για να αποφύγουμε την πτώχευση (που, ήδη, έχουμε) αλλά για να δημιουργηθεί το εργασιακό περιβάλλον που γουστάρουν οι αυριανοί “επενδυτές” που “θα φέρουν χρήμα στη χώρα”... Εδώ, το σύστημα, χρησιμοποιεί τόσο το ψέμα (“να αποφύγουμε την πτώχευση” τη στιγμή που, ήδη, βιώνουμε τη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων), όσο και το καμουφλάζ (που κρύβει την πραγματική έννοια της “πτώχευσης”, κάτω από παραφράσεις μίας, άγνωστης στο ευρύ κοινό, νέας και παραπειστικής ονοματολογίας).
4. Κοινοτική αλληλεγγύη «Τα κράτη/μέλη της Ευρωζώνης, μας δανείζουν για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μισθών και συντάξεων». Η Αλήθεια είναι ότι: Ο μόνος λόγος που μας δανείζουν, είναι η μετατροπή του υπάρχοντος ακάλυπτου “χρέους προς ιδιώτες”, σε ενυπόθηκο “χρέος προς κράτη”, με ανέκλητη υποθήκευση όλης της κρατικής περιουσίας μας (ιδιωτικής και δημόσιας!!!). Είναι πλέον γνωστό, από τις άοκνες προσπάθειες των κορυφαίων συνταγματολόγων και νομικών μας (Γιώργου Κασσιμάτη, Κώστα Χρυσόγονου, Κώστα Μπέη, κ.ά) ότι τα δάνεια που παίρνουμε (μέσω του “Μνημονίου” και των τελευταίων “Δανειακών Συμβάσεων”) δεν είναι τίποτε άλλο από αλλαγή των ομολόγων προς ιδιώτες (Τραπεζικούς Οργανισμούς και διεθνή funds) σε δάνεια προς χώρες, τα οποία θα είναι πλέον ενυπόθηκα (με κάθε ιδιωτική ή δημόσια περιουσία του κράτους !!!) και θα υπάγονται στο Αγγλικό δίκαιο.... Εδώ, το “σύστημα”, απλώς ψεύδεται. Η Αλήθεια, όμως, φαίνεται πολύ καθαρά και εύκολα, αν δούμε τις εισπράξεις και τις πληρωμές που έχουν γίνει από το κράτος, από την ημέρα που άρχισε να παίρνει τα δάνεια από την Τρόικα.
5. Η ανταγωνιστικότητα «Η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική» Η Αλήθεια είναι ότι: Αυτό που τους νοιάζει, είναι τα φθηνά χέρια και οι φθηνές διαδικασίες παραγωγής που πρέπει να βρουν οι δανειστές μας (με τα εντόπια τσιράκια τους) ως “επενδυτές” που θα εγκαταστήσουν εδώ τις επιχειρήσεις τους (που θα αποκτήσουν κοψοχρονιάς έναντι του χρέους μας). Δεν μπορεί, βέβαια, να πει κάποιος ότι η χώρα δεν πρέπει να γίνει ανταγωνιστική καθώς, χωρίς αυτό δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Όμως η απόκτηση της ανταγωνιστικότητας δεν γίνεται από το μονόδρομο της Κινεζοποίησης των μισθών. Η ανταγωνιστικότητα, αποκτάται και με την αξιοποίηση κάποιων μοναδικών πλεονεκτημάτων που μπορεί κάποιος να διαθέτει. Και η Ελλάδα μας διαθέτει τέτοια, πολλά, που έμειναν, όμως αναξιοποίητα, καθώς οι προτεραιότητες των “ταγών” της ήταν άλλες. Εδώ, η προπαγάνδα του συστήματος, κάτω από την αλήθεια “Η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική”, κρύβει ύπουλα την επερχόμενη φεουδαρχία που θέλει το εργατικό δυναμικό της χώρας (επιστημονικό και χειρονακτικό) να είναι δουλοπάροικοι και είλωτες.
6. Η ανάπτυξη : «Η χώρα έχει ανάγκη από Ανάπτυξη». Η Αλήθεια είναι ότι: Κάτω από αυτή την αλήθεια, κρύβεται η πλήρης υποταγή και το πλήρες ξεπούλημα της χώρας στους δανειστές της. Ναι, η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, αλλά ποια ανάπτυξη; Αυτή που ετοιμάζεται από τους δανειστές μας και τα εδώ τσιράκια τους, την πολιτική και οικονομική Ολιγαρχία που ετοιμάζει το αυριανό (εντελώς φεουδαρχικό) τοπίο και ξερογλύφονται για την πλήρη και ασύδοτη κυριαρχία τους, την απαλλαγμένη από κάθε φρένο δημοκρατίας; Η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, αλλά όχι με το γνωστό σημερινό μοντέλο που χρήζει “επενδυτή” τον κάθε “ημέτερο” (του τραπεζικού ή του πολιτικού συστήματος) δίνοντάς του το απαραίτητο κεφάλαιο το οποίο, αν το αυγατίσει ζει πλουσιοπάροχα και αν το χάσει το πληρώνει η κοινωνία, δηλαδή ο κάθε πολίτης. Η χώρα έχει ανάγκη από Ανάπτυξη, τους καρπούς της οποίας θα γεύεται όλη η κοινωνία και όχι η Ολιγαρχία των “ημετέρων” που είναι αυτή που οδήγησε στο σημερινό ναυάγιο. Εδώ, η προπαγάνδα του συστήματος, κάτω από την αλήθεια “Η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη”, κρύβει ύπουλα την επερχόμενη λεηλασία κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής και ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Προσοχή!! Κανένας τους δεν καθορίζει τι είναι ανάπτυξη, διότι δεν τον συμφέρει!!!
7. Φόβο της δόσης : «Πρέπει να υπογραφεί η «Δανειακή Σύμβαση», αλλιώς είμαστε εκτός Ευρώ και η επιστροφή μας στη δραχμή θα είναι καταστροφή». Η Αλήθεια είναι ότι: Η έξοδός μας από την Ευρωζώνη (δηλαδή το Ευρώ) και η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, είναι ήδη αποφασισμένη, από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον μας, δηλαδή τους δανειστές μας. Αυτό προκύπτει σαφέστατα από τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις (που η τρέχουσα κυβέρνηση με την προπαγάνδα της, αφήνει επιμελώς ασχολίαστες) που, αφ' ενός, αναφερόμενες στο Δημ. Χρέος μας, λένε ότι το 2020 (σε 8 χρόνια από τώρα) θα είναι στο 120% του ΑΕΠ και, αφ' ετέρου, αναφερόμενες στον νέο κανονισμό που θα ισχύει στα κράτη που θα έχουν Ευρώ, μας λένε ότι θα υπάρχουν κανόνες αυστηρής οικονομικής πειθαρχίας που δεν θα επιτρέπουν την παραμονή τους στο Ευρώ, αν το Δημόσιο Χρέος
τους υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους. Άρα, πώς θα είναι η Ελλάδα στο Ευρώ, με Δημόσιο Χρέος διπλάσιο του επιτρεπτού;; Απλώς, δεν θα είναι. Αυτή είναι η αλήθεια. Το μόνο που θέλει το “σύστημα”, είναι η επίσημη (από τη Βουλή) υπογραφή της “Δανειακής Σύμβασης”, με την οποία εκχωρούνται ανέκκλητα στους πάτρωνες του “συστήματος”, σε τιμή που οι “αγορές” (δηλαδή αυτοί οι ίδιοι) θα καθορίσουν, όλα τα, γνωστά και άγνωστα, ιδιωτικά και δημόσια, περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Το κρίσιμο για εμάς σημείο της, (ούτως ή άλλως) επιστροφής μας σε εθνικό νόμισμα, είναι αν αυτό θα γίνει με τη δική μας θέληση και πρωτοβουλία, ή χωρίς αυτήν. Και, είναι κρίσιμο διότι, άλλα θα είναι τα αποτελέσματα αν αυτό γίνει με δική μας πρωτοβουλία και άλλα αν αυτό γίνει με την πρωτοβουλία των δανειστών μας. Βέβαια, όπως είδαμε παραπάνω, οδηγούμαστε ολοταχώς προς τη δεύτερη εκδοχή. Αυτό, (η μετάβασή μας σε εθνικό νόμισμα) μεταξύ άλλων, σημαίνει και το εξής αξιοσημείωτο: Ας υποθέσουμε ότι σήμερα, μία πατριωτική κυβέρνηση αποφασίζει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, (ας το πούμε “οβολό”) με αξία ενός οβολού ίση με ένα Ευρώ. (Την ισοτιμία, τη στιγμή της γέννησης του νέου νομίσματος, την καθορίζει η κυβέρνηση). Ταυτόχρονα, με Νόμο μετατρέπει (με αυτή την ισοτιμία) όλα τα ομόλογα που ήδη κυκλοφορούν, δηλαδή όλο το δημόσιο χρέος, σε οβολούς. Αυτό σημαίνει ότι, όσο και αν πέσει, από αύριο, η αξία του οβολού, σε σχέση με κάθε άλλο νόμισμα στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν θα επηρεάσει καθόλου την αξία του χρέους μας, καθώς εμείς θα εξοφλήσουμε τα ομόλογά μας με οβολούς. Με δεδομένο ότι όλα αυτά τα ομόλογα, (πλην αυτών του “Μνημονίου”), υπόκεινται στο Ελληνικό Δίκαιο, η πράξη αυτή, θα μπορεί να προσβληθεί από τους κατόχους των ομολόγων αυτών, μόνο σε Ελληνικά δικαστήρια. Αν, μάλιστα, το κράτος κρατήσει για τον εαυτό του το δικαίωμα έκδοσης χρήματος και δεν το εκχωρήσει σε τρίτους, (π.χ στην ιδιωτικών συμφερόντων Α.Ε “Τράπεζα της Ελλάδας”), τότε η εξόφληση του Δημόσιου Χρέους μας θα κοστίσει στο Ελληνικό κράτος τόσο, όσο το χαρτί που θα τυπώσουμε το αντίστοιχο ποσό οβολών. Μάλιστα, το χρήμα αυτό, (που θα διατεθεί για την πληρωμή των ομολόγων του Δημόσιου Χρέους) είναι πολύ πιθανό ότι θα επενδυθεί μέσα στην Ελλάδα, καθώς μόνον εδώ θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία σε αντίκρισμα επί πραγμάτων, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Αυτά τα σημαντικότατα πλεονεκτήματα, παύουν να υπάρχουν αν, πριν την επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, η εξόφληση των ομολόγων μας υπαχθεί στο Αγγλικό Δίκαιο, όπως θα γίνει με την υπογραφή της “Δανειακής Σύμβασης”, εξ αιτίας της οποίας (υπογραφής) έχουμε σήμερα “κυβέρνηση Παπαδήμου”, δηλαδή αναστολή των δημοκρατικών διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα. Βέβαια, η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, θα φέρει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην απόκτηση ενέργειας, πρώτων υλών που δεν έχουμε, φαρμάκων, κλπ, που δεν μπορούμε να παράγουμε ή να κατασκευάσουμε. Έως ότου καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, η κοινωνία μας θα στερηθεί πολλά. Έχει, όμως, τις απαραίτητες υποδομές, επάνω στις οποίες μπορεί να στηρίξει την ανόρθωσή της. Έχει το κατάλληλο έμψυχο υλικό, έχει πηγές ενέργειας (αναξιοποίητες ως σήμερα), διαθέτει (ή μπορεί, σχετικά εύκολα να αποκτήσει) τεχνογνωσία, θα
έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια (το δικό μας χρήμα). Άρα η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, δεν είναι αυτό που θα φέρει την καταστροφή. Η καταστροφή έχει, ούτως ή άλλως, ήδη επέλθει, (είναι δημιούργημα όλου του πολιτικού συστήματος που άφησε, όλα αυτά τα χρόνια, το Δημόσιο Χρέος και το Έλλειμμα, να εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη) και ολοκληρώνεται με τη δέσμευση της Χώρας στα δόκανα της επικείμενης “Δανειακής Σύμβασης”, ώστε να μη μπορεί να “σηκώσει κεφάλι” απέναντι στους δυνάστες της... Εδώ, έχουμε ένα αριστοτεχνικό καμουφλάρισμα του εγκλήματος της παράδοσης της κυριαρχίας της χώρας, κάτω από την “ανάγκη” σωτηρίας της, μέσα από την υπογραφή της καταστροφικής “Δανειστικής Σύμβασης”!!!
8. Νομιμοποίηση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας «Δεν υπάρχει άλλη πολιτική εννοώντας αυτήν που επιβάλλουν οι δανειστές μας και εκτελεί πειθήνια η “κυβέρνησή μας...» Η Αλήθεια είναι ότι: Υπάρχει άλλη πολιτική. Είναι η πολιτική που επιβάλλει η κοινή λογική, που λέει: -Όταν, επειδή χρωστάω, κινδυνεύω να χάσω το μόνο που έχω, (το σπίτι μου και την ελευθερία, τη δική μου και της οικογένειάς μου) δεν μπορώ να αφήσω σε άλλους να “κάνουν κουμάντο” στο πρόβλημά μου. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα αφήσω το “κουμάντο” στον δανειστή μου, όταν μάλιστα, όλα δείχνουν ότι αυτός με δάνειζε επί χρόνια (εμένα, τον αναξιόχρεο) για να πάρει από εμένα το οικόπεδο και τα παιδιά μου υπηρέτες. Ο μονόδρομος, στη δική μας περίπτωση, είναι η “Εθνική πολιτική”, απέναντι στην πολιτική της παγκοσμιοποιημένης ομογενοποίησης (οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής) που θέλει να επιβάλλει στην Ελληνική κοινωνία η “Διεθνής του Χρήματος”.
Χωρίς επίλογο : Οι σύντομες αυτές επισημάνσεις, αποτελούν το “κύριο πιάτο” στον καθημερινό δημόσιο διάλογο και επιχειρούν αφενός να αποδημήσουν τη προπαγάνδα που δεχόμαστε καθημερινά από τα ΜΜ"Ε" και αφετέρου την ανάδειξη της αλήθειας, η κατάκτηση της οποίας μπορεί να μας σώσει από το βρώμικο πολιτικό σύστημα [2].
Πηγές:
[1] www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?.. .”Ανήρ δ’ άλλα κέκευθεν ενί φρεσίν, άλλα δε βάζει.” μτφρ: “ο άνθρωπος άλλα έχει κρυμμένα στο μυαλό του και άλλα λέει” /Φωκυλίδης, ~5ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής από τη Μίλητο [2] http://apneagr.blogspot.com
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΌ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ, ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΚΩ, ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ! Στην Κάλυμνο θα τελεστεί όλως περιέργως την ...επο
ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΌ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ, ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΚΩ, ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ! Στην Κάλυμνο θα τελεστεί όλως περιέργως την ...επομένη Κυριακή από τις τοπικές αρχές...
Γλέζος 168 δις χωρίς τόκους οι γερμανικές αποζημιώσεις
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου
Γλέζος: «Οι Γερμανοί μας τιμωρούν» [βίντεο]
Καταπέλτης ήταν ο Μανώλης Γλέζος γι’ άλλη μια φορά μιλώντας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο συνάντηση για το θέμα.
Όπως είπε μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη ο κ. Γλέζος ανέφερε πως «η Ιταλία και η Βουλγαρία πληρώσανε όσα χρωστούσαν στην Ελλάδα και καθόρισε η Διασυμμαχική Επιτροπή. Γιατί η Γερμανία αυτοεξαιρείται;» και συμπλήρωσε πως αυτό γίνεται γιατί η Γερμανία θέλει να μας τιμωρήσει «επειδή η Ελλάδα κατέρριψε τον μύθο περί αήττητου του άξονα με το έπος ’40-’41».
«Γιατί αν δεν υπάρχει ναζιστικό καθεστώς σήμερα στη Γερμανία το οφείλει και στην πάλη του ελληνικού λαού», επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος.
Όπως τόνισε οι γερμανικές αποζημιώσεις σήμερα ανέρχονται χωρίς τόκους στα 168 δισ. ευρώ.
Συνάντηση χθες στην Κορώνη κατά της εξόρυξης λιγνίτη - Δυναμικές συγκεντρώσεις σε Χωματερό και Τρίπολη
Συνάντηση χθες στην Κορώνη κατά της εξόρυξης λιγνίτη - Δυναμικές συγκεντρώσεις σε Χωματερό και Τρίπολη
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης λιγνίτη – μήνυμα σε κάθε αρμόδιο και ανευθυνοϋπεύθυνο και σε όποιον επιβουλεύεται την προοπτική ανάπτυξης του τόπου τους, όπως την έχουν δρομολογήσει και οραματιστεί εδώ και χρόνια, πραγματοποιούν κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, στο Χωματερό, στο Δημοτικό Σχολείο – Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Και θα δώσουν δυναμικό "παρών" στην Τρίπολη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 6 Φεβρουαρίου ή όποτε άλλοτε συζητηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την "επένδυση" εξόρυξης λιγνίτη σε Χωματερό – Φαλάνθη. Αυτά αποφασίστηκαν χθες το πρωί σε συγκέντρωση στο κτήριο Κλάππα στην Κορώνη, με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων – εκπροσώπων φορέων, από όλους τους πολιτικούς χώρους, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Ολοι συμφώνησαν ότι η "επένδυση" θα καταστρέψει την περιοχή, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους που έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι η ανάπτυξή της βασίζεται στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.Στη συνάντηση, που ακούστηκαν επικρίσεις για την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρέστησαν και αλλοδαποί – Ευρωπαίοι πολίτες, που μαγεμένοι από την περιοχή, επέλεξαν και ζουν σε αυτή. Οι πολίτες αυτοί πρόκειται να ενημερώσουν με κάθε τρόπο τους συμπατριώτες τους για το έγκλημα που "σχεδιάζεται" να συντελεστεί στην περιοχή και θα απαιτήσουν στήριξη και συμπαράσταση.Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορώνης Θεμιστοκλής Αποστολίδης σημείωσε ότι: «Από τη μία μας δίνουν βραβεία, ανακηρύσσουν πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής την Κορώνη και ΣΧΟΟΑΠ και από την άλλη πάνε να μας αφανίσουν».Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης παρατήρησε πως «πρέπει να είμαστε ενωμένοι σα γροθιά. Είναι χειρότερα από το 2005. Να είμαστε χιλιάδες στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη».Ο Γιώργος Στρατέας επέκρινε όσους «θα αφήσουν τους κατοίκους έρμαια στην τύχη μας, θα γκρεμίσουν τα σπίτια μας και θα μείνουμε χωρίς νερό».Ο κ. Αλεξόπουλος, περιβαντολόγος με καταγωγή από το Κόκκινου της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, είπε ότι «οι ρύποι του λιγνιτωρυχείου θα πλακώσουν και το Λυκόδημο». Παρατήρησε πως «θέλουν κρέμασμα όσοι θέλουν τη συγκεκριμένη επένδυση που θα καταστρέψει όλη την περιοχή από το Πεταλίδι έως την Costa Navarino» και κατηγόρησε όλους τους Μεσσήνιους πολιτικούς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «πως μας εγκατέλειψαν», συγκαταλέγοντας σε αυτούς και τον Αντώνη Σαμαρά.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Δημήτρης Σιψάς σημείωσε ότι «εδώ και 20 χρόνια δίνουμε έναν αγώνα για να υπερασπίσουμε το αυτονόητο, την πορεία που έχουμε επιλέξει, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό» και τόνισε: «Δεν είναι επένδυση το καθετί. Επένδυση είναι όταν είναι επωφελής και για την κοινωνία, όχι μόνο για τον επενδυτή. Αλλιώς είναι ληστρική επιδρομή».Η Ευαγγελία Γώγου από τα Βουνάρια είπε ότι «η "επένδυση" είναι ανέκδοτο» και παρατήρησε: « Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Δε θα αφήσουμε να εγκριθεί. Αν είμαστε ενωμένοι μέχρι το τέλος, δε θα περάσει».Ο Βασίλης Λυμπέρης από το Βασιλίτσι επεσήμανε: «Καμία εμπιστοσύνη στη "μαύρη συμμαχία" που προωθεί επενδύσεις με fast track».Η Καλλιόπη Μάραντου, από την "Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης", σημείωσε ότι «είμαστε αντίθετοι σε καθετί που προσβάλλει το περιβάλλον».Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χαρακοπιού Νίκος Κωνσταντόπουλος προέτρεψε «με φάκελο, με μελέτες για την καταστροφή στα νερά και όπου αλλού προκαλέσει να αγωνιστούμε» και παρατήρησε πως «το γλείψιμο σε πολιτικούς είναι λόγια στον αέρα».Ο περιφερειακός σύμβουλος - επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος επεσήμανε ότι «οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν απορρίψει το λιγνιτωρυχείο. Είναι αντίθετο με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής» και ανέφερε πως «η προκήρυξη για τη δημοσιοποίηση της "επένδυσης" πήγε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια στις 23 Νοεμβρίου και τη δημοσίευσαν στις 28 Δεκεμβρίου!». Σημείωσε ότι «ο αγώνας πρέπει να είναι σκληρός, να ανέβει όλος ο κόσμος στην Τρίπολη, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει για την περιβαλλοντική μελέτη».Η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη - Αρβανίτη διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της "επένδυσης" και τόνισε: «Ολοι μαζί να ενωθούμε μια γροθιά, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, τα δικαιώματά μας για τον τόπο μας».Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνης Δημήτρης Μουντζούρης πρότεινε «συγκέντρωση στο Χωματερό και να προσκληθούν να έρθουν όλοι εκεί και να δουν την περιοχή και την καταστροφή που θα γίνει».Η δημοτική σύμβουλος Ρούλα Μουρδουκούτα σημείωσε ότι «διεκδικούμε πολιτική απόφαση, το τεχνικό κομμάτι έχει λυθεί. Ο τόπος έχει αποφασίσει ποια είναι η προοπτική του: ο τουρισμός» και πρόσθεσε: «Το κράτος έχει αποφανθεί δύο φορές για το λιγνίτη στην περιοχή, να μην το αγνοούμε. Το κράτος δεν μπορεί να αλλάζει άποψη. Δεν απορρίπτουμε την "επένδυση" για τεχνικούς λόγους, αλλά γιατί έχει να κάνει με τη ζωή μας».Ο Τάσος Φωτεινάκης, όταν η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη του απάντησε ότι ο δήμος ενημερώθηκε από τον Τύπο και όχι από την Περιφέρεια, σημείωσε πως πρόκειται για «πολιτικό πραξικόπημα» και κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου επειδή αγνοούνται οι δήμοι για τέτοιες μελέτες.Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου "Η Φανερωμένη" Παναγιώτης Λυμπέρης είπε ότι «η περιοχή θα μεταβληθεί σε κρανίου τόπο, Μεγαλόπολη» κι ενημερώνοντας για απόψεις που κυκλοφορούν πως «ένα χωράφι θα σκάψει», σημείωσε: «Κάτι… παίζεται. Ολοι ενωμένοι στην Τρίπολη».Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων και ξενοδόχος από τη Φοινικούντα Αντώνης Κορακάκης τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι και πρέπει να οργανωθούμε σωστά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει την "επένδυση"».Ο πρώην δήμαρχος Κορώνης Δημήτρης Βεργόπουλος επεσήμανε πως «το γεγονός ότι αλλοδαποί είναι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου μας, μαρτυρεί γιατί τον επέλεξαν» και σημείωσε: «Γεωργική και τουριστική ανάπτυξη έχουν παντρευτεί αρμονικά. Η περιοχή έχει αποφασίσει εδώ και 30 - 40 χρόνια. Και μόνο που συζητάμε για κάρβουνο, κάνουμε μεγάλο κακό στον τόπο».Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ανθρώπων της περιοχής και την εναντίωσή του στην "επένδυση". Σημείωσε ότι «ο στόχος τους είναι η απαξίωση της γης, θα μετατρέψουν το φιλέτο σε κρανίου τόπο. Και θα πάνε μετά να κάνουν ένα οικιστικό πρόγραμμα και θα το καρπώνονται ως φεουδάρχες. Ας κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό και υγιές». Και πρότεινε «κινητοποίηση κι ενημέρωση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών».Η πρώην πρόεδρος της Ν.Ε. Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα σημείωσε ότι «η κατεύθυνση της περιοχής πρέπει να παραμείνει τουριστική και οι Μεσσήνιοι περιφερειακοί σύμβουλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους».Ο γιατρός - καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε με τον τόπο γι’ αυτό και αποφάσισε να ζήσει στον Αγιο Ανδρέα. Παρατήρησε πως «είναι καταστροφή για τον τόπο ο λιγνίτης», ενημέρωσε αναλυτικά - επιστημονικά για τις δυσμενείς επιπτώσεις του στην υγεία του ανθρώπου και τόνισε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να παραδώσουμε υγεία στα παιδιά μας».
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης λιγνίτη – μήνυμα σε κάθε αρμόδιο και ανευθυνοϋπεύθυνο και σε όποιον επιβουλεύεται την προοπτική ανάπτυξης του τόπου τους, όπως την έχουν δρομολογήσει και οραματιστεί εδώ και χρόνια, πραγματοποιούν κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, στο Χωματερό, στο Δημοτικό Σχολείο – Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Και θα δώσουν δυναμικό "παρών" στην Τρίπολη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 6 Φεβρουαρίου ή όποτε άλλοτε συζητηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την "επένδυση" εξόρυξης λιγνίτη σε Χωματερό – Φαλάνθη. Αυτά αποφασίστηκαν χθες το πρωί σε συγκέντρωση στο κτήριο Κλάππα στην Κορώνη, με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων – εκπροσώπων φορέων, από όλους τους πολιτικούς χώρους, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Ολοι συμφώνησαν ότι η "επένδυση" θα καταστρέψει την περιοχή, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους που έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι η ανάπτυξή της βασίζεται στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.Στη συνάντηση, που ακούστηκαν επικρίσεις για την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρέστησαν και αλλοδαποί – Ευρωπαίοι πολίτες, που μαγεμένοι από την περιοχή, επέλεξαν και ζουν σε αυτή. Οι πολίτες αυτοί πρόκειται να ενημερώσουν με κάθε τρόπο τους συμπατριώτες τους για το έγκλημα που "σχεδιάζεται" να συντελεστεί στην περιοχή και θα απαιτήσουν στήριξη και συμπαράσταση.Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορώνης Θεμιστοκλής Αποστολίδης σημείωσε ότι: «Από τη μία μας δίνουν βραβεία, ανακηρύσσουν πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής την Κορώνη και ΣΧΟΟΑΠ και από την άλλη πάνε να μας αφανίσουν».Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης παρατήρησε πως «πρέπει να είμαστε ενωμένοι σα γροθιά. Είναι χειρότερα από το 2005. Να είμαστε χιλιάδες στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη».Ο Γιώργος Στρατέας επέκρινε όσους «θα αφήσουν τους κατοίκους έρμαια στην τύχη μας, θα γκρεμίσουν τα σπίτια μας και θα μείνουμε χωρίς νερό».Ο κ. Αλεξόπουλος, περιβαντολόγος με καταγωγή από το Κόκκινου της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, είπε ότι «οι ρύποι του λιγνιτωρυχείου θα πλακώσουν και το Λυκόδημο». Παρατήρησε πως «θέλουν κρέμασμα όσοι θέλουν τη συγκεκριμένη επένδυση που θα καταστρέψει όλη την περιοχή από το Πεταλίδι έως την Costa Navarino» και κατηγόρησε όλους τους Μεσσήνιους πολιτικούς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «πως μας εγκατέλειψαν», συγκαταλέγοντας σε αυτούς και τον Αντώνη Σαμαρά.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Δημήτρης Σιψάς σημείωσε ότι «εδώ και 20 χρόνια δίνουμε έναν αγώνα για να υπερασπίσουμε το αυτονόητο, την πορεία που έχουμε επιλέξει, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό» και τόνισε: «Δεν είναι επένδυση το καθετί. Επένδυση είναι όταν είναι επωφελής και για την κοινωνία, όχι μόνο για τον επενδυτή. Αλλιώς είναι ληστρική επιδρομή».Η Ευαγγελία Γώγου από τα Βουνάρια είπε ότι «η "επένδυση" είναι ανέκδοτο» και παρατήρησε: « Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Δε θα αφήσουμε να εγκριθεί. Αν είμαστε ενωμένοι μέχρι το τέλος, δε θα περάσει».Ο Βασίλης Λυμπέρης από το Βασιλίτσι επεσήμανε: «Καμία εμπιστοσύνη στη "μαύρη συμμαχία" που προωθεί επενδύσεις με fast track».Η Καλλιόπη Μάραντου, από την "Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης", σημείωσε ότι «είμαστε αντίθετοι σε καθετί που προσβάλλει το περιβάλλον».Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χαρακοπιού Νίκος Κωνσταντόπουλος προέτρεψε «με φάκελο, με μελέτες για την καταστροφή στα νερά και όπου αλλού προκαλέσει να αγωνιστούμε» και παρατήρησε πως «το γλείψιμο σε πολιτικούς είναι λόγια στον αέρα».Ο περιφερειακός σύμβουλος - επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος επεσήμανε ότι «οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν απορρίψει το λιγνιτωρυχείο. Είναι αντίθετο με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής» και ανέφερε πως «η προκήρυξη για τη δημοσιοποίηση της "επένδυσης" πήγε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια στις 23 Νοεμβρίου και τη δημοσίευσαν στις 28 Δεκεμβρίου!». Σημείωσε ότι «ο αγώνας πρέπει να είναι σκληρός, να ανέβει όλος ο κόσμος στην Τρίπολη, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει για την περιβαλλοντική μελέτη».Η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη - Αρβανίτη διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της "επένδυσης" και τόνισε: «Ολοι μαζί να ενωθούμε μια γροθιά, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, τα δικαιώματά μας για τον τόπο μας».Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνης Δημήτρης Μουντζούρης πρότεινε «συγκέντρωση στο Χωματερό και να προσκληθούν να έρθουν όλοι εκεί και να δουν την περιοχή και την καταστροφή που θα γίνει».Η δημοτική σύμβουλος Ρούλα Μουρδουκούτα σημείωσε ότι «διεκδικούμε πολιτική απόφαση, το τεχνικό κομμάτι έχει λυθεί. Ο τόπος έχει αποφασίσει ποια είναι η προοπτική του: ο τουρισμός» και πρόσθεσε: «Το κράτος έχει αποφανθεί δύο φορές για το λιγνίτη στην περιοχή, να μην το αγνοούμε. Το κράτος δεν μπορεί να αλλάζει άποψη. Δεν απορρίπτουμε την "επένδυση" για τεχνικούς λόγους, αλλά γιατί έχει να κάνει με τη ζωή μας».Ο Τάσος Φωτεινάκης, όταν η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη του απάντησε ότι ο δήμος ενημερώθηκε από τον Τύπο και όχι από την Περιφέρεια, σημείωσε πως πρόκειται για «πολιτικό πραξικόπημα» και κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου επειδή αγνοούνται οι δήμοι για τέτοιες μελέτες.Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου "Η Φανερωμένη" Παναγιώτης Λυμπέρης είπε ότι «η περιοχή θα μεταβληθεί σε κρανίου τόπο, Μεγαλόπολη» κι ενημερώνοντας για απόψεις που κυκλοφορούν πως «ένα χωράφι θα σκάψει», σημείωσε: «Κάτι… παίζεται. Ολοι ενωμένοι στην Τρίπολη».Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων και ξενοδόχος από τη Φοινικούντα Αντώνης Κορακάκης τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι και πρέπει να οργανωθούμε σωστά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει την "επένδυση"».Ο πρώην δήμαρχος Κορώνης Δημήτρης Βεργόπουλος επεσήμανε πως «το γεγονός ότι αλλοδαποί είναι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου μας, μαρτυρεί γιατί τον επέλεξαν» και σημείωσε: «Γεωργική και τουριστική ανάπτυξη έχουν παντρευτεί αρμονικά. Η περιοχή έχει αποφασίσει εδώ και 30 - 40 χρόνια. Και μόνο που συζητάμε για κάρβουνο, κάνουμε μεγάλο κακό στον τόπο».Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ανθρώπων της περιοχής και την εναντίωσή του στην "επένδυση". Σημείωσε ότι «ο στόχος τους είναι η απαξίωση της γης, θα μετατρέψουν το φιλέτο σε κρανίου τόπο. Και θα πάνε μετά να κάνουν ένα οικιστικό πρόγραμμα και θα το καρπώνονται ως φεουδάρχες. Ας κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό και υγιές». Και πρότεινε «κινητοποίηση κι ενημέρωση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών».Η πρώην πρόεδρος της Ν.Ε. Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα σημείωσε ότι «η κατεύθυνση της περιοχής πρέπει να παραμείνει τουριστική και οι Μεσσήνιοι περιφερειακοί σύμβουλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους».Ο γιατρός - καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε με τον τόπο γι’ αυτό και αποφάσισε να ζήσει στον Αγιο Ανδρέα. Παρατήρησε πως «είναι καταστροφή για τον τόπο ο λιγνίτης», ενημέρωσε αναλυτικά - επιστημονικά για τις δυσμενείς επιπτώσεις του στην υγεία του ανθρώπου και τόνισε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να παραδώσουμε υγεία στα παιδιά μας».
ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.
Παρά ταύτα Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.
Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011). Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.
Αγαπητοί φίλοι, όπως αναφέρεται παρακάτω από το EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο http://www.greece.org/blogs/wwii/ και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ----------------------------------------------------------------------- Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.
Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.
Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.
Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.
Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επιτέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.
Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Για το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος
Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.
Παρά ταύτα Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.
Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011). Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.
Αγαπητοί φίλοι, όπως αναφέρεται παρακάτω από το EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο http://www.greece.org/blogs/wwii/ και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ----------------------------------------------------------------------- Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.
Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.
Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.
Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.
Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επιτέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.
Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Για το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι συμβαίνει στην Σαντορίνη και δεν λέει κανένας τ...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι συμβαίνει στην Σαντορίνη και δεν λέει κανένας τ...: Θα σας δώσουμε μερικά αδιάσειστα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ με φόντο το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Στις 21 Αυγούστου είχαμε δημοσιεύσε...
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ - ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΠ
Αυστραλία: Από μετανάστης υπουργός, ο Νίκος Κότσιρας
Κυριακή 29 Ιανουαρίου
Αυστραλία: Από μετανάστης υπουργός, ο Νίκος Κότσιρας
Φεστιβάλ για μετανάστες πραγματοποιείται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με την έναρξή του να γίνεται από τον ομογενή υπουργό Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νίκο Κότσιρα, που υπήρξε μετανάστης από την Ελλάδα στην Αυστραλία.
Για συμβολικούς λόγους, η εκδήλωση έγινε στην αποβάθρα «Station Pier«, που αποτέλεσε για δεκαετίας, τον χώρο αποβίβασης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, μεταξύ αυτών και Ελλήνων.
Όπως δήλωσε ο κ. Κότσιρας: «Εδώ, σε αυτό το λιμάνι, ξεκίνησε μια μεγάλη ιστορία διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Έφτασαν από κάθε γωνιά του πλανήτη και δημιούργησαν μια μοναδική πολυπολιτισμική κοινωνία με σεβασμό και εκτίμηση σε κάθε εθνότητα, χρώμα και θρησκεία».
Μάλιστα η πορεία του κ. Κότσιρα που έφτασε στη συγκεκριμένη αποβάθρα, το Μάιο του 1964, με το υπερωκεάνιο «Πατρίς» της εταιρίας Χανδρή και από εκπαιδευτικός, πέρασε στην πολιτική, παρουσιάστηκε από την εφημερίδα The Age το Σάββατο, που φιλοξενεί το πορτραίτο του με τίτλο «Δύσκολη πορεία για το μεταναστόπουλο που έγινε υπουργός».Ο κ. Κότσιρας γεννήθηκε στο χωριό Χανδρινού κοντά στην Πύλο, το 1959 και σε ηλικία πέντε ετών, το Μάιο του 1964 και μετά από ταξίδι 30 ημερών, μετανάστευσε οικογενειακώς στην Αυστραλία.
ΠΗΓΗ: ert.gr
FIRING SQUAD - The Execution of a German General
Εκτέλεση Γερμανού στρατηγού. Συγκλονιστικό βίντεο
29 Ιανουαρίου 2012,
Ένας Γερμανός στρατηγός, μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου πολέμου, οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα και η σκηνές κινηματογραφήθηκαν.
Τα πλάνα είναι της εποχής του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
Το υλικό είναι συγκλονιστικό.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
29 Ιανουαρίου 2012,
Ένας Γερμανός στρατηγός, μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου πολέμου, οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα και η σκηνές κινηματογραφήθηκαν.
Τα πλάνα είναι της εποχής του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
Το υλικό είναι συγκλονιστικό.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΤΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
ΤΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
ΚΕΔΕ: «Καθαρή απάντηση στην κρίση,που να ενώνει όλους»21:54 28/01
Η φράση που χρησιμοποίησε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και επανέλαβε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης είναι η κεντρική ιδέα του ψηφίσματος, που με την υπερψήφιση του με μεγάλη πλειοψηφία (καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), έκλεισε το διήμερο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή.«Το Συνέδριό μας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που την χαρακτηρίζει μία άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, τις ζοφερές συνέπειες της οποίας βιώνει κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια. Σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας», τονίζει στο ψήφισμα της η ΚΕΔΕ.Επιπλέον, ζητεί «επειδή η διαφαινόμενη κατάσταση οδηγεί τους δήμους σε αδιέξοδο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση, την εξασφάλιση του λειτουργικού κόστους των δήμων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα το πολύπλοκο κοινωνικό και αναπτυξιακό τους έργο. Ένα έργο που σήμερα κρίνεται άκρως απαραίτητο στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το Συνέδριό μας εξουσιοδοτεί το διοικητικό δυμβούλιο της ΚΕΔΕ για τη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση αγωνιστικών διεκδικήσεων».ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑΠαράλληλα στο ψήφισμα τίθενται τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα με τους δημάρχους να ζητούν μεταξύ άλλων:• Τη νομοθετική κατοχύρωση των € 450 εκατ.• Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 - 2012 και ΣΑΤΑ 2012• Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου• Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους € 214 εκατ., πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012• Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης• Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους• Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος.• Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.• Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων• Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΕπιπλέον, το Συνέδριο της ΚΕΔΕ τονίζει «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση Φορολογικής Αποκέντρωσης, χωρίς νέους φόρους και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό», ενώ θέτει και μία σειρά ζητημάτων σε σχέση με την ανάπτυξη:• Τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με κατεύθυνση τη διεύρυνση των πόρων του ΕΣΠΑ για τους δήμους, ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής κλπ) των ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και σε δράσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος.• Την αξιοποίηση όλων των «διευκολύνσεων» που παρέχονται μέσα από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης των δήμων τοπικά (πχ με ομάδες επιτόπιας υποστήριξης της ΜΟΔ).• Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΑΚΣΙΑ τουλάχιστον με 2 εκπροσώπους και τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στην Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος.«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΙΙ»Όσον αφορά τα θεσμικά, η ΚΕΔΕ ζητεί να εξαλειφθούν οι πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, με την έως τέλος Φεβρουαρίου ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.Παράλληλα, στο ψήφισμα τίθεται και τα θέματα:• Του προληπτικού ελέγχου που ασκούν οι επίτροποι• Της άμεσης επίλυση της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων που αφορούν τη ρύθμιση των παλαιών χρεών των δήμων και αναχρηματοδότηση από το ΤΠκΔ με αναδρομική ισχύ• Της ανασύστασης της τριμερούς Επιτροπής ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-Ελεγκτικού Συνεδρίου• Της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τον τρόπο με τον οποί τίθενται σε αργία οι αιρετοί , έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η απονομή δικαιοσύνης, αλλά και οι αιρετοί να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους• Της απόσυρσης της διάταξης περί ασυμβίβαστου• Της πραγματοποίησης των δημοτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας• Της θεσμοθέτησης σταθερού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης και την έκδοση των προβλεπομένων ΥΑ, ΚΥΑ, ΠΔ για τη θεσμική ολοκλήρωση και την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣΤο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που συνήλθε στην Κομοτηνή, πραγματοποιείται σε πρωτόγνωρες συνθήκες ζοφερής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.Η έκταση και το βάθος της θίγουν τον ίδιο πυρήνα του πολιτικού συστήματος, κάθε πλευρά της οργάνωσης του Κράτους και της οικονομίας, αλλά ακόμη και των αξιών της κοινωνίας μας.Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι αυτές ακριβώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες υποδεικνύουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται και πρέπει να έχει ο μόνος δημόσιος θεσμός, ο οποίος, με τις προσφερόμενες στους πολίτες και στην τοπική οικονομία υπηρεσίες, εξακολουθεί να δρα άμεσα και πρακτικά υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.Αυτές όμως οι πρωτόγνωρες συνθήκες επιβάλλουν στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει τη δική της καθαρή απάντηση για έξοδο από την κρίση.
Απάντηση που:• θα θωρακίσει τον ίδιο τον θεσμό απέναντι στις συνέπειες της κρίσης,• θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση, διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας.• θα στηρίξει τις χειμαζόμενες και δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες και οικονομίες με ένα συνεκτικό και οργανωμένο σχέδιο που θα αφορά στην ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή,• θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και στην επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση του τόπου.Το συνέδριο της ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά την τετραετία 2009-2012 έχει υποστεί τεράστιες περικοπές στους πόρους της και ότι οι περαιτέρω περικοπές οδηγούν αντικειμενικά στην διακοπή λειτουργίας των δήμων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.Διατυπώνει κατηγορηματικά τη θέση ότι σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υπερασπιστεί την ομαλή, όπως το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας ορίζει, λειτουργία των δήμων.Δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο και μέχρι τέλους την τήρηση των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας που αφορούν στην διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την ομαλή άσκηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων της.Το συνέδριο της ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι πάγιος και πολύχρονος στρατηγικός στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που θα οδηγούσε σε ένα σύγχρονο «κράτος – στρατηγείο», με αποκεντρωμένους θεσμούς, ισχυρούς Δήμους και αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες.Θεωρεί ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποσκοπούσε μεν στη θέσπιση ενός αποκεντρωμένου συστήματος διακυβέρνησης για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, τη διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι ενδοιασμοί που είχαν εκφραστεί έγκαιρα και πριν την ψήφισή του από την Αυτοδιοίκηση.Σήμερα λοιπόν ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του το συνέδριο της ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι:• Η δημιουργία των νέων Καλλικρατικών δήμων έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις της.• Η σπουδή με την οποία ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης» και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων. Οι προαναφερόμενες δυσλειτουργίες είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αποσπασματικές βελτιωτικές τροποποιήσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα κενά του προγράμματος και τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν.Ταυτόχρονα οι πρωτοφανείς περικοπές που έγιναν στους πόρους των Δήμων σε συνδυασμό με τις περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό οδήγησαν τους δήμους σε αδυναμία ανταπόκρισης στα καθημερινά προβλήματα και εύρυθμης λειτουργίας τους.Το συνέδριο της ΚΕΔΕ εξακολουθεί να θεωρεί – ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της γενικευμένης κρίσης - την διοικητική μεταρρύθμιση, με την ενίσχυση της αποκέντρωσης, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, για την οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και συνοχής.Το συνέδριο της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να ψηφιστούν άμεσα – μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και πάντως μέσα στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης – οι αναγκαίες συμπληρώσεις και βελτιώσεις του «Καλλικράτη» που αφορούν σε θέματα λειτουργικά, οργάνωσης, αρμοδιοτήτων και καταστατικής θέσης.Ειδικότερα οι θέσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τα θεσμικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, περιβάλλον και ποιότητα ζωής και για άλλα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες είναι οι εξής:ΘΕΣΜΙΚΑΜετά από ένα χρόνο εφαρμογής του «Καλλικράτη», καταγράφηκαν θέματα, τα οποία χρήζουν άμεσης βελτίωσης και προσαρμογής με τις λειτουργικές ανάγκες των νέων δήμων, διατυπώθηκε σωρεία νομοθετικών προτάσεων από την ΚΕΔΕ και έχουν ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η άμεση ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, εντός του επόμενου μήνα, μετά από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, για την επίλυση των λειτουργικών θεμάτων των δήμων, της καταστατικής θέσης των αιρετών και των αρμοδιοτήτων, όπως διατυπώθηκαν στις παραπάνω προτάσεις της ΚΕΔΕ.Επίσης, λόγω πολυάριθμων νομοθετικών ρυθμίσεων από την εφαρμογή του Καλλικράτη, που αφορούν σε θέματα των δήμων, κρίνεται αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής για την επεξεργασία του Ενιαίου Κώδικα Δήμων και Περιφερειών.Η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση πολλών θεμάτων. Τα θέματα και οι προτάσεις καταγράφονται αναλυτικά στις αποφάσεις της και αποτυπώνονται στο κείμενο νομοθετικών ρυθμίσεων, της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας υιοθετούνται και αναδεικνύονται ως προτεραιότητες τα εξής:• Λαϊκές αγορές: Ο θεσμός των λαϊκών αγορών να αποτελέσει αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων. • Λιμενικά Ταμεία: Οριστική επίλυση των θεμάτων μεταφοράς των λιμενικών ταμείων στους δήμους. • Εκπροσώπηση της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στα νοσοκομεία και στους Οργανισμούς Λιμένων. • Αργία αιρετών: Τροποποίηση θεσμικού πλαισίου περί της διαδικασίας θέσεως σε αργία των αιρετών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μεν η απονομή δικαιοσύνης αλλά και οι αιρετοί να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους .Προληπτικός και προσυμβατικός έλεγχος • Ρύθμιση των θεμάτων που έχουν προκύψει με το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των δήμων. Οι δήμοι απαιτούν την εφαρμογή του Συντάγματος ώστε να ασκείται έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Οι δήμοι επιζητούν την διαφάνεια και τον έλεγχο της νομιμότητας των οργάνων των δήμων αλλά επιβάλλεται άμεση επίλυση των σοβαρότατων θεμάτων που προκύπτουν σε διενεργούμενο πολλές φορές έλεγχο σκοπιμότητας με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση υλοποίησης του έργου των δήμων λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων.• Άμεση τακτοποίηση των θεμάτων, που έχουν προκύψει από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των δανειακών συμβάσεων δήμων με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και η διάταξη του Ν.4024/2011 περί ενίσχυσης της ρευστότητας του ΤΠΔ.Επίλυση θεμάτων προσωπικού για την λειτουργία των δήμων και των δομών τους • Επαναφορά του καθεστώτος πρόσληψης του προσωπικού για ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δήμους.• Επαναφορά του καθεστώτος των ημερομισθίων στους δήμους.• Άμεση κάλυψη των θέσεων των βρεφοφονηπιοκόμων για την απρόσκοπτη λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών καθώς και πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης για την δυνατότητα μετάταξης του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού δήμων σε άλλους δήμους, που παρουσιάζουν μεγάλα κενά.• Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους Οργανισμούς των νέων Καλλικρατικών δήμων σε σχέση με τη γενική πρόβλεψη του Ν. 4024/2011 περί οριζόντιας κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων.Τέλος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και οι μικροί ορεινοί δήμοι της χώρας η ΚΕΔΕ απαιτεί την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος με το οποίο ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.Η ΚΕΔΕ με τις παραπάνω ρυθμίσεις και όλες όσες έχει αναλυτικά προτείνει προς τα αρμόδια Υπουργεία, επιδιώκει την ισχυροποίηση και επέκταση των θεσμών διαβούλευσης με τους πολίτες, τη θεμελίωση ενός προτύπου διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης με μια νέα αντίληψη για την άσκηση διοίκησης με αξιοκρατία, διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία, κοινωνική συμμετοχή, αξία και αρχές.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΗ κατάσταση των οικονομικών των δήμων βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι δήμοι της χώρας έχουν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον φορέα της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης, έχοντας υποστεί μείωση των πόρων τους κατά 53%. Η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων του Κράτους, όσον αφορά και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι δήμοι έχουν αγγίξει πλέον το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών τους δαπανών. Για το λόγο αυτό δεν πλήττουν απλώς τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τις προσφερόμενες υπηρεσίες και με έμμεσο τρόπο περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των δημοτών.Απαιτούμε:1. Τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκ. €, ποσό με το οποίο, δεσμεύτηκε ο κύριος Πρωθυπουργός να καλύψει το «λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στον υπολογισμό των νομοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωμάτωση του ποσού αυτού στο δωδεκατημόριο.2. Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 – 2012 και ΣΑΤΑ 2012.3. Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου 4. Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκ €, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να κατανεμηθούν στους δήμους πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012.5. Τον ορισμό διακριτών οριζόντιων γραμμών στην κατανομή των ΚΑΠ για προνοιακά επιδόματα, «Βοήθεια στο Σπίτι», Μεταφορά Μαθητών και Μισθώματα Σχολικών Μονάδων, με τακτικό και σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα κατανομής.6. Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης.7. Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Λαϊκών Αγορών στους δήμους.8. Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους.9. Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.10. Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, με παράλληλη δημιουργία ενός ευέλικτου και διαμορφωμένου στις ιδιαιτερότητες τους θεσμικού πλαισίου και ενός σύγχρονου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα προσφέρει προϊόντα και ανταγωνιστικές λύσεις.11. Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.12. Την αποτελεσματική ανάμειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες οργάνωσης, στελέχωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων.Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση Φορολογικής Αποκέντρωσης, χωρίς νέους φόρους και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό.ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ Η χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Απαιτείται η ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρέπει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης και παράλληλα, για τη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το αίτημα για αποκέντρωση δεν είναι πλέον μόνο πολιτικού, αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Όσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες και οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο πιο γρήγορα και πολλαπλασιαστικά είναι τα αποτελέσματα, η άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και η επιτάχυνση των αναπτυξιακών διαδικασιών ως ισχυρό ανάχωμα στην ανεργία.Σήμερα πλέον, μετά το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και τις τέσσερεις κοινοτικές προγραμματικές περιόδους είναι αναγκαία η επικαιροποίηση του νόμου 1622/1986, ώστε:Α. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εκπονείται στο πλαίσιο των διαδικασιών του μεσοχρονίου αναπτυξιακού προγραμματισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δημοτικού επιχειρησιακού προγράμματος καιΒ. Να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις περιφερειών και δήμων, με σεβασμό της πολιτικής, οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης.Η ΚΕΔΚΕ στην περίοδο 2005 – 2010, διατύπωσε επανειλημμένα προτάσεις σχετικά με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση από τις τότε Κυβερνήσεις.Ιδιαίτερα για το Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» ζητούμε να εξειδικευτεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα υποστήριξης της εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με τρόπο που να συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων.Διεκδικούμε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην εξειδίκευση, τη διοίκηση και την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος.Σήμερα θεωρούμε ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας τα ακόλουθα:α) Την ένταξη των ώριμων και επιλέξιμων έργων που δεν πρόλαβαν να χρηματοδοτηθούν και να δημοπρατηθούν από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.β) Τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με κατεύθυνση τη διεύρυνση των πόρων του ΕΣΠΑ για τους δήμους, ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής κλπ) των ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και σε δράσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος.γ) Την αξιοποίηση όλων των «διευκολύνσεων» που παρέχονται μέσα από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης των δήμων τοπικά.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α.Κ.Σ.Ι.Α.Για το Πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α. έχουμε να διατυπώσουμε αναλυτικά, ανά άξονα, τις εξής προτάσεις:Στο άξονα α, στην ένταξη δηλαδή των έργων του ΘΗΣΕΑ στο ΕΣΠΑ, προτείνουμε:• Να διευκρινιστεί πλήρως η διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος ένταξης και πληρωμής τόσο των επιλέξιμων όσο και των μη επιλέξιμων έργων του ΘΗΣΕΑ.• Να επεκταθεί το μέτρο και σε ώριμα έργα του ΘΗΣΕΑ που δεν έχουν νομική δέσμευση.• Για να συσσωρευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό στο ταμείο για τα μη επιλέξιμα έργα του ΘΗΣΕΑ και για το ΕΛΛΑΔΑ, να επεκταθεί το μέτρο σε ολοκληρωμένα έργα από 1/1/2007 και μετά.• Επειδή η διαφορά, μεταξύ, ΕΣΠΑ και ΘΗΣΕΑ, σε απαιτήσεις (όσον αφορά στην ωριμότητα, άδειες κλπ) είναι πολύ μεγάλη, να δημιουργηθεί ειδικός υποστηρικτικός μηχανισμός.• Τέλος να διευκρινιστούν οι σχέσεις του Προγράμματος με τα ΠΕΠ, ώστε να περιοριστούν οι τριβές με την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.Στον άξονα β που περιλαμβάνει τη συμμετοχή των δήμων στα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προτείνουμε: • Να υπάρξει συμφωνία με τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης).• Τη διατύπωση και υπογραφή κανονιστικών ρυθμίσεων (έκδοση ΚΥΑ εκχώρησης διαχείρισης στον ΕΦΔ) .Στον άξονα γ που αφορά στη χρηματοδότηση έργων αυτεπιστασίας προτείνουμε: • Την αποσαφήνιση του προγράμματος.• Τη διευκρίνιση των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.• Τη διατύπωση πρότασης για την κατανομή των ποσών και των θέσεων εργασίας του Προγράμματος στους δήμους.• Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού, ιδιαίτερα σε δήμους που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία. Στον άξονα δ που αφορά στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ενεργειών Πράσινης Ανάπτυξης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προτείνουμε:• Τη σύναψη συμφωνίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το περιεχόμενο, το χρονοδιάγραμμα, το ύψος της χρηματοδότησης του Προγράμματος, όπως επίσης και τους όρους συμμετοχής των δήμων σε αυτό.Στον άξονα ε που αφορά στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης προτείνουμε:• Τον περιορισμό του επιτοκίου δανεισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης• Την άμεση απαγκίστρωση της διαδικασίας από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Ελεγκτικού ΣυνεδρίουΣτον άξονα στ που αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ προτείνουμε: • Τη δημιουργία ενός νέου Προγράμματος με τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις και επιχειρησιακούς σχεδιασμούς.Για το σύνολο του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. προτείνουμε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ μέσω της οποίας θα διασφαλιστούν τα ακόλουθα:• Η άμεση ενημέρωση των αιρετών και των υπηρεσιακών στελεχών των δήμων που θα ασχοληθούν στο πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α. • Η παραγωγή υποστηρικτικού υλικού (οδικός χάρτης απένταξης ενός έργου από τον ΘΗΣΕΑ και ένταξης στο ΕΣΠΑ, πρακτικοί οδηγοί, κ.λπ).• Η δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για όλους τους δήμους της χώρας, αλλά ιδιαίτερα για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. • Ο σχεδιασμός, οργάνωση και λειτουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος on line παρακολούθησης των έργων και των δράσεων του προγράμματος.Τέλος, προτείνουμε τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Α.Κ.Σ.Ι.Α. τουλάχιστον με 2 εκπροσώπους και τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στην ομάδα διοίκησης του προγράμματος.ΤΟΠΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΆμεση επιδίωξη, είναι η δημιουργία 13 δικτύων Τουριστικών Δήμων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Περιφερειακές Αρχές, καθώς και Πανελλαδικών Δικτύων ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού. Τα δίκτυα αυτά θα συσπειρώνουν σε κάθε Δήμο όλους τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς, με στόχους την ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα δίκτυα στο εξωτερικό.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο χιλιάδων κοινωνικών δομών στο σύνολο της χώρας, που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα εδαφικής και κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών, με αποδέκτες χιλιάδες εξυπηρετούμενους πολίτες, όπως: Βρεφικοί – Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας, Κέντρα στήριξης ΡΟΜΑ και ευπαθών ομάδων.Παράλληλα, οι Ο.Τ.Α. της χώρας έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως: λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων, Φαρμακείων, Προγράμματα αστέγων, δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για στήριξη ευπαθών ομάδων (γυναίκες – θύματα βίας), Ιατροκοινωνικά κέντρα τσιγγάνων, ανάπτυξη δικτύου εθελοντισμού (Δημοτικές Τράπεζες αίματος).ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣτην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και με την ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας αλλά και της αύξησης του ποσοστού της φτώχειας (το 20,1% της χώρας απειλείται με φτώχεια), για την αποτελεσματικότερη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κρίνουμε αναγκαίο:• Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των επιτυχημένων κοινωνικών υποστηρικτικών και συμβουλευτικών προνοιακών δομών της αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη διασφάλιση του προσωπικού (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας).• Τη δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010, που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των Ο.Τ.Α., στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (π.χ. προνοιακά επιδόματα, Δημοτικά Ιατρεία, Δημοτικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία).• Την παράλληλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.• Την εκπόνηση Ειδικού προγράμματος για τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή ειδικών δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ και των Μεταναστών.
ΕΣΠΑ
Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ 2007-2013, η Αυτοδιοίκηση προτείνει και διεκδικεί, την αναθεώρησή του και την ενίσχυση της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης σε τρεις άξονες:
1. Ενίσχυση των πόρων του ΕΣΠΑ που διατίθενται για την κατασκευή κοινωνικών υποδομών, κυρίως Παιδικών Σταθμών.
2. Ενίσχυση των πόρων του ΕΣΠΑ που διατίθεται για τη λειτουργία κοινωνικών υποδομών.3. Άμεση ενεργοποίηση όλων των δράσεων που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ και αφορούν στην υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.όπως:
§ Τοπικά σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και υποχρεωτικό συντονιστικό ρόλο από τους φορείς της αυτοδιοίκησης.
§ Προγράμματα που αφορούν στην επαγγελματική και κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων, των ανθρώπων με αναπηρία, των απεξαρτημένων και των αποφυλακισμένων, των μεταναστών και των προσφύγων.
§ Προγράμματα που αφορούν στην αγορά, στην αναπαλαίωση και στη διαμόρφωση παλαιών κτιρίων για να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνικά κέντρα, στέγες αστέγων και κοινωνικές κατοικίες.
§ Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία στεγών αυτόνομης διαβίωσης για ΑμεΑ από την αυτοδιοίκηση, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις η λειτουργία αυτών των δομών συμβάλει στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ΑμεΑ, ενισχύει την κοινωνική τους ένταξη καθότι αυτές οι δομές λειτουργούν ανοικτά στην κοινωνία, μέσα στον αστικό ιστό, στον τόπο και στη γειτονιά που γεννήθηκαν οι ΑμεΑ και είναι οικονομικά συμφερότερη καθώς το κόστος λειτουργία τους μειώνεται στο 1/5 των ξεπερασμένων κλειστών δομών περίθαλψης.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι βασικές προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Απασχόλησης, αφορούν στην προώθηση και ενίσχυση των τοπικών στρατηγικών απασχόλησης ως κύριο μέσο καταπολέμησης της ανεργίας και ενσωμάτωσης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Γι’ αυτό προτείνουμε:
-Την άμεση αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔκαι τη μετατροπή του σε Κεντρικό Επιτελικό οργανισμό. Λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών απασχόλησης σε κάθε δήμο και με εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.
- Μέτρα Θεσμικά και Οικονομικά για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.
- Την ενδυνάμωση των ρόλων των Ο.Τ.Α. στα θέματα απασχόλησης.
-Την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τους νέους στη δημιουργία επιχειρήσεων και στην εύρεση θέσεων εργασίας, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και ειδικότερα στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.
Θεωρούμε ότι το Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας στους Δήμους δεν αποτελεί από μόνο του λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, αποτελεί όμως ένα ισχυρό ανάχωμα. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση 120.000 ανέργων, θα δώσει μία ανάσα ζωής στις τοπικές αγορές εργασίας και παράλληλα θα προσφέρει αναβάθμιση της ποιότητας των κοινωνικών υποδομών των δήμων.
Στόχος μαςείναιη διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Εργασίας από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.
Πρότασή μας είναιη δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης, το οποίο να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Η διαμόρφωση καλύτερων όρων τοπικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα ζητήματα της χωροταξικής οργάνωσης και της περιβαλλοντικής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Στο πολεοδομικό σχεδιασμό των Δήμων απαιτείται η αναθεώρηση των ΓΠΣ η εκπόνηση νέων ΓΠΣ στο επίπεδο των Καλλικράτειων Δήμων και η απλούστευση – επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισής τους καθώς και των ακολουθούμενων πολεοδομικών εφαρμογών .
Η ανάγκη να επιταχυνθεί και να καλύψει το σύνολο της χώρας το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και το ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ αποτελούν της αναγκαίες προϋποθέσεις για το σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης, για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για τη κάλυψη ασφυκτικών κοινωνικών αναγκών.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ
Παρατηρείται ένα δυσβάστακτο κόστος της λειτουργίας στους υπόλοιπους Δήμους. Η αρμοδιότητα αυτή παράγει ελλείμματα στους Π/Υ των Δήμων μας αφού για άλλη μία φορά δεν προβλέφθηκε η κάλυψη του λειτουργικού τους κόστους από το κεντρικό κράτος και όχι από τους πολίτες.
Aπαιτείται η δέσμευση του ΥΠΕΚΑ να διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους μέσω απόδοσης ποσοστού των εισφορών τελών που θεσπίζονται (π.χ. για τα αυθαίρετα) ή μέσω οριζόντιας πολιτικής και χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.
Αναγκαίο δε θεσμικό και ηθικοπολιτικό ζήτημα είναι η θεσμοθέτηση εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης στους Κεντρικούς φορείς του (Πράσινο Ταμείο, ΟΚΧΕ, ΕΚΠΑΑ, κτλ).
ΦΟΔΣΑ
Για τους ΦΟΔΣΑ ζητάμε η Κυβέρνηση να καταλήξει,επιτέλους, στην νομική τους μορφή, να τους ενισχύσει οικονομικά και να τους δοθεί η ευελιξία να στελεχωθούν με το απαιτούμενο προσωπικό.
Για την ανακύκλωση έχουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι μία διαδικασία η οποία κοστίζει στους Δήμους και πρέπει να υπάρξει καθεστώς επιχορήγησης ανάλογα με τους στόχους που επιτυγχάνει ο κάθε Δήμος.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Για την Ενεργειακή Πολιτική και τη συμβολή των Δήμων σ’ αυτήν απαιτείται ένας ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για όλες τις ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας.
Η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που επιτέλους αξιολογήθηκε και η εξεύρεση συνολικής λύσης για τη κάλυψη της ίδιας συμμετοχής
Προτείνουμε το σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας (επέκταση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ) σε όλες τις λειτουργίες των Δήμων και στο σύνολο των υποδομών τους (κτίρια, αθλητικοί χώροι, οδοφωτισμός, αντλιοστάσια ΔΕΥΑ κτλ). Μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε ν’ αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ – ΕΠΕΡΑΑ, ESCOS, ELENA ή Ειδικού Προγράμματος με χρηματοδότηση της ΕΤΕΠ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HELIOS
Για το πρόγραμμα HELIOS προτείνουμε να υπάρξει συλλογική τεχνική υποστήριξη των Δήμων, να επιτραπεί στους Δήμους να κάνουν τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις δικές τους εκτάσεις και να καθοριστούν μέσα από ανοιχτή και διαφανή διαδικασία τα ανταποδοτικά οφέλη των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
Η χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων για τη παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων, για την ενίσχυση των χώρων πρασίνου και για τη προστασία της βιοποικιλότητας πρέπει να γίνει μέσα από κοινό σχεδιασμό ΥΠΕΚΑ – ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ – ΚΕΔΕ, και να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο.
Προτείνουμε:
Την άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας και η λειτουργία Παρατηρητηρίου Εφαρμογής και Ολοκλήρωσης του Πλαισίου για τον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ του ΤΕΕ και της ΕΕΤΑΑ με αντικείμενο
Επίσηςτη διαμόρφωση στρατηγικών κατευθύνσεων προσαρμογής ΓΠΣ (εφαρμογή του άρθρου 30 παρ. 3β του Νόμου 3889/2010 Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις) με στόχο:
· Την υλοποίηση μεγάλων έργων και παρεμβάσεων καθώς και την επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης έργων των ΠΕΠ ή και την ωρίμανση νέων προς ένταξη Πράξεων.
· Τη μεγιστοποίηση των ωφελειών μέσα από τη διατύπωση συμπληρωματικών δράσεων και ρυθμίσεων σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων.
· Στρατηγικές κατευθύνσεις για την εναρμόνιση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, καθώς και των ρυθμιστικών σχεδίων με τα ήδη εγκεκριμένα Ειδικά Πλαίσια και εναρμόνιση των προβλεπόμενων χρήσεων με το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα περί κατηγοριών χρήσεων.
· Την προσαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και απλούστευση των διαδικασιών για την χωροθέτηση και αδειοδότηση έργων που αφορούν σε υποδομές περιβάλλοντος και βιοκλιματικές παρεμβάσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΕΔΕ - AFTODIOIKISI.GR
ΚΕΔΕ 14-11-11 Ειδικο τελος ακινητων τοπ Δημαρχων
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: η Διαθήκη του για τον Ελληνισμό!
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
Δεν διαπραγματεύονται μισθούς – ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ & ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ Ελλάδα και Έλληνες
Σάββατο 28 Ιανουαρίου
Δεν διαπραγματεύονται μισθούς – ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ & ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ Ελλάδα και Έλληνες
Σας το έχουμε πει πολλές φορές! Δεν διαπραγματεύονται 13ο και 14ο μισθό, ούτε συντάξεις! Αυτά σας τα λένε τα κανάλια και τα παπαγαλάκια για να σας αποπροσανατολίζουν από την πραγματική διαπραγμάτευση που είναι οι εξωφρενικές εγγυήσεις που ζητάνε οι δανειστές μας! Ποιες είναι αυτές; Η υποθήκευση της γης μας, του νερού μας, του υπεδάφους μας, των αρχαιολογικών μας χώρων καθώς και την παράδοση της διοίκησης της χώρας σε ξένους!ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΙΑ! Σας τρομοκρατούν με μισθούς και συντάξεις για να σας κάνουν ΔΟΥΛΟΥΣ! Μέχρι ποτέ θα ανέχεστε να σας εμπαίζουν αυτοί οι άθλιοι παλαιοκομματικοί παλιάτσοι;
Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα. Τα έχουμε δημοσιεύσει την εβδομάδα που πέρασε. Αποκαλύπτουν την αλήθεια! Διαβάστε και ΔΙΑΔΩΣΤΕ να ξυπνήσουν οι Έλληνες από την προπαγάνδα του Mega, του ΣΚΑΪ και των άλλων κατοχικών Μέσων:
Δίνουν γη ύδωρ ενέργεια στους δανειστές – Στήνεται το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία [25 Ιανουαρίου 2012]
Ενόσω συνεχίζονται τα γυμνάσια σε βάρος της Ελλάδας και οι ένθεν- κακείθεν εκβιασμοί των πανίσχυρων παικτών (Γερμανία, ΔΝΤ- IIF, hedge funds κ.λ.π) εντείνονται, τη στιγμή που η εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων αυτής της χώρας κορυφώνεται γύρω από την κατάργηση ή περιορισμό του 13ου -14ου μισθού, τα δελτία των 20.00 «πυροβολούν» καθημερινά τον καθημαγμένο φορολογούμενο, στα μουλωχτά φαίνεται πως περνά το μεγαλύτερο ξεπούλημα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Υποθήκευση και μάλιστα εμπράγματη του ορυκτού πλούτου (και όχι μόνον της χώρας ) φαίνεται, πως περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθήνα στις 26-27 Οκτωβρίου 2011. Βάσει του περιβόητου πλέον άρθρου 13 -στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής- περιλαμβάνονται πρόνοιες μέσω των οποίων θα εκχωρούνται ακόμη και απευθείας στους δανειστές τα έσοδα από την πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου-υδρογονανθράκων.
Το Moneypost.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές στη μεγαλύτερη εκχώρηση της ελληνικής πλευράς, που πολύ φοβούμεθα πως θα βρει μπροστά της τους επόμενους μήνες και αφορά στην υπαγωγή του ελληνικού χρέους από το εθνικό νομικό πλαίσιο στο καλούμενο βρετανικό δίκαιο. Μάλιστα πρόσφατα, είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο να συμπεριληφθούν στο πακέτο εμπράγματων δεσμεύσεων συμβόλαια εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου αλλά και εξόρυξης πετρελαίου-φυσικού αερίου.
Σε σχετική ανάρτηση (17/1) υπό τον εύγλωττο τίτλο «το βρετανικό δίκαιο ρουφάει” τα ελληνικά πετρέλαια- Εξαφάνισαν τα κοιτάσματα πριν τα βρουν», αναδεικνυόταν ακριβώς αυτός ο κίνδυνος που για ευνόητους λόγους κρατείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την πλειονότητα των ελλήνων να μην γνωρίζει ουσιώδεις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την νέα δανειακή σύμβαση και θα υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας για δεκαετίες.
Θα πείτε εδώ ολόκληρος υπουργός της κυβέρνησης ΓΑΠ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομολογεί πως «δεν διάβασε το μνημόνιο», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…
Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις και όσο τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα αποκρατικοποίησης (δηλαδή ξεπούλημα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), αξιοποίησης (…τύπου Ελληνικού), ή τα περίφημα σχέδια για ενεργειακά προγράμματα (…σαν το ΗΛΙΟΣ ), δεν προχωρούν άρα δεν αποφέρουν έσοδα, τόσο ο κίνδυνος εμπράγματης υποθήκευσης ορυκτού πλούτου – κοιτασμάτων αερίου και υδρογονανθράκων μεγαλώνει. Σύμφωνα με τον φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΓΑΠ οι αποκρατικοποιήσεις (και όλα τα συναφή ) θα έπρεπε μέχρι το 2015 να έχουν αποφέρει μεγάλο μέρος από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.
Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, είναι ζήτημα εάν θα συγκεντρωθούν μετά βίας 8 με 10 δισ. ευρώ και αυτά με το καλύτερο σενάριο. Τα υπόλοιπα; Απάντηση στο καίριο ερώτημα ενδέχεται να δίνεται μέσω του περιβόητου άρθρου 13 που σύμφωνα με το defencenet.gr, αναφέρει επί λέξει ότι «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatization revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».
Γιατί οι Έλληνες χάνουν την Ελλάδα [23 Ιανουαρίου 2012]
Του Μενέλαου ΤασιόπουλουΤι κρύβει ο όρος αποκρατικοποιήσεις και γιατί οι βουλευτές είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν τι ψηφίζουν.
Πίσω από τις έννοιες εμπράγματες εγγυήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση των δημοσίων δαπανών, προβληματικών επιχειρήσεων του Δημοσίου, αποκεφαλαιοποιήσεις, ανταγωνιστικότητα, άνοιγμα της αγοράς από το κρατικό μονοπώλιο, επενδύσεις στις αποκρατικοποιήσεις και Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου κρύβεται κάτι πολύ απλό:
Ένα τεράστιο πλιάτσικο ελληνικών και ξένων ιδιωτικών συμφερόντων, στη Δημόσια αρχικά και στις ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων στη συνέχεια.
Στη βάση του περίφημου Μεσοπρόθεσμου που ψήφισε η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον προηγούμενο Ιούλιο , προκειμένου να πάρουμε την περίφημη 6η δόση , «έκλεισε» το πρώτο μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος των Ελλήνων.
Στις κανονιστικές του εφαρμογές, που πέρασαν από τη Βουλή το φθινόπωρο , περιέχεται και η ίδρυση του περίφημου Ταμείου για την Αξιοποίηση της ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Πίσω από τον πολύ επικοινωνιακό αυτό τίτλο, κρύβεται ένα Ταμείο, το οποίο ανήκει επί της ουσίας στους πιστωτές και στο οποίο περνάνε κομμάτια της Ελληνικής επικράτειας, για την εξόφληση του Δημοσίου χρέους, με τρόπο αμεταβίβαστο, ως προς την ιδιοκτησία τους.
Δηλαδή ότι μπαίνει στο Ταμείο, το οποίο διοικείται από ελληνόφωνους, πρώην ανώτατα στελέχη κατά βάση της Eurobank με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Μητρόπουλο, δεν επιστρέφεται ότι και αν γίνει με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ή τις επιλογές των κυβερνήσεων.
Τι έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ταμείου
Με απόφαση στις 17 Νοεμβρίου του 2011, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, που η προσοχή της κοινής γνώμης ήταν αλλού και με την ψήφο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πέρασαν στην ιδιοκτησία του Ταμείου, άρα έφυγαν από την ιδιοκτησία των Ελληνικών κυβερνήσεων και των Ελλήνων τα ακόλουθα :
-Όλα τα μερίδια του δημοσίου στις εξής τράπεζες. Συγκεκριμένα στην ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA BANK ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Άρα και οι τράπεζες αυτές είναι ιδιωτικές, αλλά εμείς συνεχίζουμε από τον προϋπολογισμό να τις στηρίζουμε με κρατικές εγγυήσεις και ρευστό για μην χρεοκοπήσουν. Σ
Σημειωτέον οι εμπορικές – ιδιωτικές τράπεζες είναι πλέον και οι μέτοχοι , που ελέγχουν την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι επίσης ιδιωτική και δεν ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο, άρα και τις κυβερνήσεις.
-Όλα τα ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ της χώρας: Ως προς την διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση, εκμετάλλευση. Την ιδιοκτησία επί κινητών και ακινήτων σε αυτά. Κέλυφος μένει πλέον η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που στερείται με τελευταίες υπουργικές αποφάσεις και προσωπικού και πόρων.
-Όλα τα κεντρικά ΛΙΜΑΝΙΑ της χώρας: Συγκεκριμένα τους Οργανισμούς Λιμένος ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΛΑΥΡΊΟΥ, ΡΑΦΗΝΑΣ, ΠΑΤΡΑΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΒΟΛΟΥ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,ΚΕΡΚΥΡΑΣ
-Όλες τις κρατικές συμμετοχές σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους και τη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου: Συγκεκριμένα τα δικαιώματα στα έσοδα στις ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε, ΟΛΥΜΠΙΑ Α.Ε, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ Α.Ε , ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε, ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε . Σημειωτέον ότι όλοι αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι έγιναν τάχα αυτοχρηματοδοτούμενοι, κόστισαν πολλαπλάσια σε κρατικές εγγυήσεις, με αποκορύφωμα την Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, που στοίχισε στον κρατικό προϋπολογισμό 25 φορές παραπάνω από το αν είχα κατασκευασθεί από το ελληνικό Δημόσιο με δανεισμό.
Η επιβάρυνση θα μείνει στο χρέος μας και τα έσοδα από τα πανάκριβα διόδια θα πηγαίνουν σε Έλληνες και ξένους ιδιώτες.
- Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, στην πλήρη κυριότητα τους
- Τα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φιλέτα σε παραλίες και πολύ ενδιαφέροντα επενδυτικά σημεία.-- Το ΝΕΡΟ και η εκμετάλλευση του, μέσα από την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μαζί με τα φράγματα και τα δίκτυα.
- Τα υφιστάμενα και μελλοντικά έσοδα από την ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε . μιλάμε για τον πρίνο . πρελούδιο με το τι θα συμβεί με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Συνεχίζουν με το Πολυνομοσχέδιο
Πέραν των παραπάνω προβλέπεται στο Πολυνομοσχέδιο , που θα περάσει από το Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, να περάσουν στην ιδιοκτησία του Ταμείου, όλα τα κρατικά ακίνητα του Δημοσίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε real estate από ιδιώτες προς όφελος των πιστωτών.
Δηλαδή αντί να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες του κράτους στα ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου, προκειμένου να περιορισθούν και οι δημόσιες δαπάνες αντί για τους μισθούς και τις συντάξεις, τα δημόσια κτίρια παραχωρούνται. Οι δημόσιες δαπάνες με τον τρόπο αυτό θα εκτοξευθούν, αφού όλες οι υπηρεσίες του κράτους θα πληρώνουν ενοίκια , τεράστια σε κόστος για την χρεοκοπημένη οικονομία μας.
Πέραν αυτού οι Έλληνες θα χάσουν την ιδιοκτησία των κρατικών κτιρίων, πολλά και τα πλέον σημαντικά των οποίων αποτέλεσαν δωρεές των μεγάλων Ευεργετών και της Εκκλησίας , προκειμένου να στεγασθεί το ελληνικό κράτος. Όλα τα παραπάνω δίδονται χωρίς να διεκδικείται καμία τιμή για την πώληση τους, αλλά μόνον έναντι του δημοσίου χρέους.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προστίθενται στην σκανδαλώδη πώληση των Τηλεπικοινωνιών στους Γερμανούς, ο ΟΤΕ στην Deutch Telekom, με τις πανάκριβες εθελουσίες εξόδους και τα ελλείμματα του να έχουν επιβαρύνει το χρέος των Ελλήνων. Με ανάλογη διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια πωλήθηκε και η Ολυμπιακή Αεροπορία, πάλι σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.
Τα ακίνητα και τα δικαιώματα του Δημοσίου, που έχουν παραχωρηθεί είναι πριν την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και των «εμπράγματων εγγυήσεων» που αυτή θα προβλέπει. Όπως επίσης πριν το Μνημόνιο 2.
Για παράδειγμα τώρα έχει αρχίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Γ. Παπακωσταντίνου την «ναρκοθέτηση» της ΔΕΗ και την απαξίωση της ιδιοκτησίας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να παραχωρηθούν στους Γερμανούς.
Το «πλιάτσικο» με την έννοια αυτή βρίσκεται στην μέση και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, αφού όπως όλα δείχνουν οι «αποκρατικοποιήσεις» θα συνεχισθούν με αυξανόμενο ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες δεν χάνουν μόνον την εθνική τους κυριαρχία , ως προς την Διοίκηση, αλλά και την ιδιοκτησία τους επί την Ελλάδος ως επικράτειας. Πράγματι η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της αρχίζει να μην ανήκει στους Έλληνες.
Σε αυτούς θα μείνει μόνον …ο λογαριασμός !
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
Τα μνημεία, τα νησιά και τα δημόσια κτίρια στο βωμό του PSI [20 Ιανουαρίου 2012]
Τον αιγιαλό, τα νησιά, το έδαφος και το υπέδαφος, τα μνημεία και τα δημόσια εν χρήσει κτίρια προσπαθεί να εξαιρέσει η Ελληνική πλευρά από τις εγγυήσεις που ζητούνται στα πλαίσια του PSI .
Όπως σημειώνεται, πάντως, οι εγγυήσεις αν το επιτόκιο είναι λογικό δεν θα έχουν και μεγάλη σημασία, αν όμως αυτό ξεπεράσει «τα λογικά πλαίσια» τότε η χώρα θα βρεθεί στην ανάγκη να διαπραγματευτεί ακόμα και τα…μνημεία προκειμένου να μη μπουν στις εγγυήσεις.
Ας σημειωθεί ότι απόλυτη ήταν η σιωπή των πολιτικών αρχηγών για το τι συζητήθηκε στην σύσκεψη υπό τον Λ. Παπαδήμο με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν και συνεχίζεται ακόμα και τώρα μετά την θετική κατάληξη του πρώτου τεχνικού σκέλους της διαδικασίας.
Σύμφωνα πάντως με όλες τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά επικεντρώνει την προσοχή της -με δεδομένο ότι το PSI διέπεται από το Βρετανικό δίκαιο- στο ποιο δίκαιο ισχύει στην εφαρμογή εκτέλεσης. Και ναι μεν θεωρείται αυτονόητο ότι στην εφαρμογή ισχύει το ελληνικό δίκαιο όμως επειδή πλέον τίποτα δεν είναι δεδομένο η Αθήνα παρακολουθεί και αυτή τη πτυχή με πολύ προσοχή.
ΣΟΚ! Οι τοκογλύφοι απαιτούν εξωπραγματικές εγγυήσεις! Σε αδιέξοδο οι πολιτικοί [19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012]
Σε μια από τις κρισιμότερες ημέρες του «ελληνικού δράματος» εξελίσσεται η σημερινή, με το πολιτικό σύστημα να καλείται υπό την απειλή Νταλάρα να πάρει δραματικές αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το απόγευμα λίγο πριν την τελική συνάντηση του με τον Τσαρλς Νταλάρα.
Καθοριστική θα είναι η κατ ιδίαν συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με τον Α. Σαμαρά το μεσημέρι… Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «την τελική φάση στις διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές να απαιτούν τεράστιες έως και εξωπραγματικές εγγυήσεις «για τις οποίες πρέπει να αποφασίσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Στο τραπέζι της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών θα τεθεί και η απαίτηση να μπει στο «κούρεμα» το σύνολο των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου και αυτά των ασφαλιστικών ταμείων με ό,τι σημαίνει αυτό για την βιωσιμότητα τους.
Ο πρωθυπουργός στις κατ ιδίαν συναντήσεις με τους κ. Παπανδρέου και Καρατζαφέρη μίλησε για την «τελική μάχη» μεταφέροντας μάλιστα κλίμα τεράστιας δυσπιστίας των δανειστών προς την Ελλάδα οι οποίοι απαιτούν «ομόθυμη στήριξη των αποφάσεων από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση» απειλώντας μάλιστα ότι μια πολιτική αστάθεια μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων.
Απειλητικά είναι και τα μηνύματα που παίρνει η Αθήνα και από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ που ζητούν εδώ και τώρα καθορισμό μέτρων και εγγυήσεων προκειμένου να αποδεσμευτούν τα 130 δισ. ευρώ του νέου δανεισμού.
Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του "Δεύτερου Μνημονίου"
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012
Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του "Δεύτερου Μνημονίου" (update)
«Δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις» προσεχώς, προνομιούχες μετοχές για τις τράπεζες που θα ενισχυθούν κεφαλαιακά μετά το "κούρεμα", φορολογικό, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις στο Δημόσιο, επικουρικές.Ένα δεκασέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο ...παρέδωσε στους «εμπλεκόμενους» με τη νέα δανειακή σύμβαση υπουργούς ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.Το κείμενο αποτελεί, στην ουσία, τις βασικές αρχές του «δεύτερου Μνημονίου», καθώς απαρτίζεται από το σύνολο των υποχρεώσεων που καλείται να αποδεχθεί η χώρα προκειμένου, μαζί με τη συμφωνία για το «κούρεμα», να ανοίξει ο δρόμος προς το νέο δάνειο.Άλλα σημεία του είναι διατυπωμένα με σαφήνεια (π.χ. για τις επικουρικές τίθεται η «περικοπή μη απαραίτητων παροχών των επικουρικών ταμείων») και άλλα παρατίθενται γενικά για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους χωρίς ωστόσο να υπάρχει εξειδίκευση ως προς τον κατώτατο 13ο 14ο μισθό.«Δύο αποκρατικοποιήσεις» Έτερο σημείο που θεωρείται σημαντικό είναι αυτό που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς επισημαίνεται η ανάγκη να γίνουν «τουλάχιστον δύο μεγάλες» μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες και πώς.Στα «δύσκολα» σημεία ανήκει η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών (κατά 25% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012) και οι απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015, καθώς γίνεται λόγος για 150.000 λιγότερες θέσεις που θα προέλθουν «από τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν κι από εκείνους που θα απολυθούν».Περικοπές δαπανών, όχι νέοι φόροι Στα «θετικά» του κειμένου εντάσσονται κατά τις ίδιες πηγές η δέσμευση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή το 2012 θα επιδιωχθεί να γίνει από τη μείωση των δαπανών και όχι από επιβολή νέων φόρων αν και θα μπει «μαχαίρι» σε φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει. (Ειδικά για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του 2011 που ανέρχεται σε 2 δις ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί από περιστολή αμυντικών και φαρμακευτικών δαπανών).Επίσης, η σαφής αναφορά στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην πιο επιεική αντιμετώπιση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.Προνομιούχες και φορολογικό Όσον αφορά στο κεφάλαιο για τις Τράπεζες, αναφέρεται σαφώς ότι όσες κριθούν βιώσιμες (viable) μετά το κούρεμα, η κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα γίνει με έκδοση προνομιούχων μετοχών που σημαίνει ότι η διοίκησή τους δεν θα περάσει σε δημόσιο έλεγχο.Αναλυτικά, τα μέτραΕιδικότερα, η τρόικα στο κείμενο ζητάει, μεταξύ άλλων, τα εξής:- Λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,2 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2012, ο οποίος ωστόσο μένει να προσδιοριστεί. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι αποκλειστικά από την πλευρά των δαπανών και μάλιστα από την περικοπή μεγάλων κατηγοριών δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα συστήνει το κλείσιμο δημοσίων φορέων και "μείωση απασχολούμενων", δηλαδή απολύσεις.Άλλο μέτρο που συστήνουν είναι η μείωση των δαπανών για την υγεία, μέσω μείωσης των δαπανών για φάρμακα (ζητάει τουλάχιστον το 50% των συνταγογραφούμενων να είναι γεννόσημα και μείωση των αμυντικών δαπανών.Στο κείμενο αναφέρεται πως θα οριστούν πιο λεπτομερώς τα μέτρα στο μέλλον.- Υιοθέτηση ενός νόμου-πλαισίου για τις επικουρικές συντάξεις που θα συγχωνεύει όλα τα επικουρικά σε ένα ταμείο και θα προβλέπει περικοπές "προνόμια" των επικουρικών συντάξεων για το 2013-2014 σε συνδυασμό με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου πλαισίου.- Πιο αποτελεσματικός έλεγχος των προσλήψεων (εξασφάλιση τήρησης του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) μαζί με έλεγχο των προσλήψεων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.- Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, δημιουργία χρονοδιαγράμματος. Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι έως τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το φορολογικό σύστημα αναφέρεται στο κείμενο ότι είναι πολύ σύντομο.- Καθορισμός στο μέσον του 2012 των μέτρων περικοπής δαπανών για την διετία 2013-2014 για την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων. Μένει να προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για αυτά τα δύο έτη.- Εισαγωγή ενός προγράμματος για στοχευμένη μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσιών υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται λόγος επί λέξει για απολύσεις.- Μεταφορά όλης της δικαιοδοσίας για την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων υγείας στο υπουργείο Υγείας. Οι αρμοδιότητες για την κοινωνική προστασία να περάσουν στο υπουργείο Εργασίας.- Δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και προϋπολογισμό.- Ορισμός και δημοσιοποίηση διαδικασιών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.- Δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση και δημοσίευση κάθε μήνα στο site του υπουργείο Οικονομικών της απόδοσης «των κοινωνικών δαπανών».- Επίτευξη τριμηνιαίων ποσοτικών στόχων στην ανάληψη υποχρεώσεων του Δημοσίου.- Αναθεώρηση του νόμου για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο της αρχής να αποκτήσει συμβουλευτικό χαρακτήρα και να ξεκαθαριστεί η «επαγγελματική εξουσία» του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ως επικεφαλής αξιωματούχου της και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος. Η συγκεκριμένη απαίτηση της τρόικας «μυρίζει» παρέμβαση στην υπόθεση του φουσκώματος του ελλείμματος του 2009, καθώς το ζήτημα ξεκίνησε από κόντρα μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και του προέδρου της.- Νομοθέτηση για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών.- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.- Απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.- Άνοιγμα του επαγγέλματος τω συμβολαιογράφων και σε ξένους υπηκόους.- Περαιτέρω μείωση των περιορισμών για τους δικηγόρους, με κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας τους σε πολλές συναλλαγές όταν είναι και συμβολαιογράφος παρόν (εννοούν τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων και άλλα).- Ψήφιση νόμου για την άρση των περιορισμών σε 20 υψηλών αμοιβών επαγγέλματα, όπως ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές, φορολογικούς συμβούλους, αναλογιστές, ιδιωτικά σχολεία, φορτοεκφορτωτές, ξεναγούς, μεσίτες και παρόχους πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.- Άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ.Τα 13 φορολογικά μέτρα του νέου μνημονίου Αύξηση των αντικειμενικών τιμών, κατάργηση ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σαρωτικές παρεμβάσεις στη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών: πρόκειται για τρία από τα συστατικά του φορολογικού σκέλους των απαιτήσεων της τρόικας που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό 10σέλιδο που δόθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό στους υπουργούς και έφερε πρώτο στη δημοσιότητα χθες το βράδυ το Capital.gr.Ειδικότερα, το νέο μνημόνιο που απαιτεί η τρόικα περιλαμβάνει: -την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από την 1-1-2012. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση μιας σειράς φόρων, όπως είναι το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών κλπ.-κάταργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις οφειλές εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει επίσης να καταργηθεί και η άρση των ποινικών διώξεων και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν αυτές οι ρυθμίσεις.-απαγόρευση νέων ρυθμίσεων περαίωσης στο εξής-αλλαγή του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας προκειμένου να καλύπτονται και περιπτώσεις κρατικών λειτουργών στο πλαίσιο ή και εκτός των καθηκόντων τους.-ο έλεγχος των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να περάσει από το πολιτικό επίπεδο στο υπηρεσιακό επίπεδο. Θα πρέπει, σημειώνεται συγκεκριμένα, να τοποθετηθεί ανεξάρτητος από την πολιτική ηγεσία Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων ο οποίος θα είναι ειδικός σε θέματα φορολογίας.-οι προϊστάμενοι των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να αλλάζουν θέση κάθε δυο χρόνια (rotate).-αντικατάσταση των προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών που δεν αποδίδουν (π.χ. στη ΔΥΟ μεγάλων επιχειρήσεων και στις μεγάλες εφορίες).-εκπόνηση σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο φορολογικό μηχανισμό.-σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων που έχει θεσπιστεί με νόμο του 2011.-λήψη μέτρων για τη βελτίωση της είσπραξης των εισφορών-άμεση έναρξη ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.-θέσπιση μέτρων προστασίας από την πολιτεία αυτών που καταγγέλουν και αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς.-λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών. Το 50% πρέπει να έχουν φθάσει στο στάδιο της ακρόασης έως το τέλος Ιουνίου 2012 και το 85% έως το τέλος του 2012. Όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος του 2013 με προτεραιότητα στις υποθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ.Τα «ρετιρέ» Ένα δύσκολο σημείο (που ωστόσο δεν βρίσκεται αντίθετους τους εταίρους) είναι οι νέες μειώσεις μισθών σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμειβομένων από τον κρατικό κορβανά (σ.σ. ειδικά μισθολόγια), όπως οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες, οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι αν και για τους τελευταίους εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις.Κατά τις πληροφορίες, η ΝΔ θα προτάξει μειώσεις μισθών στα «ρετιρέ» των πρώην ΔΕΚΟ που δεν εθίγησαν όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων.Το κεφάλαιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές δείχνει να συγκεντρώνει την σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνητικών εταίρων, καθώς ουδείς έχει εγείρει ενστάσεις σε πολιτικές όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών ή το fast track.Η δέσμευση των «τριών» Το περιεχόμενο του δεκασέλιδου μελετάται ήδη από τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ η προσοχή εστιάζεται στην αντιμετώπισή του από τη ΝΔ. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το κείμενο θεωρείται «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό» και τα όποια «γκρίζα σημεία» θα επιδιωχθεί να φωτιστούν πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη πιθανότατα αύριο.Κατά τις επίμονες πληροφορίες πάντως δεν θα ζητηθεί από τους τρεις αρχηγούς να βάλουν τις υπογραφές τους κάτω από αυτό, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί παράγοντες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.«Αυτό που θα μεταφέρει ο κ. Παπαδήμος στους δανειστές θα είναι η πολιτική συμφωνία των κομμάτων ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση και το πρόγραμμα που απαιτείται για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση», είναι η επωδός.Με την επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτήν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.Πηγή: himaira.blogspot.com Himaira: Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του "Δεύτερου Μνημονίου" (update) http://himaira.blogspot.com/
Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του "Δεύτερου Μνημονίου" (update)
«Δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις» προσεχώς, προνομιούχες μετοχές για τις τράπεζες που θα ενισχυθούν κεφαλαιακά μετά το "κούρεμα", φορολογικό, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις στο Δημόσιο, επικουρικές.Ένα δεκασέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο ...παρέδωσε στους «εμπλεκόμενους» με τη νέα δανειακή σύμβαση υπουργούς ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.Το κείμενο αποτελεί, στην ουσία, τις βασικές αρχές του «δεύτερου Μνημονίου», καθώς απαρτίζεται από το σύνολο των υποχρεώσεων που καλείται να αποδεχθεί η χώρα προκειμένου, μαζί με τη συμφωνία για το «κούρεμα», να ανοίξει ο δρόμος προς το νέο δάνειο.Άλλα σημεία του είναι διατυπωμένα με σαφήνεια (π.χ. για τις επικουρικές τίθεται η «περικοπή μη απαραίτητων παροχών των επικουρικών ταμείων») και άλλα παρατίθενται γενικά για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους χωρίς ωστόσο να υπάρχει εξειδίκευση ως προς τον κατώτατο 13ο 14ο μισθό.«Δύο αποκρατικοποιήσεις» Έτερο σημείο που θεωρείται σημαντικό είναι αυτό που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς επισημαίνεται η ανάγκη να γίνουν «τουλάχιστον δύο μεγάλες» μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες και πώς.Στα «δύσκολα» σημεία ανήκει η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών (κατά 25% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012) και οι απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015, καθώς γίνεται λόγος για 150.000 λιγότερες θέσεις που θα προέλθουν «από τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν κι από εκείνους που θα απολυθούν».Περικοπές δαπανών, όχι νέοι φόροι Στα «θετικά» του κειμένου εντάσσονται κατά τις ίδιες πηγές η δέσμευση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή το 2012 θα επιδιωχθεί να γίνει από τη μείωση των δαπανών και όχι από επιβολή νέων φόρων αν και θα μπει «μαχαίρι» σε φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει. (Ειδικά για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του 2011 που ανέρχεται σε 2 δις ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί από περιστολή αμυντικών και φαρμακευτικών δαπανών).Επίσης, η σαφής αναφορά στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην πιο επιεική αντιμετώπιση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.Προνομιούχες και φορολογικό Όσον αφορά στο κεφάλαιο για τις Τράπεζες, αναφέρεται σαφώς ότι όσες κριθούν βιώσιμες (viable) μετά το κούρεμα, η κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα γίνει με έκδοση προνομιούχων μετοχών που σημαίνει ότι η διοίκησή τους δεν θα περάσει σε δημόσιο έλεγχο.Αναλυτικά, τα μέτραΕιδικότερα, η τρόικα στο κείμενο ζητάει, μεταξύ άλλων, τα εξής:- Λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,2 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2012, ο οποίος ωστόσο μένει να προσδιοριστεί. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι αποκλειστικά από την πλευρά των δαπανών και μάλιστα από την περικοπή μεγάλων κατηγοριών δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα συστήνει το κλείσιμο δημοσίων φορέων και "μείωση απασχολούμενων", δηλαδή απολύσεις.Άλλο μέτρο που συστήνουν είναι η μείωση των δαπανών για την υγεία, μέσω μείωσης των δαπανών για φάρμακα (ζητάει τουλάχιστον το 50% των συνταγογραφούμενων να είναι γεννόσημα και μείωση των αμυντικών δαπανών.Στο κείμενο αναφέρεται πως θα οριστούν πιο λεπτομερώς τα μέτρα στο μέλλον.- Υιοθέτηση ενός νόμου-πλαισίου για τις επικουρικές συντάξεις που θα συγχωνεύει όλα τα επικουρικά σε ένα ταμείο και θα προβλέπει περικοπές "προνόμια" των επικουρικών συντάξεων για το 2013-2014 σε συνδυασμό με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου πλαισίου.- Πιο αποτελεσματικός έλεγχος των προσλήψεων (εξασφάλιση τήρησης του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) μαζί με έλεγχο των προσλήψεων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.- Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, δημιουργία χρονοδιαγράμματος. Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι έως τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το φορολογικό σύστημα αναφέρεται στο κείμενο ότι είναι πολύ σύντομο.- Καθορισμός στο μέσον του 2012 των μέτρων περικοπής δαπανών για την διετία 2013-2014 για την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων. Μένει να προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για αυτά τα δύο έτη.- Εισαγωγή ενός προγράμματος για στοχευμένη μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσιών υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται λόγος επί λέξει για απολύσεις.- Μεταφορά όλης της δικαιοδοσίας για την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων υγείας στο υπουργείο Υγείας. Οι αρμοδιότητες για την κοινωνική προστασία να περάσουν στο υπουργείο Εργασίας.- Δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και προϋπολογισμό.- Ορισμός και δημοσιοποίηση διαδικασιών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.- Δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση και δημοσίευση κάθε μήνα στο site του υπουργείο Οικονομικών της απόδοσης «των κοινωνικών δαπανών».- Επίτευξη τριμηνιαίων ποσοτικών στόχων στην ανάληψη υποχρεώσεων του Δημοσίου.- Αναθεώρηση του νόμου για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο της αρχής να αποκτήσει συμβουλευτικό χαρακτήρα και να ξεκαθαριστεί η «επαγγελματική εξουσία» του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ως επικεφαλής αξιωματούχου της και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος. Η συγκεκριμένη απαίτηση της τρόικας «μυρίζει» παρέμβαση στην υπόθεση του φουσκώματος του ελλείμματος του 2009, καθώς το ζήτημα ξεκίνησε από κόντρα μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και του προέδρου της.- Νομοθέτηση για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών.- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.- Απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.- Άνοιγμα του επαγγέλματος τω συμβολαιογράφων και σε ξένους υπηκόους.- Περαιτέρω μείωση των περιορισμών για τους δικηγόρους, με κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας τους σε πολλές συναλλαγές όταν είναι και συμβολαιογράφος παρόν (εννοούν τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων και άλλα).- Ψήφιση νόμου για την άρση των περιορισμών σε 20 υψηλών αμοιβών επαγγέλματα, όπως ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές, φορολογικούς συμβούλους, αναλογιστές, ιδιωτικά σχολεία, φορτοεκφορτωτές, ξεναγούς, μεσίτες και παρόχους πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.- Άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ.Τα 13 φορολογικά μέτρα του νέου μνημονίου Αύξηση των αντικειμενικών τιμών, κατάργηση ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σαρωτικές παρεμβάσεις στη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών: πρόκειται για τρία από τα συστατικά του φορολογικού σκέλους των απαιτήσεων της τρόικας που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό 10σέλιδο που δόθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό στους υπουργούς και έφερε πρώτο στη δημοσιότητα χθες το βράδυ το Capital.gr.Ειδικότερα, το νέο μνημόνιο που απαιτεί η τρόικα περιλαμβάνει: -την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από την 1-1-2012. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση μιας σειράς φόρων, όπως είναι το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών κλπ.-κάταργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις οφειλές εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει επίσης να καταργηθεί και η άρση των ποινικών διώξεων και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν αυτές οι ρυθμίσεις.-απαγόρευση νέων ρυθμίσεων περαίωσης στο εξής-αλλαγή του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας προκειμένου να καλύπτονται και περιπτώσεις κρατικών λειτουργών στο πλαίσιο ή και εκτός των καθηκόντων τους.-ο έλεγχος των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να περάσει από το πολιτικό επίπεδο στο υπηρεσιακό επίπεδο. Θα πρέπει, σημειώνεται συγκεκριμένα, να τοποθετηθεί ανεξάρτητος από την πολιτική ηγεσία Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων ο οποίος θα είναι ειδικός σε θέματα φορολογίας.-οι προϊστάμενοι των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να αλλάζουν θέση κάθε δυο χρόνια (rotate).-αντικατάσταση των προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών που δεν αποδίδουν (π.χ. στη ΔΥΟ μεγάλων επιχειρήσεων και στις μεγάλες εφορίες).-εκπόνηση σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο φορολογικό μηχανισμό.-σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων που έχει θεσπιστεί με νόμο του 2011.-λήψη μέτρων για τη βελτίωση της είσπραξης των εισφορών-άμεση έναρξη ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.-θέσπιση μέτρων προστασίας από την πολιτεία αυτών που καταγγέλουν και αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς.-λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών. Το 50% πρέπει να έχουν φθάσει στο στάδιο της ακρόασης έως το τέλος Ιουνίου 2012 και το 85% έως το τέλος του 2012. Όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος του 2013 με προτεραιότητα στις υποθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ.Τα «ρετιρέ» Ένα δύσκολο σημείο (που ωστόσο δεν βρίσκεται αντίθετους τους εταίρους) είναι οι νέες μειώσεις μισθών σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμειβομένων από τον κρατικό κορβανά (σ.σ. ειδικά μισθολόγια), όπως οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες, οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι αν και για τους τελευταίους εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις.Κατά τις πληροφορίες, η ΝΔ θα προτάξει μειώσεις μισθών στα «ρετιρέ» των πρώην ΔΕΚΟ που δεν εθίγησαν όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων.Το κεφάλαιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές δείχνει να συγκεντρώνει την σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνητικών εταίρων, καθώς ουδείς έχει εγείρει ενστάσεις σε πολιτικές όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών ή το fast track.Η δέσμευση των «τριών» Το περιεχόμενο του δεκασέλιδου μελετάται ήδη από τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ η προσοχή εστιάζεται στην αντιμετώπισή του από τη ΝΔ. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το κείμενο θεωρείται «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό» και τα όποια «γκρίζα σημεία» θα επιδιωχθεί να φωτιστούν πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη πιθανότατα αύριο.Κατά τις επίμονες πληροφορίες πάντως δεν θα ζητηθεί από τους τρεις αρχηγούς να βάλουν τις υπογραφές τους κάτω από αυτό, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί παράγοντες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.«Αυτό που θα μεταφέρει ο κ. Παπαδήμος στους δανειστές θα είναι η πολιτική συμφωνία των κομμάτων ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση και το πρόγραμμα που απαιτείται για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση», είναι η επωδός.Με την επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτήν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.Πηγή: himaira.blogspot.com Himaira: Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του "Δεύτερου Μνημονίου" (update) http://himaira.blogspot.com/
Δεν καλύπτουν ούτε καν τα προσχήματα: Σε φίμωση και αποκλεισμό του Πατριωτικού Μετώπου και του «Αλληλέγγυον» από το Kontra Channel, προχώρησε η ιδιοκτ
Δεν καλύπτουν ούτε καν τα προσχήματα: Σε φίμωση και αποκλεισμό του Πατριωτικού Μετώπου και του «Αλληλέγγυον» από το Kontra Channel, προχώρησε η ιδιοκτησία του, υπό τον Μάκη Κουρή.
27/1/2012
Από:
pametopo@gmail.com
Εστάλη:
Προς:
di.panoskaltsis@hotmail.com
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012
Δεν καλύπτουν ούτε καν τα προσχήματα: Σε φίμωση και αποκλεισμό του Πατριωτικού Μετώπου και του «Αλληλέγγυον» από το Kontra Channel, προχώρησε η ιδιοκτησία του, υπό τον Μάκη Κουρή.
Με μια κίνηση πλήρους «ξεβρακώματος», τα συγκοινωνούντα δοχεία, Πολιτικό Σύστημα και ΜΜΕ, δια στόματος του συνιδιοκτήτη του Κόντρα Τσάνελ, Μάκη Κουρή, απέκλεισαν το Πατριωτικό Μέτωπο και το «Αλληλέγγυον» από το συγκεκριμένο κανάλι.
Συγκεκριμένα: Το Πατριωτικό Μέτωπο φιλοξενήθηκε την Τρίτη 24/1/2012 από την εκπομπή «Επανάσταση» την οποία παρουσιάζει ο Θωμάς Παπατόλης. Κληθήκαμε από την εκπομπή για να παρουσιάσουμε το «Αλληλέγγυον», το ανταλλακτήριο Ελληνικών προϊόντων που δημιουργήσαμε και στηρίζουμε, με στόχο, στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε και στις σκοτεινότερες που έρχονται, να μην πεινάσει κανείς.
Η απήχηση της εκπομπής ήταν τεράστια. Το Πατριωτικό Μέτωπο δέχθηκε προσφορές εθελοντών για κάθε βοήθεια. Παράλληλα, το «Αλληλέγγυον» στην Αγίας Σοφίας 50 στον Κολωνό, κατακλείστηκε από πλήθος κόσμου.
Η εκπομπή «Επανάσταση», κόπηκε λόγω της παρουσίας του Προέδρου του Πατριωτικού Μετώπου και Προέδρου του Μη Κερδοσκοπικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον» κ. Σταύρου Βιτάλη, η οποία θεωρήθηκε ανεπιθύμητη από τον συνιδιοκτήτη του καναλιού, κ. Μάκη Κουρή. Παράλληλα, η εξαίρετη και μοναδική ίσως φωνή αντίστασης που υπήρχε στα ΜΜΕ της Αθήνας, η εκπομπή «Επανάσταση» του Θωμά Παπατόλη, η οποία έδινε λόγο σε όλα τα αντιμνημονιακά και αντινεοταξίτικα Κινήματα, φιμώθηκε, με το οριστικό κλείσιμο της.
Το Πατριωτικό Μέτωπο και το «Αλληλέγγυον», καταδικάζουν την προσπάθεια φίμωσης ενός αξιόλογου νέου πατριώτη δημοσιογράφου του Θωμά Παπατόλη που δεν δίστασε ούτε στιγμή να αρνηθεί κάθε προσπάθεια παρέμβασης στην εκπομπή του. Τέτοιοι δημοσιογράφοι είναι σπάνιοι και ελάχιστοι τολμούν αυτό που έπραξε.
Μετά από το επεισόδιο αυτό τίθεται σαφώς εν αμφιβόλω, το προφίλ της "ελευθερίας έκφρασης" που καλλιεργεί εδώ και μήνες το Kontra Channel. Θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά την παρουσία μας σε οποιαδήποτε εκπομπή στο εν λόγω κανάλι και παράλληλα, θα θέσουμε το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο Λαός της Αθήνας, για την ενέργεια αυτή της ιδιοκτησίας του Κόντρα Τσάνελ, αλλά και να προγραμματισθούν κινητοποιήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Οι χαρακτηρισμοί που απευθύνθηκαν στο πρόσωπο του κ. Σταύρου Βιτάλη και μάλιστα εν τη απουσία του, επιστρέφονται στο ακέραιο στον κ. Μάκη Κουρή.
Εξ’ άλλου, σε προσωπική του δήλωση ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου και του «Αλληλέγγυον» κ. Σταύρος Βιτάλης, δήλωσε έκπληκτος από τη συμπεριφορά αυτή των Κουρήδων, δεδομένου ότι ο ίδιος, ήταν αυτός ο οποίος φιλοξένησε στη Νέα Υόρκη τον κ. Γιώργο Κουρή, όταν αυτός διωκόταν από το Μητσοτακαίϊκο, ενώ παράλληλα, ήταν αποδέκτης υλικής βοήθειας εκ μέρους του κ. Γεωργίου Κουρή (κάμερες κλπ) την οποία και παρέδωσε στον Στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, προβληματισμένος δηλώνει από την μη παρέμβαση στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια του κ. Μάκη Κουρή, από τον Δ/ντή ειδήσεων του καναλιού κ. Τέρενς Κουίκ, παλιό φίλο και συνάδελφο, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν στην εφημερίδα «Έθνος» και διατήρησε φιλική σχέση, μέχρι τελευταία.
Το Πατριωτικό Μέτωπο συνεχίζει ακόμα δυναμικότερα τον αγώνα του για την απαλλαγή της χώρας από τους νεοταξίτες καθώς και την έντιμη και ξεκάθαρη πατριωτική του πορεία. Συμβάντα σαν την καρατόμηση της μοναδικής εκπομπής των αντιμνημονιακών-αντινεοταξίτικων κινημάτων δεν θα σταματήσουν την πορεία μας και την ολοκλήρωση των στόχων μας, για Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη.
Το σκοτάδι μπορεί να απλώνεται ολοένα και βαθύτερο στη χώρα αλλά το φως του ταπεινού κεριού που επιμένει να κρατάει αναμμένο το Πατριωτικό Μέτωπο, γίνεται καθημερινά λαμπρότερο.
Ευχόμαστε στον κ. Παπατόλη κάθε επιτυχία στην μετέπειτα πορεία του. Καλό κουράγιο Θωμά, είμαστε δίπλα σου για ότι μας χρειαστείς και μην ξεχνάς: Έχει ο καιρός γυρίσματα.
Πατριωτικό Μέτωπο
Μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης
Κεντρικά Γραφεία Αθηνών: Νίκης 33,
10557, Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλ. 2103311642, Φαξ: 2103311652
Τηλ. Προέδρου: 6980292626
http://www.pamet.gr pametopo@gmail.com
Γραφεία Βόρειας Ελλάδας: Δελφών, 232,
54655, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310421940
Γραφεία Πελοποννήσου: Κλεομένους Οικονόμου 4-6,
Πλατεία Αγίας Λαύρας, Αίγιο
Τηλ. 2691026221
Ανταλλακτήριο Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων "«Αλληλέγγυον»"
Αγίας Σοφίας 50, Κολωνός, Αθήνα
www.allilegion.gr allilegion@gmail.com
Τηλ. 2105141443
Τηλέφωνα Διαχειριστών: 6975646728, 6932647605
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)