Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ο διευθυντής ερευνών ΕΛΚΕΘΕ για το έργο στον Κορδία


Ο διευθυντής ερευνών ΕΛΚΕΘΕ για το έργο στον Κορδία
«Ο κ. Δράκος αγνόησε τις σοβαρές καταγγελίες μου»
Σοβαρές καταγγελίες έκανε χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ Χρήστος Αναγνώστου.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο έργο με τους δύο παράλληλους κυματοθραύστες, που υλοποίησε η τέως Νομαρχία Μεσσηνίας για την προστασία της ακτής του Κορδία (Δυτική Παραλία), μίλησε για «κλοπή εργολάβων». Επιπλέον, είπε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικά τον τότε νομάρχη Δημήτρη Δράκο, αλλά εκείνος δεν τον κάλεσε ποτέ να μιλήσουν, ώστε να του δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα.
Ο κ. Αναγνώστου σημείωσε επίσης ότι, ενώ υπήρχε απλούστερη, οικολογική και απείρως οικονομικότερη αντιμετώπιση, για την προστασία της ακτής, επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο, που κόστισε 1.400.000 ευρώ, το οποίο, όπως είπε, δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αφού η διάβρωση της ακτής μεταφέρθηκε σε διπλανό σημείο. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί ιδιοκτήτες διπλανών εκτάσεων, που έπαθαν ζημιά από τη μεταφορά του προβλήματος, δεν έχουν κάνει αγωγή στον ανάδοχο του έργου και στο μηχανικό της Νομαρχίας που το παρέλαβε.
«Υπήρχε εναλλακτική λύση; Υπήρχε» παρατήρησε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και πρόσθεσε: «”Φταίει ο καπιταλισμός, ηλίθιε” λέει ένα βιβλίο σύγχρονο σήμερα. Δηλαδή, κάνεις ένα έργο που κοστίζει 1.400.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσες πολύ απλά να πάρεις την άμμο από εκεί που την έχει συσσωρεύσει το κύμα και να την πας πίσω. Σε 5 - 10 χρόνια, που θα την ξαναδιώξει το κύμα, θα την ξαναπάς πίσω. Τόσο απλή είναι η λύση».
Ο κ. Αναγνώστου έκανε ακόμη λόγο για ασυνεννοησία και «βαβελική» επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων, αλλά και για συμφέροντα: «Είναι άλλο να έχεις πολλά κυβικά και δυσκολομετρήσιμα. Δεν ξέρω ποιος παρέλαβε το έργο στον Κορδία - εγώ ξέρω απλούστατα πού έχει γίνει η κλοπή. Δε με φώναξε ποτέ ο κ. Δράκος, όταν του το είπα, να μου πει, πες μου από πού κλέψανε οι εργολάβοι. Του είπα, οι εργολάβοι κλέβουνε, γιατί εγώ μπήκα στη θάλασσα και το είδα πώς κλέβουν. Δεν ξέρω πόσα πλήρωσε, μπορεί να το πήρε με έκπτωση, δεν ξέρω πώς παρέλαβαν οι μηχανικοί της Νομαρχίας το έργο, πώς μέτρησαν…».
Και κατέληξε: «Ρίχνω τις μπηχτές, πάρτε τις αποφάσεις εσείς».

Ένταση για νερό Στούπας…
Η χθεσινή ημερίδα είχε κι άλλες εντάσεις. Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης, Αλέξης Ρουτζούνης, αναφερόμενος στο νερό υποθαλάσσιας ανάβλυσης, που επρόκειτο να αξιοποιηθεί στην Καλογριά της Στούπας, πράγμα που δεν έγινε, σχολίασε: «Η εικόνα που έχει η Μάνη, είναι ότι πετάχτηκαν 500.000 ευρώ». Και απευθυνόμενος στον ομιλητή της ημερίδας δρα Αριστομένη Καραγεώργη, ρώτησε εάν το ΕΛΚΕΘΕ γνώριζε ότι το νερό δεν ήταν κατάλληλο για αξιοποίηση, ώστε να μην αφήσει να συνεχιστεί άδικα η έρευνα.
Απαντώντας ο κ. Καραγεώργης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατά κάποια έννοια μπορεί να έχει δίκιο ο ντόπιος πληθυσμός, από την άλλη, όμως, εμείς είμαστε ερευνητές. Κάνουμε μια εμπεριστατωμένη έρευνα, για να δώσουμε τα αποτελέσματα στους τοπικούς άρχοντες και προτείνουμε τι πρέπει να γίνει. Ξεκινήσαμε με ελπιδοφόρες ενδείξεις, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Και ευχαρίστως να έρθω να το πω στον κόσμο, για να ξέρει πώς έχουν τα πράγματα, γιατί, αν γίνονται διάφορα προεκλογικά παιχνίδια, του στυλ “βρήκαμε νερό, σώσαμε την περιοχή” και ξαφνικά, όταν δεν υπάρχει νερό, φταίει το ΕΛΚΕΘΕ, εμένα αυτό δε με αφορά».

…και Βιολογικό Καλαμάτας
Σε μετρήσεις που έχει κάνει το ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με την ποιότητα του νερού στον Μεσσηνιακό κόλπο αναφέρθηκε η εντεταλμένη ερευνήτρια του Κέντρου, δρ Αλεξάνδρα Παυλίδου. Η αναφορά της στο σημείο που εκβάλλει ο αγωγός του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας προκάλεσε την αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος. Η κα Παυλίδου είπε ότι οι μετρήσεις έδειξαν υψηλές τιμές πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε ότι το 2010 υπήρξε βελτίωση, αλλά συμπλήρωσε ότι χρειάζεται παρακολούθηση στην περιοχή του αγωγού του Βιολογικού. Ωστόσο, παρατήρησε: «Δεν πρέπει αυτό να σας φοβίζει. Υψηλές τιμές βρίσκουμε παντού όπου υπάρχουν Βιολογικοί Καθαρισμοί».
Από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος (ο Βιολογικός βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του), ο πρόεδρος Δημήτρης Τσίχλης, ο οποίος παρακολούθησε την ημερίδα, αντέδρασε κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο χώρο. Είπε ότι ο Βιολογικός δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε, επιβαρύνοντας την ήδη επιβαρυμένη περιοχή, και πως, ενώ η μελέτη του προέβλεπε ότι θα λειτουργεί για 50.000 κόσμο, συνδέθηκε με αυτόν η Μεσσήνη, χωρίς να γίνει η προβλεπόμενη αναβάθμισή του. Εν τω μεταξύ, όπως πρόσθεσε, αυξήθηκε ο πληθυσμός της Καλαμάτας, ενώ τώρα στον καλλικράτειο Δήμο Καλαμάτας μπήκαν επίσης Αρφαρά, Άρις και Θουρία. «Θα έπρεπε η Μεσσήνη, ως καλλικράτειος Δήμος, να κάνει δικό της Βιολογικό. Εμείς θα ξεκινήσουμε διαδικασίες, για να αποδείξουμε ότι η σύμβαση με τη Μεσσήνη είναι παράνομη» κατέληξε. Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου