Κυριακή 6 Μαΐου 2012


Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεσσηνίας 1974-2009
 Image
1974
Το 1974 η Ν.Δ. με αρχηγό τον κ. Καραμανλή εξέλεξε 6 βουλευτές στη Μεσσηνία, τους: Ι. Μπούτο, Αρ. Καλαντζάκο, Ι. Ψαρρέα (προδικτατορικά εξελέγετο με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ) και Αρ. Πετρωτή στην πρώτη κατανομή, καθώς και τους Ν. Αναστασόπουλο και Ι. Σπέντζα στη δεύτερη κατανομή. Μοναδικός αποτυχών του συνδέσμου ο Ι. Κορκονικήτας, ο οποίος και δεν πολιτεύθηκε σε επόμενες εκλογές.
Η Ε.Κ. - Ν.Δ., με επικεφαλής τον Γ. Μαύρο, εξέλεξε στη Μεσσηνία ένα βουλευτή, τον τ. υπουργό και βουλευτή του κόμματος προδικτατορικά Α. Κοκκέβη. Ο δεύτερος σε ψήφους του συνδυασμού Αλ. Λυκουρέζος αποτυγχάνει, παρ’ ολίγου ότι έφθασε πολύ κοντά στην εκλογή.

 
Από το συνδυασμό του Πα.Σο.Κ. με αρχηγό τον Α. Παπανδρέου δεν εξελέγη βουλευτής, χάνοντας την έδρα για 735 ψηφοδέλτια από την πρώτη κατανομή.Έδρα, επίσης, δεν κέρδισε ούτε η Ενωμένη Αριστερά.

1977
Νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ο Α. Σαμαράς, ο οποίος κατάφερε να υπερσκελίσει τον Ν. Αναστασόπουλο. Επίσης εξελέγησαν οι Ι. Μπούτος και Αρ. Καλαντζάκος. Στο Πα.Σο.Κ. εκλέγονται οι Αρ. Μπουλούκος και ο Θ. Φιλιππόπουλος μετά από δικαστικό αγώνα με τον συνυποψήφιό του Φ. Κούτσικα.
Την εμφάνισή του έκανε το ακροδεξιό κόμμα της «Εθνικής Παράταξης», κερδίζοντας μία έδρα με το βουλευτή Κ. Οικονομόπουλο.

1981
Αντίθετα με τα πανελλαδικά αποτελέσματα η Ν.Δ. στη Μεσσηνία, αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα. Κέρδισε 3 έδρες από την πρώτη κατανομή και 1 από τη δεύτερη. Εξελέγησαν οι βουλευτές Ι. Μπούτος, Α. Σαμαράς, ο οποίος αποτέλεσε έκπληξη με τους 13.089 σταυρούς, Α. Καλαντζάκος και Ν. Αναστασόπουλος από τη β΄ κατανομή.
Από το Πα.Σο.Κ. ο Φ. Κούτσικας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους (14.319), αριθμός ο οποίος αποτελεί και μέχρι σήμερα ρεκόρ για υποψήφιο του Πα.Σο.Κ. Ακολουθούν οι Αρ. Μπουλούκος και Θ. Φιλιππόπουλος. Για δεύτερη φορά αποτυγχάνει ο Βασ. Τσαπόγας. Την ίδια τύχη είχε και για πρώτη και τελευταία φορά η γυναικεία παρουσία στο νομό, η Ισμήνη Γυφτάκη, η οποία και δεν ξαναπολιτεύτηκε.

1985
Για μία και μοναδική φορά γίνονται εκλογές με λίστα.
Η Ν.Δ. κερδίζει 4 έδρες τις οποίες καταλαμβάνουν οι: Ι. Μπούτος, Α. Σαμαράς και Α. Καλαντζάκος από την πρώτη κατανομή και ο Ν. Αναστασόπουλος από τη δεύτερη.
Το Πα.Σο.Κ. εκπροσωπείται στη Βουλή με 3 βουλευτές από τη Μεσσηνία, τους Γ. Γεννηματά, Φ. Κούτσικα και Θ. Φιλιππόπουλο. Μετείχαν, επίσης, στο ψηφοδέλτιο οι: Π. Κατσιλιέρης, Π. Αδαμόπουλος και Ι. Χρόνης, θέτοντας για πρώτη φορά υποψηφιότητα.
Στο ΚΚΕ επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος Ηλ. Μπιτσάνης και στη δεύτερη θέση ο Ντ. Μακρόπουλος.
Επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Εσωτ. ήταν ο Αν. Αναστασόπουλος και της ΕΠΕΝ ο κ. Αλεξόπουλος. Η «Πατριωτική Δεξιά», του ακροδεξιού χώρου, εμφανίστηκε με το δ/ντή της «Ελεύθερης Ώρας» Γρ. Μιχαλόπουλο.

1989 ΙΟΥΝΙΟΣ
Σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε διάστημα δέκα μηνών, η Ν.Δ., ως  πλειοψηφούν κόμμα, δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η ΔΗΑΝΑ με μία και μοναδική έδρα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε ο σχηματικός κυβέρνησης.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και στις τρεις συνεχόμενες αναμετρήσεις ο διπλασιασμός των σταυρών προτίμησης του Α. Σαμαρά, ο οποίος κατείχε πια την πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων της Ν.Δ., με αριθμό σταυρών τον Απρίλιο του 1990 26.289. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αρ. Καλαντζάκος, τον Ιούνιο του ’89, ενώ στις δύο επόμενες αναμετρήσεις τη θέση αυτή πήρε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος.

1989 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Το Πα.Σο.Κ., σε κάθε μία από τις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις, εκλέγει δύο βουλευτές, το Θ. Φιλιππόπουλο σε όλες, τον Π. Κατσιλιέρη τον Ιούνιο και το Νοέμβριο και το Στ. Μπένο τον Απρίλιο. Όσον αφορά στους σταυρούς προτίμησης, κάθε φορά προπορεύεται και διαφορετικό πρόσωπο. Ο Θ. Φιλιππόπουλος στην πρώτη, ο Π. Κατσιλιέρης στη δεύτερη και ο Στ. Μπένος στην τρίτη.
Τον Ιούνιο του 1989 ανέδειξε βουλευτή και ο Συνασπισμός, τον Ηλία Μπιτσάνη, ο οποίος όμως στις δυο επόμενες εκλογές δεν εξελέγη.

1990
H Νέα Δημοκρατία σάρωσε στη Μεσσηνία στις εκλογές της 8ης Απριλίου παίρνοντας 54,70 έναντι 35% του Πα.Σο.Κ. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε πάρτυ με 26.289 σταυρούς και ακολούθησαν κατά σειρά εκλογής οι Γ. Λαμπρόπουλος, Αρ. Καλαντζάκος, Ν. Αναστασόπουλος και Λ. Παπανικολάου.
Από το Πα.Σο.Κ. διεσώθησαν οι Στ. Μπένος με 11.047 προτιμήσεις και ο Θαν. Φιλιππόπουλος με 8.784. Αυτοί ήταν και εκείνοι που εξέλεξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές δεν ψήφισε το Ό του εκλογικού σώματος, ενώ οι Αντώνης Σαμαράς και Αριστείδης Καλαντζάκος ανέλαβαν στη συνέχεια τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

1993
Το Πα.Σο.Κ. εισέπραξε τη μεγάλη του νίκη και στη Μεσσηνία, όπου για πρώτη φορά αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, αν και στις έδρες αναδείχθηκε ισόπαλο 3-3 με τη Νέα Δημοκρατία.
Πρώτος ο Στ. Μπένος από το κυβερνών πια κόμμα με 23.718 ψήφους και ακολούθησαν οι Πετρ. Κατσιλιέρης και Γιάννης Γιαννακόπουλος, που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή.
Από τη Ν.Δ. απόντος, Σαμαρά ο οποίος εξελέγη με την Πολιτική Άνοιξη στη Μεσσηνία, πρώτος βουλευτής ήταν ο Γ. Λαμπρόπουλος και πίσω του οι Αρ. Καλαντζάκος, Ν. Αναστασόπουλος

1996
Ο Κώστας Σημίτης επικράτησε του Μιλτιάδη Έβερτ στην κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση. Το Πα.Σο.Κ., όμως, υποχώρησε στη δεύτερη θέση της Μεσσηνίας, αλλά οι έδρες μοιράστηκαν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα παίρνοντας από 3 το καθένα, καθώς η Μεσσηνία είχε χάσει λόγω πληθυσμιακής συρρίκνωσης 1 έδρα. Ο Στ. Μπένος έκοψε πρώτος το νήμα μεταξύ των υποψηφίων του Πα.Σο.Κ. (20.815 ψήφοι), με τους Π. Κατσιλιέρη και Γ. Γιαννακόπουλο να έπονται.
Από τη Ν.Δ. επρώτευσε ο Γ. Λαμπρόπουλος με 21.857 ψήφους και ακολούθησαν οι Λ. Παπανικολάου και Ν. Αναστασόπουλος. Η Πολιτική Άνοιξη έμεινε εκτός Βουλής.

2000
Η Ν.Δ. αύξησε τη δύναμή της στο Νομό Μεσσηνίας, αν και έχασε τις εκλογές. Ο συσχετισμός δυνάμεων, όμως, όσον αφορά στις βουλευτικές έδρες  παρέμεινε ο ίδιος. Τα δύο μεγάλα κόμματα εξέλεξαν από τρεις βουλευτές.
Στη Ν.Δ. η Σοφία Καλαντζάκου πήρε την πρωτιά με 21.615 αφήνοντας πίσω τους Λ. Παπανικολάου και Γ. Λαμπρόπουλο.
Στο Πα.Σο.Κ. ο Στ. Μπένος έχασε για πρώτη φορά τα πρωτεία από τον Π. Κατσιλιέρη, ενώ τρίτος εξελέγη το Γ. Γιαννακόπουλος.

2004
Η Ν.Δ. ξαναήλθε στην εξουσία, η Μεσσηνία έχασε μία ακόμη βουλευτική έδρα και ο συσχετισμός δυνάμεων σε σχέση με το Πα.Σο.Κ. έγινε 3-2.
Στο κυβερνών κόμμα την έκπληξη έκανε ο Δ. Σαμπαζιώτης που ήρθε πρώτος στη σειρά ψήφων με 16.011 προτίμησης και ακολούθησαν οι Σοφ.  Καλαντζάκου και Γ. Λαμπρόπουλος. Ο τελευταίος, όμως, στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε έγινε υφυπουργός Άμυνας.
Στο Πα.Σο.Κ. ο Δ. Κουσελάς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με 15.399 σταυρούς, με δεύτερο τον Π. Κατσιλιέρη.

2007
Η συντριβή του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη Ν.Δ. στο να κερδίσει μία ακόμη έδρα, σε σχέση με τις εκλογές του 2004, φθάνοντας συνολικά τις 4 στο νομό, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει μόλις 1.
Στη μάχη της ψήφου Γιάννης Λαμπρόπουλος (36.066) και Αντώνης Σαμαράς (33.694) έφθασαν στο δυσθεώρητο νούμερο των 69.760 σταυρών!
Ακολούθησε ο Δημ. Σαμπαζιώτης με 16.983 και η Σοφία Καλαντζάκου με 11.665.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο μοναδικός εκλεγείς βουλευτής Δημ. Κουσελάς πήρε 17.785 σταυρούς, ενώ πολύ καλή ήταν και η επίδοση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που έφθασε τους 15.063.

2009
Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 με ποσοστό 39,06%, 48.806 ψήφους και τρεις βουλευτές, ενώ η Νέα Δημοκρατία, που πήρε 43,26% και 54.059 ψήφους, λόγω του εκλογικού νόμου εξέλεξε δύο μόνο βουλευτές.
Ο Δημήτρης Κουσελάς έλαβε 22.306 σταυρούς, η Νάντια Γιαννακοπούλου, που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, συγκέντρωσε 19.486 και ο, επίσης νεοεκλεγείς, Οδυσσέας Βουδούρης 12.906 σταυρούς.
Ο νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς πήρε 30.796 και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος 22.136 σταυρούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου