Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 185η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

 Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 185η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου




Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας



Με τις συνήθεις τιμές, αλλά και την ίδια λαμπρότητα, γιορτάστηκε η 185 επέτειος της ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο. Η γιορτή ξεκίνησε με την έπαρση των σημαιών των τριών συμμαχικών δυνάμεων, αγγλικής, γαλλικής και ρωσικής και της ελληνικής. Για πρώτη φορά ακούστηκε ολοκληρωμένος ο Εθνικός Ύμνος, καθώς μαζί με την μπάντα τραγούδησε και το τιμητικό στρατιωτικό απόσπασμα. Στην συνέχεια τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσηνίας Χρυσοστόμου. Στην συνέχεια οι επίσημοι κατέβηκαν στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων και παρατάχθηκαν μπροστά από το μνημείο και ακολούθησε η επιμνημόσυνος δέηση.



Ανάμεσα στους επισήμους της Μεσσηνίας διακρίναμε τους βουλευτές Δημήτριο Σαμπαζιώτη, Θανάση Πετράκο και Δημήτρη Κουκούτση, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, τους δημάρχους Οιχαλίας Φίλιππα Μπάμη, Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα και δυσικά τον οικοδεσπότη δήμαρχο Πύλου- Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη. Παραβρέθηκαν ακόμα υποψήφιοι βουλευτές στις τελευταίες εκλογές, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου που γεμίσει την πλατεία. Αργοπορημένος έφθασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.



Η τελετή



Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπλίτη Μεσσηνία και ιερωμένους ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Καράμπελας, και ακολούθησαν ο



εκπρόσωπος της Βουλής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο Βρετανός πρέσβης Ντέιβιντ Λαντσμαν, ο στρατιωτικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας Κριστοφ Ζιρό, ο σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας Βλαντιμίρ Ξατσέπιν και ο αναπληρωτής στρατιωτικό ακόλουθος Αντρέι Κλίμκοβιτς, ο εκπρόσωπος των ενόπλων Δυνάμεων αργηγός Στόλου αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν, ο αρχηγός ταξιδίου του ρωσικού στόλου πλοίαρχος Αντρέι Παλίι, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Φίλιππας Μπάμης, ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης και ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.



Ακολούθως, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου, ο οποίος εκτός από τα γεγονότα έδωσε και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσο της εποχής. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος και άρχισε η παρέλαση. Παρέλασε η μαθητιώσα νεολαία της Πύλου, στρατιωτικά αποσπάσματα πεζικού και ναυτικού καθώς και άγημα του ρωισκούπλοίου που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πύλου.



Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ενδιαφέρουσα έκθεση για την δράση του Πολεμικού Ναυτικού στους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, που φιλοξενήθηκε στο αρματαγωγό «Λέσβος», που βρισκόταν στι λιμάν της Πύλου για τρείς ημέρες, μετέχοντας στον εορτασμό.



Δηλώσεις



Μετά την παρέλαση κατατέθηκαν στεφάνια στα μνημεία των τριών συμμαχικών δυνάμεων, στο Χελωνήσι (αγγλικό), στην νησίδα φανάρι (γαλλικό) και στην Σφακτηρία (ρωσικό). Στην συνέχεια οι επίσημοι συγκεντρώθηκαν σε εξοχικό κέντρο για την παράθεση γεύματος. Πριν



από την παράθεση γευματος ο δήμαρχος Πύλου πρόσφερε για δώρο πίνακα με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου και ακολούθησαν προπόσεις. Πριν από το γεύμα έκαναν δηλώσεις:



● Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς χαρακτήρισε την αυμαχίου του ναυαρίνου ιστορικό ορόσημο και είπε ότι τα μηνύματα της εποχής εκείνης είναι πάντα επίκαιρα προς δύο κατευθύνσεις. Στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να γίνει ανασυγκρότησης με νέα δομή, να ξεπεράσουμε τις παθγένειες του παρελθόντος και τις αγκυλώσεις, να μπουν οι προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας κι έτσι να αντιμετωπιστεί η ύφεση, η κρίση κα κυρίως η ανεργία. Στο εξωτερικό να αναπτύξουμε τις συμμαχίες εκείνες, όπως και τότε, ώστε να έχουμε φιλίες και αισθήματα αλληλεγγύης, ώστε να ξεπεράσουμε και τον κάβο που δινύουμε και να ανοίξουν νέες λαμπρές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας.



● Στην συνέχεια έκανε δηλώσεις ο οικονομολόγος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Πύλιος στην καταγωγή Λεωνίδας Φιλιπόπουλος, ο οποίος είπε: «Πριν από 185 χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις υποχρεώθηκαν να βοηθήσουν το ελληνικό έθνος. Η θυσία του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και όλες οι θυσίες των Ελλήνων πολεμιστών και οπλαρχηγών, υποχρέωσαν τους Ευρωπαίους να έλθουν και να βοηθήσουν για την ελευθερία της Ελλάδος. Πιστεύω ότι οι σημερινές θυσίες θα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο. Πρέπει όλος ο ελληνικός λαός να παλέψει και να δώσει στους Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι μέχρι εδώ».



● Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης δήλωσε: «Εδώ και 185 χρόνια η βούληση του ελληνικού λαού για ελευθερία και η βαθιά πίστη μας γι’ αυτό, υποχρέωσε τους συμμάχους να σταθούν στο πλευρό μας αλληλέγγυοι να μας στηρίξουν σε αυτή την νικητήρια μάχη που ήταν η μάχη η καθοριστική για να οριστεί η ανεξαρτηία της χώρας μας. Ταμηνύματα εκείνης της εποχής είναι επίκαιρα παρά ποτέ στη σημερινή δύσκολη εποχή που περνα η χώρα μας. Ο ελληνικός λαός έχει εκφράση την βούλησή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και έχει σήμερα ανάγκη την αλληλεγγύη των συμμάχων. Είμαι αισιόδοξος ότι η έκβαση σε αυτό το ζητούμενο ελληνικό, που συνδέεται άμεσα με την επιβίωση της χώρας μας, είναι ένα αίτημα το οποίο θα ικανοποιηθεί, διότι παρατηρούνται, πράγματι, δυνάμεις αλληλεγγύης που αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να φέρουν εκείνους τους



μηχανισμούς στήριξης, που θα βοηθήσουν και την χώρα μας, αλλά και τα κράτη του νότου να ξεπεράσουμε αυτή την δυσκολία. Τιμή και δόξα σε όσους έχυσαν το αίμα τους εκείνη την σημαντική εποχή, σε εκείνη την σημαντική μάχη για τον καθορισμό της τύχης της χώρας μας, και ελπίζω σήμερα οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο να διασώνουμε την χώρα μας, να προχωρήσουμε μπροστά, να κερδίσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια και επιτέλους να οκικοδομήσουμε μια πατρίδα σαν και αυτή που όλοι ονειρευόμαστε. Που ποτέ δεν είχαμε, αλλά οφείλουμε να την δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται».                                                                                  ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΟΒΙΣΤΑΣ
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου