Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ο απίστευτα ψεύτης και αλαζόνας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Απ' τo αφτί σε Ειδικό και Κορυδαλλό

Πρώτο Θέμα
30/12/2012         




Πολιτικό σεισμό με σοβαρές προεκτάσεις και άμεσες συνέπειες για το συνολικό πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου, πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η πρώτη άμεση συνέπεια ήρθε με την κοινή στάση που αποφάσισαν να τηρήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία θα καταθέσουν τη Δευτέρα στη Βουλή κοινή πρόταση για την άμεση σύσταση προανακριτικής επιτροπής, σε μια σαφή προσπάθεια να προκαταληφθεί η αντιπολίτευση, η οποία επιδιώκει να διευρύνει τον κύκλο των υπαιτίων που θα μπουν στο κάδρο της κοινοβουλευτικής και δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου.
Η επιμονή του «ΘΕΜΑτος» να έρθει στο φως της δημοσιότητας η «εξαφανισμένη» αρχική λίστα με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης και κατόπιν να γίνει αντιπαραβολή του περιεχομένου της με το νέο αντίγραφο που υποχρεώθηκε να ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από τις γαλλικές αρχές αποκάλυψε τους πρωταγωνιστές του τεράστιου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την κοινή γνώμη.

Η σκόπιμη, όπως περίτρανα, πλέον, αποδεικνύεται από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων κυρίων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, «εξαφάνιση» της περιβόητης λίστας επιβεβαίωσε τις υποψίες για τις σκανδαλώδεις διαστάσεις που εξαρχής είχε η υπόθεση εξαιτίας της άρνησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να ερευνηθεί το περιεχόμενό της, παρά την προφανή και αναμφίβολη βλάβη για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο, μάλιστα, που υποτίθεται ότι γινόταν προσπάθεια για περιστολή της φοροδιαφυγής και αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Η κραυγαλέα, εξάλλου, επιβεβαίωση των υποψιών για τις λαθροχειρίες στην αρχική λίστα (που προκύπτει ότι δημοσιοποιήθηκε για παραπλάνηση) και την αλλοίωση των στοιχείων του πρώτου CD που είχε παραλάβει η ελληνική κυβέρνηση πριν από δύο και πλέον χρόνια, με την αφαίρεση στοιχείων για πρόσωπα που συνδέονται ευθέως με τον κ. Παπακωνσταντίνου, επιβαρύνει τη θέση των εμπλεκομένων, οι οποίοι βρίσκονται, πλέον, υπόλογοι για νόθευση (πλαστογραφία) εγγράφου, παρασιώπηση εγκλήματος και υπόθαλψη εγκληματία, αδικήματα που επισύρουν βαρύτατες ποινές.

Πέραν, όμως, από τις αναμφισβήτητες ποινικές προεκτάσεις της υπόθεσης, σημαντικές είναι και οι πολιτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει, καθώς τις προσεχείς ημέρες η Βουλή, στην οποία έφτασε την Παρασκευή η συμπληρωματική δικογραφία για το σκέλος της αλλοίωσης του περιεχομένου της λίστας, καλείται να αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με μυστική ψηφοφορία.
Η απόφαση της Βουλής, που αναμένεται να ληφθεί με συντριπτική πλειοψηφία, θα επισφραγίσει το άδοξο τέλος ενός αλαζόνα πολιτικού, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για την κατασυκοφάντηση της χώρας που της έλαχε η μοίρα να τον έχει «τσάρο» της οικονομίας στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολεμικής περιόδου. Και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι με τον ίδιο τρόπο που διέσυρε την Ελλάδα όταν βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του και με δηλώσεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούσε για «διεφθαρμένη χώρα», διασύρεται τώρα ο ίδιος ως κεντρικό πρόσωπο ενός καραμπινάτου σκανδάλου διαφθοράς, όπως εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης όλης της υφηλίου.

Ακαριαία κυβερνητική αντίδραση

Η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασαν ακαριαία, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε με ταχύτητα διαγράφοντας τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με δηλώσεις του από την Ολλανδία επέμεινε να διαψεύδει την εμπλοκή του, επικαλούμενος πλήρη άγνοια για τη λαθροχειρία της αφαίρεσης των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα.
Λίγη μόλις ώρα μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της συμπληρωματικής δικογραφίας που περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του ΣΔΟΕ που έκαναν την αντιπαραβολή των στοιχείων της παλιάς λίστας με αυτά της νέας, αποκαλύπτοντας την παράλειψη των ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώθηκε η υποβολή από κοινού πρότασης για Προανακριτική της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.
Είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη.
Ηταν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μια πρωτοβουλία που στόχο είχε να μη διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή, αλλά και να προκαταληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσανατολιζόταν να βάλει στο κάδρο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο, με ανακοινώσεις που εξέδιδε τις τελευταίες ημέρες, καταλόγιζε πολιτικές ευθύνες.


Tα σενάρια περί παραγραφής

Ωστόσο, στα κόμματα της συγκυβέρνησης επικρατεί σοβαρός προβληματισμός από το ενδεχόμενο να τεθεί, εκ μέρους των εμπλεκομένων, θέμα παραγραφής των αδικημάτων επειδή μεσολάβησαν οι δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών), δίωξη κατά διατελέσαντος υπουργού μπορεί να ασκηθεί μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης κοινοβουλευτικής πε­ριόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου