Πέμπτη 25 Απριλίου 2013


«Λαβράκια» από τις έρευνες στο κύκλωμα του φαρμάκου. Στη λίστα και η Μεσσηνία

Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2013 

Αποκαλύψεις από τις έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
 
Αυστηρότερες ποινές για όσους εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση φαρμάκων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά του φαρμάκου προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα οι παραβάτες.
Ως γνωστόν, κύκλωμα το οποίο διοχέτευε παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές προβαίνοντας σε 11 συλλήψεις σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, κι ενός Τούρκου, που θεωρείται ο επικεφαλής. Οι εμπλεκόμενοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, εταιρείες, ακόμη και ασθενείς, διακινούσαν φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση τα οποία δεν είχαν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, ενώ παράλληλα προχωρούσαν και σε εξαγωγές.
Επίσης, «λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε φαρμακεία όλης της χώρας, φαρμακαποθήκες, διακινητές φαρμάκων και συναφείς με το αντικείμενο επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος έτους 2013 και με σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τα δημοσιονομικά συμφέροντα των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημοσίου.
Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο και 4 μεγάλες φαρμακαποθήκες. Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας.
Διαπιστώθηκε δε, ότι Έλληνας γιατρός, τον οποίο ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει προβεί στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του, έχει ιδρύσει στη Βουλγαρία επιχείρηση η οποία εμπορεύεται φάρμακα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην Ελλάδα.
Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, και με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά.
-Στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας, των οποίων ελέγχεται η προέλευση και, επίσης, κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια - δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα.
-Στη Ρόδο, σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία, διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ, δια μέσου της βουλγαρικής off shore εταιρείας.
-Στην Τρίπολη το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλει πρόστιμα 12.000.000 ευρώ σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων.
-Στην Πάτρα το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες, προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται για διαπίστωση της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα την έλλειψη από την ελληνική αγορά. Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται με έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών. Όσον αφορά στα φάρμακα τα οποία δε φέρουν ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας, εξετάζονται από την αρμόδια Επιθεώρηση Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα και προέλευσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου