"Θρησκευτικοί προορισμοί" από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση έχει κάνει φέτος η Μητρόπολη Μεσσηνίας, φροντίζοντας να φθάσει στα χέρια των επισκεπτών της πόλης με τη διανομή της σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους. Πρόκειται για ένα εύχρηστο οδηγό 36 σελίδων με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο επισκέπτης ο οποίος για τους δικούς του λόγους κάθε φορά θέλει να γνωρίζει από κοντά μνημεία, εκκλησίες ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.
Στο προλογικό του σημείωμα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σημειώνει τα εξής σχετικά με το σκοπό της έκδοσης: "Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό και ιστορικό οδοιπορικό σε 11 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, που ευρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Σκοπό έχει να οδηγήσει τους φιλίστορες και φιλόθεους επισκέπτες ν' ανέβουν στην πανάρχαια Ιθώμη και να περιηγηθούν στα ονομαστά μοναστικά συγκροτήματα του Βουλκάνου και μετά, στην απέραντη κοιλάδα της Αρχαίας Μεσσήνης, να διαβούν τα χιλιόχρονα κράσπεδα του βασιλικού Ανδρομονάστηρου και της απαράμιλλης σε τέχνη Σαμαρίνας. Από εκεί θα πάρουν την «οδόν της θαλάσσης" για να μεταβούν στη Μεσσηνία του νότου και να διέλθουν τις πύλες των κατανυκτικών και θαυματουργικών προσκυνημάτων της Σγράπας Πυλίας και της Ελεήστριας Κορώνης, με την πανοραμική θέα στον καταγάλανο Μεσσηνιακό Κόλπο.
Επανακάμπτοντες την ενδοχώρα και αφικνούμενοι "στην πρώτη, στις πρώτες του Μωριά" πανέμνοστη πόλη της Καλαμάτας, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, θα κλίνουν γόνυ στην «Παναγία Υπαπαντή», στον ομώνυμο και περίβλεπτο Ιερό Ναό της αφού προηγουμένως επισκεφθούν το Βυζαντινό και Ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων, συνδεδεμένο με τα Ελευθέρια της πόλης, όπου και νοερά θα ζήσουν τα θαυμαστά γεγονότα της 23ης Μαρτίου 1821! Περιαγόμενοι ακόμη στην πόλη των "ζαθέων Φαρών" μπορούν να δουν τους δύο παλαιούς μεταβυζαντινούς Ναούς Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Αγίου Νικολάου "Φλαρίου", ενώ ατενίζοντες τον χιονοσκεπή Ταΰγετο, θα κατευθύνουν τα βήματά τους σε ανηφορικούς δρόμους, στα πρόβουνά του. όπου ευρίσκονται τα παλαίφατα Μοναστήρια της Βελανιδιάς και της Δήμιοβας, κτισμένα σε τόπους φυσικού κάλλους και περισυλλογής.
Περαίνοντας τον κύκλο των περιηγήσεων στους κυριώτερους θρησκευτικούς προορισμούς της εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, ο αναγνώστης επίσης θα βρει αναφορές για τη διάδοση του Χριστιανισμού στη Μεσσηνία καθώς και για την τοπική Αγιολογία, με απώτερο σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση όλων των επισκεπτών και προσκυνητών, στους οποίους ευχόμεθα ευχάριστη και ωφέλιμη την επίσκεψη και διαμονή τους, στην «καλλίκαρπον και κατάρρυτον μυρίοισι νάμασι» κατά τον Ευριπίδη, Μεσσηνία».
Χρήσιμη και καλαίσθητη η έκδοση για ντόπιους και επισκέπτες αλλά περιορισμένη στα όρια της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία πέραν των ορίων αυτών διαθέτει αξιολογότατα μνημεία και εκκλησίες, οι οποίες ανήκουν στις Μητροπόλεις Μάνης και Τριφυλίας. Θα αποτελούσε εξαιρετική συμβολή στην προσπάθεια γνωριμίας με τον τόπο, μια κοινή έκδοση των τριών μητροπόλεων που θα κάλυπτε όλη την περιοχή και τα ενδιαφέροντα ντόπιων και επισκεπτών. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/ekklisia/item/30152-thriskeftikoi-proorismoi-mitropoli-messinias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου