Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

«Η δικαιοσύνη αλλοιώθηκε σε πολυτελές αγαθό για τους οικονομικά ισχυρούς»

«Η δικαιοσύνη αλλοιώθηκε σε πολυτελές αγαθό για τους οικονομικά ισχυρούς»
            Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2015        
ΠΙΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος ενός μεγάλου Δικηγορικού Συλλόγου, όπως της Καλαμάτας, σε επίσημη εκδήλωση τονίζει ότι η δικαιοσύνη έχει αλλοιωθεί σε πολυτελές αγαθό για τους οικονομικά ισχυρούς, καταλαβαίνει σε τι βαθμό έχει περιοριστεί η ισονομία των πολιτών αυτής της χώρας…
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, στο δικαστικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρός του, Κώστας Μαργέλης, έκανε την καθιερωμένη ομιλία, στην οποία έθιξε πολλά ζητήματα, όχι ευχάριστα ή αισιόδοξα.
Το φλουρί έτυχε στον δικηγόρο της Καλαμάτας, Παναγιώτη Πανταζόπουλο και αντιστοιχεί σε μια χρυσή λίρα, ενώ παραβρέθηκαν δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, παράγοντες της αυτοδιοίκησης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αιμιλιανός Σεκλός. Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, που ευχήθηκε το 2015 να είναι η απαρχή για την ελάφρυνση των βαρών που έχουν φορτωθεί οι πολίτες, ενώ υπογράμμισε το ρόλο των δικηγόρων και των δικαστών ώστε να νοιώθουν οι πολίτες ότι ζουν σε μια δίκαιη πολιτεία. Επίσης μίλησε η αντιπεριφειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, που είναι και μέλος του Δικηγορικού Συλλλόγου.
Η ομιλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστα Μαργέλη, έχει ως εξής: «Η φετινή πρωτοχρονιάτικη πίτα του Δ.Σ.Κ. σηματοδοτείται, αφενός, από τις πρόσφατες αποτρόπαιες πράξεις, που επηρεάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι σε παγκόσμιο επίπεδο, αφετέρου, από κρίσιμες εθνικές πολιτικές εξελίξεις, που αποκορύφωμά τους έχουν τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή. Ανάμικτα συναισθήματα, αγωνίας και ελπίδας, εμπιστοσύνης και αβεβαιότητας, συνεννόησης και αδιαλλαξίας κυριαρχούν στους πολίτες της χώρας μας, απόρροια της συμπεριφοράς και πρακτικής των ηγετών τους. Όλοι αναζητούμε διεξόδους, αλλά με αδιέξοδες συμπεριφορές. Θέλουμε και απαιτούμε ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο, αλλά ο μικρόκοσμος καθενός, είναι άβατος και απαραβίαστος. Ο αξιακός κώδικας, ξεκινάει και σχεδόν τελειώνει, σε πρώτο ενικό πρόσωπο.
Μέρος της κοινωνίας μας είναι και η Δικαιοσύνη και μάλιστα διακριτή εξουσία κατά το Σύνταγμά μας. Μια εξουσία, που οι συλλειτουργοί της, Δικαστές και Δικηγόροι, πρέπει να εξασφαλίσουν για το δημόσιο συμφέρον και να περιφρουρήσουν για τα ατομικά δικαιώματα.
Αυτή λοιπόν τη δικαιοδοτική λειτουργία, πρέπει να την προστατέψουμε, ως κόρη οφθαλμού (άλλοι το λένε ανάχωμα - άλλοι οχυρό Δημοκρατίας) έτσι ώστε, ο κάθε πολίτης να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, όταν διέρχεται την είσοδο ενός δικαστικού μεγάρου, από το Ανώτατο μέχρι το κατώτερο Δικαστήριο.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση υποχρέωση έχουν να δράσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι οποίοι πρέπει να ενδιαφέρονται συνεχώς για την αναβάθμιση της ποιοτικής στάθμης των παρεχόμενων υπηρεσιών των Δικηγόρων στην κοινωνία.
Συνήθως τέτοιες μέρες (αρχή χρονιάς) υπάρχει μια δύναμη, μια ορμή για κάτι καλύτερο. Κάνουμε τον απολογισμό μας, σε χαμηλούς και σε απολογητικούς τόνους (για ό, τι δεν καταφέραμε) και τον προγραμματισμό μας, με αισιοδοξία σε δυνατούς και διεκδικητικούς, για τη χρονιά που ξεκινάει. Δεν εναποθέτουμε τη διεκδίκηση στην ελπίδα, γιατί τότε είναι αυταπάτη.
Η μάχη είναι καθημερινή, ταυτισμένη με την αγωνία. Η οικονομική ανέχεια δεν μπορεί να οδηγεί σε έκπτωση της διεκδίκησης. Η νομοθετική κατοχύρωση για παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων, σε κάθε ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό με ευρύτερο ενδιαφέρον, απόρροια της μακρόχρονης αγωνιστικής διεκδίκησής, μας δημιουργεί την υποχρέωση να είμαστε  στην πρώτη γραμμή της περιφρούρησης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που βάλλονται και προσβάλλονται συνεχώς.
Όπως γνωρίζετε το δικηγορικό σώμα επί σαράντα και πλέον ημέρες ήταν σε αποχή αντιτιθέμενο στην επικείμενη υπερψήφιση του ΚΠολΔ, ενός νομοθετήματος που συγκέντρωσε την ομόθυμη αντίδραση του νομικού κόσμου (δικηγόρων, δικαστών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών) και είχε ως σκοπό, αφενός, να περιορίσει το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη (κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία και εντεύθεν φυσική παρουσία παραγόντων δίκης) και αφετέρου την προνομιακή μεταχείριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ανακατανομή προνομίων σε βάρος εργαζομένων, Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων). Μια αποχή, που είχε σαφώς κοινωνικό προσανατολισμό και επικυρώθηκε από 23.000 δικηγόρους με τη συμμετοχή τους στον πρωτοποριακό και αντιπροσωπευτικό θεσμό του δημοψηφίσματος.
Δυστυχώς οι πολίτες και προεχόντως οι δικηγόροι, έχουν διαπιστώσει, ότι πλέον κατά την απονομή της δικαιοσύνης, το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η επίλυση της διαφοράς, αλλά η ασταμάτητα θεσμοθετούμενη εισπρακτική ικανοποίηση του Δημοσίου, που έχει πλέον αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της δικαιοσύνης, προσδίδοντάς της χαρακτήρα «πολυτελούς» αγαθού, το οποίο δε μπορούν να απολαμβάνουν με κριτήρια ισονομίας, όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, αλλά μόνο οι οικονομικά ισχυροί.
Ξεχωριστά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Συλλόγου, που καθημερινά συμβάλλουν τα μέγιστα για να έχει ο Σύλλογός μας το χαρακτήρα μιας πραγματικής οικογένειας και κυρίως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που με τη παρουσία τους, την κριτική συμμετοχή τους και τις συνθετικές απόψεις τους, εργάστηκαν με συνέπεια όλο το προηγούμενο έτος για τον κοινό μας σκοπό.
Θα μου επιτρέψετε να πω δημοσίως ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Γενική Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου μας, την κ. Δήμητρα Μαρκοπούλου, η οποία επιμελήθηκε τη σημερινή μας εκδήλωση.
Κλείνοντας, θα θελα να σας ευχαριστήσω, από μέρους του Δ.Σ. του Δ.Σ.Κ. για την τιμητική για μας παρουσία σας και να ευχηθώ, σε όλους μαζί και στον καθένα χωριστά, εγκάρδια χρόνια πολλά με αισιοδοξία και δύναμη.
Καλή χρονιά σε όλους σας!».
Στ.Μ.
http://www.kalamatajournal.gr/2014-05-07-07-52-54/story/6742/i-dikaiosyni-alloiothike-se-polyteles-agatho-gia-tous-oikonomika-isxyroys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου