Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Καυστικά σκίτσα του ξένου τύπου για την κρίση


Καυστικά σκίτσα του ξένου τύπου για την κρίση

Καυστικά σκίτσα του ξένου τύπου για την κρίση

  Η ελληνική κρίση δεν βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου μόνο ως είδηση αλλά και ως σκίτσο. Οι διασημότεροι γελοιογράφοι παγκοσμίως σχολίασαν μέσα από έντυπα διεθνούς φήμης με καυστικό, πικρόχολο, ειρωνικό αλλά και, συμπονετικό ενίοτε για την Ελλάδα, τρόπο τις δραματικές εξελίξεις που κράτησαν – και κρατούν – ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη με το βλέμμα καρφωμένο στην Ελλάδα. Οι πρωταγωνιστές των γεγονότων από ελληνικής πλευράς αλλά και από πλευράς εταίρων έχουν τον πρώτο λόγο στα περισσότερα σκίτσα που δημοσιεύτηκαν. Μέρκελ, Σόιμπλε, και Τσίπρας είναι από τα κεντρικά πρόσωπα των γελοιογραφιών που δημιούργησε η κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Οι αναφορές στην ελληνική ιστορία αποτέλεσαν επίσης σταθερό «φόντο» πολλών σχολίων. Σταχυολογήσαμε μερικά από αυτά:

Από τα τελευταία σκίτσα του Ζορζ Βολίνσκι που δολοφονήθηκε κατά την επίθεση στο Charlie Hebdo ήταν για την ελληνική κρίση

  Για την Ελλάδα, ήταν ένα από τα τελευταία σκίτσα του Ζορζ Βολίνσκι, του θρυλικού 80χρονου σκιτσογράφου ο οποίος δολοφονήθηκε κατά την επίθεση στο Charlie Hebdo. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάνει ποδήλατο -που έχει το σχήμα του 2015- και μιλάει στο τηλέφωνο με την Ανγκελα Μέρκελ. Είναι βέβαιος ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο… «Γεια σου Ανγκελα. Μην ανησυχείς! Οι Ελληνες σέβονταν πάντα τις δεσμεύσεις τους. Δεν θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη. Είμαστε στον σωστό δρόμο». Αλλά όταν φθάνει στην άκρη του δρόμου, εκεί που ξεκινά ο γκρεμός αναρωτιέται: «Είμαστε στο σωστό δρόμο; Δεν θα το γνωρίζω παρά όταν φτάσω στο τέλος».

Η δραματική διαπραγμάτευση του Carlos Latuff που έγινε viral

  Viral έγινε στο διαδίκτυο το σκίτσο του Carlos Latuff, που δείχνει τη δραματική διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Ο σκιτσογράφος σχεδίασε την εικόνα μιας εξαθλιωμένης Ελλάδας, υποβασταζόμενης από τον πρωθυπουργό της, ο οποίος παραδίδει στην Ευρώπη το σχέδιό του με τον τίτλο «Λιτότητα» σβησμένο με ένα «Χ». Ο Carlos Latuff είναι σκιτσογράφος του Οperamundi.com της Βραζιλίας.

Γιούνκερ, Μέρκελ, Λαγκάρντ,Ολάντ: Τέσσερις σωματοφύλακες έτοιμοι με… κατεβασμένα τα εσώρουχά τους

  Μια από τις πλέον συζητημένος γελοιογραφίες του σκιτσογράφου του Guardian, Steve Bell, ήταν για τους 4 σωματοφύλακες. Ο Bell άντλησε έμπνευση από τους τρεις σωματοφύλακες και το γνωστό τους μότο «Ενας για όλους και όλοι για έναν», μόνο που αντί για τρεις, εμφάνισε τέσσερις σωματοφύλακες – Γιούνκερ, Μέρκελ, Λαγκάρντ,Ολάντ. Αυτοί, κρατώντας διασταυρώνοντας τα σπαθιά τους, και με κατεβασμένα τα… εσώρουχά τους δηλώντας… ετοιμότητα, φωνάζουν: «Ενας για όλους και όλοι γ@μ@@@@ την Ελλάδα»….

Frau Merkel: Από εδώ η έξοδος ή αλλιώς Grexit…

  O Steve Bell δεν άφησε ασχολίαστο και το ότι η χώρα μας δεν κατέβαλε την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Ο Bell εμφάνισε την Ανγκελα Μέρκελ με γερμανική στρατιωτική στολή, να δείχνει προς την έξοδο κινδύνου της οποίας οι πόρτες είναι ορθάνοιχτες, βαμμένες στο μπλε χρώμα της ευρωζώνης. Η έξοδος ονομάζεται Grexit και οδηγεί σε αδιέξοδο, δηλαδή σε… τοίχο.

Ρώσικη ρουλέτα με τον Τσίπρα για … σφαίρα

 Ενα ακόμα από τα πιο πετυχημένα και συζητημένα σκίτσα του Guardian ήταν αυτό που παρουσίαζε την ΄Ανγκελα Μέρκελ να παίζει ρώσικη ρουλέτα με τον Αλέξη Τσίπρα για… σφαίρα. Σκίτσο με το οποίο ο Guardian περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις πιστωτών-Αθήνας αλλά και τα πλάνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά δείχνει το σκίτσο, η Μέρκελ παίζει ρώσικη ρουλέτα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο καθώς ετοιμάζεται να δεχθεί μια σφαίρα που έχει τη μορφή του Αλέξη Τσίπρα.

Το ζεύγος των σταρ, ή αλλιώς Γιάννης και Δανάη Βαρουφάκη

  Αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη σύζυγό του Δανάη Στράτου ήταν άρθρο του Politico που συνοδευόταν από σκίτσο για «ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια της ηπείρου». Το συνοδευτικό κείμενο ξεκινούσε με τον προπηλακισμό του υπουργού Οικονομικών, στα Εξάρχεια όπου είχε πάει για φαγητό με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου. «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η καλλιτέχνης σύζυγος του Δανάη Στράτου, δειπνούσαν σε εστιατόριο την προηγούμενη εβδομάδα όταν μια ομάδα κουκουλοφόρων αναρχικών του πέταξαν μπουκάλια. Η Δανάη Στράτου μπήκε μπροστά στον σύζυγό της, χρησιμοποιώντας το σώμα της για να τον προστατεύσει».Το άρθρο αναφέρει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Στράτου έχει διασώσει τον Βαρουφάκη – και πιθανόν ούτε η τελευταία που αυτό το φαινομενικά αταίριαστο δίδυμο, μια ένωση μεταξύ του δόγματος των αριστερών πολιτικών με μία από τις παλιές πλούσιες οικογένειες, έχουν αποδειχθεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια της ηπείρου…»

Ενα από τα καυστικότερα σκίτσα. NYT: Η αξιοπιστία σας έληξε

  Ενα από τα καυστικότερα σκίτσα που δημιουργήθηκαν για την ελληνική κρίση ήταν των New York Times που σχολίασαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως εξής: Στο σκίτσο, εμφανίζεται ένας άνδρας να επιχειρεί να σηκώσει χρήματα από ένα ΑΤΜ  δίπλα στην Ακρόπολη. Ωστόσο, στην οθόνη του ΑΤΜ αναγράφεται η φράση: «Your credibility has expired». (Η αξιοπιστία σας έληξε).


Ισως το πιο πικρόχολο απ’  όλα: Ο αναιδής, βρώμικος ζητιάνος, ή αλλιώς ο Ελληνας της Volkskrant

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, αυτός είναι ο (αθάνατος) ΄Ελληνας: με το  ένα χέρι κάνει την … κατάλληλη χειρονομία και με το άλλο ζητιανεύει. Κάπως έτσι η ολλανδική εφημερίδα ερμήνευσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις φιλοξενώντας στις σελίδες της το εξαιρετικά πικρόχολο σκίτσο που έκανε θραύση στο Διαδίκτυο.

Goncalves: Ο λαβύρινθος των ελληνικών διαπραγματεύσεων

  Ιδού το ευφάνταστο σκίτσο του πορτογάλου δημιουργού Antonio Jorge Goncalves από την Πορτογαλία για τον «λαβύρινθο» των ελληνικών διαπραγματεύσεων. Το σκίτσο ονομάζεται «η νέα ελληνική σημαία» και απεικόνιζε την ελληνική σημαία η οποία ωστόσο αντί για ευδιάκριτες παράλληλες λευκές γραμμές είχε γραμμές που έμοιαζαν περισσότερο με τους διαδρόμους ενός λαβύρινθου. Το σκίτσο που δημοσιεύθηκε αρχικά στο Publico αναδημοσιεύθηκε στο site της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. 

Καμένσκι: Σκίτσο με «καρατόμηση» Βαρουφάκη

 Αυτό είναι το σκίτσο που σλοβάκου Καμένσκι που σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την αναδιάταξη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.  Στο σκίτσο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γ. Βαρουφάκης απέναντι από τον Β. Σόιμπλε. Ο πρώην Ελληνας υπουργός Οικονομικών παρουσιάζεται μάλιστα να κρατά στα χέρια του το ίδιο του το κεφάλι. Ο Β. Σόιμπλε δείχνει με το δάκτυλο και λέει: «Σας είπε να το αποδυναμώσετε όχι να το αποκεφαλίσετε».

FT: Ο Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει ενωμένα τα βαγόνια

Το σκίτσο του Ίνγκραμ Πιν στους FT δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί εναγωνίως να κρατήσει κοντά το «βαγόνι» της Ελλάδας με την Ευρώπη. Στο σκίτσο ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να κρατάει τις άκρες από δύο βαγόνια. Το ελληνικό μοιάζει με την Ακρόπολη είναι γεμάτο ρωγμές και σχεδόν διαλυμένο, το δεύτερο -σε εξαιρετική τάξη και ηρεμία- είναι το ευρωπαϊκό, στο οποίο επιβαίνουν ευρωπαίοι ηγέτες με προεξάρχουσα την Άνγκελα Μέρκελ. Η λεζάντα έγραφε: «Η εμπόλεμη ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις συντάξεις τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί για ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας».

Το… Ολύμπιο πεντάθεο κατακεραυνώνει την Ελλάδα

  Στο σκίτσο της Telegraph οι Θεσμοί απεικονίζονται ως άλλοι θεοί του Ολύμπου, να κατακεραυνώνουν την Ελλάδα. Το νέο… πεντάθεο –Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ– στέλνει ταυτόχρονα τους τιμωρητικούς κεραυνούς του στην Ελλάδα, ενώ αναπαύεται ράθυμα στα σκαλιά του ολύμπιου παλατιού.

Χειραψία – συμφωνία που πνίγει την Ελλάδα

  Το σκίτσο του Independent απεικονίζει τη «χειραψία» που επιβεβαίωνει τη Συμφωνία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.Το χέρι στα αριστερά έχει στο μανικετόκουμπο τη σημαία της Ε.Ε. και το χέρι στα δεξιά τη σημαία της Ελλάδας. Στο σημείο της χειραψίας όμως, εκεί όπου ενώνονται τα χέρια, εμφανίζονται άνθρωποι που φωνάζουν επειδή συνθλίβονται. Το σκίτσο έχει σαφείς αναφορές τόσο στα σκληρά μέτρα που εμπεριέχει το νέο Μνημόμιο, όσο και στις αντιδράσεις που καταγράφονται ήδη εντός Ελλάδας. Η λέξη Deal… («συμφωνία», με τα απαραίτητα αποσιωπητικά) δίνει τον τόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου