Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Και η Αρχαία Μεσσήνη βυθίστηκε στη λάσπη

Η Αρχαία Μεσσήνη βυθίστηκε στη λάσπη

                      
timthumb-php

Λάσπη, κορμούς, ογκόλιθους, σπασμένα κλαδιά μετέφερε η θεομηνία στην Αρχαία Μεσσήνη. Χιλιάδες τόνοι λάσπης, που κατέκλυσαν το γειτονικό χωριό, μεταφέρθηκαν αστραπιαία στον αρχαιολογικό χώρο και τον κάλυψαν.
Ο ανασκαφέας Πέτρος Θέμελης παλεύει με τους εργάτες να καθαρίσει τον χώρο με αντλίες και εύχεται να είχε περισσότερες.
«Να, εδώ είμαστε, με τους εργάτες της ανασκαφής», λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. «Μόνο που αντί να κάνουμε ανασκαφή, αντλούμε ύδατα και, κυρίως, λάσπη». Οπως εξηγεί, το αντικρινό βουνό κάηκε το καλοκαίρι του 2014, τότε που είχε κινδυνεύσει και η αρχαία Μεσσήνη. Ετσι, τα νερά της βροχής δεν απορροφήθηκαν από δέντρα και κατέβηκαν μέχρι τον κάμπο ορμητικά. Μετατράπηκαν σύντομα σε λάσπη, η οποία έχει σκεπάσει τα πάντα και μαζί παρέσυραν φερτά υλικά που τα εναπόθεσαν και αυτά στο χωριό, στον αρχαιολογικό χώρο και στις γύρω περιοχές.
Σε ερώτησή μας αν υπήρξε πρόβλημα και στο μουσείο, απάντησε πως υπήρξε, αλλά, ευτυχώς, δεν ήταν εκτεταμένο και έχει ήδη αντιμετωπιστεί. Μπήκαν νερά και λάσπες που αντλήθηκαν αμέσως και ακολούθησε καθαρισμός. Αυτό ήταν πιο «εύκολο», κάτι που δεν ισχύει για τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτήν τη στιγμή έχουν καταστραφεί διαδρομές για το κοινό μέσα στην Αρχαία Μεσσήνη. Πρέπει, ωστόσο, να αντληθούν τα νερά και οι λάσπες ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των καταστροφών.
Καμία ανταπόκριση
Η τοπική Εφορεία αρχαιοτήτων έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου έως την Κυριακή. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ούτε ο δήμος ούτε η Περιφέρεια ούτε το υπουργείο Πολιτισμού έχουν προσέλθει σε βοήθεια της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο κ. Θέμελης τονίζει πως μόνος του και με δικά του έξοδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία.

Ο Πέτρος Θέμελης, υπεύθυνος της ανασκαφής στην Αρχαία Μεσσήνη
Ο Πέτρος Θέμελης, υπεύθυνος της ανασκαφής στην Αρχαία Μεσσήνη

Στην Αρχαία Μεσσήνη επρόκειτο να εγκαινιαστεί αύριο Σάββατο έκθεση με τίτλο «Θώρακες, άλογα και άνθη». Περιλαμβάνει γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη. Η κ. Καραπιδάκη μας διαβεβαίωσε πως τα έργα τέχνης δεν έπαθαν τίποτα από τις βροχοπτώσεις και ότι, φυσικά, τα εγκαίνια αναβάλλονται, θα γίνουν ωστόσο μόλις αποκατασταθεί ο χώρος. Οπως σημειώνει ο Π. Θέμελης για την έκθεση, που ήδη λειτουργούσε «στο μνημειώδες Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου τα νιάτα της μεσσηνιακής επικράτειας ασκούνταν σε γυμνικά και ιππικά αγωνίσματα, αυτή θα προσφέρει στον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από τον σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας, της θέασης και της ακρόασης».
Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένα θαυμαστό έργο του Πέτρου Θέμελη και των συνεργατών του, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια φέρνει στο φως, συντηρεί και αναδεικνύει αρχαία μνημεία. Υπάρχουν έτοιμες αρκετές μελέτες για επιμέρους μνημεία, όπως για εκείνα που είχαν επηρεαστεί από τις φωτιές του 2014. Ωστόσο, ο κ. Θέμελης εκφράζει το παράπονο ότι δεν έχουν ενταχθεί, μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο ΕΣΠΑ.
Αγγελική Κώττη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου