Τη σύλληψη 3 αλλοδαπών μελών εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, από την στιγμή εισόδου τους σε σημεία πλησίον του ποταμού Έβρου μέχρι και την τελική δια θαλάσσης μεταφορά τους από παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, στην Ιταλία, με τη χρήση σκαφών, αφορά η υπόθεση που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων. Πέραν των συλληφθέντων, στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται 9 ακόμη άτομα, για τον εντοπισμό των οποίων οι έρευνες συνεχίζονται.
Στις ανακοινώσεις αυτές προχώρησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος, ο οποίος σημείωσε ακόμα:
Για την σύλληψη τους, πραγματοποιήθηκε πολυήμερη επιχείρηση στην Αττική και στη Λακωνία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ κατά το τελικό στάδιο της επιχείρησης υπήρξε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα του Γυθείου και της Σπάρτης καθώς και με τα Λιμεναρχεία του Γυθείου και της Πύλου.
Με την έγκαιρη επέμβαση των εμπλεκομένων δυνάμεων, απετράπη η διακίνηση 46 αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και 2 ανηλίκων, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από την εγκληματική οργάνωση στη Νότια Πελοπόννησο και είχαν επιβιβασθεί σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία.
ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ
Σχετικά με την υπόθεση ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Λαγκαδιανός, είπε:
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21/11/2018 ενημερώθηκε η Διεύθυνση  Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανωμένου Εγκλήματος Αττικής για τη διεξαγωγή έρευνας για ένα οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, το οποίο διακινούσε παράνομα μετανάστες από τα χερσαία σύνορα, τους έκρυβαν σε σπίτια ή αποθήκες στην Αττική και στην συνέχεια τους διακινούσαν με σκάφη προς την Ιταλία.
Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι ήδη ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διακίνησης μεταναστών από το συγκεκριμένο κύκλωμα, οι οποίοι επρόκειτο να μετακινηθούν με σκάφος στην Ιταλία από τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές σημείο που θα γίνονταν η μεταφορά-επιβίβασή τους στο σκάφος, αλλά ούτε και το ίδιο το σκάφος.
Έτσι, ζητήθηκε η συνδρομή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον εντοπισμό του σκάφους μεταφοράς των μεταναστών, τη σύλληψη των μελών του πληρώματος και τυχόν άλλων μελών του κυκλώματος που θα συμμετείχαν στην μεταφορά.
Άμεσα, κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ η συνδρομή αεροσκαφών εξοπλισμένων με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Αρχικά ξεκίνησε να επιχειρεί το αεροσκάφος δύναμης FRONTEX υπό από τις οδηγίες της ΔΑΠΘΑΣ με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών, τους οποίους είχαν αποβιβάσει οι διακινητές από το φορτηγό σε ορεινή περιοχή, κοντά στον οικισμό Βάθειας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η συνεχής κάλυψη από αέρος, από αεροσκάφος δύναμης FRONTEX. Το σκάφος μεταφοράς τους εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2018 στην θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακής Μάνης, περιοχή προς την οποία απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Στις 5 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών μέσω βοηθητικού σκάφους, ενώ ένας εξ αυτών παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για το διακινητή των 46 μεταναστών.
Στις 05:20 ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, διότι όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε υπήρξε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του σκάφους, λόγω της προσάραξής του στη βραχώδη ακτή. Το προσαραγμένο σκάφος αναψυχής κλειστού τύπου, μήκους 12μ. περίπου έφερε όνομα στις παρειές αυτού “SUNBIRD” σημαίας Delaware, με αριθμό νηολογίου D916, για το οποίο γίνεται έρευνα προς εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και τον ιδιοκτήτη του.
Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις (ΔΑΠΘΑΣ, της ΕΛΑΣ και του ΛΧ Γυθείου) που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.
Τελικά και κατόπιν της υπόδειξης του αεροσκάφους που διαρκώς περιπολούσε στην περιοχή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το σύνολο των μεταναστών και του πληρώματος και ο ως άνω φερόμενος διακινητής. Συνελήφθησαν συνολικά ένας υπήκοος Ρουμανίας (το άτομο που έφυγε μόνος), 2 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων ένας υπήκοος Γεωργίας και ένας υπήκοος Συρίας, καθώς και 46 παράτυπα εισερχόμενα πρόσωπα ΠΕΠ.
Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου σε συνεργασία με την EUROPOL και την κωδική ονομασία “Stigma”.
ΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΤΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τέλος η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση:
Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, παραλαβή από σημεία εισόδου, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και πρόκληση ναυαγίου, πράξεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι ημεδαπός και αλλοδαπός, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση ακόμη 7 μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2018, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, «υποδέχονταν» σε σημεία εισόδου πλησίον του ποταμού Έβρου αλλοδαπούς, τους οποίους μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας με τη χρήση επιβατικών οχημάτων και τους απέκρυπταν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας (αποθήκη) σε περιοχή της Αττικής. Ακολούθως, με φορτηγά οχήματα, τους μετέφεραν περεταίρω σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου (Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία), όπου διευκόλυναν την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία, χρησιμοποιώντας πλωτά μέσα (σκάφη).
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τo χρονικό διάστημα από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2018, απετράπη η διακίνηση με πλωτό σκάφος 46 αλλοδαπών και συνελήφθησαν τα 3 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (προπομπός, ιδιοκτήτης σκάφους και καπετάνιος), σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και οχήματα –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλωτό σκάφος, βοηθητική λέμβος, φορτηγό, 2 επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, πλοηγοί (GPS) τελευταίας τεχνολογίας και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.