ΥΠΠΟΑ: To πάθημα που έγινε μάθημα
Tο ΥΠΠΟΑ θα καταθέσει τροπολογία για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης.
Μετά την καταιγίδα των τελευταίων έξι μηνών για την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε τρίτους, ήρθε η... ηρεμία στο υπουργείο Πολιτισμού. Ανακουφισμένοι εμφανίστηκαν, χθες, η υπουργός, ο υφυπουργός και η γεν. γραμματέας από την απόφαση εξαίρεσης για τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, και ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάνθηκαν ότι για όλα φταίνε οι άλλοι. «Δεν είναι λάθος, είναι παθογένεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατής.
Από την έλλειψη συνεννόησης αλλά και γρήγορων αντανακλαστικών από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ, φτάσαμε να συμπεριληφθούν στη λίστα Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) και στη θυγατρική του, την Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., μνημεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, η Ροτόντα, το Κάστρο της Πάτρας, μνημεία της Κέρκυρας, τα αρχαία τείχη του Πειραιά, η Σπιναλόγκα, το Φετιχιέ Τζαμί παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων μέσα στο Ιτς Καλέ, το Επταπύργιο, κ.ά.
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για την αναδίπλωση της κυβέρνησης ευθύνονται η επιμονή και ο θόρυβος που προκάλεσε πρώτος απ’ όλους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Θυμίζουμε ότι το ΥΠΠΟΑ επέμενε πως δεν έγινε «καμία μεταβίβαση».
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε την ακύρωση της μεταβίβασης ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Οικονομικών για «να ανακληθεί εν μέρει» η απόφαση για τις 10.119 ακίνητα που περνούν στην ΕΤΑΔ Α.Ε., εξαιρώντας από τη μεταβίβαση τις 2.330, «που ταυτοποιήθηκαν εκ των υστέρων» ότι είναι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, ιστορικοί τόποι, υποδομές αρχαιοτήτων, κ.ά.
Το πάθημα ήταν ένα καλό μάθημα. Το υπουργείο μέσα σε λίγες ημέρες έσπευσε (ό,τι δεν έπραξε τόσους μήνες) για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων, αφού ζητήθηκε απ’ όλες τις υπηρεσίες να γράψουν σε κατάλογο τους αρχαιολογικούς χώρους, τις ζώνες Α, ποια είναι υπό κήρυξη, ο τρόπος και ο σκοπός απόκτησης τίτλου κ.ά., τα οποία στάλθηκαν για εξαίρεση στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε 15 ημέρες το ΥΠΠΟΑ θα καταθέσει τροπολογία (στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας), για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης, αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του, προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου στο διηνεκές και του αποκλεισμού του κινδύνου χρήσης τους για σκοπούς αλλότριους του προορισμού τους. Ο υφυπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο του 2002 προστατεύονται τα μνημεία εφόσον χρονολογούνται έως το 1453. Η τροπολογία θα καλύπτει και τα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453 και ανήκουν στο Δημόσιο.
«Η λέξη ανάκληση κλείνει το θέμα», υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ ευθύνες επέρριψαν όλοι στη μη ολοκλήρωση του έργου του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Τέλος, σύστησε «να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με μεγαλύτερη συναίνεση», γιατί η πολιτιστική κληρονομιά δεν θα πρέπει να μπαίνει σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και οξύτητας.
Στον ΣΕΑ είναι πιο προσεκτικοί. Ζητούν «να εξαιρεθούν και όσα μνημεία ή ακίνητα του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται στις 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και διά αυτής στο υπερταμείο), πριν από το 2016 – όπως το Νομισματικό Μουσείο, το Φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά, το Μπούρτζι Ναυπλίου, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα...».
«Στείλαμε πέντε επιστολές στην ΕΤΑΔ ζητώντας τον κατάλογο για τις 72.000 ακίνητα χωρίς ανταπόκριση», είπε η γ.γ. Μαρία Βλαζάκη και στην ερώτηση αν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αρχαιότητες, απάντησε: «Ισως να υπάρχουν εκπλήξεις. Περιμένω το οτιδήποτε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου