Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Μεσα σε κλίμα βαριάς συναισθηματικης φόρτισης και εθνικού καθήκοντος έγινε σήμερα στο ναύσταθμο Σαλαμίνας η παράδοση παραλαβή από τον απερχόμενο αρχηγό στόλου Ναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο στον νεο αρχηγό στόλου Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη παρουσία του υπουργού άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ναύαρχος Παυλόπουλος: Παρέδωσε καθήκοντα με "χτυπήματα" βατραχανθρώπου


Μεσα σε κλίμα βαριάς συναισθηματικης φόρτισης και  εθνικού καθήκοντος έγινε σήμερα στο ναύσταθμο Σαλαμίνας η παράδοση παραλαβή από τον απερχόμενο αρχηγό στόλου Ναύαρχο  Ιωάννη Παυλόπουλο στον νεο αρχηγό  στόλου Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη παρουσία του υπουργού άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.
Το κλίμα στην τελετή παράδοσης παραλαβής Αρχηγού Στόλου, ήταν αξιοπρεπές αν και κάποιες μικρές λεπτομέρειες εξέπεμψαν μια ψυχρότητα. Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος που παρέδιδε τα καθήκοντά του στον Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη, απέφυγε τη χειραψία με την πολιτική ηγεσία. Το περιεχόμενο της ημερήσιας διαταγής του δεν ήταν αυτό που ανέμεναν ορισμένοι. Μετρημένο με κάποιες φράσεις που πιθανόν κάποιοι να τις ερμηνεύσουν ως έκφραση πικρίας για την αποστρατεία του. Είναι ανθρώπινο και συμβαίνει στις πολλές τελετές παράδοσης -παραλαβής στις ΕΔ. Αποχώρησε όπως προβλέπεται. Με τους διοικητές του να κωπηλατούν.

Ο Αντιναύαρχος Παυλόπουλος, πέρασε μπροστά απ΄ όλο το προσωπικό του Στόλου και αποχαιρέτησε. Όταν βρέθηκε μπροστά στους βατραχανθρώπους της ΜΥΚ τους υποσχέθηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η τελετή στο Ναύσταθμο “θα περάσω απέναντι με στολή παραλλαγής για να καταθέσω στεφάνι για τους νεκρούς μας”. Ο Ι.Παυλόπουλος ήταν και παραμένει βατραχάνθρωπος. Η ιδιαίτερη τιμή στην ΜΥΚ λοιπόν αναμενόμενη…
Στις φωτογραφιες που ακολουθουν  Έχουν  αποτυπωθεί  με μεγάλη ακρίβεια η συγκίνηση ,ο προβληματισμός ,και την στεναχώρια του ανδρός για το που πάει η πατρίδα.
 Φωτογραφιες Νικος Παναγιωτόπουλος








  
Με "χτυπήματα" βατραχανθρώπου λοιπόν  παρέδωσε τα ηνία του Στόλου στον νέο Αρχηγό, Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη, ο απερχόμενος Στόλαρχος Ναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος.
Τον φόβο του περισσότερο για τα ελληνικά σφάλματα, παρά για τα όποια σχέδια έχουν οι εχθροί εξέφρασε κατά την ομιλία του ο απερχόμενος Αρχηγός Στόλου Ναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, λέγοντας ότι "περισσότερο φοβάμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια του εχθρού".

Παρουσία του νέου ΥΕΘΑ, έριξε ακόμα μια τορπίλη τονίζοντας "να μην φανούμε κατώτεροι των προγόνων μας και να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας και να μην αποδώσουμε την πατρίδα μικρότερη απ ότι την παραλάβαμε", πρόσθεσε δε ότι "πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα πολεμήσουμε και όσο προθυμοτερα αποδεχτούμε τον πόλεμο τόσο λιγότερο επιθετικοί θα είναι οι εχθροί μας"

Στη σκιά των καταγγελιών για παρεμβάσεις που οδήγησαν στην αποστρατεία του, είπε: "στον άγνωστο στρατιώτη όπου αντικατοπτρίζεται ο καθένας από εσάς καταθέτουν στεφάνια εχθροί και φίλοι", και τόνισε εμφατικά "σε αντιδιαστολή με τα μαυσωλεία των ηγετών της Ανατολής", ενώ κλιμακώνοντας τις αιχμές του σημείωσε δηκτικά: "ευχαριστώ τον Θεό που δεν έχω χάσει ούτε ένα στέλεχος".

Κάνοντας απολογισμό της δράσης του υποστήριξε ότι "ο στόλος πέτυχε ένα θαύμα, ανταποκρίθηκε πλήρως στα έργα και τις αποστολές που του ανατέθηκαν. Τα πληρώματα είναι ανθεκτικότερα των όπλων και του σίδερου".

Ο Ναύαρχος Παυλόπουλος κάλεσε το προσωπικό και τα στελέχη του Στόλου να εκτελούν τα καθήκοντα τους "με πυξίδα τον όρκο του στρατιώτη" και "να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες".

Όπως είπε επιστρέφει σπίτι του "με μόνη κληρονομιά την αγάπη του προσωπικού και των Ελλήνων", αλλά αφήνοντας πίσω συνεχιστές του έργου του.

Κλείνοντας δε την ημερήσια διαταγή του είπε «αποστολή εξετελεσθη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου