Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ιδιαίτερη χαρά και
τιμή, ανακηρύσσει το 2020 Έτος Αντώνη Σαμαράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια
από τη γέννησή του (16/8/1919).
Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε πολυδιαβασμένος και πολυμεταφρασμένος συγγραφέας, ενεργός πολίτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
το 2020 τιμάται και ο Αντώνης Σαμαράκης. Σε συνεργασία με τη
Βουλή των Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη έκθεση και ένα
αφιερωματικό λεύκωμα, καθώς και εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ένα
μεγάλο συνέδριοΟ Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στα χρόνια της κατοχής συμμετείχε στην εθνική αντίσταση.
Το 1944 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει.
Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.
Η πρώτη του εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με το εμβληματικό "Ζητείται ελπίς".
Έως και το 1973 ακολούθησαν τα «Σήμα Κινδύνου», « Αρνούμαι», « Το λάθος», « Το διαβατήριο».
Για τη συλλογή διηγημάτων «Αρνούμαι» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, και για το μυθιστόρημά του «Το λάθος» με το Βραβείο των «12» στην Ελλάδα αλλά και το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Γαλλία.
Υπήρξε επίτιμος διδάκτωρ των Τμημάτων Φιλολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Ιωαννίνων, ενώ τα έργα του διδάσκονται στη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση καθώς και σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή παράσημα και διακρίσεις, όπως με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλεως των Αθηνών, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ κ.ά.
Το 1989, η UNICEF Νέας Υόρκης τον ονόμασε πρώτο Έλληνα Πρεσβευτή Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου. Το όνομά του έχουν πάρει σχολεία, δρόμοι και πνευματικά κέντρα.
Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε πολυδιαβασμένος και πολυμεταφρασμένος συγγραφέας, ενεργός πολίτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, πρόκειται για έναν από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες πεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Το έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας.
Εφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.
Από την άλλη, για το Έτος Σαμαράκη διατηρείται η επιτροπή που είχε ορίσει η Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ, όπως ανακοινώθηκε παρούσης της συζύγου του λογοτέχνη Ελένης, που συνεργάζεται για τη διοργάνωση, προγραμματίζονται ένα αφιερωματικό λεύκωμα με θέμα «Αντώνης Σαμαράκης ο άνθρωπος και συγγραφέας. Ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και στον κόσμο», έκθεση σε συνεργασία με τη Βουλή που έχει το Αρχείο Σαμαράκη, εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο με προβολές ταινιών εμπνευσμένων από το έργο του, θεατροποιημένες αναγνώσεις κ.ά., πρόδρομες εκδηλώσεις σε Λονδίνο και Παρίσι αλλά και ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «Ο Αντώνης Σαμαράκης και η μικρή φόρμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου