Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΚΡΗΤΗ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Από τους λαούς της θάλασσας στους λαούς της θάλασσας 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΜΑΡΟΥΑΝ ΤΟΥΜΠΑΣΙ
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα πραγματοποίησε την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα ο Πρέσβης ενημέρωσε τον Δήμαρχο για το Παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και για το έργο της Πρεσβείας στην Ελλάδα, τονίζοντας την πολύχρονη δοκιμασία του Παλαιστινιακού λαού. Επιπλέον, ζήτησε τη συμμετοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος στο αυτοδιοικητικό δίκτυο στήριξης του Παλαιστινιακού ζητήματος, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να ασκήσει την επιρροή του για την αναγνώριση από την Ελληνική Κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, με ανθρώπινα δικαιώματα και διασφάλιση της Ειρήνης στην περιοχή.
Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος υπογράμμισε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο λαών και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Συνάμα, ενημέρωσε τον κύριο Πρέσβη για την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τις φυσικές ομορφιές το τόπου, καθώς και για το έργο και τις δραστηριότητες της Δημοτικής Αρχής, ευχαριστώντας τον για την τιμητική επίσκεψή του στον Δήμο. Με το πέρας της επίσκεψης αντηλλάγησαν δώρα σε ανάμνηση της συναντήσεως. Τέλος, ο κ. Τουμπάσι επισκέφθηκε τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Φοινικούντα, όπου και προσκύνησε τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας.

 πριν λιγα χρόνια ενας μητροπολίτης στο κήρυγμα του για την εορτη της Τριχερουσας ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Φοινικουντας είναι απόγονοι των αρχαίων Φοινίκων !!! απόρησα πράγματι που το είδε ?και όμως το διάβασε σε ένα φυλλάδιο του ναού
Περί Φοινικουντας και αρχαίων Φοινίκων ο λόγος....δες σχετικό δημοσίευμα και βεβαιως κατά την αρχαιότητα, ο "Φοινικούς λιμήν", τον οποίο αναφέρει ο Παυσανίας στα «Μεσσηνιακά» του,απο οπου και πηρε την νεα του ονομασια μεχρι χθες παλαιότερα ως η Ταβέρνα.
http://kato-minagia.blogspot.com/2020/06/blog-post.html


http://dipanoskaltsis.blogspot.com/2020/07/blog-post_12.html 

https://aristomenismessinios.blogspot.com/2013/10/blog-post_6630.html

Ιστορία


Η περιοχή του χωριού, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής τόσο της Μεθώνης, όσο και της Πυλίας. Κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Υποστηρίζεται από ερευνητές, ότι ιδρύθηκε από τους Φοίνικες που αποίκησαν τα παράλια της Πελοποννήσου στο σημείο αυτό,[8][9] αν και δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την εκτίμηση. [10] Στο νεότερο παρελθόν ήταν μικρό ψαροχώρι που ιδρύθηκε, τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αιώνα, και σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τη δεκαετία του 1840, από κάτοικους της κοντινής Λαχανάδας, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από την Κρήτη.[11] Αρχικά ονομάζονταν "Ταβέρνα" (1879-1928), λόγω της ταβέρνας, που υπήρχε εκεί. Η ταβέρνα αυτή είναι γνωστή με βάση την τοπική παράδοση ως η «Ταβέρνα του Μπαγάσα» (Παναγόπουλου), ο οποίος θεωρείται ότι ήταν και ο πρώτος κάτοικος του χωριού.[10][11] Το 1928 μετονομάστηκε προσωρινά σε "Παραλία Λαχανάδας" (1928-1930),[12] ενώ το 1930 έλαβε την σημερινή της ονομασία ως ο "Φοινικούς".[13] Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας, εκμεταλλευόμενη κυρίως το γεγονός πως περιβάλλεται από μεγάλες αμμουδερές παραλίες. Η περιοχή έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πλήρη τουριστική υποδομή,[10] διαθέτοντας πολυάριθμα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, πέντε κάμπινγκ και έναν μεγάλο αριθμό εστιατορίων, καφετεριών και τουριστικών καταστημάτων.[9][11]

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1 

ποια η σχέση των Κρητων λοιπόν με τους παλαιστίνιους ?θα δούμε πάρα κάτω  

 

Η καταγωγή των Παλαιστινίων


Γράφει ο Αριέλ Λεκαδίτης.

Θα ήταν χρήσιμη μια ιστορική αναδρομή στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, όπως έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του Δυτικού κόσμου
Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι γνωρίζουν δυο άτομα που εκπροσωπούν την Παλαιστινιακή Αρχή. Τον Ισμάτ Σάμπρι και τον Αλάτρα. Κάθε φορά που γίνεται μια διένεξη, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μιλούν με μένος κατά του Ισραήλ και χαρακτηρίζουν τους Εβραίους ως κατακτητές. Παρουσιάζουν, δε, την ισραηλινή κυβέρνηση ως τον "κακό της υπόθεσης".
Ας ξεκινήσουμε όμως να ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας...
Το γενεαλογικό δέντρο του Σάμπρι προέρχεται από τη φατρία των υιών του Ταμίν από το Ιράκ, οι οποίοι ήρθαν στη γη του Ισραήλ ως αποικιοκράτες του Σαλαχαντίν.
Το όνομα της οικογένειας του Αλάτρα προέρχεται από το Σουλτάν Μπασά Αλάτρας και ήταν οικογένεια Δρούζων από τη Συρία και το Λίβανο. Το όνομα Παλαιστίνη προέρχεται από τη λέξη Φιλισταία. Οι αρχαίοι Φιλισταίοι δεν ήταν σημιτικό φύλο. Είχαν έρθει ως εισβολείς στη γη του Ισραήλ.  Μάλιστα, εξαφανίστηκαν από την εποχή του βασιλιά Δαυίδ και έπειτα.
Όταν η ρωμαϊκή επαρχία της Ιουδαίας επαναστάτησε εναντίον της Ρώμης, απειλούσε τη ρωμαϊκή κυριαρχία και έπρεπε να υποτάξουν την Ιερουσαλήμ.
Στην πρώτη επανάσταση, τη λεγόμενη Ομέρ ακαντόλ, καταστράφηκε και ο δεύτερος ναός της Ιερουσαλήμ.
Έτσι, λοιπόν, οι Ρωμαίοι, θέλοντας να χλευάσουν τους αρχαίους Ισραηλίτες, μετονόμασαν την επαρχία της Ιουδαίας σε επαρχία της Παλαιστίνης.  Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τ' ότι οι Φιλισταίοι ήταν ο πιο σκληρός αντίπαλος των Ισραηλιτών. Αυτή η ονομασία επικράτησε και μέχρι τις μέρες μας. Πότε όμως δεν υπήρξε στην περιοχή της Παλαιστίνης ανεξάρτητο Αραβικό Κράτος ή Αραβικό Χαλιφάτο.
Αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν να δημιουργήσουν δυο ξεχωριστά κράτη στην Παλαιστίνη. Το Εβραϊκό Παλαιστινιακό και το Αραβικό Παλαιστινιακό. Οι Άραβες, βέβαια, όπως είναι καταγεγραμμένο στην ιστορία απέρριψαν την πρόταση αυτή του ΟΗΕ.
Το 1946 Ο Αμερικανό- Άραβας ιστορικός Φίλιπ Χίτι δηλώνει σε μια συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη: ’’Δεν υπήρξε ποτέ μα ποτέ στην ιστορία κράτος με το όνομα Παλαιστίνη.’Στο κογκρέσο των Μουσουλμανικών και Χριστιανικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ το Φεβρουάριο του 1919 σχετικά με την εθνική Παλαιστινιακή ταυτότητα αποφασίστηκε πως θεωρούμε την Παλαιστίνη ως μέρος της Αραβικής Συρίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Είμαστε ενωμένοι με αυτό το κομμάτι της Συρίας με δεσμούς εθνικούς, θρησκευτικούς  ,γλωσσολογικούς. Το 1937 ο Άραβας ηγέτης Αουνί Μπέη Αμπντούλ Χάντι είπε: Ποτέ δεν υπήρξε Παλαιστίνη. Την ονομασία Παλαιστίνη τη δημιούργησαν οι Σιωνιστές. Η χώρας ανέκαθεν ήταν κομμάτι της Συρίας’’.
Το 1977 στέλεχος της PLO Ζαχίρ Μουχσείν, σε συνέντευξη του σε Ολλανδική εφημερίδα, είχε δηλώσει: ‘Δεν υπήρξε ποτέ Παλαιστινιακός Λαός. Η δημιουργία του Παλαιστινιακού Κράτους είναι μόνο για να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον του Κράτους του Ισραήλ.
Επιπλέον, πρόεδρος της PLO είχε δηλώσει: ’’Είναι γνωστό πως η Παλαιστίνη είναι μέρος της Νότιας Συρίας.’’
Όλα αυτά πρέπει να επισημανθούν, διότι ο Ελληνικός λαός,  με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν γνωρίζει την ιστορία της Παλαιστίνης αλλά ταυτόχρονα  εκφράζει αντισημιτισμό, τασσόμενος υπέρ των τρομοκρατών της Χαμάς.
Ευτυχώς έχουμε αφήσει πίσω μας τις εποχές που, τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και ο Κώστας Σημίτης ήταν συνοδοιπόροι με τον Αραφάτ, θέλοντας να περάσουν την εικόνα μια λανθασμένης συμμαχίας προς τον ελληνικό λαό.

Ο Γολιάθ και όλοι οι Φιλισταίοι ήταν τελικά Έλληνες; Το DNA αποκάλυψε την αλήθεια

 
Ο Γολιάθ και όλοι οι Φιλισταίοι ήταν τελικά Έλληνες; Το DNA αποκάλυψε την αλήθεια
Είχε ο Γολιάθ ελληνική καταγωγή; Μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Φιλισταίοι, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών, κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν έρθει στην περιοχή της Παλαιστίνης από το Αιγαίο, τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου.
Ουσιαστικά η γενετική φαίνεται να επιβεβαιώνει τα στοιχεία της αρχαιολογικής σκαπάνης, που είχαν οδηγήσει στη θεωρία ότι οι Φιλισταίοι είχαν μεταναστεύσει από το Αιγαίο, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε ομοφωνία έως τώρα.
Η συγκριτική μελέτη για πρώτη φορά σύγχρονου και αρχαίου DNA δέκα ανθρώπων που έζησαν πριν από 3.600 έως 2.800 χρόνια στην αρχαία παράκτια πόλη της Ασκελόν (Ασκάλωνας), κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, φωτίζει την καταγωγή των Φιλισταίων, ένα ζήτημα ιδιαίτερα φορτισμένο μέχρι σήμερα από επιστημονική πλευρά, αλλά και με σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις.
Η Ασκάλωνα ήταν ένα από τα βασικά κέντρα των Φιλισταίων κατά την εποχή του Σιδήρου, ενώ οι σκελετοί από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα, είχαν ανακαλυφθεί από Ισραηλινούς αρχαιολόγους το 2016.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ισραηλινής καταγωγής αρχαιογενετίστρια Μίχαλ Φέλντμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», βρήκαν βάσιμες γενετικές ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά και σταδιακά, μέσα στους επόμενους αιώνες, το DNA τους αναμίχθηκε με εκείνο των ντόπιων.

Οι Φιλισταίοι (ένας από τους οποίους ήταν ο Γολιάθ που μονομάχησε με τον Δαβίδ, αλλά και η Δαλιδά που έκοψε κρυφά τα μαλλιά του Σαμψών) απέκτησαν κακό όνομα, επειδή η εβραϊκή Βίβλος τούς κατονομάζει ως βασικούς εχθρούς των Ισραηλιτών. Τα αρχαία κείμενα δεν λένε πολλά πράγματα γι' αυτούς, πέρα από μια κατοπινή αναφορά ότι ήλθαν από την «Καφθόρ» (όνομα της εποχής του Χαλκού για την Κρήτη).
Πριν από περίπου έναν αιώνα, οι Αιγυπτιολόγοι βρήκαν αναφορές σε ιερογλυφικά κείμενα του ύστερου 12ου αιώνα π.Χ. ότι ένας λαός (που ταυτίστηκε πιθανώς με τους Φιλισταίους) ταξίδεψε από «τα νησιά» και εισέβαλε στην Κύπρο και στις ακτές της σημερινής νότιας Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου, με τελικό στόχο την ίδια την Αίγυπτο.
Μεταξύ 1985-2016 η Αποστολή Λέον Λέβι, ένα πρόγραμμα του Σημιτικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησε την καταγωγή των Φιλισταίων στην Ασκάλωνα, μία από τις πέντε «φιλισταϊκές» πόλεις, σύμφωνα με τη Βίβλο.
Η αποστολή, ο διευθυντής της οποίας αρχαιολόγος Ντάνιελ Μάστερ συμμετείχε στη νέα γενετική μελέτη, βρήκε στοιχεία ότι τον 12ο αιώνα π.Χ. υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της περιοχής (π.χ. έντονη παρουσία κεραμικών ελληνικής τεχνοτροπίας), οι οποίες αποδόθηκαν στην άφιξη των Φιλισταίων. Όμως αρκετοί επιστήμονες είχαν έως τώρα αρνηθεί να δεχθούν ότι επρόκειτο για μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων, αλλά επέμεναν ότι ήταν απλώς τοπική μίμηση ξένων (μυκηναϊκών και αιγαιακών) συνηθειών, με τις οποίες είχαν έλθει σε επαφή μέσω εμπορικών και άλλων ανταλλαγών.
Η νέα έρευνα, που αποτελεί το αποκορύφωμα άνω των 30 ετών αρχαιολογικών και γενετικών αναλύσεων, συμπέρανε ότι όντως οι Φιλισταίοι κατέφθασαν μαζικά στο νότιο Λεβάντε από τη Δύση μέσω της θάλασσας κατά τη μεταβατική φάση μεταξύ της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου (12ος αιώνας π.Χ.), μια ταραχώδη περίοδο για όλη την ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια της οποίας πολλές πόλεις καταστράφηκαν και αυτοκρατορίες κατέρρευσαν.
Η Φέλντμαν δήλωσε ότι η μελέτη παραπέμπει σε καταγωγή των Φιλισταίων από τη Νότια Ευρώπη, συνδέοντας τους πιθανώς με τους λεγόμενους «Λαούς της Θάλασσας», αλλά, όπως είπε, θα χρειασθούν περαιτέρω γενετικές αναλύσεις σε μεγαλύτερο δείγμα για να προσδιορισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συγκεκριμένοι μεσογειακοί πληθυσμοί που ήταν πρόγονοι των Φιλισταίων. Η ίδια, σύμφωνα με το New Scientist, θεωρεί πολύ πιθανή την καταγωγή τους από την Ελλάδα. Το DNA των Φιλισταίων π.χ. εμφανίζει ομοιότητα 25% έως 70% με το DNA αρχαίων σκελετών από την Κρήτη, ενώ ομοιότητες προκύπτουν επίσης με ανθρώπους της Ιβηρικής και της Σαρδηνίας.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι μέσα σε μόνο δύο αιώνες από την άφιξή τους, το γενετικό αποτύπωμα των Φιλισταίων είχε τόσο πολύ «αραιωθεί» λόγω επιμιξιών, που είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί.
Παρ΄ όλο που στα μάτια των εχθρών τους Ισραηλιτών παρέμεναν Φιλισταίοι, στην πραγματικότητα το DNA τους ήταν πια λεβαντίνικο, καθώς είχε χαθεί σχεδόν κάθε ελληνικό ίχνος. «Πιθανώς όλοι οι μετανάστες που ήλθαν, παντρεύτηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό, εωσότου αυτή η ξενική καταγωγή εξαφανίστηκε στο DNA», δήλωσε η Φέλντμαν.
«Συνυπολογίζοντας τα γενετικά δεδομένα και τα αρχαιολογικά, ενισχύεται πλέον η άποψη ότι υπήρξε μετανάστευση από τις περιοχές που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα και δυτική Τουρκία», δήλωσε ο Κρίστοφ Μπαχούμπερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου