Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΕΤΣΙ Ε !!!

Δημ. Σαμπαζιώτης: Ταφόπλακα για τον τουρισμό η απόφαση για γη υψηλής παραγωγικότητας
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011
00:32




Δεν υπάρχει μέρα που να μη σκάσει ένα θέμα, το οποίο θα σχετίζεται με την υποβάθμιση του νομού μας. Αυτή τη φορά, πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση 168040/3-9-10 (όπως διευκρινίστηκε και με την ΚΥΑ 073710/4-3-11), η οποία καθορίζει τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Τεκμηριωμένα στοιχεία δεν υπάρχουν αλλά σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν 38 εκ. στρέμματα γεωργικής γης από τα οποία τα 15 εκ. ανήκουν στην κατηγορία α’ ποιότητας (υψηλής παραγωγικότητας). Με την ΚΥΑ αυτή επιχειρείται ο αποκλεισμός από κάθε επενδυτική και οικιστική δραστηριότητα περίπου για το 40% της γεωργικής γης και καθορίζονται τα κριτήρια, με τα οποία θα αξιολογηθεί και θα προστατευτεί η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ολα αυτά καλά κι άγια, να προστατευτεί η αγροτική γη όπου τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται. Αλλά οι υπουργοί που την συνυπέγραψαν έχουν αντιληφθεί το μέγα πρόβλημα που δημιουργήθηκε; Εχουν καταλάβει από τις στρογγυλές δερμάτινες καρέκλες των ακριβών γραφείων στα υπουργεία τους, τι σημαίνει αυτό για τους νομούς που υπάρχουν αυτές οι εκτάσεις;
Εχουν καταλάβει πως εάν ισχύσουν οι διατάξεις της ΚΥΑ ως έχουν, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να παύσει κάθε οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα, όχι μόνο στις περιοχές της "Natura", αλλά σε ολόκληρη την παραθαλάσσια περιοχή της ΝΔ Μεσσηνίας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, γιατί ολόκληρη η παραθαλάσσια περιοχή της ΝΔ Μεσσηνίας χαρακτηρίζεται ως υψηλής παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα, τελικά, να θεωρείται κουσούρι η δραστηριότητα στο νομό. Εάν ισχύσουν οι διατάξεις της ΚΥΑ ολόκληρη η περιοχή οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό, αφού η ανάπτυξη θα είναι πολύ περιορισμένη και όπως είναι φυσικό η νεολαία θα την εγκαταλείψει και θα αναζητήσει αλλού την τύχη της.
Ο χαρακτηρισμός της γης σε ως υψηλής παραγωγικότητας έτσι αόριστα χωρίς ένα οργανωμένο χωροταξικό σχέδιο ανά περιοχή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον τόπο μας. Ολες οι επίμαχες εκτάσεις πωλούνται, αξιοποιούνται και μεταβιβάζονται μέχρι σήμερα, ως οικόπεδα προστιθέμενης ειδικής αξίας και όχι ως αγροτεμάχια. Επιχειρήσεις και κάτοικοι της περιοχής έχουν προβεί σε σχετικές αγορές καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα. Αλλωστε και οι ίδιες οι αρχές της Πολιτείας αντιμετώπιζαν και φορολογούσαν ανάλογα τις εκτάσεις αυτές, ως οικόπεδα και όχι ως χωράφια. Τα αγροτεμάχια εκατέρωθεν των εθνικών οδών και μέχρι 600 μέτρα απόσταση είχαν πολλαπλάσια αξία από τα υπόλοιπα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγροτεμάχια μέχρι 800 μέτρα από τη θάλασσα. Ολες αυτές οι περιουσίες που αποκτήθηκαν με χρήμα ζεστό κι ιδρώτα ξαφνικά γίνονται απλά χωράφια.
Η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας βεβαίως αποτελεί ιδιαίτερο φυσικό χαρακτηριστικό και χρήζει προστασίας. Δεν μπορεί όμως η Πολιτεία δίχως να έχει λύσει θέματα χωροταξικού σχεδιασμού να μηδενίζει κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα. Δεν μπορεί η Πολιτεία λόγω της έλλειψης του προβλεπόμενου χαρτογραφικού υλικού, να χαρακτηρίζει ξαφνικά ως «αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας» εκτάσεις μη αρδευόμενες, χέρσες, βραχώδεις ή με αδιάφορη φυτοκάλυψη. Η ρύθμιση είναι οριζόντια και μεμονωμένη και δεν λαμβάνει υπόψη της το συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης και την υπάρχουσα κατάσταση. Οι διατάξεις της είναι ανεδαφικές και οδηγούν ιδιαίτερα την παραλιακή ζώνη σε οικονομικό μαρασμό, σε κοινωνική αποσύνθεση και εγκατάλειψη, αφού η τουριστική δραστηριότητα είναι βασικός άξονας οικονομικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για μια καταστροφική απόφαση που αφανίζει την ύπαιθρο και εξοντώνει τους αγρότες – ιδιοκτήτες μικρού κλήρου, ενώ ταυτόχρονα ανατρέπονται σχεδιασμοί οικογενειών αλλά και ανάπτυξης, δεκαετιών, για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και επιχειρηματικά – οικονομικά συμφέροντα και στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα.
Με βάση την απόφαση αυτή σχεδόν όλη η Τριφυλία “είναι” γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Με “χειρουργικές” διατάξεις καταργούν και αναθεωρούν το καθεστώς που ίσχυε για τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα για την περιοχή της ΝΔ Μεσσηνίας ακυρώνεται το 70 – 80% της εκτός σχεδίου δόμησης. Ακυρώνεται ο οικογενειακός, οικονομικός, αναπτυξιακός και κοινωνικός σχεδιασμός των τελευταίων 30 ετών.
Δεν είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να χτίσει ένα σπίτι ή να μεταβιβάσει το χωράφι του στο παιδί του και να μην μπορεί. Δεν μπορεί στην Μεσσηνία να εφαρμόζονται τέτοιες απαγορευτικές διατάξεις, που είναι καταστροφικές!
Ποιος αμφιβάλλει ότι η πλειοψηφία των περιοχών της Μεσσηνίας που είναι τουριστικά αξιοποιήσιμες (όλες οι προσβάσιμες από τη θάλασσα) δεν θα περιέλθουν σε ένα καθεστώς υποκριτικής προστασίας της γεωργικής γης;
Ποιος αμφιβάλλει ότι «το φιλέτο» της τουριστικής Μεσσηνίας, η Τριφυλία και όλο το δυτικό και νότιο τμήμα του νομού (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν θα περιέλθουν σε πλήρη απαξίωση;
Ή ποιος αμφιβάλλει ότι όλη σχεδόν η Μεσσηνία δεν θα καταστεί θέρετρο της πολεοδομικής αυθαιρεσίας και μνημείο της περιβαλλοντικής υποκρισίας με την υφιστάμενη έλλειψη αστυνόμευσης στα πολεοδομικά πράγματα.
Συνεπώς, η Μεσσηνία του μέλλοντός μας μπαίνει σε τροχιά υπανάπτυξης κι όχι ανάπτυξης που αναμασάει ο πρωθυπουργός μας. Δίνεται δώρο στους παγκόσμιους κερδοσκόπους γης, αυτούς δηλαδή που γνωρίζουν να παρακάμπτουν νόμους και ΚΥΑ!!! Είναι ένας ευλογημένος τόπος που θα διώξει τα παιδιά του (δυστυχώς για άλλη μία φορά), αφού οι προς τουριστική ανάπτυξη περιοχές θα είναι λιγοστές και αυτές ακατάλληλες.
Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι ο Νομός Μεσσηνίας καταδικάζεται αναπτυξιακά. Οι Μεσσήνιοι χάνουν τις περιουσίες τους ενώ πολλοί επενδυτές που είχαν επενδύσει σε ακίνητα σημαντικής αξίας με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία επιχ/σεων (βιοτεχνίες, τουρισμός κλπ) χάνουν τα χρήματά τους.
Προφανώς η εναλλακτική πρόταση στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας, και στα όσα πρωτοφανή και ερήμην του κόσμου επιχειρεί η κυβέρνηση, δεν είναι η περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσσηνίας όπως διατείνονται ψευδέστατα όσοι αυτόκλητα έχουν αναλάβει την προστασία του περιβάλλοντος. Απλά απαιτείται το αυτονόητο. Σοβαρότητα από την κεντρική εξουσία απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, διαβούλευση με τον κόσμο και ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στην επίλυσή τους. Σύνταξη χωροταξικής μελέτης και επιστημονικός καθορισμός χρήσεων γης. Και όλα αυτά δίχως τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Και επιτέλους! Η τουριστική ανάπτυξη ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως κουσούρι!
Αλλωστε ουδείς δικαιούται να μονοπωλεί την ευαισθησία για το περιβάλλον, πολύ δε περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση. Βεβαίως είναι κοινό μυστικό πως τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα γίνονται στο όνομα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα αν γίνονται με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα , όπως η περίπτωση «της μαϊμού» γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, οπότε μιλάμε για το τέλειο (περιβαλλοντικό) έγκλημα!
Επειδή η Μεσσηνία δεν αντέχει και άλλη υποβάθμιση καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σε ένα σύγχρονο επαναχαρακτηρισμό της μεσσηνιακής γης, που θα συμβαδίζει με την σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Καταθέτουμε την απόλυτη αντίθεσή μας αλλά και την πρόθεσή μας να ανατρέψουμε τις παραπάνω ρυθμίσεις. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 168040 που αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, δημιουργεί προβλήματα σε ιδιοκτησίες και ιδιοκτήτες και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα νομοθετήματα, τα οποία έδιναν την δυνατότητα ανάπτυξης, με ειδικούς όρους, αυτών των περιοχών. Ζητάμε την επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε προ του Ιουνίου του 2010. Θεωρούμε πως είναι βέβαια απαραίτητη η στήριξη της αγροτικής παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητη και η στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο η αρμοδιότητα για τον καθορισμό των ζωνών, δηλαδή το χαρακτηρισμό της γεωργικής γης σε υψηλής / μέσης παραγωγικότητας ή απλή, να περάσει στους δήμους μετά από δημόσια διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς, αγροτικούς συλλόγους και υπηρεσίες. Σε κάθε άλλη αντίθετη περίπτωση να είναι βέβαιοι πως θα μας βρουν όλους απέναντί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου