Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Γιατί δεν πρέπει να γίνει η μονάδα βιοαερίου

Γιατί δεν πρέπει να γίνει η μονάδα βιοαερίου


17 Απριλίου 2012





Γιατί δεν πρέπει να γίνει η μονάδα βιοαερίου , ισχύος 480 KW , στη θέση «Μπέρμπερη» του Δήμου Τρίπολης .







Του Βασίλη Σωτηρόπουλου



Περιφερειακού Συμβούλου Περιφέρειας Πελοποννήσου



Μετά από δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου συνεχίστηκε στις 5-4-12 η βαπτισθείσα ως «διακοπείσα» συνεδρίαση για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ανωτέρω μονάδος βιοαερίου της εταιρείας « Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» .



Η μονάδα θα επεξεργάζεται απόβλητα σφαγείου , χοιροτροφείου , τυροκομείου που θα φθάνουν στην επιχείρηση μέσω σωληνώσεων , βυτιοφόρων , παλετών και θα αποθηκεύονται σε τσιμεντένιες δεξαμενές .



Η λειτουργία της μονάδας στοχεύει στη παραγωγή βιοαερίου προς καύση και παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητος . Θα παράγονται βέβαια από τη λειτουργία της μονάδας και υγρά απόβλητα και στερεά υπολείμματα και η μελέτη αναφέρει διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας τους .



Στην αμφιλεγόμενη εισήγηση αναφέρονται πολύ επικίνδυνα σημεία , τα οποία δεν είναι δυνατό να παραβλευθούν στο όνομα καμιάς περιφερειακής ανάπτυξης , διότι αντίθετα θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή της γενικότερης περιοχής .



Σημειωτέον ότι εισηγητής δεν ήταν όπως επιβάλλεται ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων της Δ/σης Περιβάλλοντος αλλά αντιπεριφερειάρχης για να επιβεβαιώσουμε το πρότυπο της Περιφέρειας μας σε όλη την Ελλάδα !



Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αναφέρονται τα εξής :



1) Η επιλεγμένη θέση εγκατάστασης της μονάδος βρίσκεται σε περιοχή που πλημμυρίζει συχνά και υπάρχει κίνδυνος διείσδυσης των υγρών αποβλήτων στον υπόγειο υδροφορέα με αποτέλεσμα τη σοβαρή μόλυνσή του .



2) Οι καταβόθρες της περιοχής «Μπίκου» και «Κανατά» που στραγγίζουν την υδρολογική λεκάνη της Τρίπολης εκφορτίζονται στις πηγές της Αργολίδας όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο του Ι.Γ.Μ.Ε.



Στη περίπτωση που θα λειτουργούσε η μονάδα κατά τις πρόσφατες πλημμύρες θα είχαμε πλήρη καταστροφή και των τριών λιμνών και διασπορά του συνόλου των αποβλήτων στο περιβάλλον της περιοχής με τρομερές καταστροφές του υδροφόρου ορίζοντα του μεγαλύτερου τμήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου . το νερό είναι ζωή και οι κατάλληλες ποσότητες του είναι πολύ περιορισμένες και θα πρέπει να προστατεύονται απόλυτα και όχι να διακινδυνεύουν ή να σπαταλώνται απερίσκεπτα.



3) Υπάρχει πρόβλημα στο σύνολο της παροχής των αποβλήτων στις διάφορες χρονικές περιόδους λόγω της σημαντικής διακύμανσης των ποσοτήτων γάλακτος και επομένως και των ποσοτήτων τυρογάλατος που παράγεται , των χοιροτροφικών αποβλήτων και των προϊόντων σφαγείων με αποτέλεσμα οι ποσότητες αυτές να υπερβαίνουν τα 120 κυβικά μέτρα ανά ημέρα που είναι η δυναμικότητα του συστήματος βιολογικής επεξεργασίας . Η αναφερόμενη διακοπή της παροχής των αποβλήτων , στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής τους , προς την κεντρική μονάδα και να γίνεται και επεξεργασία τους , όπως γινότανε μέχρι σήμερα , από τις ίδιες μονάδες παραγωγής τους , προσβάλλει τη νοημοσύνη μας , είναι ανάξιο σχολιασμού και αποκαλύπτει την άγνοια των συνθηκών λειτουργίας των βιολογικών μονάδων – επεξεργασίας αποβλήτων . Ο απαράβατος κανόνας λειτουργίας των βιολογικών μονάδων είναι η διαρκής παροχή αποβλήτων και στις περιπτώσεις διακοπής και επαναλειτουργίας τους δεν γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία τους με αποτελέσματα ακόμα δυσμενέστερα για το περιβάλλον .



4) Η διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στο έδαφος και η έκταση για την πραγματική απομάκρυνση του αζώτου που προβλέπεται στη μελέτη γίνεται σε 35 στρέμματα ενώ από την αξιολόγηση απαιτούνται 2340 στρέμματα και τι θα γίνεται τους χειμερινούς μήνες που δεν μπορεί να γίνει άρδευση των καλλιεργειών ;



5) Δεν διευκρινίζεται επαρκώς η χρήση της παραγόμενης θερμότητος και τι θα συμβεί με τη περίσσεια της που θα απορρίπτεται στην ατμόσφαιρα . Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα της περιοχής ;



Στην εισήγηση ακόμη γίνονται παρατηρήσεις σχετικά με την κομποστοποίηση , τις δεξαμενές αποθήκευσης επεξεργασμένων αποβλήτων , την στάγδην ή και με αυλάκια άρδευσης των αγροκτημάτων με τη διεργασία απονιτροποίησης και νιτροποίησης κλπ.



Όταν μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επισημαίνει αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους και έχει μεγάλες επιφυλάξεις φθάνοντας μέχρι σημείου να προτείνει και αλλαγή της θέσης εγκατάστασης της μονάδας , πώς είναι δυνατό να επιμένει ο κ. Περιφερειάρχης για τη δημιουργία της σ’ αυτή την περιοχή και να επιδιώκει θετική απόφαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου ;



Ο συνδυασμός μας όπως υποστηρίξαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με τις τοποθετήσεις του επικεφαλής και των αγορητών μας είναι αντίθετος γι’ αυτή τη μονάδα σ’ αυτή τη θέση .



Ερωτηματικά προκαλεί και η απουσία των οικολόγων και στις δύο συνεδριάσεις γι’ αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα _ Μήπως άλλαξαν τις βασικές τους πολιτικές αρχές και στηρίζουν την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα κάποιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης και λάμπουν δια της απουσίας τους ;



Τα επιχειρήματα , ότι η μονάδα είναι αναπτυξιακή και η λειτουργία της θα προστατεύσει το περιβάλλον , διότι σήμερα είναι κοινό «μυστικό» ότι οι μονάδες επεξεργασίες λυμάτων των επιχειρήσεων δεν λειτουργούν ικανοποιητικά και τα απόβλητά τους διατίθενται στις καταβόθρες «Κανατά» που εκφορτίζονται στην Αργολίδα είναι απαράδεκτο και κολάσιμο .



Θα καταστρέψουμε εκτός της Μαντινείας και τις άλλες περιοχές και κυρίως την Αργολίδα που είναι αγροτική και τουριστική .



Η ευρύτερη περιοχή «Μπέρμπερη» είναι αγροτική και οι κάτοικοί της ζουν και επιθυμούν να ζήσουν εκεί . Είδαμε όλες τις ηλικίες και κυρίως τους νέους να υποστηρίζουν την περιοχή με τις πλούσιες αγροτικές καλλιέργειες και να μην ξεριζωθούν από τις εστίες τους . Όλοι οι τοπικοί φορείς είναι αντίθετοι . Επίσης ριζικά αντίθετη είναι και η Ένωση Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου , λόγω των ευρύτερων συνεπειών , όπως τονίσθηκε από τους εκπροσώπους του Προεδρείου της . Και εδώ προβάλει ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα – ερώτημα : Οι εκπρόσωποι του λαού και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης ενεργούν προς όφελος τινός ; Η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα γίνει προς όφελος τινός ;



Τι έγιναν οι εξαγγελίες περί κοινωνίας πολιτών , διαβούλευσης με τους πολίτες , σεβασμός της άποψης των πολιτών κλπ. για την επίτευξη μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας και συναίνεσης ; Φαίνεται ότι όλα αυτά μερικοί τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και με διάφορες σκοπιμότητες ξένες προς τα καλώς εννοούμενα συμφέρονται των πολιτών. Τη νοημοσύνη και το ένστικτο των πολιτικών κανείς δεν πρέπει να τα υποβαθμίζει . Οι κάτοικοι της υπαίθρου σήμερα γνωρίζουν πολλά και γνωρίζουν να προστατεύουν τις πατρογονικές τους εστίες και να ξεχωρίζουν τη πραγματική ανάπτυξη από μια αμφιλεγόμενη που θα έχει συνέπειες γενικότερα σε πολλούς τομείς .



Κλείνοντας επιθυμώ να εκφράσω τη συμπάθειά μου για τον συμπατριώτη μας που τραυματίσθηκε στα απαράδεκτα και θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου .



Η δημοκρατία έχει κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν και εγγυώνται σε όλους την ελευθερία και την αβίαστη έκφραση των απόψεών τους – και οι κανόνες αυτοί αφορούν όλες τις πλευρές – και πρέπει να τηρούνται από όλους .



Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου