Τρίτη 24 Απριλίου 2012


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑ – ΜΕΣΣΗΝΙΑ;

Η Ν.Δ. αναζητά την ανατροπή … της ανατροπής Τατούλη

5:00 24/04
  • Πελοπόννησος: Η ανατροπή… της ανατροπής, που καταγράφηκε το 2009 και επιβεβαιώθηκε το 2010 με την εκλογή Τατούλη, είναι το μεγάλο γαλάζιο στοίχημα.
  • Η ΝΔ αναζητά επιστροφή στην πρωτιά όπως το 2007
  • «Γαλάζιος εμφύλιος» στη Λακωνία
  • Κορινθία: ακόμα και 4-0 υπέρ της Ν.Δ. (ακραίο σενάριο)
  • Μεσσηνία: ορατή η εκπροσώπηση μικρού κόμματος



    Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη συντηρητικότερη περιοχή της χώρας, με τη ΝΔ να αναδεικνύεται σταθερά πρώτο κόμμα από το 1974 μέχρι και το 2007.

    Η ανατροπή που καταγράφηκε το 2009 ( ΠΑΣΟΚ 42,4% και ΝΔ 40,9%) και η οποία επιβεβαιώθηκε στις περιφερειακές εκλογές το 2010 με την εκλογή του Πέτρου Τατούλη, συνιστούν επομένως, υπό μια έννοια, ιστορική εξέλιξη.

    Οι προηγούμενες εκλογικές καταγραφές δύσκολα όμως μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανομή των εδρών.

    Πράγματι, στις τριεδρικές περιφέρειες (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) τα δύο πρώτα κόμματα είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσουν από μια έδρα, ενώ η μάχη θα δοθεί για την τρίτη έδρα μεταξύ του τοπικά πρώτου κόμματος (κατά πόσο θα υπερβεί το εκλογικό μέτρο, δηλαδή το 33%) και του ισχυρότερου τοπικά τρίτου (άγνωστο ποιο θα είναι κατά περίπτωση).

    Με ενδιαφέρον πάντως, αναμένεται ο ενδοπαραταξιακός εμφύλιος στη Λακωνία, όπου Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή, θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν τη δεύτερη έδρα της ΝΔ, χωρίς πάντως πολλές ελπίδες, αφού το διαχρονικά χαμηλότερο ποσοστό της ήταν 47,3% το 2009.

    Τελείως διαφορετική είναι όμως η κατάσταση στην τετραεδρική Κορινθία και στην πενταεδρική Μεσσηνία, όπου το ΠΑΣΟΚ για να είναι βέβαιο πως θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση θα πρέπει να συσπειρώσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του το 2009Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από ένα ακραίο 4-0 υπέρ της ΝΔ στην Κορινθία, έως την εκπροσώπηση κάποιου μικρού κόμματος στη Μεσσηνία, παρόλο που το ποσοστό του θα υπολείπεται αισθητά από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ.


    «ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ» ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ


    ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Στο Ναύπλιο πέρασε τις ημέρες του Πάσχα ο Πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας στο πλευρό του το μοναδικό πλέον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Ανδριανό, τον οποίο συμπεριέλαβε ξανά στο ψηφοδέλτιο, σε αντίθεση με την Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν από τις τάξεις του κόμματος. Την παραίτηση του από δήμαρχος Ναυπλίου υπέβαλλε ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς, προκειμένου να είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.


    Το παρόν δίνει με το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής και υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Αντιθέτως, ο πρώην νομάρχης της περιοχής και υποψήφιος του 2009 Τάσος Σαλεσιώτης δεν είναι στο ψηφοδέλτιο μετά και την ήττα του από τον Π. Αναγνωσταρά στο Δήμο Ναυπλίου. Ωστόσο, σε εκείνο της ΝΔ είναι ο Γιάννης Σαλεσιώτης, προερχόμενος από την ίδια οικογένεια.


    ΑΡΚΑΔΙΑ: Σταθερή είναι η υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ του βουλευτή και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζου, που μαζί με τον Βασίλη Κοντοζαμάνηεπανεμφανίζονται στις λίστες του κόμματος.


    Με τη μετακόμιση του επί δεκαετίες βουλευτή Αρκαδίας Δημήτρη Ρέππα, στη Β΄ Αθηνών σφραγίσθηκε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, κλείδωσε η υποψηφιότητα του δεύτερου βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ μεταξύ των νέων ονομάτων είναι αυτό του υποψηφίου νομάρχη της περιοχής Παναγιώτη Τσιλιβή, που θεωρείται πρόσωπο υποστηριζόμενο από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα.


    ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Συνέχεια στην πολιτική οικογενειακή παράδοση δίνει στην περιφέρεια Κορινθίας οΧρίστος Δήμαςγιος του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, ο οποίος επέλεξε να μείνει εκτός Βουλή. Παρών δηλώνει και ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Κόλλιας, καθώς και οι επίσης υποψήφιοι του 2009 Αθηνά Κόρκα – Κώνστα και Πελοπίδας Καλλίρης.


    Τέλος εποχής σήμανε για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Νομάρχη Άγγελο Μανωλάκο, που δεν είναι ξανά υποψήφιος. Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν οι δύο άλλοι βουλευτές, ο Πάνος Μπεγλίτης και η Κατερίνα Φαρμάκη, ενώ  υποψηφιότητα θέτει εκ νέου ο Γιάννης Ροτζιώκος. Δύο νέα πρόσωπα, εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, η Κική Νανοπούλου και η Φρόσω Τσάρμου.


    ΛΑΚΩΝΙΑ: Με την απουσία του πρώην βουλευτή Τάκη Σκανδαλάκη κατέρχεται η ΝΔ, έχοντας και αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιό της δύο βουλευτές της, τους Γρηγόρη Αποστολάκο και Θανάση Δαβάκη, ενώ υποψήφια είναι εκ νέου η Φεβρωνία Πατριανάκου.


    Στην εκλογική μάχη μετέχει από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, καθώς και ο υποψήφιος του 2009 Μανώλης Αντωνάκος. Τρία νέα πρόσωπα εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο, ο Χρήστος Ιωαννίδης, ο Τάσος Κοντογιαννάτος  –γιος του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κοντογαννάτου- και η 25χρονη Νεκταρία Λυμπέρη.


    Υποψήφιοι εκ νέου είναι με το ΚΚΕ οι Γιώργος Κυριακάκης, Δημήτρης Λεβεντάκης και Σταύρος Μεσσάδος. Απών από το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της περιοχής και υποψήφιος το 2009 Γιώργος Δημακογιάννης, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα. Σταθερή είναι η υποψηφιότητα της Άβας Μπουλούμπαση – Μπασκουρέλου με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ


    ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Μια από τις δύο επιλογές του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αποτελεί, όπως και το 2009, η γενέτειρα του. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει και σε αυτή την αναμέτρηση ο βουλευτήςΓιάννης Λαμπρόπουλος, καθώς και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Αντιθέτως, δεν περιελήφθη τελικά η πρώην βουλευτής Σοφία Καλαντζάκου.


    Με την απουσία του πρώην βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, που μετακόμισε στη ΔΗΜΑΡ και κατέρχεται στη Β΄ Αθηνών, θα δώσει τη μάχη το ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου είναι οι δύο βουλευτές του νομού Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Κουσελάς, καθώς και ο υποψήφιος και το 2009 Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού Θανάση Φιλιππόπουλου.



    ---------------------
    ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
    Ανάλυση: Ηλίας Νικολακόπουλος
    Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μουτούση
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    1 σχόλιο:

    1. Μαζί με τόσα άλλα... 14 Αεροπλάνα μόνο σε μία ώρα ψεκάσανε τους κατοίκους της Τρίπολης! Έχω γονείς, είμαι πατέρας και απαιτώ απαντήσεις, σε ότι έχω βιντεοσκοπήσει. Τα Chemtrails, οι αεροψεκασμοί στην Ελλάδα στην Τρίπολη της Αρκαδίας φαίνεται στο διαδίκτυο ότι χρόνια κρατούν, ΓΙΑΤΙ; Δείτε ντοκουμέντα εδώ και διαδώστε το σας παρακαλώ, ενοχλείστε αστυνομία, πολεμική αεροπορία, φορείς: http://church-taxiarchon-kernitsas.blogspot.com/2012/04/14.html

      ΑπάντησηΔιαγραφή