Τρίτη 8 Μαΐου 2012


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διάλεξη για την «πολύχρυση» Περιστεριά της Μεσσηνίας
Στις ανασκαφές της «πολύχρυσης» Περιστεριάς της Μεσσηνίας, που ξεκίνησαν την πενταετία 1960-1965 από το σπουδαίο αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο, επρόκειτο να αναφερθεί ο Γεώργιος Κορρές, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχιστής των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή, τη δεκαετία του 70, κατά τη διάλεξή του χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η διάλεξη, με τίτλο «Η Πολύχρυση Περιστεριά του Σπυρίδωνος Μαρινάτου και η συνέχιση της ανασκαφής του», εντάσσεται στο πλαίσιο των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


Ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς είναι γνωστός και ως «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου», λόγω της εξαιρετικής σημασίας αλλά και του πλούτου των ευρημάτων του.
Στην περιοχή δεσπόζουν οι λόφοι Κοκοράκου και Περιστεριάς, πάνω στους οποίους ήταν ορατοί, ακόμη και πριν από την έναρξη των ανασκαφών, δύο τεχνητοί τύμβοι, στο δε λόφο της Περιστεριάς αποκαλύφθηκε ένας από τους σπουδαιότερους και αρχαιότερους θολωτούς τάφους.
Σύμφωνα με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, «ο Σπυρίδωνας Μαρινάτος είχε προσπαθήσει να συνεχίσει τις ανασκαφές το 1966, όμως δεν κατέστη δυνατόν λόγω έλλειψης εργατών. Παρ’ όλο που η δράση του, στο λόφο της Περιστεριάς, διεκόπη λόγω της έναρξης των ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Θήρας, εν τούτοις φρόντισε για την κατασκευή δρόμου μέχρι το λόφο, καθώς και για την αναστήλωση του θολωτού τάφου 1, που πραγματοποιήθηκε το 1970 από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης, υπό την άμεση παρακολούθηση και εποπτεία της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας».
Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου