Τρίτη 15 Μαΐου 2012


ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2001...

Δεν «κουρεύονται» τελικά έδρες, λόγω επαναληπτικών εκλογών με την απογραφή 2001

 15/05
 Με την απογραφή του 2001, και όχι του 2011, θα πάμε στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2012, σύμφωνα με πληροφορίες του pelopsnews.gr, αφού η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δεν προλαβαίνει τελικά να επεξεργαστεί και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εκείνης του 2011.


Έτσι, τελικά, οι έδρες ανά Νομό, στις ερχόμενες εκλογές του Ιουνίου 2012, για την Πελοπόννησο, είναι:

·          Μεσσηνία: 5
·         Λακωνία: 3
·         Αρκαδία: 3
·         Αργολίδα: 3
·         Κορινθία: 4
·         Αχαία: 9
·         Ηλεία: 6


Η απάντηση που δίνεται στο πιθανότατο ενδεχόμενο να ανοίξουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), είναι ο βάσιμος (κατά πολλούς) νομικός ισχυρισμός ότι τα «νομικά εμπόδια» θα παρακαμφθούν τελικά, επειδή το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της παρούσας Βουλής και η προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν παρέλθει ένα έτος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής. Οπότε καλύπτεται και η συνταγματική επιταγή.


Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι ερχόμενες επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα.   


Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε παρακάτω πρόσφατη σχετική ανάρτηση  >>>


---------------------
ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ PELOPSNEWS.GR:


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 27η ΜΑΪΟΥ
«Κουρεύονται» 3 έδρες της Νότιας Πελοποννήσου (Μεσσηνία 4, Λακωνία 2, Αρκαδία 2) - 18:13 12/05

Σε ανακατανομή των εδρών μεταξύ των εκλογικών περιφερειών της χώρας οδηγεί το αποτέλεσμα της γενικής απογραφής 2011, για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μετά την 27η Μαίου 2012.


ΟΙ «ΚΟΥΡΕΜΕΝΕΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011 ΕΔΡΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οι εκλογές της 6ης Μαϊου 2012 διεξήχθησαν με τα δεδομένα της απογραφής του 2001, λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εκείνης του 2011, αν και το όλο θέμα είχε και αναδειχθεί και επισημανθεί από πολλές πλευρές. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο πραγματικό γεγονός ότι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία είχε μεγάλο φόρτο εργασιών σε θέματα που σχετίζονται με τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις και τα «μνημονιακά» στατιστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μετά την 27η Μαϊου 2012, θα πρέπει να διεξαχθούν με τα δεδομένα της απογραφής 2011, καθώς προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα ότι, μετά την πάροδο έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής (24 Μαίου 2011), τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα και οι εκλογές πραγματοποιούνται με τα νέα στατιστικά δεδομένα.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού. 


Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι το «χρώμα» τουλάχιστον 10 εδρών.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο υπουργείο Eσωτερικών, το ενδεχόμενο προσφυγής εκ νέου στις κάλπες και μάλιστα εντός 30 ημερών. Και αυτό, διότι, οι αρμόδιοι μηχανισμοί, είναι ανέτοιμοι να πραγματοποιήσουν εκλογές, καθώς η νέα αναμέτρηση θα γίνει με βάση τη απογραφή του 2011 και όχι του 2001, με την οποία έγιναν ο εκλογές της 6ης Μάιοι.

Εκλογές, λοιπόν, σε πάσα περίπτωση μετά την 27η Μαϊου 2012, σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν με τα νέα στατιστικά δεδομένα, που ακολούθως επιβάλλουν νομικά και την ανακατανομή των εδρών της χώρας.

Στην Πελοπόννησο η επιβαλλόμενη, στατιστικά λόγω πληθυσμιακής συρρίκνωσης, και συνακόλουθα νομικά, ανακατανομή επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις νότιες κυρίως εκλογικές Περιφέρειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως εξής:

·  Μεσσηνία: οι έδρες γίνονται 4 από 5
·  Λακωνία: οι έδρες γίνονται 2 από 3
·  Αρκαδία: οι έδρες γίνονται 2 από 3

Το ίδιο επισυμβαίνει και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού του Πέλοπα, δηλαδή στην Αχαία(8 έδρες από 9) και Ηλεία (4 έδρες από 6).


ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ

Ακόμα η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι εφόσον διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, θα γίνουν με βάση το νόμιμο πληθυσμό που προκύπτει από την τελευταία απογραφή, αλλά καιχωρίς σταυρό προτίμησης.

Δηλαδή, σε επαναληπτικές εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.

Επαναληπτικές εκλογές με λίστα σημαίνει ότι όσοι θα εκλεγούν στη νέα αναμέτρηση,  θα εκλεγούν -ανάλογα με τις έδρες- σύμφωνα με τη σειρά εκλογής / κατάταξης της περασμένης εκλογικής Κυριακής.

Υπάρχει η μικρή πιθανότητα τα κόμματα να συντάξουν και να κοινοποιήσουν αρμοδίως διαφορετική (της προηγούμενης κατάταξης / εκλογής) λίστα, αλλά αυτό γενικά θεωρείται σχεδόν «αδύνατο», καθώς μια τέτοια επιλογή δημιουργεί επιπρόσθετα κομματικά προβλήματα (βουλευτές μπροστά στη λίστα εκλογής θα αποστασιοποιηθούν εάν τοποθετηθούν παρακάτω, ενώ παράλληλα αλλοιώνεται και η λαϊκή εντολή).


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Εκτός της Πελοποννήσου, οι αναμενόμενες αλλαγές στις έδρες, με βάση τα στατιστικά δεδομένα της απογραφής 2011, είναι:

·  Νομός Αιτωλοακαρνανίας: από 8 έδρες θα γίνουν 6
·  Ο Νομός Πρέβεζας γίνεται μονοεδρικός, το ίδιο και οι νομοί ΘεσπρωτίαςΚαστοριάςκαι Χίου
·  Μεγάλη κερδισμένη η Β΄ Αθήνας που από 42 έδρες που είχε μέχρι τώρα, με την νέα απογραφή θα "βγάζει" 53 βουλευτές
·  Κερδισμένες και η Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης που από 16 και 7 έδρες αντίστοιχα θα έχουν 20 και 10

Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη θα εκλέγουν 133 βουλευτές, τους μισούς σχεδόν του Κοινοβουλίου.

·  Σταθερές παραμένουν οι έδρες σε όλη την Κρήτη
·  Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα παραμένουν μονοεδρικές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου