Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012


Ποιοι πρωτοκλασάτοι της ΝΔ έμειναν εκτός – Τι κέρδισε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Ποιοι πρωτοκλασάτοι της ΝΔ έμειναν εκτός – Τι κέρδισε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Τα επιτελεία τα βρήκαν σε πολλά βασικά σημεία της πολιτικής. Οι αρχηγοί είπαν το τελικό “ok” και μιλούν για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, όμως για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να τα εφαρμόσει η κυβέρνηση που προέκυψε από… δύσκολο τοκετό.
Το μεταξύ, όσο και εντός των κομμάτων το παρασκήνιο ήταν μεγάλο και οι καραμπόλες… πήγαν και ήρθαν μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό σχήμα.
Κάπως έτσι προέκυψαν τα 40 άτομα της νέας κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένου του Α. Σαμαρά και του Σ. Κεδίκογλου).
Κάπως έτσι προέκυψε μια … πολύχρωμη κυβέρνηση, η πρώτη της χώρας που πρέπει να μάθει να ζει με συνεργασίες.
Τα χρώματα:
13 υπουργοί είναι “γαλάζιοι”
2 υπουργοί είναι “πράσινοι”
2 υπουργοί είναι “κόκκινοι”
Σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών το χρώμα είναι ένα. Και οι επτά είναι από το γαλάζιο στρατόπεδο της ΝΔ.
Υφυπουργοί:
9 “γαλάζιοι”
3 “πράσινοι”
2 “κόκκινοι”
Για να προκύψει ο παραπάνω… πίνακας υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε στην κυβέρνηση σε συγκεκριμένα υπουργεία να βάλει πρωτοκλασάτα στελέχη δοκιμασμά σε συνεργασίες. Ωστόσο οι καραμπόλες και εντός και εκτός κόμματος οδήγησαν αλλού τον Δ. Αβραμόπουλο, όχι στο ΥΕΘΑ, όπου πήγε τελικά ο Π. Παναγιωτόπουλος που ως τομεάρχης Εξωτερικών ήθελε και το υπουργείο το οποίο τελικά πήρε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος της ΝΔ ο Σ. Δήμας βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.
Η άλλη εμπλοκή στα γαλάζια στελέχη, ήρθε λόγω καραμπόλας με το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ ο “πράσινος” Ε. Λιβιεράτος έφερε το όχι από τον Κ. Μητσιοτάκη που θεωρούσε ότι ως πρώτος σε ψήφους δικαιούνταν υπουργικό θώκο και όχι τη δεύτερη θέση στο υπουργείο.
Κάπως έτσι εκτός της Ν. Μπακογιάννη που έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος, τελικός βρέθηκε εκτός και ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα στελέχη που έμειναν εκτός.
Άλλα δυο στελέχη πήγαν και ήρθαν λόγο “εμπλοκής” με τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Αθανασίου έπρεπε κατά τον κ. Σαμαρά να πάρη τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Η ΔΗΜΑΡ ωστόσο ύψωσε τείχος. Έτσι ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον Κ. Τζαβάρα πως θα αναλάβει αυτή τη θέση, αλλά και πάλι από τη ΔΗΜΑΡ προτάθηκε να πάρει τη θέση ο κ. Ρουπακιώτης και έτσι ο κ Τζαβάρας είχε ένα ακόμη τηλεφώνημα το οποίο του άλλαζε υπουργείο και τον έστελνε στο Παιδείας και Πολιτισμού και ο κ. Αθανασίου έμαθε ότι τελικά πάει στο ΠΡΟ.ΠΟ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε άμεση εμπλοκή σε μια κυβέρνηση με έντονο και το “καραμανλικό” στοιχείο, όπως τονίζουν κάποιοι. Διεκδίκησε θέσεις σε κομβικά υπουργεία όπως το Περιβάλλοντος, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ναυτιλίας. Τελικά και μετά από πιέσεις της ΝΔ δεν πήραν θέσεις σε υπουργεία ούτε ο κ. Γιαννίτσης, αλλά ούτε και η κ. Μενδώνη που προτάθηκε για το πολιτισμού, αλλά αντέδρασε ο Α. Σαμαράς.
Τελικώς από τα 20 άτομα που περιλάμβανε ο κατάλογος του Ε. Βενιζέλου μόλις τα πέντε φιγουράρουν πλέον σε υπουργικές θέσεις.Έτσι κανείς από την λεγόμενη παλιά γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, ενώ το κόμμα εκπροσωπείται κυρίως από τεχνοκράτες.
Κάποιοι μιλούν για σκιώδεις υπουργούς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως τόσο άνθρωποι-κλειδιά σε συγκεκριμένα υπουργεία που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του κ. Βενιζέλου, όσο και στελέχη του κόμματος που δεν τοποθετήθηκαν σε κυβερνητική θέση αναλαμβάνουν ρόλο παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει πλήρη γνώση, αλλά και να μπορεί να επεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο.
Πολλοί ποντάρουν σε κόντρες βλέποντας τη σύνθεση της κυβέρνησης, ωστόσο κάποιοι τονίζουν πως ρόλο στην … αποσυμπίεση θα παίξει ο Β. Μεϊμαράκης από τη θέση του προέδρου της Βουλής, όσο και η τριμερής επιτροπή που επεξεργάζεται το πρόγραμμα, ώστε να προλαμβάνονται οι κόντρες αλλά και να … σβήνουν άμεσα οι φωτιές που ανάβουν.
ΠΗΓΗ: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου