Τρίτη 24 Ιουλίου 2012


Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
ImageΜε Λοβέρδο συρρίκνωση, με Λυκουρέντζο υποβάθμιση (και κατάργηση;)

Δεν πέρασαν, καλά καλά, τρεις μέρες από το σχόλιο στο «Θ», στο φύλλο της Παρασκευής, «Έρχονται “ανακατατάξεις” στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας;» και με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Έθνος» έρχεται να επιβεβαιώσει τις έντονες φήμες που κυκλοφορούν στην Τριφυλία!
Η εφημερίδα παρουσιάζει «Το σχέδιο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων», τονίζοντας: «Σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων, που προκαλεί οικονομική αιμορραγία. Καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων, εξειδικευμένων νοσηλευτικών μονάδων». 

Σημειώνει, δε, ότι «προς ενοποίηση ή αλλαγή χρήσης οδεύουν 30 νοσηλευτικά ιδρύματα στην περιφέρεια και στην Αττική που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά πληρότητας.
[…] Αλλάζει ο χάρτης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Νοσοκομεία συγχωνεύονται, αλλάζουν χρήση ή παραχωρούνται σε ιδιώτες. Η περιουσία τους αξιολογείται και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθεί η αξιοποίησή της. Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται πυρετώδεις συσκέψεις για το θέμα και επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχιση του “σχεδίου Λοβέρδου”, με το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί εσωτερικές ανακατατάξεις, όπως συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση οργανικών θέσεων νοσηλείας».
Το σχέδιο για ενοποίηση νοσοκομειακών μονάδων που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά πληρότητας βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τριάντα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας. Πρώτα στη λίστα είναι το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα 6%, Ληξουρίου με πληρότητα 14% και πολλά ακόμα των οποίων η πληρότητα μετά βίας φτάνει το 50%. Στην Αττική, για παράδειγμα, τέτοια περίπτωση είναι το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με πληρότητα 40%. Σύμφωνα με το «Έθνος», χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Νοσοκομείο Ναυπλίου, που έχει ετήσιο κόστος 4.656.500 ευρώ και το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο του Άργους, το οποίο κοστίζει 5.678.000 ετησίως. Μάλιστα, μια μελέτη που εκπονήθηκε από στελέχη του Νοσοκομείου Άργους έδειξε ότι, αν συγχωνευθούν τα δύο νοσοκομεία και αλλάξει η χρήση του κτηρίου του Νοσοκομείο Ναυπλίου, τότε θα υπάρξει ετήσιο όφελος περίπου 2,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση για το «Αγία Βαρβάρα», το οποίο επικαλύπτεται από το Κρατικό Νίκαιας (πληρότητα 81%) και το Αττικόν (119%). Ουσιαστικά, τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι το μεγαλύτερο βάρος της περίθαλψης στη χώρα σηκώνουν 20 νοσοκομεία, ενώ πάνω από 50 νοσοκομεία έχουν πληρότητα κάτω από 50% και αντιμετωπίζουν «απλά περιστατικά».
Η λίστα
Κυπαρισσίας, με πληρότητα 49%
Παμμακάριστος, με πληρότητα 48%
Ανδρέας Συγγρός, με πληρότητα 48%
Καρύστου, με πληρότητα 46%
Λευκάδας, με πληρότητα 44%
Ιεράπετρας, με πληρότητα 43%
Σητείας, με πληρότητα 43%
Σπηλιοπούλειο, με πληρότητα 43%
Παίδων Πεντέλης, με πληρότητα 42%
Κιλκίς, με πληρότητα 41%
Δυτικής Αττικής, με πληρότητα 40%
Άμφισσας, με πληρότητα 32%
Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, με πληρότητα 24%
Ληξουρίου Μαντζαβινάτειο, με πληρότητα 14%
Κρεστένων, με πληρότητα 6%.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου