Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

"Μαλάκωσε" και απάντησε στο "Πρώτο Θέμα" - Στροφή Τατούλη για τις οικογενειακές εταιρείες

"Μαλάκωσε" και απάντησε στο "Πρώτο Θέμα" - Στροφή Τατούλη για τις οικογενειακές εταιρείες
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με επιστολή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι εταιρείες του αδερφού του Βασίλη έχουν πάρει με διαγωνισμό έργα της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 7,4 εκατομμύριων ευρώ. Παραδέχεται επίσης ότι τα παιδιά του συμμετέχουν στη διοίκηση των εταιρειών αυτών, δηλώνοντας: «Τα παιδιά μου δεν είναι μέτοχοι ούτε ιδιοκτήτες, αλλά απλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετέχουν στη διοίκηση των εταιρειών, όπως και άλλοι εργαζόμενοι, από το 2008».
Ο κ. Τατούλης εμφανίζεται απολογητικός στην επιστολή που δημοσίευσε χθες το "Πρώτο Θέμα" - το ύφος της οποίας διαφέρει από το σύνηθες επιθετικό ύφος του Αρκά πολιτικού. Αν μάλιστα κάποιος συγκρίνει την ανάρτηση που είχε κάνει ο κ. Τατούλης στο προσωπικό του μπλογκ και την επιστολή που έστειλε στο "Πρώτο Θέμα", θα εξαγάγει το συμπέρασμα ότι είναι κείμενα... διαφορετικού συγγραφέα.
Στο μπλογκ ο κ. Τατούλης, χωρίς να αναφέρει κουβέντα για τα έργα που πήραν οι εταιρείες του αδερφού του, είχε γράψει: «Οσοι συντόνισαν τη σημερινή ανοίκεια, γεμάτη ψέματα επίθεση ενάντια σε μένα και τα τέσσερα παιδιά μου θα με βρουν σκληρά απέναντί τους». Και η ανάρτηση κατέληγε με έμεση επίθεση στον εκδότη της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" και... άμεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης έγραφε: «Η όποια εκδοτική του συμμαχία (σ.σ. του κ. Τσίπρα) με γνωστούς βαλιτσοφόρους και κομιστές (σ.σ. υπονοεί τον κ. Αναστασιάδη), τον καθιστά κομμάτι ενός συστήματος που δήθεν θέλει να αφανίσει».
Ως συνήθως όμως, πριν αλέκτορα φωνήσαι ο κ. Τατούλης άλλαξε ύφος γραφής και έστειλε μια άκρως απολογητική και... επεξηγηματική επιστολή στο "Πρώτο Θέμα". Προφανώς έκρινε ότι δεν τον συμφέρει η επιθετική επικοινωνιακή πολιτική κι αποφάσισε να παραδεχτεί δημοσίως την αλήθεια. Αποφάσισε να παραδεχτεί ότι οι εταιρείες του αδερφού του πήραν έργα, νομίμως, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ενδεχομένως στη λήψη αυτής της απόφασης μέτρησε πολύ το πολιτικό κόστος που υπέστη ο κ. Τατούλης εξαιτίας της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα: Η κοινή γνώμη κατέγραψε αρνητικά την κατασκευή έργων της Περιφέρειας από τις εταιρείες Τατούλη, όχι επειδή δεν ήταν νόμιμη η διαδικασία, αλλά επειδή οι πολίτες δεν γνώριζαν την ύπαρξη των εταιρειών και τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς.
Τώρα ο περιφερειάρχης επιχειρεί να ανατρέψει την αρνητική εικόνα λέγοντας αλήθειες για τις εταιρείες του αδερφού του και τα έργα που πήραν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο κ. Τατούλης αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:
«Τα έργα για τα οποία γίνεται λόγος δεν είναι ούτε τα μοναδικά, ούτε τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από τα στοιχεία της υπηρεσίας, τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται και από το με αριθμό πρωτοκόλλου 37/7.1.2013 έγγραφο της Περιφέρειας, από την 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε και ανέλαβα τα καθήκοντά μου στην Περιφέρεια, και μέχρι και σήμερα έχουν δημοπρατηθεί συνολικά 186 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό δημοπράτησης 166.133.358,94 ευρώ. Από αυτά οι εταιρείες ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ και η εταιρεία Β. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε έχουν αναλάβει την κατασκευή 6 έργων, ήτοι ποσοστό 3,23% επί των συνολικών δημοπρατηθέντων έργων της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 7.419.333,3 ευρώ.
Ο αδελφός μου, Βασίλειος Τατούλης, είναι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών τουλάχιστον την τελευταία 35ετία. Στις ανωτέρω εταιρείες τα παιδιά μου δεν είναι μέτοχοι ούτε ιδιοκτήτες, αλλά απλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετέχουν στη διοίκηση των εταιρειών, όπως και άλλοι εργαζόμενοι, από το 2008 (υπ' αριθμόν 8791/4.8.2008 ΦΕΚΤΑΕ- ΕΠΕ) και όχι από το 2011 όπως ψευδώς αναφέρεται. Η αναφορά ότι δήθεν η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ "ανέλαβε να εκτελέσει το έργο της βελτίωσης του δρόμου Γύθειο - Αερόπολη - Γεραλιμένας" και το έργο "Κουμπίλα - Λουλούδι" είναι αναληθής. Στην πρώτη περίπτωση το έργο κατακυρώθηκε με διαγωνισμό στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ εταιρειών ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ - ΑΤΛΑΣ ΑΤΕ - ΒΕ-ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ, στην οποία η ΚΑΣΤΑΤ συμμετείχε με ποσοστό 33%. Στη δεύτερη περίπτωση το έργο κατακυρώθηκε και ανατέθηκε μόνο στην εταιρεία ΗΛΙΟΧΩΡΑ ΑΕ, η οποία τρεις μήνες αργότερα συνήψε συμφωνητικό με την ΚΑΣΤΑΤ, την οποία όρισε ως υπεργολάβο για το 30% του έργου.
Η εταιρεία ΑΣΦΑΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ιδρύθηκε το έτος 2008. Η αλήθεια αναφέρεται και στο ίδιο το δημοσίευμα, επιλέγεται ωστόσο να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση στο αναγνωστικό σας κοινό ότι δήθεν αυτή η εταιρεία δημιουργήθηκε οψίμως και επί της θητείας μου στην Περιφέρεια. Η αναφορά ότι δήθεν η εταιρεία ΑΣΦΑΛΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ. "ανέλαβε έργα ασφαλτοδρομήσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με αναθέσεις που υπογράφει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου" είναι αναληθής. Δεν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις, αλλά για διαγωνιστικές διαδικασίες όπου η εν λόγω εταιρεία έδωσε τη χαμηλότερη τιμή. Τα έργα που ανέλαβε μετά από ομόφωνες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής η εταιρεία είναι δύο και μόνο, αξίας 23.600 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι αναφορές ότι δήθεν "ένας περιφερειάρχης κατακυρώνει έργα", "αναθέτει" και περί αναθέσεων "που υπογράφει ο περιφερειάρχης" είναι όλως παραπλανητικές και ψευδείς. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέγονται οι σκληρότερες διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίζονται με τον κάλλιστο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον και η οικονομική ωφέλεια του Δημοσίου. Για τα πολλά στάδια που προηγούνται της υπογραφής της σύμβασης ενός έργου είναι υπεύθυνες τόσο οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν, όσο και η Οικονομική Επιτροπή, αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο εντέλει, όπου ορίζει ο νόμος, κρίνει τη νομιμότητα των διαδικασιών αυτών. Οσον αφορά στην κατακύρωση των έργων μέσω δημοπρασιών, αυτή γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ τα έργα αναλαμβάνουν να εκτελέσουν οι ανάδοχοι που προσέφεραν τη χαμηλότερη τιμή.
Ο περιφερειάρχης ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Οικονομικής Επιτροπής (Α159 N.3852/2010) και ΔΕΝ αποφασίζει.
Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η οικογένειά μου "έχει ξενώνες στην Στεμνίτσα”, πρόκειται για εντελώς αναληθή ισχυρισμό, αφού ούτε η δική μου οικογένεια ούτε οι οικογένειες των δύο αδελφών μου έχουν τον οποιονδήποτε ξενώνα στη Στεμνίτσα ή οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
Το μοναδικό μου περιουσιακό στοιχείο είναι η οικογενειακή μου κατοικία στην περιοχή Γκύζη στο κέντρο της Αθήνας, όπου και διαμένω τα τελευταία 30 χρόνια. Τα παιδιά μου ΔΕΝ είναι ιδιοκτήτες καμίας απολύτως εταιρείας. Είναι απλώς εργαζόμενοι, όπως δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι στις εν λόγω εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές υπάρχουν για δεκαετίες στον χώρο των κατασκευών και η πορεία τους δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την προσωπική πολιτική μου σταδιοδρομία».
Ακόμη, ο κ. Τατούλης επισημαίνει στο "Πρώτο Θέμα": «Οι εταιρείες αυτές κατά τη διάρκεια της θητείας μου έχουν αναλάβει με τις σκληρότερες διαδικασίες 6 έργα σε σύνολο 186 έργων, ήτοι ποσοστό 3,23% επί των συνολικών δημοπρατηθέντων έργων της Περιφέρειας. Τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και κατακυρώθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή στον ανάδοχο που έδωσε την οικονομικότερη προσφορά. Ουδεμία ένσταση υποβλήθηκε ενάντια στο κύρος της διαδικασίας. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που τηρούνται απαρέγκλιτα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά σκληρές και έχουν ως μοναδικό τους στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ίδιας της Περιφέρειας, αλλά και των Πελοποννήσιων πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου