Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αντάμωμα των Απανταχού Πελοποννησίων στο Ραμοβούνι Μελιγαλά

Αντάμωμα των Απανταχού Πελοποννησίων στο Ραμοβούνι Μελιγαλά
    ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
    Στις 27 Ιουλίου, στο τόπο όπου γεννήθηκε ο αρχιστράτηγος του ’21, Θόδωρος Κολοκοτρώνης, στο Ραμοβούνι του Μελιγαλά, θα πραγματοποιηθεί το Αντάμωμα των Απανταχού Πελοποννησίων, όπως και το Αντάμωμα των Απανταχού Νέων Πελοποννησίων…
    Το Αντάμωμα, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης» και του προέδρου του Τάσου Καλαμπόκη, ξεκίνησε το 2006, με τη συμμετοχή μάλιστα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Από τότε έγιναν άλλα δύο ανταμώματα, το 2008 και το 2009, στη Ζαχάρω της Ηλείας και στο Αίγιο της Αχαΐας αντίστοιχα. Ο λόγος που το αντάμωμα έπαψε να γίνεται στο Ραμοβούνι είναι οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν για το αν υπάγεται το Ραμοβούνι στο Μίλα του πρώην Δήμου Μελιγαλά ή στο Βασιλικό του πρώην Δήμου Δωρίου, καθώς και η διάσταση των σχέσεων μεταξύ του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπως και του πρώην Δήμου Μελιγαλά.
    Από φέτος η μεγάλη αυτή εκδήλωση αναβιώνει, με πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει η Μητρόπολη Μεσσηνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης.
    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, «το Αντάμωμα των Απανταχού Πελοποννησίων και το Αντάμωμα των Απανταχού νέων Πελοποννησίων θα πραγματοποιείται εφεξής κάθε έτος στον γενέθλιο τόπο του Κολοκοτρώνη, στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας και ειδικότερα θα πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του μηνός Αυγούστου εκάστου έτους». Φέτος ωστόσο το Αντάμωμα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου. Όπως σημειώνεται στο πρωτόκολλο, «η οργάνωση και η εποπτεία της διοργάνωσης τίθεται από τούδε και στο εξής υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας, οι οποίες και θα μεριμνούν για τη διοργάνωση του κάθε έτος». Συνδιοργανωτές είναι η Μητρόπολη Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης, ενώ συνδιοργανωτής στο Αντάμωμα των Απανταχού Νέων Πελοποννησίων θα είναι και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.
    Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης και ιδίως του προέδρου του, Τάσου Καλαμπόκη, φιλοτεχνήθηκε ο ανδριάντας του έφιππου Κολοκοτρώνη με το λάβαρο της Επανάστασης, ο οποίος και τοποθετήθηκε το 2007, στο τόπο όπου γεννήθηκε ο Γέρος του Μοριά. Και σε αυτή την εκδήλωση είχε παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
    Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπεται η αξιοποίηση της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, από την Περιφέρεια και τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, η οποία βρίσκεται δίπλα από τον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου