Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

επειτα απο 30 χρονια

Ίδρυση των δύο πρώτων Ελληνικών Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων στο Δήμο Πύλου-Νέστορος                                  
Μια ακόμη πρωτοπόρα προσπάθεια του Δήμου Πύλου-Νέστορος στέφεται με μεγάλη επιτυχία! Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2489Δ/3-10-2013 η κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την οποία ιδρύονται οι δυο πρώτοι στην Ελλάδα Ενάλιοι Επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι (καταδυτικά πάρκα) και μάλιστα σε θαλάσσιες περιοχές σπουδαίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος: Στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, πλησίον της νήσου Σαπιέντζα
στην άκρα Σπίθα όπου βρίσκονται τα παγκόσμια γνωστά αρχαία ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας και στο θαλάσσιο χώρο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου στον Κόλπο του Ναυαρίνο, όπου από το 1978 είναι βυθισμένο το δεξαμενόπλοιο Irene Serenade, ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα ναυάγια του κόσμου.
Τα μοναδικά υποβρύχια αξιοθέατα, κρυμμένα μέχρι τώρα στην αφάνεια, θα είναι πλέον επισκέψιμα από τους Έλληνες και ξένους αυτοδύτες, καθώς θα επιτρέπεται η καθοδηγούμενη επίσκεψη, η ερασιτεχνική φωτογράφιση στο πλαίσιο της καθοδηγούμενης επίσκεψης αλλά και η επισκόπηση του βυθού με σκάφη διαφανούς πυθμένα για τους μη δύτες, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα πάσης φύσεως επιστημονικής έρευνας, με απόφαση φυσικά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου