Τρίτη 1 Ιουλίου 2014


Διαμαρτυρία για τα χημικά της Συρίας έξω από το Διοικητήριο της Καλαμάτας

Τελευταία Ενημέρωση: 01/07/2014   

ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ


 Της Βίκυς Βετουλάκη

Να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση για τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο ζήτησε χθες το μεσημέρι από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Γιάννη Αργυράκη, αντιπροσωπεία της Κίνησης πολιτών κατά της απόρριψης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, η οποία διαμαρτυρήθηκε μπροστά από το Διοικητήριο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με συμβολική κατάληψη της εισόδου του κτηρίου.

Διαμαρτυρία
Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν στον κ. Αργυράκη ψήφισμα, στο οποίο σημειώνεται ότι οι πολίτες της Καλαμάτας εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου: «Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα έχει την προεδρία της Ε.Ε., έστω και την τελευταία ώρα, να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον ΟΗΕ.
Η “εξουδετέρωση” με την αβεβαιότητα του πιλοτικού εγχειρήματος “αδρανοποίησης”, και του επικίνδυνου τρόπου που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν τοξικά όπλα, αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων δεν είναι ασφαλείς και δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς που θα προκληθεί.
Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος, σε ενδεχόμενο ατυχήματος, διαρροής τοξικών στη θάλασσα ή τον αέρα ή ακόμα και η αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων».

Στο Περιφερειακό
Όπως υπογράμμισαν, εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ακτές της Πελοποννήσου: «Οι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι προφανείς, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αρχή “ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του”.
Με βάση τα παραπάνω δε θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, εθνικού ή διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση, που θα πλήξει την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων, θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου.
Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των χημικών όπλων, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία, ενώ πρέπει να απαγορευτεί η παραγωγή και η χρήση τους παντού στον πλανήτη και από οποιονδήποτε, και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που τα παράγουν και το κόστος της καταστροφής τους».
Η κα Γιώτα Αμανατίδου, ενημερώνοντας τον κ. Αργυράκη, σημείωσε ότι επίσημα η Περιφέρεια δεν έχει πάρει θέση και ζήτησε να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο κ. Αργυράκης απάντησε ότι ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης έχει κάνει σχετικές δηλώσεις, αλλά πράγματι ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.
http://www.tharrosnews.gr

 Τα χημικά της Συρίας νοτίως της Κρήτης και η απειλή ολέθρου!
Τα χημικά της Συρίας νοτίως της Κρήτης και η απειλή ολέθρου!
  Παρασκευή, 27 Ιούν 2014                                                                                       

Τα χημικά της Συρίας νοτίως της Κρήτης και η απειλή ολέθρου!

Τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ (το MVCAPERAY), σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και προβλέπεται να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας-Λιβύης, εγγύτερα της Κρήτης...
του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη
 
Ο ελληνικός λαός, και ιδιαιτέρως οι Κρητικοί, δεν ενημερώθηκε από την κυβέρνησή του, αλλά από το BBC ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης. Η πληροφορία του βρετανικού ΜΜΕ ανέφερε ότι το πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι Λατάκια της Συρίας με το πλοίο «ArkFutura», το οποίο συνοδευόταν από ρωσικά και κινεζικά πλοία.
Η επιχείρηση αυτή –σύμφωνα, πάντοτε, με τις ίδιες πληροφορίες– συντονίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τον «Οργανισμό για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων» (ΟPCW). Τα χημικά αυτά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ (το «MVCapeRay»), σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο, και προβλέπεται να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας - Λιβύης – εγγύτερα της Κρήτης.
Όπως είναι φυσικό, πρωτίστως ο λαός της Κρήτης εντυπωσιάστηκε και ανησύχησε σφόδρα από την είδηση αυτή, καθόσον απειλείται κυριολεκτικώς όχι μόνο η Μεσόγειος, αλλά ιδιαιτέρως το Λιβυκό Πέλαγος με τον όλεθρο περιβαλλοντικής καταστροφής που θα έχει συνέπειες ακόμη και ανθρωπιστικής κρίσης. Έτσι, διαμορφώνεται στην Κρήτη «οργανωμένο κίνημα», το οποίο θα αγωνισθεί (και αγωνίζεται) με όλους τους νόμιμους τρόπους1, αλλά και με προγραμματισμό ακτιβιστικών δράσεων για την αποτροπή της απειλούμενης καταστροφής!...
 
 
Μεγάλος κίνδυνος
Οι πληροφορίες που διακινούνται σε σχέση με το όλο αυτό εγχείρημα αναφέρουν ότι τα χημικά προς υδρόλυση αφορούν εξόχως σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και οπωσδήποτε τοξικών ουσιών, τα οποία δεν είναι εύκολο να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση της μεθόδου αυτής. Σε κάθε περίπτωση, δε, δεν επιβεβαιώνεται κατά τρόπο αδιστάκτως βέβαιον η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, ενώ δεν διαβεβαιώνεται ότι με το να ποντιστούν στη θάλασσα τα τοξικά απόβλητα δεν διακινδυνεύεται (με την ενέργεια αυτή) η καταστροφή ζώντων οργανισμών. Αντιθέτως, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι το όλο εγχείρημα θα επιβαρύνει ιδιαιτέρως το περιβάλλον το οποίο απειλείται με όλεθρο. Και τούτο, γιατί πρόδηλο είναι ότι η όλη αυτή διαδικασία αφορά μείγμα υψηλών εκρηκτικών ουσιών, οπότε επιβάλλονται αλλεπάλληλες μέθοδοι προκειμένου να υπάρξει πλήρης αδρανοποίηση!
Ειδικότερα, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
  • Το Σεπτέμβριο του 2013 οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέγραψαν στη Γενεύη συμφωνία-πλαίσιο για την εξάλειψη-καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομοφώνως το υπ’ αριθμ. 2118 Ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟPCW, με βάση το οποίο προβλεπόταν είτε η καταστροφή είτε η απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας εντός του έτους 2014.
  • Αφού αποκλείστηκε, για «λόγους ασφαλείας», η καταστροφή των όπλων αυτών στο έδαφος της Συρίας, χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Αλβανία, που εκτιμήθηκε ότι ήταν «πιθανές εναλλακτικές λύσεις» για την καταστροφή των χημικών όπλων, αρνήθηκαν κατηγορηματικώς να συμβάλουν στο εγχείρημα. Τότε ο OPCW πρότεινε την υδρόλυση των χημικών εν πλω ή επί πλωτού μέσου νοτίως της Κρήτης, και εκτός των εθνικών υδάτων. Υπ’ όψιν, δε, ότι η μέθοδος αυτή ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί σε κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος.
Τούτων δοθέντων, το Νοέμβριο του 2013 η κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπείται στον ΟPCW, ανέλαβε2 να εποπτεύσει επιχειρησιακά τη μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση, αλλά και μεταφόρτωση των χημικών όπλων της Συρίας εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της συνορεύουσας ζώνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας έλαβε τα επιβαλλόμενα προληπτικά μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου περί μεταφοράς χημικών ουσιών.
 
 
Με άκρα μυστικότητα
Η διεθνής, ευρωπαϊκή και ελληνική έννομη τάξη έχουν θεσμοθετήσει με αυστηρούς κανόνες δικαίου τους ουσιώδεις και τυπικούς όρους, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται για οποιοδήποτε εγχείρημα που αφορά περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ιδιαιτέρως δε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διαμορφώσει αυστηρές νομολογιακές παραδοχές ως προς τις προϋποθέσεις του ουσιώδους τύπου και της εξωτερικής νομιμότητας. Τηρεί δε, αμέσως και χωρίς εκτελεστικούς νόμους, τη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί υποχρέωση του κράτους, αλλά και δικαίωμα του καθενός. Άλλωστε, η συνταγματική τάξη αναθέτει στο κράτος το καθήκον να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της Αρχής της Αειφορίας.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, το όλο εγχείρημα (όπως προεκτέθηκε) καλύπτεται από άκρα μυστικότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του τρέχοντος έτους (2014).
Τέλος, υπ’ όψιν και τα εξής:
Ενδεχόμενο ατύχημα στην κλειστή λεκάνη της Μεσογείου θα σημάνει τον όλεθρο της υδρόβιας ζωής, τη μόλυνση των θαλασσίων υδάτων με κίνδυνο καρκινογένεσης ζώντων οργανισμών και τη γονιδιακή μετάλλαξη των ψαριών καθώς και τη μέσω της τροφικής αλυσίδας επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Και μόνο με επίκληση των κανόνων της κοινής πείρας επιβεβαιώνεται ότι η οποιαδήποτε χημική ουσία, που επιβαρύνει το υδάτινο περιβάλλον, αφορά ευθέως και αμέσως την επιβίωση χλωρίδας και πανίδας.
Τούτων δοθέντων, υφίσταται πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ευθέως και να αναλάβει τις ευθύνες της. Η όλη υπόθεση αφορά εξόχως ζωτικής σημασίας ζήτημα, το οποίο συνδέεται ευθέως με το δημόσιο συμφέρον. Η όλη, δε, εξέλιξη είναι ικανή να δημιουργήσει ακόμη και μείζων πολιτικό ζήτημα!
 
Σημειώσεις
  1. Πριν από λίγες ημέρες στο γραφείο συνεδριάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου συνήλθε το «Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο» το οποίο δίδει αγώνα για την πρόληψη της απειλούμενης οικολογικής καταστροφής. Αξίζει να επισημειωθεί ότι στη συνάντηση αυτή παρέστη Εισαγγελικός Λειτουργός! Τούτο αποδεικνύει ότι, όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη ευαισθητοποιείται σε ζητήματα που αφορούν εξόχως το δημόσιο συμφέρον και λειτουργεί στο πλαίσιο της διάκρισης των λειτουργιών, είναι σύμμαχος της προστασίας του πολίτη και του ανθρώπου. Την είδηση αυτή επιβεβαιώνω προσωπικώς, καθόσον είχα κληθεί και είχα παραστεί στη συνάντηση αυτή προκειμένου να προβώ σε διευκρινίσεις επί των νομικών ζητημάτων που εγείρονται ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση.
  2. Το όλο εγχείρημα διέπεται από τις παρακάτω διατάξεις, οι οποίες απαγορεύεται να παραβιασθούν. Οι διατάξεις αυτές είναι η Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέη του 1982 που έχει κυρωθεί με το Ν. 2321/1995, η παρ. 2 του άρθρου 8 του Π.Δ. 148/2009, το άρθρο 42 του Ν. 3979/2011, ο Ν. 4014/2011, ο Ν. 4042/2011, η Οδηγία 2001/42/ΕΚ, η Οδηγία 91/689/ΕΟΚ, η Οδηγία 2006/12/ΕΕ, η Οδηγία 2004/35/ΕΚ αλλά και οι κανονιστικοί κανόνες, όπως η ΚΥΑ 107017/28.8.2006, η ΚΥΑ 13588/725/2006, η ΚΥΑ 24944/1159/2006 και η ΚΥΑ 8668/2007
  3. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 239)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου