Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

βομβαρδίζουν natura 2000 ??Πεδιο βολής το νησάκι Σχίζα της Μεσσηνίας !!!!

  Ομόφωνη αποφαση του Δ.Σ του δήμου Πυλου Νεστορος σχετικα με την κατάργησης του πεδίου βολης νήσου Σχιζας
α) της με αριθμ. πρωτ. 18903/09-11-2015 αιτήσεως του Συλλόγου επαγγελματιών Φοινικουντας, και συλλόγου αλιέων Πυλου
β) της υπ αριθμ.14/11-11-2015 ΟΜΟΦΩΝΗΣ αποφασης του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Μεθώνης του δημου Πυλου Νεστορος




   

Ενώ δίνουν 19.000 ευρώ για ντοκιμαντέρ
Τη δημιουργία ενημερωτικού - πληροφοριακού ντοκιμαντέρ για τις περιοχές “Natura” του Δήμου Πύλου - Νέστορος, ανέθεσε απευθείας , ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, στην “Belogiannis Audio Visual (Γεώργιος Μπελογάννης)”, έναντι αμοιβής 19.003,50 ευρώ με ΦΠΑ. Με την ίδια απόφαση ο δήμαρχος ενέκρινε και τη μελέτη για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.  

   

Το νησάκι της Σχίζας ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσών της Μεσσηνίας. Τα συγκεκιμένα νησάκια έχουν ενταχθει στο δίκτυο Natoura 2000 και αποτελούν ένα απο τα σημεία αναφοράς της Μεσσηνίας. Η Σχίζα για δεκαετίες ήταν πεδίο βολής μαχητικών αεροσκαφών και σταμάτησε το 2005 μετά απο αντιδράσεις κατοίκων της  Νότιας Πυλίας. Το αποτέλεσμα του πεδίου βολής ήταν ολέθρια! Ο βυθός αλλα και το ίδιο το νησί έχει γεμίσει απο τόνους βλημάτων απο τα αεροσκάφη. Σε δείγμα απο ψάρια της περιοχής είχαν ανιχνευτεί βαρέα τοξικά μέταλα όπως μόλυβδος, υδράργυρος και κάδμιο. Ιδιαίτερα οι συγκεντρώσεις του μολύβδου ήταν οκτώ φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια!
Όλα αυτά μέχρι πέρσι... Στις 8η Δεκεμβρίου 2010 αρχισε η επιχείρηση ''καθαρισμού'' της περιοχής απο την πολεμική αεροπορία και τελείωσε στις 19 Ιανουαρίου 2011. Ο καθαρισμός ήρθε παρέα με μια νέα μελέτη που μας λέει οτι η περιοχή δεν έχει πλέον βαρέα τοξικά μέταλα οπότε το επόμενο βήμα για την επαναλειτουργία του νησιού ως πεδίου βολής έχει γίνει! (ας σημειωθεί ότι στο λεγόμενο καθαρισμό δεν αποσαφήνίζεται εαν έγινε και στον βυθό της θάλασσας...πράγμα τρομερά δύσκολο σαν επιχείρηση.)
Το κράτος με πρόσχυμα την νέα μελέτη και έχοντας δείξει το καλό του πρόσωπο μετά τον ''καθαρισμό'' απο τα βλήματα θα ξαναλειτουργήσει το πεδίο βολής γράφοντας στα παλία του τα παπούτσια το περιβάλον και την υγεία των κατοίκων.



                

Ψάρια με βαρέα μέταλλα

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Δύο χρόνια μετά την ανεύρεση μεγάλων ποσοτήτων βαρέων μετάλλων, πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σε ψάρια που αλιεύτηκαν από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί της Σχίζας, οι αρμόδιοι δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον. Και ενώ όλα συντείνουν ότι για τη ρύπανση «φταίει» το πεδίο βολής της Αεροπορίας, που βρίσκεται πάνω στο νησί Σχίζα από τα τέλη της δεκαετίας του '70, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απαντά ότι είναι αδύνατη η κατάργηση ή η μετακίνηση του πεδίου βολής. Στις 5 Μαΐου του 2003 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας έλαβε ομόφωνα την απόφαση να ζητήσει την κατάργηση του πεδίου βολής στο νησί Σχίζα και να αναθέσει, σε συνεργασία με τον δήμο Μεθώνης, μελέτη η οποία θα ερευνήσει την επιβάρυνση στο θαλάσσιο πεδίο του νησιού.
Αντιδράσεις από το 1995

Το πεδίο βολής στο νησί Σχίζα, που χρησιμοποιείται για τις ρίψεις των αεροπλάνων κατά τη διάρκεια ασκήσεων, είχε ξεσηκώσει τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων της απέναντι παραλίας, της Φοινικούντας, από το 1995. Οι καθημερινές ρίψεις των αεροπλάνων στη Σχίζα αλλά και στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί ενοχλούσαν τους τουρίστες και δημιουργούσαν προβλήματα στην ανάπτυξη του τουρισμού της απέναντι παραλίας της Φοινικούντας. Ομως το 2001 για πρώτη φορά αντιλήφθηκαν ότι τα προβλήματα τελικά ίσως ήταν πολύ πιο σοβαρά. Κάτοικοι της Φοινικούντας ανακάλυψαν ότι το συκώτι των ψαριών που είχαν αλιευτεί από τον κόλπο ήταν κατάμαυρο.
Βυθός στρωμένος με βλήματα
Η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας έστειλε δείγματα για εξέταση σε εργαστήριο στην Ιταλία αλλά και στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στα περισσότερα δείγματα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια της E.E. Συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα που εξετάστηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ο μόλυβδος βρέθηκε σε συγκέντρωση 13,6 mg/kg με προβλεπόμενο όριο τα 0,4 mg/kg και το κάδμιο σε ποσοστό 0,07 mg/kg με όριο τα 0,05 mg/kg. Μάλιστα το Γενικό Χημείο του Κράτους επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα δείγματα δεν θα πρέπει να διατεθούν στην κατανάλωση.
Επειδή στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλες πηγές ρύπανσης και ολόκληρος ο βυθός είναι στρωμένος με βλήματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, οι κάτοικοι αλλά και οι επιστήμονες που απευθύνθηκαν πιστεύουν ότι η ρύπανση οφείλεται στο πεδίο βολής.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Σαβάκη, μέλος της κίνησης πολιτών Μεσσηνίας, «η νήσος Σχίζα, η Αγία Μαρίνα και η Σαπιέντζα είναι ενταγμένες στο δίκτυο Νατούρα και θα έπρεπε να προστατεύονται», κανένας όμως από τους υπεύθυνους δεν δείχνει ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι τα βαρέα μέταλλα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία. H αύξηση των αυτοάνοσων νόσων όπως οι καρκίνοι, ο ζακχαρώδης διαβήτης τύπου A και ο θυρεοειδής οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη χρόνια ρύπανση που υφίσταται ο ανθρώπινος οργανισμός, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά τα βαρέα μέταλλα είναι πολύ επιβαρυντικά ακριβώς γιατί δεν αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό. Συγκεκριμμένα:
Ο μόλυβδος επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου, στα οστά και στο νευρικό σύστημα.
Ο υδράργυρος επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (απώλεια μνήμης, έλλειψη ελέγχου) προκαλεί κόπωση και προσβάλλει τα νεφρά.
Το κάδμιο αυξάνει την πίεση, προκαλεί εμφύσημα, αναιμία, ιστολογικές αλλοιώσεις και υπέρταση και προσβάλλει τα νεφρά.
Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και στον δήμο Μεθώνης, προκειμένου να γίνουν περισσότερες και πιο επισταμένες μετρήσεις και να συνταχθεί περιβαλλοντική μελέτη.
Δεν υπάρχουν χρήματα για μελέτη!
Ωστόσο η μόνιμη απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει η μελέτη. Σε ανάλογη ερώτηση της βουλευτού κ. Σοφίας Καλαντζάκου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απάντησε στις 14 Μαρτίου του 2003 ότι «η Πολεμική Αεροπορία, ευαισθητοποιημένη έναντι του κοινωνικού συνόλου, έχει καθορίσει τα ελάχιστα επιχειρησιακά όρια πτήσεως των αεροσκαφών, ώστε αφενός μεν να μην επηρεάζονται αρνητικά οι επιχειρησιακές απαιτήσεις της, αφετέρου δε, να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές ευαισθησίες και ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και να αποφεύγονται υπερπτήσεις στις κατοικημένες περιοχές. Τα υπάρχοντα πεδία βολής καλύπτουν οριακά τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Π.Α. με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη οποιαδήποτε κατάργηση πεδίου βολής, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της νήσου Σχίζας».
Πρόσφατα και αφού έχουν περάσει δύο χρόνια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας έλαβε ομόφωνα την απόφαση να ζητήσει την κατάργηση του πεδίου βολής στο νησί Σχίζα και δεσμεύτηκε να αναζητήσει χρήματα, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη για την επιβάρυνση της θάλασσας από το πεδίο βολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου