Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Πεζοπορική διαδρομή από το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας

Πεζοπορική διαδρομή από το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας

Στη δημιουργία της πεζοπορικής διαδρομής Κάτω Αμπελόκηποι – Φοινικούντα προσανατολίζεται το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Η αντίστοιχη μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η έννοια του Πολιτισμικού Τοπίου έχει αναγνωριστεί ως η διεπαφή μεταξύ φύσης και πολιτισμού. Τα πολιτισμικά τοπία ορίζονται ως οι γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το συνδυασμένο έργο της φύσης και του ανθρώπου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ετοιμάζει πρόταση μελέτης, για την διάνοιξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της πεζοπορικής διαδρομής Κάτω Αμπελόκηποι – Φοινικούντα.
Το προτεινόμενο για διάνοιξη μονοπάτι θα αποτελέσει βασικό μοχλό προστασίας ενός ιδιαίτερου τοπικού οικοσυστήματος. Πρόκειται για το ρέμα που πηγάζει από την λεκάνη απορροής της περιοχής του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων και εκβάλει στην περιοχή της Φοινικούντας.
Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι, το προτεινόμενο μονοπάτι θα διαπερνά μέρος της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως Natura.
Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικών και Πολιτισμικών πόρων στο πρόσφατα χαρακτηρισμένο ως Διατηρητέο Νεότερο Μνημείο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων.
Τέλος, το σχέδιο της προτεινόμενης πεζοπορικής διαδρομής αποβλέπει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης στην ανάδειξη και διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς των μικροκοινωνιών της περιοχής που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο».

https://www.tourismtoday.gr/%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B9%CE%BD/?fbclid=IwAR2G_5aYnEw74zEHW73SOZVC5fa3HLSs0G37vJsBRnrncEIw42Ewe5rcYXE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου