Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΣΕ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΑΝΩ ΨΑΡΙ

 
 
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΣΕ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΑΝΩ ΨΑΡΙ




Στο έλεος των αρχαιοκαπήλων



οι αρχαιότητες της Μεσσηνίας



ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της δεκαετίας του 1980, ένας ευπατρίδης από την περιοχή του Δωρίου, ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, υψηλόβαθμος υπάλληλος, μάλλον μιας ΔΕΚΟ, διέθεσε το εφάπαξ που πήρε για την διενέργεια ανασκαφής θολωτού μυκηναϊκού τάφου στο Άνω Ψάρι. Παράλληλα χρηματοδότησε και την ανέγερση εκκλησίας στο όνομα της Αγίας Άννας, κοντά στον μυκηναϊκό τάφο, επειδή Άννα ονόμαζαν την γυναίκα του. Έτρεξε πήρε τις σχετικές άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού και από την τότε προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας Ξένης Αραπογιάννη. Βρήκε τους εργάτες και επιβλέπουσα αρχαιολόγος ήταν η σημερινή προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας Γεωργία Χατζή- Σπηλιοπούλου. Ανέγερση του ναού και ανασκαφή προχωρούσαν παράλληλα. Τα κτερίσματα του τάφου ήταν πλούσια και σήμερα κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου στην Καλαμάτα.



Μετά την ανασκαφή, με έξοδά του, ο μακαρίτης σήμερα, Παπαγεωργίου τοποθέτησε στέγαστρο για προστασία του τάφου. Το υπουργείο Πολιτισμού τον τίμησε με χρηματικό βραβείο που αρνήθηκε να το παραλάβει. Τα χρόνια πέρασαν, το στέγαστρο και ο θόλος του τάφου έπεσαν. Κάποιες εργασίες τακτοποίησης των λίθων του τάφου έγινε, ο χώρος περιφράχθηκε και πέραν αυτού ουδέν, παρά την ύπαρξη στοιχείων που δείχνουν ότι ο ανασκαμμένος τάφος αποτελούσε μέρος νεκροταφείου.



ΜΕΤΑ ΗΡΘΑΝ



ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ



Μέχρι που ήλθαν οι αρχαιοκάπηλοι. Σε απόσταση εκατό μέτρων από τον πρώτο τάφο βρέθηκε η είσοδος και άλλου, ο οποίος είχε καταπέσει. Εκεί προς τον χειμώνα κάποιοι αρχαιοκάπηλοι άνοιξαν παράλληλη τρύπα προς τον τάφο αυτό, με σκοπό να φθάσουν στο δάπεδό του. Κανείς δεν γνωρίζει, αν ο τάφος είναι ασύλητος ή πλούσιος σε κτερίσματα, όπως ο



πρώτος. Ίσως οι αρχαιοκάπηλοι να γνωρίζουν καλύτερα. Η ΛΗ΄ Εφορία Μεσσηνίας έκλεισε την τρύπα, αλλά οι αρχαιοκάπηλοι απτόητοι την άνοιξαν εκ νέου πριν από 20 περίπου ημέρες και από τότε χάσκει. Ευτυχώς είναι τέτοια η μορφολογία του εδάφους, που χρειάζονται ισχυρά σκαπτικά μηχανήματα. Αν όμως δεν ληφθούν μέτρα, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τους αρχαιοκάπηλους να φθάσουν στο δάπεδο του τάφου, με ό,τι αυτό να σημαίνει. Έχουμε πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν και πολλά μνημεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνουμε και χάρισμα στους αρχαιοκάπηλους.



Θανάσης Κουκοβίστας 
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου