ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΧΕΔΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ!
Π. Τατούλης: «Εύρηκα» την ανάπτυξη
και την καινοτομία!
25/09
Μοντέλο (αυτο)διοίκησης της ανάπτυξης της Πελοποννήσου αποτελεί ο πρώτος στρατηγικός σχεδιασμός της περιφέρειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου.
Ενημέρωσε τέλος ο κ. Τατούλης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ότι έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται απροβλημάτιστα η β΄ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου του διεθνή διαγωνισμού για την ολική και οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την σταθερή πολιτική άποψη της πρώτης αιρετής περιφέρειας Πελοποννήσου να διεκδικούνται συνεχώς όλο και περισσότερες αρμοδιότητες (αυτο)διοίκησης της Πελοποννήσου, αντιδιαστέλλοντας με τον μέχρι σήμερα, όπως τονίζει το ίδιο σταθερά, ετεροσχεδιασμό μέχρι σήμερα της ανάπτυξης του νησιού του Πέλοπα, από το αθηνοκεντρικό κράτος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την εισήγηση της περιφερειακής πλειοψηφίας, που δεν δέχθηκε άλλη σημαντική, παρά μόνο την αριστερή αντιπολίτευση … ανακαλύφθηκε για άλλη μια φορά η … Ιθάκη της περιφερειακής ανάπτυξης, που συνίσταται:
* Στην αυτο-οργάνωση της, δηλαδή στην διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία και στην ανάληψη όλων των στρατηγικών αναπτυξιακών αποφάσεων από το Τόπο της Πελοποννήσου, με την μέγιστη δυνατή συνεργασία με τους κοινωνικο-οικονομικούς εταίρους (δήμους, επιμελητήρια, επιστημονικούς φορείς)
* Στην καινοτομία, γενικά, ως κυρίαρχο εργαλείο ανάπτυξης
* Στην εξωστρέφεια της περιφέρειας (που θα συνομιλεί απευθείας με τους διεθνείς εταίρους της, χωρίς την διαμεσολάβηση του αθηνοκεντρικού κράτους που δεν διαθέτει ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας)
* Στην έμφαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Πελοποννήσου στους … γνωστούς – αγνώστους ακόμα και σήμερα τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης κυρίως αγροτοκτηνοτροφικής κατεύθυνσης, του τουρισμού και της πράσινης οικονομίας, καθώς και του τεταρτογενούς τομέα της παραγωγής γνώσης που θα υποστηρίζει καινοτόμες επενδυτικές εφαρμογές
* Στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών και εργαλείων ανάπτυξης, που σήμερα βρίσκονται σχεδόν σε αντίθετη κατεύθυνση με εκείνες της οραματικής εφηβικής ηλικίας της ευρωπαϊκής ένωσης: της πολυπολιτισμικότητας, του ανώτερου (από κάθε άλλη ήπειρο) επιπέδου ατομικής διαβίωσης των πολιτών της, του σεβασμού της διαφορετικότητας της ανάπτυξης των Χωρών – Μελών, της συνεργασίας και συμπληρωματικότητας Βορρά και Νότου, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής της ένωσης με απόλυτο σεβασμό της διαφορετικότητας των Τόπων – Κρατών Μελών της. Κατανοώντας την παραπάνω αντίθεση ο περιφερειάρχης έσπευσε να προλάβει ότι «δεν είναι εκφραστής μνημονιακών πολιτικών», αλλά και να υποστηρίξει την δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών με τον προσδιορισμό «ειδικού σκοπού και στόχου», που ευτυχώς αποτελεί μια νέα περισσότερο κριτική προσέγγιση
---------
ΣΧΟΛΙΟ PELOPSNEWS.GR
Δεν μπορεί κανένας παρά να συμφωνήσει εν πολλοίς, αλλά και να διατυπώσει σημαντικές αναπτυξιακές επιφυλάξεις έως και αναπτυξιακά απαράδεκτα, σε αυτό το γενικό πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού:
- Η διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης από τον καιρό των πρώτων διοικητικών – θεσμικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή εκείνων της εποχής των Αναπτυξιακών Συνδέσμων και των Συμβουλίων περιοχής. Δεν αποτελεί, επομένως, πρωτοτυπία Τατούλη, αλλά ιστορική αναγκαιότητα, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν νοοτροπία και οι Τοπικές Δημοκρατίες και οι τοπικού άρχοντες και η ποιότητα των Τοπικών Δημοκρατιών, που είναι αλήθεια ότι ακόμα τουλάχιστον δεν αναδεικνύονται στις περισσότερες και πιο σημαντικές περιπτώσεις –με ευθύνη και του αθηνοκεντρικού κράτους και της νεοελληνικής δημοκρατίας – κομματοκρατίας μας- άξιες να σηκώσουν επάξια το βάρος των επιδιώξεων τους
- Χρειάζεται πράγματι «αλλαγή νοοτροπίας», αλλά όχι μόνο του … αθηνοκεντρικού κράτους και του κυβερνητικού πολιτικού δυναμικού, αλλά και του τοπικού πολιτικού προσωπικού, που δυστυχώς ακόμα μέχρι σήμερα ετεροπροσδιορίζεται από την κομματοκεντρική δημοκρατία μας και δεν αυτοπροσδιορίζεται από τους Τόπους, με ευθύνη και του Πολίτη – Υπήκοου που αποτελεί δυστυχώς πλειοψηφία. Με ποιο απλά λόγια; Δεν αρκεί, δυστυχώς, μόνο ένας περιφερειάρχης και μία αντιπεριφερειάρχης, για να πρωτοτυπήσουμε! Όποιοι κι αν είναι! Γιατί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, με το εμπόδιο κυρίως εξωγενών παραγόντων δεν έχει αλλάξει και τίποτα ούτε στην διοικητική νοοτροπία της περιφέρειας, ούτε στο στελεχιακό δυναμικό, ούτε με κάποιο τρόπο εμπλουτίστηκαν οι τοπικές πολιτικές αντιλήψεις! Δεν λειτουργεί, επί της ουσίας, η Περιφερειακή Δημοκρατία! Δεν υπάρχει αξιωματική περιφερειακή αντιπολίτευση (παρά μόνο η … Α-ΔΥΝΑΤΗ Πελοπόννησος), δεν υπάρχει αντιπολιτεύμενος (κατά το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών) αλλά συμπολιτευόμενος Μπούκλης! Η μόνη εποικοδομητική (έστω και όχι εποικοδομητική για άλλους) περιφερειακή αντιπολίτευση είναι ο Θανάσης Πετράκος! Κατά την γνώμη μας, η συναίνεση είναι απλά προσχηματική και συμπτωματική, με υπεύθυνη κυρίως την … απουσία των κοινωνικών συν-εταίρων!...
- Το αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας Πελοποννήσου δεν χρειάζεται να καμωνόμαστε πως το ανακαλύπτουμε τώρα! Είναι γνωστό! Χρειάζεται μόνο ο επαναπροσδιορισμός – η επικαιροποίηση του κάτω από το βάρος των νέων εθνικών και διεθνών συνθηκών
- Τα αναφερόμενα γενικά στο στρατηγικό σχέδιο Π. Τατούλη είναι … παχυντικά και εξυπηρετούν σίγουρα και απόλυτα το επικοινωνιακό σχέδιο του πολιτικά έμπειρου Π. Τατούλη, αλλά τα περισσότερα μένουν να διευκρινιστούν δια της … αναλυτικής περιγραφής τους! Παραδείγματος χάριν, πως εννοεί τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) «ειδικού στόχου και σκοπού» ο Π. Τατούλης; Δεν λέμε περιφερειακή πλειοψηφία γιατί και εδώ ο πολιτικός εγωκεντρισμός περισσεύουν και οι απόψεις πέραν εκείνων των Τατούλη και Νικολάκου απουσιάζουν παντελώς! Τι σόϊ … αντιμνημονιακές ΕΟΖ έχει κατά νου ο Π. Τατούλης;
Εν κατακλείδι:
Κακά τα ψέματα, μπορεί να επαίρεται η Περιφέρεια σήμερα για έργα που κάνει ανά την Πελοπόννησο … κατόπιν ενεργειών της –σαν τις ανακοινώσεις – δελτία τύπου κάποιων παλιών κομματαρχών- αλλά –δυστυχώς!- το μόνο που ακόμα κάνει είναι να υλοποιεί κατά γράμμα τον κεντρικό σχεδιασμό της αθηνοκεντρικής πολιτικής και διοίκησης και των κεντρικών πολιτικών (π.χ. ΣΔΙΤ, έργα Περιφερειακού ΕΣΠΑ). Γιατί, εάν όλα σήμερα τα έκανε η Περιφέρεια, δεν θα έπρεπε να ζητάει την ευθύνη της περιφερειακής ανάπτυξης!
Μέχρι σήμερα η αιρετή περιφέρεια δεν είναι παρά ο … επιβλέπων των κεντρικών πολιτικών! Έστω κι αν ο Π. Τατούλης αρέσκεται σε διακηρύξεις … πιθανής ανεξαρτητοποίησης του κράτους του Πέλοπα!
Για την πραγματική και ουσιαστική … ίδρυση ενός πραγματικού πελοποννησιακού κράτους, κατά την γνώμη μας, χρειάζεται να αλλάξει νοοτροπία ολόκληρο το Ελληνικό Κράτος, για να μπορέσει στην συνέχεια να μεταφέρει up to bottomουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενδυναμώσουν τις Τοπικές Δημοκρατίες. Παράλληλα, όμως, με παιδαγωγό την κρίση, πρέπει να αυτο-εκπαιδευτούν, με τις συγκεκριμένες σημερινές θεσμικές τους δυνατότητες, και οι Τόποι στην περιφερειακή και τοπική δημοκρατία, την αξιοκρατία, την διαφάνεια, την συναίνεση και τον δημοκρατικό προγραμματισμό. Aλλά όχι με το εννοιολογικό περιεχόμενο της κατεστημένης πολιτικής γραμματικής και ετυμολογίας...
Ιδού η ... Πελοπόννησος κ. Τατούλη! Ιδού και το … πήδημα (η υπέρβαση)!
Αγαπάτε την Πελοπόννησο; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
----------
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Μοντέλο διοίκησης της αναπτυξιακής μας προσπάθειας ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2012 – 2014
«Μοντέλο διοίκησης της αναπτυξιακής μας προσπάθειας» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τον πρώτο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος αποτελεί την «βαθύτερη ουσία» της μεγαλύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών, του Καλλικράτη, σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη να διαμορφώσουν το αναπτυξιακό μοντέλο τους.
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική άποψη που είχε εξαρχής η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου να διεκδικεί ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή της. «Η χώρα αντιμετωπίζει το εξαιρετικά σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, σημαντικότερο όμως είναι το face loss που τη χαρακτηρίζει. Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να ανατραπεί μόνο αν οι Περιφέρειες βγουν δυναμικά μπροστά και αναλάβουν την ευθύνη ανάπτυξής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η αλλαγή της νοοτροπίας και η υιοθέτηση περιφερειακής συνείδησης για να καταρτίσουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό με καινοτόμα αντίληψη αυτοπροσδιορισμού και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του», δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί αυτή σε κρίση δημοκρατίας, αν δεν υπάρξει μια ισχυρή άποψη αντιμετώπισής της μόνο μέσα από κανόνες σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής διαβουλεύτηκε με όλες τις δημοτικές αρχές, τους παραγωγικούς φορείς και όλες τις δομές, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, συνεργασία και συνεννόηση και ήδη έχουν ενσωματωθεί όλες οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί.
Κυρίαρχα στοιχεία του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και οι δυνατότητες για υιοθέτηση καινοτόμων αντιλήψεων που θα αποτελέσουν το «κυρίαρχο εργαλείο ανάπτυξης». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε καινοτομίες που ήδη έχουν υλοποιηθεί, όπως η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης της λυμματολάσπης, των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων, των τυροκομείων και των ελαιοτριβείων, η υιοθέτηση του μοντέλου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και το περιφερειακό ταμείο στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Όσον αφορά τον τομέα της εξωστρέφειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι η Περιφέρεια έχει επιτύχει να καταστεί σημαντικός παράγοντας στο διεθνές πεδίο, όπου μπορεί και μιλά ισότιμα καταθέτοντας προτάσεις καινοτόμες.
«Δεν είμαστε εκφραστές μνημονιακής πολιτικής, αλλά ξεκάθαρα υποστηρίζουμε την άποψη ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για την προσπάθεια που γίνεται», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «η προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση αρμοδιοτήτων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, με σκοπό να έχουμε αποφασιστικό ρόλο για τα χωροταξικά πλαίσια, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τον ειδικό αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά στη χώρα, με επίκεντρο την κωμόπολη-χωριό, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, τη δημιουργία δύο Ινστιτούτων, αφενός το Ευρωμεσογειακό για την έρευνα της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας και αφετέρου το Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.
Υπέρ της λογικής του Jessica, σύμφωνα με την οποία προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την 5η Προγραμματική Περίοδο, τάχθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένο στόχο και σκοπό, όπως τον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου